Wednesday, May 21, 2014

MH370;Maksud Sebaris Ayat

Dah masuk 75 hari MH370 hilang tanpa berita.Majoriti rakyat Malaysia pun dah makin hilang keterujaan tentang kisah MH370 ni.Manakan tidak,tempoh masa 75 hari ni tiada sebarang petunjuk konkrit melainkan cerita  yang berpusing-pusing.
Aku sendiri pun dah tawar hati nak jadi tukang sibuk dalam kisah MH370 ni.Dahlah bukan pakar aviation,jauh sekali jurutera penyelenggaraan MAS.Keyboard warrior lah katakan,tidak intelektual dan sel-sel otak tidak berhubung katanya…

Ini contoh topik lama yang diulang sekali lagi:
https://my.news.yahoo.com/hishammuddin-now-says-military-told-keep-eye-mh370-025118812.html
Hishammuddin now says military told to keep an eye on MH370   Yahoo News Malaysia

Penerbangan MH370 tanpa transponder melintasi ruang pengawasan radar tentera.Bak kata tajuk artikel ni,maksudnya lebih kurang tengok saja-saja dalam radar.
Sebagai orang awam yang banyak tengok wayang,aku fikirkan macam ni peringkat SOP nya:

1.Identify
-Kenalpasti apa yang terbang,betul ke tidak laluan dia ikut jadual.Cross check maklumat dengan DCA
2.Contact
-Kalau betul tak apa,kalau tak betul contact pilot.Verify apa yang berlaku.Ini action yang penting,sebab kalau tak jawab panggilan atau tak boleh dihubungi,action seterusnya boleh diambil.Masa ni juga dah keluar macam-macam persoalan,kenapa contact tak dapat dibuat,kemana halatujunya,apa kargo yang dibawa bla,bla,bla…
3.Escort
-Scramble interceptor untuk visual confirmation,kot-kot enjin terbakar ke..Andaikata contact tak boleh dilakukan,pilot pesawat awam tentu tau apa nak buat kalau dah kena escort ni kan?
4.Deadly force
-Action yang kalau boleh dielakkan.Pilot awam yang waras takkan la sanggup pilih option ni kot..

At least macam itu lah ideanya…Aku cuma musykil dengan ayat:
"If you're not going to shoot it down, what's the point of sending it (a fighter) up?"

Jawapan:
-Rujuk prosedur nombor 3

Ke guaner???

Aku harap krisis MH370 ni selesai dengan baik dalam masa terdekat.Makin panjang masanya,makin banyak cerita merepek yang keluar.

Post a Comment