Wednesday, April 1, 2015

One M9

Salam jumpa lagi.

Rasanya agak lama juga aku tak tuliskan sesuatu pasal gadget yang paling penting dalam kehidupan seharian apalagi kalau bukan telefon pintar.Sebabnya aku cuma suka menulis berkenaan HTC.Lain-lain brand ikut nasiblah,asalkan pakejnya bagus.

Untuk tahun 2015;tepatnya setahun selepas pelancaran HTC M8,HTC mempertaruhkan model terbarunya iaitu One M9.Ianya bukanlah baru dari meja lakaran,tapi sebenarnya lebih kepada penambahbaikan daripada model terdahulu.Design masih lagi sama dengan siri One yang lain-lain.Aku rasa lah,diorang ni dah jumpa identiti design diorang dan tak mau main test-test market dengan rupabentuk baru.Bukan HTC saja,brand-brand lain pun nampaknya dah kurang bereksperimentasi buat rekabentuk yang pelik-pelik.Setiap kali model baru htc-one-m9-global-sketchfab-gunmetaldilancarkan,rupabentuk cuma dikemaskini secara minimal dari segi material binaan.Spesifikasi dalaman yang jauh lebih penting.

Secara jujur dan biasnya,rupa HTC sentiasa nampak cantik.Bak kata pengulas GSMArena,we are not tired repeating it in every review - it’s simply a gorgeous phone.Walaupun berat dan saiz fizikalnya besar berbanding pesaing,ianya tetap dimaafkan sebab kombinasi stereo speakernya yang bagus.Pada M9,kualiti audio jauh lebih baik dari generasi sebelumnya.Apapun skrin yang digunakan masih lagi dari generasi sebelumnya.

 

 

Jadi,apa perubahan yang ditampilkan pada HTC M9?

 

1. Butang kuasa - Akhirnya HTC memindahkan lokasi butang kuasa ke bahagian sisi.Lebih mudah dicapai pengguna apatah lagi pada telefon pintar yang bersaiz 5 inci keatas.

2. Gorilla Glass – Dipertingkatkan kepada Gorilla Glass 4 daripada Gorilla Glass 3 pada M8

3. HTC Sense UI 7.0

4. Hardware – menggunakan Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810.Lapan teras (Quad Core CPU 1.5 A-53 & Quad Core 2 GHz Cortex A-57 dan GPU Adreno 430).

5. Memori – cuma satu pilihan iaitu 32GB,slot Micro SD sehingga 128GB tetapi RAM dipertingkatkan ke 3 GB.

6. Kamera – 20MP (tiada OIS),kamera hadapan 4MP dan rakaman 4K

7. Bateri – 2840 mAh berbanding 2600 mAh pada M8

8. Lain-lain – Pengecasan pantas Quick Charge 2.0 (60%/30min)

 

Pendapat aku?Not bad tapi tak lah impresif sangat.Masih ada beberapa perkara yang perlu ditingkatkan.

Pertamanya dari segi bateri.Endurance rating sekitar 62 jam tidak begitu baik sedangkan M8 yang baterinya hanya 2600 MAh boleh mencapai angka 77 jam.Kemudian perlindungan dari debu dan air.Tiada.Screen to body ratio juga tak begitu menggiurkan.Ruangan bawah banyak dibazirkan dengan on screen button.

Synthetic benchmark sedikit kureng walaupun menggunakan Snapdragon 810.Tapi kenapa agaknya ya?Macam ni,Snapdragon 810 cukup berkuasa,tapi cepat kepanasan.Jurutera HTC terpaksa tune down untuk mengelakkan masalah panas lampau.Pulak dah.Baik maintain je cip 805 dengan RAM 3GB.

Selepas dipertimbangkan,aku cuma boleh bagi 2.5/5 bintang sebab…..

 

Harga anggaran dia sekitar *RM3,037.Whatttt?????!!!

*sumber

Post a Comment