Monday, May 19, 2014

Pemantapan Kajian Cermin Gelap

TINTED,TINTED,TINTED!

 

GI-3

Nampak tajuk aku bagi?Macam Strategic Reform Initiative kot?

Dah berapa tahun dah isu cermin gelap ni dok pusing-pusing macam tu je.Tak pernah ada penyelesaian muktamad.Pasal apa?Ha,part tu tak boleh la aku nak ulaskan lebih-lebih.Sebabnya negara maju dah tak hadap sangat pasal cermin gelap ni.Tak ganggu pertumbuhan ekonomi langsung katanya.Hehe!

Oklah,apa sebenarnya matlamat larangan bercermin gelap ni?Keselamatan?Pencegahan jenayah?Jika begitu,sempit benarlah skop penilaian depa ni.Takkan aku nak tulis kat sini kot macamana cara nak analisis sesuatu benda.Simple je benda alah tinted ni,apa pro & con dia lepas tu apa impact +ve atau –ve kewujudan benda tu.

Pertamanya dari segi keselamatan.Aku tak berapa faham sebenarnya.Berdasarkan maklumat apa yang menyatakan tinted/cermin gelap ni contribution dia besar sangat dalam angka kemalangan kat Malaysia ni?

Baca artikel dibawah,contoh kajian kemalangan di Britain:

“Today, Great Britain has one of the best road safety records in Europe and the world. Despite massive increases in traffic over the last few decades, the number of people killed on our roads has fallen from around 5,500 per year in the mid 1980s to 1,754 in 2012. However, this still means that around five people die on Britain's roads every day.

Sadly, DRIVER ERROR remains the most common cause of road accidents.

Speeding
Around 400 people a year are killed in crashes in which someone exceeds the speed limit or drives too fast for the conditions.

Drink Driving
Around 280 people die a year in crashes in which someone was over the legal drink drive limit.

Seat Belt Wearing
Around 300 lives each year could be saved if everyone always wore their seat belt.

Careless Driving
Around 300 deaths a year involve someone being "careless, reckless or in a hurry", and a further 125 involve "aggressive driving".

At-work
Around one third of fatal and serious road crashes involve someone who was at work.

Inexperience
More than 400 people are killed in crashes involving young car drivers aged 17 to 24 years, every year, including over 150 young drivers, 90 passengers and more than 170 other road users.

Failed to Look Properly
40% of road crashes involve someone who 'failed to look properly'.

Loss of Control
One third of fatal crashes involved 'loss of control' of a vehicle.

Failed to Judge Other Person's Path/Speed
One in five crashes involve a road user failing to judge another person's path or speed.”

http://www.rospa.com/faqs/detail.aspx?faq=298

 

Nampak?

Pandu laju,mabuk,tak pakai seat belt,lalai dan sebagainya tu salah cermin gelap ke?Tak ada satu pun punca yang disebabkan oleh kegagalan mekanikal apatah lagi cermin gelap.Sebab peratusannya teramat-amat mikro….err….skala nano barangkali.

Malaysia pulak macamana?Pada aku tak jauh beza pun dengan oversea sebab kereta zaman sekarang pun bukan pandai drive sendiri,tetap manusia yang kena kawal.Dari pengalaman aku memandu dan menunggang motorsikal,punca utama kemalangan kat Malaysia ni sebab memandu SEMBERONO,mengkhinzir buta.

Pandu laju semberono,tukar lane semberono,masuk simpang semberono,serba serbi lah.Last week motor aku kena himpit dengan Myvi putih.Nasib baik aku tak tersembam cium jalan tar.Ada side mirror tak mau guna.Tinted punya pasal ke tu?Come on,terang benderang cermin tingkap dia macam akuarium.

Menyebut soal keselamatan ni pun aku memang tak clear langsung.Keselamatan siapa?Keselamatan orang luar kereta ke orang dalam kereta?

 

Keduanya soal pencegahan jenayah.Membantu sangat ke ye?Setau aku la,kalau hari panas terik,susah nak nampak muka driver kereta sebab silau.

Pendapat aku penguatkuasa undang-undang ni ada satu sense yang boleh nampak behaviour pelaku jenayah.Part ni memang aku respek.Biasa kan dengar berita yang ayatnya lebih kurang macam ni,”kenderaan yang mencurigakan”.Macamana diorang boleh curiga?Confirm la diorang ada belajar benda ni,kalau tak macamana nak cegah jenayah.Pernah korang dengar polis cakap dalam berita macam ni,”terserempak dengan WAJAH pemandu kenderaan yang mencurigakan”..Pernah???

So kecurigaan tu berdasarkan apa?Kenderaan tu cerminnya gelap sangat?Takkan kot?Dah tentu la dari gerak hati dan pengalaman,kemudian bila kenderaan yang mencurigakan ni didekati untuk diperiksa,confirm diorang lari punya…Lagi mau tunggu ke?

Katakan aku sendiri memandu kereta bercermin gelap,tapi aku clear,tak ada buat jenayah atau salahlaku trafik.Nak lari buat apa.Betul dak?Boleh beza kan,siapa kriminal,siapa yang tidak.Amat jelas kat sini yang cermin akuarium atau gelap tak membantu langsung dalam pengecaman suspek jenayah dari jauh.

Aku cerita panjang-panjang ni pun tak guna sebenarnya.Kononnya tinted ni membataskan daya penglihatan.Jadi eksiden sebab tak nampak jalan,atau kriminal berleluasa sebab penguatkuasa undang-undang tak boleh cam muka kita yang tengah driving.

Isu ni takkan selesai sebab kajian tak pernah menyeluruh dan dikemaskini.Pindaan tahun 2000 tu dah empatbelastahun lepas.Kalau undang-undang tu manusia,dah pandai mama-papa dalam Fesbuk tahu?Sedarkah anda(pihak yang berkenaan),objek yang disarung kat kepala dalam gambar dibawah ni?

66900_150869558288467_100000962716100_222712_6284790_n

 

Apa beza benda ni dengan tinted/cermin gelap?

 

Aku tak boleh cam muka depa,jadi kriminalkah depa ni?Atau,kalau aku sarung helmet depa,adakah sewenang-wenangnya aku akan tergolek atas jalan?

Sekali lagi aku nak refresh minda hangpa semua…Dalam movie/drama atau dalam berita,kebanyakan pelaku jenayah tutup muka pakai apa?Pakai SARUNG KEPALA,SERKUP RAMBUT,paling koman STOKIN dan last sekali pakai helmet visor gelap nak habaq hang!

Soalannya,wajarkah penunggang motorsikal,pemotong rumput,pemakai purdah dipersalahkan jika penjenayah menyalahgunakan objek-objek diatas untuk menyukarkan dari dikenalpasti?

 

2014-05-20_10-49-34

Sudah terang lagi ber *DRL,antara pointnya cuma KHUATIR CERMIN GELAP DISALAHGUNA BAGI MENYUKARKAN UNTUK DIKENALPASTI.That’s why kenapa aku highlightkan pasal objek-objek lain yang boleh disalahguna untuk menyukarkan dari dikenalpasti.

Tapi kan,yang paling confirm sekali tak pernah aku dengar kisah penjenayah pi tinted muka depa sebelum merampok.

Makanya,perlukah aku bebel lagi panjang?Cukup la kot ye?Hangpa dah besaq panjang.Boleh paham sangat bahasa kebangsaan rojak aku ni.Saman/denda sepatutnya bertujuan untuk mendidik,bukan jadi sebahagian dari penjanaan pendapatan negara.

 

*Daytime Running Light

Post a Comment