Friday, January 22, 2016

Kelibat Satria FU Injection Di Indonesia

Sebaik saja Yamaha Malaysia melancarkan model Y15ZR,Honda tidak ketinggalan dengan model yang diberi nafas baru iaitu Honda Sonic 150R.Buat masa ni belum ada maklumat rasmi yang model ini bakal dibawa masuk ke Malaysia sepertimana model terdahulu iaitu Nova 125 atas alasan 'safety regulation'.
Nanti aku tuliskan entri berkenaan model moped terbaru Honda yang dah pun berada di pasaran Indonesia.
Buat masa ni aku rasa nak tulis entri pasal model upgrade Suzuki Belang.Disember 2015 dikhabarkan Suzuki Indonesia telahpun menguji model terbaru Belang (atau Satria FU di Indonesia ) yang berkemungkinan akan dilancarkan dalam suku pertama 2016.
 
Posisi rempitan Suzuki Satria baharu
Apa yang baru pada Suzuki Satria ni?

Pertama sekali ialah perubahan major luar dan dalam.Kelihatan lampu depan direka semula dan berbentuk seperti muka robot dalam kartun Tobot ( sape biasa teman anak tengok channel 611 Astro Ceria sure kenal kartun ni).


Badan motorsikal juga menerima perubahan cover set yang agak ketara berlainan dari Satria FU lama.Lampu brek dan mudguard belakang juga direka semula,dah lain bentuknya.

Aspek luaran aku tak tertarik sangat nak ulas sebab perubahan dalaman lebih seronok dibincangkan.Khabarnya :

1. Penggunaan sistem pancitan bahanapi elektronik (EFI)
2. Penambahan nisbah mampatan.Ratio berapa tak pasti.Penting untuk perubahan No.5 dibawah.
Confirm bukan oil cooler
3. Peningkatan isipadu silinder daripada 147cc  kepada 155cc.Juga untuk point No.5
4. Pertukaran sistem penyejukan daripada sejukan udara kepada sejukan cecair
5. Nisbah gear dikecilkan melalui pengecilan saiz sprocket belakang.Saiz lama 43,manakala yang baru 39
6. Papan instrumentasi dan speedometer digital penuh                           
7. Penambahbaikan magnetic keyhole shutter untuk aspek keselamatan
8. Pemijak depan bolehlipat

Pemilik-pemilik Suzuki Belang sekalian pasti maklum yang tork (orang Indon panggil torsi) rpm rendah untuk final gear Belang teramat lemau.Tak caye try panjat highway Karak sebelum terowong tak payah pakai lajak.Confirm rasa nak turun tolak moto.Ni kalau kes pakai spoket 39 lah.
Keputusan Suzuki mengecilkan lagi sprocket belakang standard kilang pastilah tindakan bodoh jika tiada penambahbaikan pada daya kilas enjin.Tapi diorang tidaklah bodo ye.Bahagian mampatan dan isipadu silinder telah ditingkatkan porestasinya.InsyaAllah banyak improvement untuk model baru ni.
Diharap Suzuki Malaysia membawanya masuk sebab Y15ZR kedengaran seperti overrated.Boring ah mainstream ni.

Saiz tangki petrol tak upgrade ke woiii??


Info :http://motorblitz.com/2015/12/23/penampakan-bagian-belakang-satria-fu-injeksi/
Post a Comment

Post a Comment