Wednesday, November 2, 2016

Projek Auto : Phase #2



Sambungan dari entri lepas…

Petang Sabtu aku jemput En.Naruto aka. Is Drummer ( aku memang selalu petik member aku ni kalau ada job kereta,tq so much bro! ) di Bukit Sentosa untuk follow aku ambik kereta spare Toyota AE110 kat Teluk Panglima Garang. Kereta spare tu nampak je kondisinya macam nak runtuh, tapi setakat nak acah-acah EJ menyamar EK dengan VTEC single cam takde hal lah. Larian nadi 4AGE 20V Silvertopnya masih kencang, cuma bunyi-bunyian casis old skool saja yang kurang enak. Nama pun sekolah lama. Bila tah owner dia nak cat baru.

Lebih kurang jam 8.30pm, kitorang pass kunci kereta aku kat boss Jembo JDMGarage ( Mr. Jemey) dan balik ke Bukit Sentosa.

Walaupun ada kereta spare, wife aku tak yakin nak pandu AE110 tu sebab kereta panjang katanya. 

Aduyaiiii…

Tak guna jugalah aku pinjam kalau tak boleh drive. Sudahnya aku hantar balik AE110 ke tuannya (adik lelaki aku), dan pinjam Myvi SE pak mertua aku. Selesai masalah pengangkutan untuk tempoh pembaikan kereta yang aku jangkakan paling lama memakan masa seminggu.

Aku belum cerita lagi kan projek apa sebenarnya yang aku nak buat kat kereta aku ni? Selepas berkira-kira untuk membuat full overhaul atau pertukaran enjin, aku rujuk pula pandangan beberapa bengkel. Kebanyakan dari mereka mencadangkan jalan pintas iaitu swap enjin, Lebih mudah dan murah berbanding full overhaul.
Katakan aku pilih opsyen overhaul, benda-benda yang aku wajib tukar ialah full set overhaul kit (gasket, piston ring,valve seal,crankshaft bearing, main bearing),clutch plate dan timing chain. 

Masalah selesai? Belum.
Dengan kondisi enjin asal aku, aku yakin alternator, water pump, power steering pump (dah memang bocor), dan sistem penuh pendingin hawa perlu ditukar. Bayangkan full system aircond punya harga sudah. Paling kurang dekat 2k juga kalau pakai kompressor baru. Anggaran kasar modalnya senang cerita kasar jugalah.
Modal dah kasar,then kira balik berbaloi tak. Aku akan dapat paling tidak hampir-hampir menyamai kondisi kereta aku masa baru beli, K3VE 89hp (claimed), stereng kuasa, transmisi manual dan aircond yang sejuk macam asal.
Walaubagaimanapun, aku selalu ada backup plan supaya modal besar yang dilaburkan tidak sia-sia. Untuk projek macam ni bukan modal je besar, planning pun kena baik juga sebab kereta aku itu jela sebijik.

Selepas aku sediakan dana yang bersesuaian, aku minta nasihat En.Naruto dari segi kombinasi bajet dan setup yang dikehendaki. Beliau juga ada beberapa rekomendasi bengkel yang bersesuaian. Dipendekkan cerita, kami bersetuju dengan cadangan Jembo JDMGarage yang sesuai dengan bajet yang aku tetapkan.

















Nah, akhirnya aku pilih untuk memasukkan nadi Toyota 3SZ-VE 1.5 liter bertransmisi automatik dari Toyota bB dan dilengkapkan dengan dashboard Toyota Passo 2006. Kenapa kena masuk dashboard kejap lagi aku cerita.
Kereta aku asalnya Myvi facelift 2008 asas, maksudnya tiada ABS,airbag dan juga nilai tambah lain yang best. Pekak habis. Mujur Perodua bagi power window, takde la segan kayuh tombol kat pondok tol.
Enjin pilihan pula ialah 3SZ-VE yang boleh didapati dalam banyak body antaranya Toyota Passo Sette, bB, Rush , Materia, Daihatsu Boon Luminas dan tak lupa Perodua Alza. Yang aku dapat ialah dari badan Toyota bB, berdasarkan design airbox dia. Mileage tak tau sebab aku beli enjin lantai, tapi alhamdulillah nampak cantik kecuali pengoksidaan normal pada permukaan head aluminium.
Halfcut dari Jepun ni payah nak dapat yang bertransmisi manual sebenarnya, dan kalau ada pun harganya jekpot. Mahal! Takkan nak cari gearbox manual Alza pulak. Lagipun aku pernah drive Alza manual, ratio final gear dia tak cantik lah.
Bila dah tak ada pilihan transmisi, mekanik mencadangkan pemasangan sistem pendawaian penuh dan dashboard Toyota Passo automatik untuk memudahkan proses penyesuaian enjin kedalam badan Myvi. Setakat ni yang kita cuma nampak ialah enjin dan dashboard. Sebenarnya banyak lagi peralatan tambahan yang termasuk dalam pakej :

1.       Sistem EPS ( Electric Power Steering ). Dulu aku tak suka sebab tang korner mcm hampeh, tapi high speed cruising atas highway memang terbaik!

2.       Dashboard Toyota Passo 2006 dengan speedometer lampu kuning. Tombol gear di kolum steering dan parking brake kaki.

3.       Sistem aircond lengkap Passo dengan kompressor dan kondenser 3SZ-VE. Sejuk dia pun terbaik!

4.       Full set mounting baru.

5.       Set kunci Passo.

6.       Pendawaian lengkap Toyota Passo termasuk suis tingkap utama sebelah driver full auto UP/DOWN

7.       Sistem ABS termasuk knuckle dan wheel sensor.

8.       Sistem airbag ( inflator je takde,kena beli asing).

9.       Entri lepas aku cerita pasal belting baru. Silap saiz tu. Yang aku tulis tu saiz Alza, memang tak ngam sebab panjang. Alza ada pam power steering. Saiz sebenar untuk 3SZ-VE Japan mari ialah 6PK1580. Boleh tahan bercinta nak carik.

10. ECU 3SZ (89560-B1560,G25),TCU(Transmission Control Unit) aku taktau TCU apa. Kalau ikut spec sheet Toyota bB,transmission dia ada pakai program Super ECT.

Setelah bersabar menunggu, akhirnya petang Selasa lepas kereta aku siap. Walaupun excited, ada satu benda yang membunuh keterujaan aku iaitu lampu check enjin menyala. Aku trauma betul dengan lampu ni. Sebabnya aku hantar kereta aku masuk woksyop pasal lampu ni la. Kali ni diagnos error code (21) menunjukkan kegagalan sensor ekzos atas.
Hari Sabtu, mekanik repair balik apa yang bermasalah. Sepatutnya mudah je kerjanya, cuma tukar sensor. Malangnya sensor melekat kuat dan mekanik terpaksa menukar satu unit exhaust header. Bukan baru pun, cari kat belakang woksyop pun boleh dapat. Masuk sensor baru dan tadaaa! Masalah selesai. Sensor ni bila problem power ada loss sikit dan penggunaan bahanapi masyaAllah, rabak betul.
Selesai part enjin, tinggal lagi meter RPM dan reverse sensor. Untuk makluman, reverse sensor asal Myvi tak boleh pakai, aku tak tau kenapa sebab aku bukan pomen wiring. Untuk benda-benda ni aku dah standby beli barang aftermarket tapi belum berkesempatan nak pasang.
Kecuali meter RPM, aku gagahkan juga pasang sendiri sebab nak tengok final drive dia berapa RPM @ 100kmj. Mujur sekitar 2600rpm.Aku memang tak gemar final ratio jejak 3000rpm takat speed 100kmj. Nak henjut 140kmj pun jenuh mintak gear.

Meter RPM aku tak pakai RPM Passo ya sebab mahal. Memang comel tapi itulah, hanya purist JDM sanggup pakai. Yang orang panggil RPM senyum tu biasa je kot cecah RM 1k orang jual. Aku cuma pakaikan meter RPM GReddy Multi D/A Gauge. Kaler boleh tukar-tukar dan ada bacaan volt sekali. Murah dan praktikal.

Pendapat aku, gear automatik jimat untuk highway cruising dan manual bagus untuk perjalanan pendek dan kerap berhenti. Terpulang selera masing-masing. Duit banyak beli la dua jenis kereta lain-lain transmisi.
Jumpa lagi di artikel seterusnya.

* gambar aku upload kemudian.

Post a Comment