Wednesday, November 21, 2012

HTC Droid DNA;Enjin Power,Tapi…

Selera pengguna memang susah nak faham.Sesetengahnya suka handphone kecik,ada jugak yang suka sebesar-besarnya.So,terhasillah pelbagai kategori skrin dari 3 inci sampailah 5 inci.

Tapi skrin besar resolusi ciput buat apa ye dak?Buat sakit mata je.Buat apa aku cerita pasal skrin ni?Kali ni kita tengok pulak smartphone kelas 5 inci dari HTC iaitu HTC Droid DNA.

 

DROID DNA by HTC (2)[4]

Spesifikasi asas:

 

Network 2G,3G,4G,LTE
Dimensi 141 x 74.5 x 9.7mm
Berat 138 gram
Skrin Super LCD 3 1080 x 1920,5 inci (441 ppi)
Sistem Operasi Android 4.1 Jellybean
Memori 16GB,2GB RAM
Kamera 8MP primary,2.1MP secondary
Chipset Qualcomm MDM615m/APQ8064
GPU,CPU Adreno 320,1.5 GHz Quad-core Krait
Bateri Li-Ion 2020mAh

 

Selain skrin LCD3 bersaiz besar,Droid DNA adalah smartphone yang mempunyai kepadatan piksel tertinggi setakat ini iaitu 441 piksel per inci persegi.Hari tu aku ada jumpa macro shot lima jenis smartphone yang dibandingkan dengan Droid DNA,tapi bila search kat Google tak jumpa pulak..Memang nampak halus dan padat pikselnya.Maksudnya imej yang dipaparkan lebih tajam,tapi itu sajalah kelebihannya.Dari kesimpulan perbandingan tu,HTC One X tetap jadi pilihan atas faktor warna yang lebih accurate dan kecerahan yang baik.

Dengan memori 16GB dan hanya 11GB boleh digunakan ianya mengecewakan.Diburukkan lagi dengan ketiadaan slot memori tambahan.Lagi,baterinya sebesar 2020mAh lebih kecil sedikit dari One X+,disyaki tidak berapa nak cukup menampung penggunaan kuasa untuk menyokong skrin sebesar 5 inci.Tetapi dari segi isi perut dan ujian benchmark,Droid DNA memang win.Ujian Benchmari Pi,Quadrant,dan GL Benchmark 2.5 Egypt menunjukkan Droid DNA menduduki tempat pertama mengatasi pesaing seperti One X+,Samsung Galaxy SIII,Galaxy Note II,dan LG Optimus 4X HD.

So,best ke tak best smartphone ni?Ianya umpama perempuan cantik yang tidak pernah kesekolah….macam tak kena je perumpamaan aku ni.Spec dah bagus tapi memori kecik pulak.Dilema jugak dibuatnya.

Post a Comment