Monday, April 6, 2015

Sony Lagi

Sony XPeria Z2

Samsung Galaxy Note 3

HTC One E8

Lenovo Vibe Z2

Xiaomi Mi4

OnePlus One

iPhone 5

Diatas ialah senarai telefon pintar yang disebut-sebut sepanjang 2014 dan sesetengahnya dipasarkan pada harga standard telefon pintar berspesifikasi tinggi iaitu sekitar RM2000++.Xiaomi dan OnePlus One adalah yang paling termurah tetapi nampaknya harganya masih ‘melekat’ sekitar RM1100 – 1300 akibat aktiviti ‘pencatutan’ berlebihan oleh pengimport dan penjual.

Menjelang suku kedua 2015,semua telefon diatas didapati dipasarkan dengan harga dalam lingkungan RM1100 - RM1500 yang mana aku rasa agak berbaloi.

Daripada 7 model yang tersenarai,aku cuma highlightkan tiga model teratas dan bakinya diabaikan atas sebab-sebab tertentu.Contohnya OnePlus One,spesifikasi dan harga dia sangat-sangat bernilai untuk wang,tapi faktor yang menyebabkan ia digugurkan dari calon akhir adalah kerana risau kesukaran mendapatkan alatganti sekiranya berlaku kerosakan.Lagi satu ialah harganya.Barangkali telefon pintar ini dianggap ‘rare’ oleh penjual,harganya seakan tak bergerak sejak ia mula dipasarkan dulu.Mungkin jika syarikat pengeluar mengeluarkan model baru (OnePlus Two barangkali),harganya akan menjunam dengan banyak.

Xiaomi?Dah tak best kot.Lenovo macam fragile je….iPhone? Gila boringggggggg………Oppo memang takde dalam list sebab tak minat.Lagipun jenuh la nak tulis semua champion 2014.

 

Tiga calon terakhir yang tinggal ialah nama-nama biasa dalam dunia telefon pintar Android.

 

HTC

Telefon terakhir aku ialah HTC One X yang mana kalau skrin dia tak retak,kondisinya pasti masih tiptop dan relevan digunakan.Paling aku suka ialah kameranya yang menghasilkan gambar terbaik dari perkakasan 8 MP dan pemprosesan imej yang laju.Aku pernah compare dengan kamera XPeria Z1 adik aku,ternyata kamera One X masih lagi menang.Bagi aku lah.Cuma satu kelemahan ketara iaitu bateri yang amat kecil pada standard sekarang.Bateri bersaiz 1800mAh dan berusia lebih dua tahun dikerah untuk penggunaan hardcore aku rasa hanya boleh bertahan sekitar 2-3 jam sahaja.

 

SAMSUNG

Aku tak pernah menggunakan telefon jenama Samsung sepanjang hayat aku.Walaupun mereka ialah leader dalam pasaran telefon pintar,aku tak pernah ada rasa yang teramat sangat untuk memiliki jenama Samsung.Pernah juga aku godek-godek Note 3 member aku,dan tak dinafikan hardware dia memang terbaik.Cuma aku pernah cakap dulu kot,aku tak berminat dengan jenama yang terlalu mainstream.Sana sini jenama Samsung,rupa tak lawa plak tu.

Barangkali itu point utama aku tak minat Samsung.Rupa dia nampak cheapo dengan material badan yang biasa-biasa.Tapi harga mahal sangat.Bagi aku untuk sebuah syarikat besar yang berkeupayaan menghasilkan produk berskala ekonomi,patut menjual produk dengan harga yang optimum.

 

SONY

Jenama yang kembali menggunakan nama asal dia ni aku pernah guna sekitar hujung tahun 2010.Masa tu zaman peralihan daripada OS Symbian kepada Android.Kira tak berapa batak hot lagi la telefon-telefon Android masa ni.Sony yang aku guna ialah Aino U10i.Spec dia boleh tahan la dengan bateri 900mAh,semi touchscreen,kamera 8MP,GPS dan Wi-Fi.

Sayangnya rekabentuk dia kurang lasak.Cukup setahun skrin dia diluncur-luncurkan untuk memaparkan keypad fizikal,fungsi touchscreennya gagal berfungsi lagi.Agak lama juga aku banned jenama ni sehinggalah Sony kembali mencuri perhatian dengan siri Xperia Z.

 

Selepas setahun lebih ‘menderita’ dengan Gorilla Glass retak,akhirnya pengganti yang ditunggu-tunggu muncul juga.Memperkenalkan…………………

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

IMAG1661

 

Sony Xperia Z2!

Tapi…kenapa Sony???

Memang,sebelum ni pengalaman aku dengan Sony tak berapa baik.Hubungan kami putus selepas setahun bersama,huhu!Tapi bila aku tengok dan pantau telefon adik aku (XPeria Z1),keadaan telefon tu masih cantik,bateri tahan lama dan bertugas dengan cemerlang tanpa masalah.Mula-mula dulu aku agak skeptikal dengan kemasan kaca yang nampak tidak lasak dan cepat comot.

Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa tak pilih saja flagship Sony 2015 iaitu Z3?Jawapannya adalah kerana bezanya tak banyak berbanding Z2.Harganya pun lebih berpatutan untuk spec yang masih relevan.

Tapi semua tu tidak menjadi masalah besar kerana ada beberapa faktor penting yang menjadikan successor kepada Z1 ini menjadi pilihan.

 

1.Aku memang cari smartphone yang besar sikit dari One X,tapi tak terlalu besar.

2.Skrin Full HD 5.2 inci dengan ketumpatan piksel 400 keatas

3.Speaker stereo

4.Butang khas untuk shutter kamera

5.Slot MicroSD Class 10

6.Keupayaan kalis air dan debu

7.Rupa dan material premium tanpa bonjolan lensa kamera.

8.Bateri berkapasiti besar dengan endurance rating GSMArena 80jam keatas.Hari pertama di tempat kerja,bateri dicas 80% tanpa Stamina mode mampu bertahan sehingga balik kerja dengan baki 23%.Penggunaan pulak sederhana berat.

9.RAM 3GB

 

Selepas dibanding-bandingkan,ternyata Xperia Z2 paling menonjol diantara ketiganya.

Kenapa aku tak pilih HTC walaupun aku suka pembuat telefon Taiwan ni?

Jawapannya ialah kerana HTC tiada ciri-ciri perlindungan air dan debu.

Bagaimana dengan Samsung Note 3?

Aku akan beli smartphone dari Samsung jika Sony dan HTC tidak wujud dalam dunia ni,heeeee!

Masalah aku sekarang ialah,kenapa bajet aku jauh tersasar dari perancangan asal?Kalau diikutkan aku nak yang harganya bawah RM1500 sahaja.Pendapat aku ialah,harga yang disurvey dalam internet mungkin too good to be true.AP set barangkali.Total damage aku selepas mengepow pelindung skrin tempered glass dan MicroSD Class 10 32GB ialah RM1XXX.XX…haha!Kira la sendiri,GST dia RM102,jilaka betul!!

 

Z2 tidak sempurna 100%.Aku memang dah prepare untuk terima satu kekurangan yang aku jangkakan.Selepas beberapa jam ditangan aku,aku akur yang kameranya tidak sebagus HTC walaupun dengan 20.7MP.Pemprosesan imej juga agak lag sikit.Split second jer,tak banyak.

Apapun imej yang dihasilkan tidaklah kelaut sangat.Masih baik untuk mata kasar.Agak hairan ya?Sony bukan ‘orang baru’ dalam dunia fotografi digital,DSLR pun ada.Kamera dengan lensa 20.7MP sepatutnya menjanjikan imej yang jelas dan tulen.

Overall score untuk beberapa hari penggunaan aku bagi 9.5/10.Yeaayyy!!

* Berkenaan kualiti still photo Z2,ada sedikit kesilapan dalam respon awal.Tetapan default kamera rupanya pada 8MP (16:9),patut la kurenggg….Belum full throttle lagi rupanya.Kamera depan walaupun 2.2MP,mampu menghasilkan imej selfie yang baik asalkan cahaya mencukupi.

 

IMAG1662

IMAG1663

IMAG1665

Post a Comment