Thursday, April 10, 2014

Cabaran Program Untuk Orang Asli

Seminggu dua ni ada beberapa berita pasal ketirisan wang seperti yang dilaporkan Ketua Audit Negara.Salah satunya ialah yang ini,http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/04/08/Abuses-highlighted-in-report-Health-offices-used-funds-meant-for-poor-kids-on-own-meals/

Health offices used funds meant for poor kids on own meals   Nation   The Star Online

Kalau tak berapa faham bahasa Inggeris,aku ringkaskan kat sini.Kementerian Kesihatan ada satu program untuk meningkatkan pengambilan zat pemakanan dikalangan anak-anak orang asli seluruh Malaysia.

Program tu berupa pemberian bakul yang berisi beras,biskut,vitamin dan macam-macam lagilah.Semuanya bernilai RM150 setiap bakul.Kekerapan pemberian bakul tu aku tak pasti.Manakala berat badan dan tahap kesihatan anak-anak orang asli yang terlibat dalam program ni akan dipantau untuk melihat impak program ni samada mencapai matlamat atau tidak.

Program ni bagus sebenarnya,ramai dikalangan kita tak tau pun ada program macam ni.Nampak macam kaum aborigine kat Malaysia ni diabaikan tapi sebenarnya tak.Ini antara effort yang low profile.

Objektifnya jelas,gerak kerja dah ok,cuma outcomenya tak berapa sampai.Berkenaan dengan overspend bajet tu malaslah aku nak komen.Lagi baik kalau difikirkan kaedah yang lebih berkesan untuk menjayakan program tu.

Kita kena kenal apa itu penduduk asal/orang asli/aborigine Malaysia ni.Ada yang duduk berdekatan kawasan penempatan utama,dan ada yang betul-betul rural area.Kita sedar tak selepas ratusan tahun,majoritinya cara hidup diorang tak banyak berubah.Maksud aku diorang lebih suka tinggal di pedalaman,menjalani kehidupan yang ringkas dan hidup seadanya.

Kenapa agaknya?

Sebab diorang tiada pendidikan formal.ABC pun diorang tak tau macamana nak faham kepentingan pengambilan zat dalam pemakanan?Ok lah,mungkin tak berbaloi nak buat sekolah untuk kelompok diorang yang kecik.Maka diadakan ceramah,kempen dan sebagainya.Tapi aku tak fikir diorang akan datang saja-saja nak dengar ceramah.Mungkin kena adakan jamuan selepas ceramah.Memang tembok penghalang terbesar program ni adalah untuk bagi diorang faham tujuan diberi bakul tu.

Di peringkat akar umbinya memang perkara utama yang kena buat ialah educate diorang,sebabnya tanpa pengetahuan ni banyak masalah lain yang  timbul.Antaranya ialah bakul yang diberi khusus untuk anak-anak,dikongsi dengan jiran-jiran.Kenapa jadi macam tu?Sebab mereka ialah orang asli.Sudah jadi kebiasaan untuk kelompok mereka merasa hasil sama rata.

Biasa tengok kan kat Discovery atau National Geographic,hasil tangkapan akan dikongsi sekampung.Lebih kurang macam tu lah kat mana-mana pelusuk dunia pun.Makanya,sikit saja kandungan bakul tu yang dapat kepada kumpulan sasaran.

Itulah yang ditulis dalam artikel akhbar NST,pertambahan berat anak-anak orang asli yang terlibat tak signifikan dengan tempoh program tu dijalankan.Memang tak nampak sangat pun resultnya,cuma kena faham kenapa program tu susah untuk dijayakan.

Kita kurang mengenali orang asli,petunjuknya ialah kenapa diorang masih menjalani kehidupan seperti nenek moyang mereka.Andai ada program yang mampu mengubah cara hidup orang asli menjadi seperti sekurang-kurangnya masyarakat Melayu kampung,program pemberian bakul ni confirm mencapai outcome yang dikehendaki.Bukan setakat zat pemakanan,taraf ekonomi diorang pun meningkat sekali.

Why not dibuatkan kajian khusus tentang diorang ni dan kemudian wujudkan entiti macam FELDA.Diakui atau tidak,program FELDA amat berjaya membantu orang Melayu khasnya.

Itu baru part kesihatan dan ekonomi.Ada juga aku terdengar orang asli yang telah diIslamkan menjadi murtad sebab amat kurang bimbingan.

Jangan ingat orang putih yang suka masuk hutan Malaysia ni sebab suka sangat dengan hutan kita ya?Some of them is missionary yang memberikan bantuan kewangan dan bimbingan.Orang asli mana la tau benda-benda ni.Asal dapat duit sudah.That’s why education is the most crucial part for them,or they will continue to live their way of life for another thousand of years.

Post a Comment