Wednesday, October 21, 2015

Petisyen Selamatkan Sungai Batu V 2.0

Sungai Batu Petition
Entri ni adalah kesinambungan entri ringkas semalam berkenaan tapak arkeologi Sungai Batu.
Zaman aku sekolah menengah dulu,tapak bersejarah dalam Malaysia ni yang diceritakan dalam buku teks tak lain tak bukan ialah A Famosa dan candi Lembah Bujang.Itupun ceritanya tak banyak,ditambah lagi dengan gambar hitam putih yang tak menarik langsung.Masa tu aku tak terfikir langsung pasal agama orang dulu-dulu sebabnya bila sebut candi,mesti Hindu.Dan bila Hindu terus terbayang India.Dan masa tu juga,candi Lembah Bujang tak cukup menarik perhatian aku berbanding gahnya binaan Angkor Wat dan Borobudur.Lagipun agama Hindu kot,apekehal aku nak belajar lebih-lebih?
Macam tu lah betapa tipisnya knowledge aku dan majoriti student sekolah menengah pasal sejarah tempatan masa tu.Sampaikan beberapa tahun dulu aku selalu terfikir,apakah huruf dan tulisan bangsa Melayu.Bangsa lain ada tulisan sendiri,kenapa tidak Melayu?Berkenaan dengan kependudukan orang Melayu ditanah Melayu sendiri pulak,teori paling simple yang aku pegang  ialah atuk nenek aku datang dari Indonesia.Nampak?Betapa inferiornya aku dengan sejarah bangsa aku sendiri.Tapi itu dulu.
Menginjak tua (ewahhh!),aku mula berminat dengan sejarah bila aku setkan dalam fikiran bahawa,’Malaysia yang kita kenal sekarang bukanlah seperti Malaysia yang kita kenal dari buku teks sekolah’.Benda paling basic yang aku mula-mula belajar ialah tentang ‘Malay Archipelago’.Dari situ baru aku sedar yang aku memang orang Melayu,dan tok nenek aku pun Melayu.Orang Indonesia sekarang  je yang malu nak mengaku Melayu.
Apa lagi yang menarik tentang alam Melayu?
Banyak.
Amat banyak sekiranya dokumen-dokumen lama yang dibawa lari penjajah dapat kita kaji.Aku bukanlah orang yang sesuai untuk ceritakan semua tu.Ada team underground yang khusus dalam bidang ni.Untuk kali ni,fokus kepada Sungai Batu dan kenapa kita mesti berusaha mempertahankan tapak tersebut daripada dijadikan tapak pembangunan.Untuk makluman,team ni lah yang trigger interest aku untuk belajar secara ringkas sejarah bangsa Melayu.

Sungai Batu
Sungai Batu adalah salah satu cabang dari Sungai Merbok di Kedah yang mana hasil ekskavasi PPAG dan USM sebelum ini menunjukkan ianya adalah kawasan yang amat penting suatu masa dahulu.Sebanyak 97 tapak ditemui di kawasan seluas 4km persegi dimana 46 daripadanya telah ditemui :
a) 10 tapak jeti
b) 17 tapak peleburan besi
c) 13 tapak bangunan sokongan
d) 1 tapak ritual
Dari hasil penemuan menunjukkan tapak arkeologi Sungai Batu adalah satu kompleks tamadun yang cukup hebat suatu masa dahulu.Usianya?Menjangkau 2200 tahun,menunjukkan bahawa kompleks Sungai Batu jauh lebih tua dari mana-mana tapak bersejarah di rantau ini.Nampak tak cukup hebat lagi?
Pertimbangkan fakta ini; proses peleburan besi merupakan satu acheivement besar dalam pembentukan tamadun manusia.Aku bagi contoh ya?Pernah tengok dokumentari orang Jepun buat besi  *tamahagane?Ala,besi pedang samurai tu.Korang mesti kagum dengan pedang tu kan?Asas kepada pedang yang hebat ialah dari besi yang baik campurannya.Pakar besi tamahagane membakar black sand didalam relau (tatara) selama tiga hari (72 jam) dan unsur karbon ditambah dari masa ke semasa.(secara kebetulan,bentuk tatara menyerupai relau yang terdapat di Sungai Batu.)Macamana diorang nak control ratio besi dan karbon adalah dengan penglihatan iaitu warna api yang terhasil.Only trained eyes yang boleh buat semua tu.Believe it,our ancestor have made that kind of steel thousand years ago.
* Baca entri lama aku tentang tamahagane,Japanese Deadly Sword: Nihonto
Kemudian besi-besi raw tadi dieksport pula ke Timur Tengah melalui Mozambique dan kemudian ke Yaman(aku lupa dah nama tempat tu,maaf kalau salah).Sebab tu kompleks Sungai Batu ada jeti.Perlabuhan lah apa lagi.Terdapat catatan sarjana Islam yang pernah merekodkan bahawa besi-besi untuk membuat pedang yang baik adalah datang dari Zabag atau Qalah,yakni Kedah Tua.Nampak sekarang?Dah la pandai buat besi,pandai berniaga pulak.
Masa berlalu pantas dan selepas ribuan tahun tertanam didalam tanah, akhirnya tamadun lama ini muncul kembali.Yang paling menarik ialah timbulnya kapal-kapal lama di dalam tasik yang terletak di tengah-tengah ladang sawit.Dikala sejarahwan tempatan menarik nafas lega dengan bukti kukuh kependudukan Melayu di Malaysia ni,satu berita buruk hampir melenyapkan semua harapan anak bangsa.
Tapak arkeologi Sungai Batu terletak di tanah-tanah persendirian yang mana tuan-tuan tanah ini menunggu agak lama untuk pihak kerajaan membeli tanah mereka untuk dimajukan.Disebabkan kerajaan agak ‘tidurrr’,pihak-pihak pemaju lebih cepat membuat tawaran yang baik kepada tuan tanah.Yelah,siapa cepat dia dapat.Figure yang aku dengar untuk mengambilalih tapak arkeologi Sungai Batu adalah sekitar RM28 juta,more or less…wallahua’lam…Dah tolak jadi tapak perumahan nanti nangis air mata darah pun tak guna dah.
Dalam hal ni aku rasa perlunya pihak berwajib mengambilalih tanah-tanah tersebut untuk pemuliharaan secara serius.Negara lain punya la bangga dengan tempat sejarah diorang,kenapa orang kita tak macam tu?Bangunan penjajah yang dibelanya.
Sign petisyen ni Save the Oldest Civilization In South East Asia.Last time aku check tadi jumlah penandatangan petisyen adalah berjumlah 8,039.Come on guys,berapa minit je nak sign.Move your lazy ass! Tak keluar duit pun.Tunjukkan sokongan anda untuk menyelamatkan salah satu tapak bersejarah di Malaysia ni.Bermula dengan Sungai Batu ni,diharap kerajaan tidak ragu-ragu untuk mendanakan proses ekskavasi di beberapa tempat lagi yang tidak kurang hebat sejarahnya.
Sepertimana yang aku cakap kat atas tadi,Malaysia bukanlah negara yang anda kenali dari buku teks sekolah.Banyak lagi misteri yang bakal dirungkaikan.Walaupun blog aku ni tak sepopular page Amrans Fans,The Vocket,etc.,aku harap pembaca-pembaca blog aku sekalian dapat menyumbang sedikit sebanyak kearah usaha menyelamatkan khazanah bangsa kita.
Sekian.
credit to:
http://mistisfiles.historiansecret.com/?p=779
http://arkeosungaibatu.blogspot.my/
http://syidamenulis.blogspot.my/2015/10/tapak-arkeologi-sungai-batu.html

Post a Comment

Monday, October 19, 2015

Pengumuman Ralat

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Siang tadi aku ada buat satu posting berkenaan tapak arkeologi Sungai Batu.Amat mendukacitakansekali,posting berkenaan aku terpaksa tarik balik atas beberapa isu dibalik tabir yang aku sendiri tak sangka.Ada beberapa fakta yang aku tuliskan berdasarkan satu page Facebook berkenaan Sungai Batu rupa-rupanya ditokok tambah untuk menyedapkan cerita dan menaikkan rating page.Maaf,aku pun bersalah sebab cepat sangat share tanpa cross check dengan sumber lain.
Pertamanya berkenaan usia tapak berkenaan.Kompleks Sungai Batu didirikan pada 487 Sebelum Masihi,bukan 600 SM.Buat masa ini itulah angka sebenar usia tapak tersebut.Begitu juga dengan usia kapal-kapal yang masih terbenam didalam lumpur.Pentarikhan masih belum dibuat.
Begitu juga soal pendanaan dan pendirian Kerajaan Negeri Kedah berhubung dengan status tapak arkeologi Sungai Batu.Dana masih ada dan Kerajaan Negeri Kedah khabarnya memang memandang serius terhadap pemuliharaan tapak berkenaan.
Apapun yang berlaku,aku harap janganlah usaha murni pemuliharaan tapak ini diganggu oleh mereka-mereka yang mahu menonjol diri ataupun manusia-manusia yang tergolong dalam spesies menangguk di air keruh.Perbuatan keji ni menyebabkan semangat sayangkan sejarah tanahair yang baru berputik,hilang begitu saja.Sama lah macam page Sungai Batu 500BC,tetiba hilang tanpa dikesan.Angin takde ribut takde.Ajaib betul.
Posting asal yang aku share link petisyen tu sengaja aku biarkan sebagai ingatan dimasa akan datang.
Terima kasih.

Post a Comment

Sunday, October 18, 2015

Petisyen Selamatkan Sungai Batu

As salam,

Baru-baru ni aku ada signed satu petisyen online untuk memohon tapak arkeologi Sungai Batu diselamatkan dari pembangunan taman perumahan.Petisyen yang ditujukan kepada Menteri Besar Kedah,Dato' Mukhriz Mahathir adalah untuk meminta jaminan dari Kerajaan Negeri bahawa tapak arkeologi tersebut tidak diganggu dengan pembangunan.
Tapak Arkeologi Sungai Batu ialah satu tapak arkeologi yang bukan sahaja tertua di Malaysia setakat ini,tapak tersebut juga meliputi kawasan yang luas termasuk jeti-jeti purba,kapal-kapal dan relau pemprosesan besi yang terletak bertaburan di sekitar Sungai Batu.Keluasan spesifik nanti aku tulis balik.Aku menaip adhoc je ni.Nanti aku tuliskan artikel lain yg lebih sesuai.
Sekarang toksah banyak tanya,korang pegi kat link ni,
https://www.change.org/p/dato-seri-mukhriz-bin-mahathir-save-the-oldest-civilization-in-south-east-asia?recruiter=402666708&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

pastu sign.Sasaran buat masa ini ialah 10k tandatangan.Memandangkan bajet tahun depan dah nak dibentang,harapnya PM dapat melakukan sesuatu yang dapat dikenang dengan meluluskan bajet untuk proses pemuliharaan tapak berkenaan.
Cerita disebalik kekalutan tapak arkeologi Sungai Batu ni tak lah rumit sangat sebenarnya,asalkan orang-orang diatas sana faham sejarah Melayu dan faham kepentingan sejarah tersebut untuk tanahair ini.
Nantilah aku cerita lagi.Asalnya aku nak taip dua baris je.Jilake betul.

Post a Comment

Mesin Mahal

Maaf la noooo…suddenly ada idea nak tulis pasal dunia memancing.Ini pun sebab terjumpa draf entri lama yang terperam tiga empat bulan lepas kot.
Kepada yang bukan kaki pancing,boleh juga baca kot-kot jatuh cinta dengan dunia hanyir ni.Sebetulnya aku bukanlah pakar memancing pun,jauh sekali taraf dengan professional angler yang equipmentnya beribu-ribu ringgit.
Pengalaman aku cuma bermula dari pendedahan seawal umur 12 tahun.Sepupu aku yang masa tu dah pun bekerja membelikan kami dua beradik set pancing kombo sebagai penggalak hobi.Ikan pancingan cuma sekadar gelama,belukang,duri….baik sikit pun dapat la sembilang.Zaman tu sekitar 1994-97,perairan pantai Sekinchan masih banyak sembilang.Tapi kali terakhir aku memancing kat situ hujung tahun lepas,satu ragutan ikan pun tak ada.
Sekali lagi persoalan lama dari laman page Kelab Joran Facebook tentang “kehebatan mesin Stella & Saltiga'” yang aku rasa nak jawab dalam blog ni.Sure,ramai lagi yang boleh bagi jawapan tepat tentang persoalan tersebut,tapi barangkali tak semua ada blog/platform untuk menulis.
Bukan peminat pancing sejati kalau tak ada menanam impian memiliki kekili mendatar high end,angkuh,ego,super spinner dan premium seperti siri Shimano Stella/Daiwa Saltiga.Biasalah bila dah martabatnya macam tu harganya pun nampak macam tak masuk akal untuk sekadar ‘kekili pancingan’.
Aku pun tak tau exactly berapa harga dua menatang ni,tapi biasanya berkisar antara RM2000 hingga hampir RM5000.Saltiga Dogfight lagi mahal kot.Persoalannya adakah harga semahal tu berbaloi dengan prestasinya?
Jawapannya barang pasti sudah tentu.Ianya berkenaan teknologi material,kejuruteraan rekabentuk dan kejituan matematik.Pendek kata dua kekili mendatar ni adalah umpama Lexus LFA atau Koenigsegg Agera R dalam dunia memancing.
Material biasa yang digunakan untuk kekili murah dan mampu milik ialah seperti aluminium,plastik,grafit,loyang,stainless steel dan juga kadangkala FRP (fiber reinforced plastic).Kebanyakan material ni dipilih berdasarkan kekuatannya yang sederhana dan juga kebolehan untuk dihasilkan secara mass produce (pukal)melalui proses mould injection atau casting.Proses powder metalurgy pun ada barangkali.Beberapa komponen pula melalui proses lathe (larikan) seperti spool aluminium dan juga gear pinion.
Semua kaedah mass produce ni bertujuan untuk pengurangan kos dan masa produksi.Hasilnya produk mampu dijual murah.Tetapi kekurangannya ialah ketahanan dan kejituan.Ianya tetap berfungsi sama seperti kekili mahal,cuma ada bahagian yang kurang lancar,cepat haus,dan longgar sana sini bila dikerjakan dengan lasak.
Dulu-dulu pemancing kena guna kekili menegak untuk menewaskan gamefish.Belum ada kekili mendatar yang mampu menahan asakan dan larian kencang ikan-ikan seperti tuna atlantik atau benaman kertang.Masalah dengan kekili menegak ni tak semua orang selesa pakai dan agak rumit digunakan.So,pembuat-pembuat kekili berpengalaman macam Shimano dan Daiwa ni nampak ruang kosong yang boleh dikomersilkan.
Segala kemajuan teknologi kejuruteraan diharmonikan sekali dan terhasillah kekili mendatar yang berkeupayaan sama seperti kekili menegak untuk menjinakkan gamefish.Tapi bukan senang ya?
Pertamanya material.Bahan binaan badan yang kuat dan ringan seperti aluminium gred penerbangan digunakan.Proses-proses pembuatan untuk meningkatkan kekuatan dan ketahanan terhadap kakisan tidak murah.Banyak prosesnya yang kalau diceritakan pun ramai yang tak faham.Kata kuncinya ialah semua bahan yang digunakan mempunyai sifat teguh,ringan,tahan kakisan,dan tahan haba.Bayangkan haba yang terhasil di cakera drag semasa menahan asakan ikan-ikan gamefish.Berasap boss!
Badan mesin-mesin high end ni kebiasaannya dibuat sepenuhnya menggunakan proses CNC milling.Proses ni amat-amat time consuming dan menelan kos tinggi,pendek kata tak produktif langsung.Tapi apa yang dikehendaki ialah kejituan rekabentuk.Semua dimensi dipotong setepat-tepatnya supaya tiada kelegaan-kelegaan diluar tolerance.Manpower-manpower yang bertugas untuk menjalankan mesin-mesin berkejituan tinggi ni pulak gaji diorang bukan kecik anak.Level engineer kat sini kot?
Begitu juga dengan komponen dalaman.Semua gear dipotong menggunakan mesin berbanding kekili murah yang menggunakan kaedah casting.Material dah tentu kuat,kejituan tinggi pulak lagi,fuhhh!Macam jam tangan mahal.Pernah tengok macamana jam tangan boleh capai harga ratus-ratus ribu ringgit dibuat?Lebih kurang macam tulah,cuma cabaran membuat jam lagi tinggi.Dah lah halus,beratus-ratus gear pulak tu.
Kemudian rekabentuk.Setiap garis arus dan lekuk-lekuk bukan sekadar kosmetik semata-mata.Ada seni dan tujuannya seperti imbangan,pengurangan berat,pengoptimuman titik-titik kritikal dan macam-macam lagilah.Rekabentuk bukan saja tertumpu pada bahagian luaran,sudut gigi gear,susunan gear dan nisbah semuanya diteliti dengan baik.
Hasil kejuruteraan yang serius ni menghasilkan mesin pancing yang bukan saja premium dari segi harga,malahan prestasi di lapangan pancing.
Sesekali ke kedai pancing,cuba minta kayuh-kayuh sikit mesin-mesin premium ni.Banyak bezanya dengan mesin pertengahan.Apapun ikan di air tidak mengenal mesin pancing.Cuma,geng-geng mampu beli mesin mahal ni biasanya mempunyai sokongan kewangan yang kukuh.Setakat satu trip memancing perabis bergulung-gulung duit pun apa ada hal.Al maklumlah trip mahal-mahal ni biasanya memang pergi ke lubuk yang banyak ikan baik-baik.
Untuk pemancing amatur yang turun padang setaun dua-tiga kali macam aku ni,elok mula dengan set yang pertengahan.Slow-slow beli yang baik punya.Tak taulah kot-kot ada manusia yang terus beli set pancing mahal.Yang pentingnya fahami dulu selok-belok dunia hanyir ni.
Satu jenama premium lain yang makin glemer kat Malaysia sekarang ni ialah Megabass.Sampai bossnya Yuki Ito terkejut sebab pemancing Malaysia tak lokek langsung bab membeli peralatan pancing premiumnya.Katanya pertumbuhan pasaran jenamanya di Malaysia paling menggalakkan berbanding negara SEA yang lain.Ape,ko ingat angler Malaysia ni sesak ke?Hehe!
Korang cuba-cuba la Google barang dia,memang cun baq ang!Buat masa ni belum ada set heavy dalam katalog beliau.Nak lagi puas hati,sila berkunjung ke Kepong Tackle,kat situ ada sudut khas rasmi produk Megabass.Yuki Ito sendiri yang rasmikan.

Post a Comment

Thursday, October 15, 2015

Yamaha Y15ZR vs. Suzuki Belang 150R

Sejak pelancaran moped Yamaha Y15ZR,pasaran kapcai berkapasiti besar sedikit seimbang selepas Suzuki mendominasi pasaran kategori tersebut agak lama.Walaupun Suzuki Belang telah lama berada di pasaran,jumlahnya amat-amat kecil atas faktor yang tak dapat dijelaskan.Selera orang Malaysia tak sama macam Indonesia atau Thailand barangkali.
Apapun persoalannya adakah Y15ZR mempunyai hardware yang cukup untuk memberi saingan yang sepatutnya kepada Belang 150R?
motor_55c9586117d3c

Suzuki Belang 150R
Yamaha Y15ZR
Enjin :
4-lejang sejukan udara, DOHC 4 injap
Enjin:
4-lejang sejukan cecair, SOHC 4 injap
147cc ( 62mm x 48.8mm ) 149.8cc ( 57mm x 58.7mm)
Comp.ratio : 10.2:1 Comp. ratio : 10.4:1
Daya kilas : 12.76Nm@8500rpm
Horsepower :12.13kW@9500rpm
Daya kilas : 13.8Nm@7000rpm
Horsepower :11.3kW@8500rpm
Sistem Bahanapi : karburetor
Mikuni BS26SS
Sistem Bahanapi : pancitan bahanapi elektronik
Kapasiti petrol : 4.9 liter Kapasiti petrol : 4.2 liter
Berat Kering : 108 kg Berat kering : 115 kg
Gear : 6 kelajuan Gear : 5 kelajuan
Brek : cakera depan dan belakang Brek : cakera depan dan belakang

Berdasarkan spesifikasi teknikal ringkas,masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.Layout DOHC biasanya dipilih untuk mengurangkan bebanan kerja camshaft dan juga untuk binaan sudut injap yang lebih luas.Manakala binaan SOHC adalah lebih mudah dan kurang komponen yang bergerak.Faedahnya?Kurang selenggaraan.Simple.
Tapi kalau dilihat dari sudut prestasi,binaan DOHC adalah biasa ditemui dalam enjin berprestasi tinggi.Pernah jumpa Type R atau superbike pakai head enjin SOHC?
Untuk penyejukan silinder enjin,Suzuki hanya mengadaptasi sistem penyejukan udara yang dibantu penyejuk pelincir.Manakala Yamaha menggunakan sistem sejukan cecair.Pendapat aku,ianya sepatutnya lebih besar sedikit daripada Yamaha LC135.Sekurang-kurangnya menggunakan radiator yang sama terdapat pada FZ150i.Ah,barangkali semuanya berkongsi sama dengan Yamaha FZ150i.
Suzuki memilih binaan silinder overbore untuk capaian rpm lebih tinggi manakala Yamaha lebih yakin dengan ukuran bore & stroke seimbang.Seperti yang dijangka,enjin Yamaha Y15ZR menghasilkan puncak tork lebih tinggi daripada Suzuki Belang pada rpm rendah,tetapi Belang mempunyai sedikit kelebihan kuasa kuda pada putaran enjin yang tinggi.Sekiranya kedua-dua pengeluar memilih nisbah mampatan 11.5:1,aku rasa angka-angka yang terhasil lebih menarik.

Seterusnya,sistem bahanapi karburetor vs. sistem pancitan elektronik…
Yaaaaa…part ni seronok nak diulas ni.
Karburetor lebih mudah diselenggara dan dinaiktaraf tetapi tidak mesra petrol.Manakala pancitan elektronik lebih cekap menggunakan bahanapi (jimat),tetapi tidak mudah dinaiktaraf.Maksud aku naik taraf tanpa kos yang besar.Kalau aku dibagi pilihan,aku lebih suka karburetor.Tak payah nak cocok komputer lah,pakai cip racing lah,buang duit semua tu.Lagipun barang elektronik ni sensitif.Bayangkan bateri kong,macamana injektor nak pancutkan minyak masuk dalam enjin ha?ha?Motor karburetor takde bateri pun rilek je.
Dek kerana itu Suzuki membekalkan tangki petrol sedikit besar untuk disesuaikan dengan karekteristik karburetor.Manakala Yamaha hanya memasang tangki sebesar 4.2 liter untuk bekalan ke stesen minyak seterusnya.Jangkaan aku Yamaha YZ15R sedikit jimat berbanding Suzuki Belang sebab kombinasi kecekapan sistem suntikan bahanapi dan juga karekter enjin yang menghasilkan tork pada rpm yang lebih rendah.Bahasa mudahnya tak payah pulas throttle beria-ia sangat pun motor dah boleh memecut dengan selesa.
Walaupun Suzuki berkelebihan 1 gear aku rasa perbezaannya tidak memberi kelebihan yang signifikan berbanding Yamaha.Berdasarkan pengalaman aku,gear 6 Suzuki Belang lebih sesuai untuk cruising dengan kelajuan yang selesa di lebuhraya.
Atas beberapa faktor lagi seperti rekabentuk dan styling,posisi menunggang,harga dan selera masyarakat Malaysia membuatkan aku rasa Yamaha Y15ZR bakal mencatatkan jualan yang jauh lebih baik berbanding Suzuki.I don’t know why tapi cuba perhatikan trend sejak model Yamaha Sport 100.Lebih ramai yang memilih Yamaha Sport berbanding Suzuki RC.Tapi yela Suzuki RC tu fesyen orang tua.Suzuki Best?Lagi la rare.Yang nampak seimbang sikit zaman Suzuki RG/RGV.
Itupun jadi lauk dengan Yamaha SS110/ SS Two.Timeline aku mula dari sini je sekitar 1990-an.Zaman RX-S aku tak tau.
Apapun antara keduanya personal taste aku ialah Suzuki Belang.Sebab?Aku tak berapa gemar benda mainstream ni.Boring tau?Kedua,aku yakin dengan tweak yang simple Suzuki Belang mampu diroketkan atas jalan.
Ketiga, penghidup tendang/engkol mana????

Sekian.

Sumber:
Wikipakhang
www.yamaha-motor.com.my

Post a Comment

Friday, October 9, 2015

Relevankah Kereta Lama

Banyak kali aku sebut dalam blog ni yang aku mahukan sebuah lagi kereta yang berstatus kereta lama.Alasan utamanya ialah aku dah malas nak berhutang dan potensi kereta tersebut dijadikan laju.Dah berapa tahun dok pung pang sana sini,keretanya tak muncul-muncul juga.
Tak apalah,anggap saja aku sembang kencang.
Kereta baru atau lama masing-masing ada kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.Apa yang penting ialah macamana kekurangan-kekurangan tersebut diadaptasi dalam life korang dan seterusnya mengatasi kelemahan yang ada.
Betul,kereta lama banyak kelemahannya,tapi kereta baru lemah tang mana pulak?

Satu daripada kelemahan utama kereta baru ialah HUTANG.Gila kau ingat aku mampu beli kereta cash?
Mungkin ada persoalan yang muncul berbunyi begini;
‘Axia G baru berapa RM je sebulan’
Betul,tapi aku dah ada kereta kecik yang sesuai dikerah untuk angkut kami lakibini pergi kerja tiap hari,buat apa aku nak tambah sebijik lagi yang kecik juga?Hutang pulak tu.Sedan kelas segmen C pulak komitmen bulan-bulan confirm dah RM700++.
Sebab tu sebelum masa yang sesuai untuk aku mendapatkan kereta kedua ni tiba,aku manfaatkan dengan menganalisa kebarangkalian yang impaknya kurang membebankan.Bak kata orang-orang pandai agama,pilih mudarat yang paling kurang.
Berbalik kepada model kereta lama idaman aku sebelum ni,model yang paling ‘muda’ berusia hampir 15 tahun(rujuk entri lama).Jarang( tapi masih ada ) digunakan dalam keadaan pekak kecuali pemiliknya pakcik-pakcik yang tidak bernafsu kepada kelajuan.Bukan maksud aku kereta ni enjinnya tidak reliable,enjin asal masih mampu menjalankan tugas dengan baik cuma ianya dibina untuk tujuan kegunaan normal.
Pilihan yang ada tak lain tak bukan swap enjin.Dari pemerhatian aku,halfcut 4AGE 20V yang dibawa masuk kebanyakannya memiliki perbatuan sekitar 100,000 – 150,000 km.Secara am ianya boleh dikatakan berkeadaan baik,asalkan korang pandai memilih.Kadang-kadang nasib tak baik,mileage rendah tapi internal part dah macam cilake.
Bab enjin tak apalah,material dia logam.Yang agak merisaukan ialah pendawaian dan komponen-komponen elektronik.Benda-benda kecil ni yang selalu meragam tak kira masa.Buatnya problem datang tiap-tiap minggu,tak ke semak kepala.
Apa yang boleh dibuat ialah standby sebuah lagi kereta baru yang kecil dan murah bayaran bulanannya.Kereta baru ni lah yang akan memikul tugas harian,bukan kereta lama tadi.Kereta lama yang dah dibela baik-baik tadi bawak keluar hujung minggu saja.
Hasil pengamatan aku beberapa tahun ni nampaknya mungkin aku terpaksa melupakan niat untuk mendapatkan kereta idaman aku tu.Kemungkinan besar aku akan beralih arah kepada model yang lebih muda,sedan sederhana besar,berlainan jenama,reputasinya baik dan harga yang masuk akal.Yang paling penting sekali ialah ruang modifikasi.

Model apakah itu?



Bersambung…

Post a Comment

Wednesday, October 7, 2015

Bangkit Dari Tidur Yang Panjang

Sepanjang aku menulis blog,ada masa aku rasa performance tulisan aku baik,tapi kebanyakan masa macam jilaka juga.Seingat aku,untuk aku hasilkan satu tulisan yang baik,masa dan network yang bebas pemantauan amat penting.
Dulu masa aku kerja kilang,masa terluang agak boleh tahan juga ditambah dengan talian internet yang tak dipantau sebagaimana talian internet gomen.Maka,hasilan karya lebih kerap dan kebanyakannya agak baik.
Salah satu entri feveret aku ialah entri Reaksi Dari Seberang .Entri ni aku tulis dengan berhati-hati supaya apa yang aku sampaikan itu jelas dan tiada hati-hati manusia yang sakit lepas membacanya.

Adakah aku seorang yang jujur dalam penulisan?
Maksud aku ialah adakah aku ni jenis lepas cakap atau jenis cakap berlapik / demi menjaga perasaan orang lain.

Ya dan tidak.

Bergantung pada situasi.
Terlalu jujur adalah baik untuk orang yang maksum,yakni orang yang hatinya suci bersih tanpa sebarang titik-titik hitam dan tidak melakukan dosa.Masalahnya sebagai manusia biasa,kita tidak maksum.
Terlalu jujur dalam berkata-kata kadangkala mengundang padah kalau isinya tidak difahami orang ataupun cara penyampaiannya salah.Andainya dikhuatiri kata-kata kita bakal menjurus kearah itu,adalah lebih baik kita tidak jujur dalam mempamerkan apa yang kita rasa.
Dalam sesetengah keadaan,adalah lebih baik kita bersikap begitu daripada menyakiti hati orang.

Waktu bila aku jujur?
Selalunya aku berlaku jujur di ruang komentar blog peminat tegar Proton.Aku akan cakap apa yang aku rasa nak cakap,orang nak terima ke tak aku tak kisah.Cuma ayat yang aku guna tak adalah kejam sangat.Tak semua benda pun perlu kena bash.Tapi jangan pulak jadi membuta tuli sampai semua benda nak puji.

………………………………..

Alamak…..lost sekejap.Aku nak tulis apa sebenarnya ni..

Ni lah masalah aku kebelakangan ni.Menulis blog ni kena ada momentum.Time datang gila dia sehari sampai tiga empat entri.Ni jangankan momentum,punya la tidor lama sangat sampai lima enam entri tulis sekerat je,lepas tu save kat draft.
Okay,aku dah nampak dah apa nak tulis lepas ni.Tetiba bertalu-talu pulak idea datang.Tapi esok-esok je lah ye?Hihihi!

*Jangan salahkan aku kalau tak faham apa yang aku merepek kat atas tu.Diam-diam sudah.

Post a Comment

Monday, October 5, 2015

Today Is Monday

Assalamualaikum!

Nobody miss me right???
Hahahahahaha!

It’s okay since blog ni pun sunyi agak lama.Ada tiga entri yang ditaip separuh jalan,kemudian idea hilang.Apa nak buat…

Baiklah,aku akan usahakan sesuatu dalam masa terdekat ni untuk mengisi balik kekosongan yang ditinggalkan.
Jumpa lagi.

Post a Comment