Saturday, April 17, 2010

 LOAN DOUBLE STANDARD....
Loan pun ada diskriminasi?Ingatkan orang je.Tu la realiti yang aku hadapi bila cuba mengapply loan kat bank2 dalam Malaysia ni.Sebelum aku menebalkan muka pegi bank apply loan,aku survey dulu dalam website diorang ape requirement minimum dan dokumen2 yang diperlukan...

Bank R****t
-Private sector employees with an income RM1500
-Employees in services for not less than 6 month

Ok,layak dah ni.Aku pun dengan yakin pegi cawangan bank ni kat Damansara Utama.Tak sampai seminit aku duduk,staff dia tanya satu soalan je,kerja kat mana.Dia taip nama kompeni aku dan takde dalam list.Pendek kata,aku tak layak.What happen??and what the hell???
Dari ape yang aku tengok dia buat,bermakna hanya syarikat swasta yang panel dengan diorang je boleh loan...
Cuma yang aku tak puas hati:
*-Kenapa dalam website dia tak explain betul2.Taip besar2 dengan font bold yang loan tu hanya untuk Panel diorang dan macam biasalah government sahaja(Basic RM700 jadi Pembantu Am Rendah pun layak pinjam 20k agaknya..)
*-Macamana diorang boleh anggap kerja swasta ni x layak meminjam.Tak semua syarikat swasta x stabil.Kalau gaji katakan paling bangsat RM2000,pinjam 10k repayment period 4 taun,monthly around RM230 je.Lojiknya memang boleh bayar.
*-Tukar jela nama bank tu jadi Bank Gov Servant..Rakyat Malaysia yang kerja swasta ni tak memberi sumbangan kat pembangunan negara agaknya...
Kat Facebook bank ni lagi best.Ada la mamat miskin cam aku ni tanya,betul ke kalau swasta nak buat personal loan kena basic 3k.Dia pun mintak explain sebab dalam website tak tulis macam tu.Mamat mana tah jawab,kalau gaji ciput kang tak mampu bayar,kah!kah!kah!.Betapa bangangnya mamat tu.Kalau gaji dah 3k,apekejadahnya nak buat loan.Hmmm...susah betul jadi pekerja swasta ni.

M*****k
Bank ni plak "mesra' rakyat btol staffnya..Hajatnya aku nak la tanya pasal pakej Personal Financing-i.Tunggu kat kaunter skejap,awek bank tu pun entertain aku..
'Ada apa encik?'
"Saya nak tanya pasal Personal Loan..."
'Tak boleh la encik,hanya syarikat yang ada dalam list je'
'Macamana saya nak tau syarikat saya ada dalam list?'
"Encik kena pegi bahagian loan tingkat dua".

"Pegi mampus la kau!Belum check lagi dah cakap tak boleh.Buatnya kompeni aku ada dalam list,tak ke aku maki-maki je awek tu.Patutnya jawab la,"saya semak dulu nama syarikat encik".Bank ni pun satu hal jugak,tulis terang-terang la dalam website.Tak la menyusahkan orang miskin macam aku ni.
Post a Comment

Post a Comment