Tuesday, October 23, 2012

LG Optimus G 4G LTE Yang Agak Best

LG.

Aku suka jenama Korea ini.Produk pertama LG yang aku beli ialah TV flat screen CRT 29” yang beratnya humang aiii…Selepas tu diikuti dengan DVD player jenama sama dan sekarang masih berkhidmat dengan jayanya dirumah mak aku sejak 2005.

Kemudian sekali lagi jenama LG jadi pilihan untuk TV dirumah aku iaitu siri LCD Scarlet.32 inci sahaja memandangkan awal tahun 2009,harganya masih lagi RM2200.Sekarang ni boleh dapat Full HD 40” dengan amaun wang yang sama.

Tapi bila LG keluarkan smartphone,aku tak berani nak cuba.Sebab biasalah,branding.Kita lebih percaya brand otai telefon macam Nokia atau Sony Ericsson.Macamanapun,sekarang boleh dikatakan agak banyak jenama smartphone yang rasanya agak baik dipasaran walaupun majoriti tau Samsung dan Apple memang king dalam bidang ni.

Last week aku baca satu entri pasal Samsung test Galaxy Note 2 dengan RAM 3GB kalau tak salah.Ada aku terbaca komen dari pembaca,kata beliau ada baiknya Samsung membangunkan OS sendiri daripada sekadar upgrade hardware.Maksud tersiratnya adalah,contohi Apple yang bangunkan iOS untuk smartphonenya.

Pendapat aku plak,tak semestinya satu jenama tu gah bebenor kalau bangunkan produk dari A sampai Z.Contohnya macam komputer,ada macam-macam jenama.Tapi OSnya cuma Microsoft,(kecuali produk Apple…Apple lagi!).Bayangkan kalau setiap jenama ada OS sendiri,tak ke pening pengguna nak beli?Pembangun-pembangun software pun sure serabut kepala nak develop software untuk memacam jenis OS.

So,ada faedahnya berbagai jenama smartphone gunakan satu jenis OS iaitu Android.Senang apa,tak macam dulu-dulu.Dah biasa pakai Nokia,pastu terkial-kial nak menaip guna phone Sony Ericsson sebab tak tau button untuk space.

OK,cukup.Kali ni aku nak highlightkan satu model smartphone keluaran LG yang agak best isi perutnya iaitu LG Optimus G LS970 atau juga dikenali dengan LG Eclipse 4G LTE.

 

LG_Optimus_G_LS970_image7718

 

Spesifikasi

 

Network 2G,3G,4G LTE 1900
Sim Micro Sim
Dimensi 131.9 x 68.9 x 8.5mm
Skrin True HD IPS LCD touchscreen
768x1280,4.7 inci (318 ppi)
Memori 32GB,2GB RAM
Kamera 13MP autofocus,flash,
1.3MP secondary
OS Android v4.0 Ice Cream Sandwich
Cip Qualcomm Snapdragon S4 1.5Ghz Quad Core
Qualcomm Snapdragon APQ8064 CPU
Adreno 320 GPU
Bateri Li-Po 2100 mAh
Berat 144.9 gram

 

Dengan cip empat teras yang menjalankan Ice Cream Sandwich dan bantuan RAM sebanyak 2GB,ianya bererti laju.Bateri sebesar 2100mAh aku rasa memadai untuk menyokong penggunaan sehari suntuk dan juga keperluan untuk skrin sebesar 4.7 inci.Kalau tak cukup jugak 2100mAh,itu jakun namanya.

Harga belum dapat dipastikan untuk pasaran Malaysia,boleh la cuba pakai kalau jemu dengan jenama Samsung,Smile with tongue out.

Post a Comment