Wednesday, April 29, 2015

Kepala Ikan Punya Pasal

Macam-macam respon orang ramai pasal berita kedai makan sup kepala ikan kat Kelantan tu.Aku macam biasalah,lebih suka respon kat dalam blog ni daripada tunjukkan emosi aku dalam Facebook.

Isunya ialah harga semangkuk sup kepala ikan yang mencecah harga *RM130-150.Dengarnya sebelum pihak berwajib serbu premis tu,diorang dah mintak surat tunjuk sebab untuk justifikasi penetapan harga sebegitu.Di pihak peniaga pulak,diorang tak dapat bagi jawapan kepada pihak berwajib sehingga tamat tempoh yang diminta.

Sebagai pengguna dan seorang bapa,respon aku untuk harga se’mangkuk’ sup kepala ikan dengan harga RM130 ialah mahal.Please enlighten me,kepala ikan apa yang mahal sangat tu.Aku biasa kepasar,harga kepala tenggiri atau ikan merah sekitar RM33-RM42 sekilo(purata RM37.5).Katakan berat satu kepala ikan bersaiz besar ialah 1.5kg.Harganya RM56.25.Campur kos untuk memasak dan untung yang berpatutan,masih jauh lagi untuk cecah angka RM100.Kecuali kalau dia masak sup kepala ikan kelah.Ataupun barangkali mangkuk dia bersaiz rim mangkuk 15”.

Sepertimana tindakan pihak berwajib yang meminta peniaga menjustifikasi harga sedemikian,pihak peniaga patut explain panjang lebar lah sebab apa dia rasa harga yang diorang letak tu sepadan dengan apa yang ditawarkan.Bagi tahulah kos bahan mentah,kos overhead bla..bla..bla…convincekan pihak berwajib dengan fakta yang mungkin diorang tak nampak.

Bila awak senyap je maknanya apa?

 

Lagi satu dari segi logistiknya,kos bahan mentah kat sana jauh murah(sepatutnya) sebab berdekatan dengan laut.Boleh beli direct daripada nelayan,bukan ada peraih yang makan untung atas angin pun ye tak?

Sesetengah komentar cakap,biarlah dia nak jual mahal,tak mampu makan kat situ jangan la pergi beli.Kenapa nak dengki dengan perniagaan orang Melayu.Suka hati kau lah labuuuu…masak sendiri lagi jimat.Bukan susah pun buat sup.

 

*sumber

Post a Comment