Monday, March 28, 2011

Kisah di Sebalik Dua Gambar

Image from DailyMail

Apakah dia kepingan-kepingan yang berwarna-warni ni?

Inilah dia kepingan serpihan plastik yang ditemui dalam perut bangkai seekor penyu.Penyu cenderung menelan plastik hanyut yang disangka obor-obor.Serpihan plastik tajam ini menyumbat saluran penghadaman penyu dan menyebabkannya tidak mampu makan dan seterusnya mati kelaparan.

Image from Wikipedia Gallery
Gambar tahun 1940-an yang menunjukkan longgokan bingkai kacamata.

Dari mana datangnya timbunan bingkai kacamata yang banyak ni?Ini adalah bingkai kacamata mangsa Holocaust ketika zaman kekuasaan Nazi di Jerman.
Di Auschwitz,Jerman terletak concentration camp dimana majoriti mangsa adalah bangsa Yahudi yang dibunuh dengan gas sianida didalam bilik yang dipanggil gas chamber.Selain mati akibat keracunan sianida,antara punca kematian adalah akibat dipaksa menjadi buruh kasar,kebuluran,mangsa eksperimen,penyakit dan juga membunuh diri akibat tertekan didalam kem tahanan.
Selepas mangsa dimasukkan didalam bilik gas,gas sianida dimasukkan dan akan kedengaran raungan dan jeritan mangsa selama 15-20 minit,walaupun dinding bilik tu adalah konkrit tebal.So,macamana diorang punya solution untuk tenggelamkan suara jeritan mangsa?
Tentera Nazi akan menghidupkan dua enjin motorsikal dan throttle dipusing penuh untuk menenggelamkan bunyi jeritan mangsa.
Katakan satu dari 10 mangsa memakai kacamata,bayangkan berapa ramai yang dah tentera Nazi bunuh.

Post a Comment