Wednesday, October 21, 2015

Petisyen Selamatkan Sungai Batu V 2.0

Sungai Batu Petition
Entri ni adalah kesinambungan entri ringkas semalam berkenaan tapak arkeologi Sungai Batu.
Zaman aku sekolah menengah dulu,tapak bersejarah dalam Malaysia ni yang diceritakan dalam buku teks tak lain tak bukan ialah A Famosa dan candi Lembah Bujang.Itupun ceritanya tak banyak,ditambah lagi dengan gambar hitam putih yang tak menarik langsung.Masa tu aku tak terfikir langsung pasal agama orang dulu-dulu sebabnya bila sebut candi,mesti Hindu.Dan bila Hindu terus terbayang India.Dan masa tu juga,candi Lembah Bujang tak cukup menarik perhatian aku berbanding gahnya binaan Angkor Wat dan Borobudur.Lagipun agama Hindu kot,apekehal aku nak belajar lebih-lebih?
Macam tu lah betapa tipisnya knowledge aku dan majoriti student sekolah menengah pasal sejarah tempatan masa tu.Sampaikan beberapa tahun dulu aku selalu terfikir,apakah huruf dan tulisan bangsa Melayu.Bangsa lain ada tulisan sendiri,kenapa tidak Melayu?Berkenaan dengan kependudukan orang Melayu ditanah Melayu sendiri pulak,teori paling simple yang aku pegang  ialah atuk nenek aku datang dari Indonesia.Nampak?Betapa inferiornya aku dengan sejarah bangsa aku sendiri.Tapi itu dulu.
Menginjak tua (ewahhh!),aku mula berminat dengan sejarah bila aku setkan dalam fikiran bahawa,’Malaysia yang kita kenal sekarang bukanlah seperti Malaysia yang kita kenal dari buku teks sekolah’.Benda paling basic yang aku mula-mula belajar ialah tentang ‘Malay Archipelago’.Dari situ baru aku sedar yang aku memang orang Melayu,dan tok nenek aku pun Melayu.Orang Indonesia sekarang  je yang malu nak mengaku Melayu.
Apa lagi yang menarik tentang alam Melayu?
Banyak.
Amat banyak sekiranya dokumen-dokumen lama yang dibawa lari penjajah dapat kita kaji.Aku bukanlah orang yang sesuai untuk ceritakan semua tu.Ada team underground yang khusus dalam bidang ni.Untuk kali ni,fokus kepada Sungai Batu dan kenapa kita mesti berusaha mempertahankan tapak tersebut daripada dijadikan tapak pembangunan.Untuk makluman,team ni lah yang trigger interest aku untuk belajar secara ringkas sejarah bangsa Melayu.

Sungai Batu
Sungai Batu adalah salah satu cabang dari Sungai Merbok di Kedah yang mana hasil ekskavasi PPAG dan USM sebelum ini menunjukkan ianya adalah kawasan yang amat penting suatu masa dahulu.Sebanyak 97 tapak ditemui di kawasan seluas 4km persegi dimana 46 daripadanya telah ditemui :
a) 10 tapak jeti
b) 17 tapak peleburan besi
c) 13 tapak bangunan sokongan
d) 1 tapak ritual
Dari hasil penemuan menunjukkan tapak arkeologi Sungai Batu adalah satu kompleks tamadun yang cukup hebat suatu masa dahulu.Usianya?Menjangkau 2200 tahun,menunjukkan bahawa kompleks Sungai Batu jauh lebih tua dari mana-mana tapak bersejarah di rantau ini.Nampak tak cukup hebat lagi?
Pertimbangkan fakta ini; proses peleburan besi merupakan satu acheivement besar dalam pembentukan tamadun manusia.Aku bagi contoh ya?Pernah tengok dokumentari orang Jepun buat besi  *tamahagane?Ala,besi pedang samurai tu.Korang mesti kagum dengan pedang tu kan?Asas kepada pedang yang hebat ialah dari besi yang baik campurannya.Pakar besi tamahagane membakar black sand didalam relau (tatara) selama tiga hari (72 jam) dan unsur karbon ditambah dari masa ke semasa.(secara kebetulan,bentuk tatara menyerupai relau yang terdapat di Sungai Batu.)Macamana diorang nak control ratio besi dan karbon adalah dengan penglihatan iaitu warna api yang terhasil.Only trained eyes yang boleh buat semua tu.Believe it,our ancestor have made that kind of steel thousand years ago.
* Baca entri lama aku tentang tamahagane,Japanese Deadly Sword: Nihonto
Kemudian besi-besi raw tadi dieksport pula ke Timur Tengah melalui Mozambique dan kemudian ke Yaman(aku lupa dah nama tempat tu,maaf kalau salah).Sebab tu kompleks Sungai Batu ada jeti.Perlabuhan lah apa lagi.Terdapat catatan sarjana Islam yang pernah merekodkan bahawa besi-besi untuk membuat pedang yang baik adalah datang dari Zabag atau Qalah,yakni Kedah Tua.Nampak sekarang?Dah la pandai buat besi,pandai berniaga pulak.
Masa berlalu pantas dan selepas ribuan tahun tertanam didalam tanah, akhirnya tamadun lama ini muncul kembali.Yang paling menarik ialah timbulnya kapal-kapal lama di dalam tasik yang terletak di tengah-tengah ladang sawit.Dikala sejarahwan tempatan menarik nafas lega dengan bukti kukuh kependudukan Melayu di Malaysia ni,satu berita buruk hampir melenyapkan semua harapan anak bangsa.
Tapak arkeologi Sungai Batu terletak di tanah-tanah persendirian yang mana tuan-tuan tanah ini menunggu agak lama untuk pihak kerajaan membeli tanah mereka untuk dimajukan.Disebabkan kerajaan agak ‘tidurrr’,pihak-pihak pemaju lebih cepat membuat tawaran yang baik kepada tuan tanah.Yelah,siapa cepat dia dapat.Figure yang aku dengar untuk mengambilalih tapak arkeologi Sungai Batu adalah sekitar RM28 juta,more or less…wallahua’lam…Dah tolak jadi tapak perumahan nanti nangis air mata darah pun tak guna dah.
Dalam hal ni aku rasa perlunya pihak berwajib mengambilalih tanah-tanah tersebut untuk pemuliharaan secara serius.Negara lain punya la bangga dengan tempat sejarah diorang,kenapa orang kita tak macam tu?Bangunan penjajah yang dibelanya.
Sign petisyen ni Save the Oldest Civilization In South East Asia.Last time aku check tadi jumlah penandatangan petisyen adalah berjumlah 8,039.Come on guys,berapa minit je nak sign.Move your lazy ass! Tak keluar duit pun.Tunjukkan sokongan anda untuk menyelamatkan salah satu tapak bersejarah di Malaysia ni.Bermula dengan Sungai Batu ni,diharap kerajaan tidak ragu-ragu untuk mendanakan proses ekskavasi di beberapa tempat lagi yang tidak kurang hebat sejarahnya.
Sepertimana yang aku cakap kat atas tadi,Malaysia bukanlah negara yang anda kenali dari buku teks sekolah.Banyak lagi misteri yang bakal dirungkaikan.Walaupun blog aku ni tak sepopular page Amrans Fans,The Vocket,etc.,aku harap pembaca-pembaca blog aku sekalian dapat menyumbang sedikit sebanyak kearah usaha menyelamatkan khazanah bangsa kita.
Sekian.
credit to:
http://mistisfiles.historiansecret.com/?p=779
http://arkeosungaibatu.blogspot.my/
http://syidamenulis.blogspot.my/2015/10/tapak-arkeologi-sungai-batu.html

Post a Comment

Monday, October 19, 2015

Pengumuman Ralat

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Siang tadi aku ada buat satu posting berkenaan tapak arkeologi Sungai Batu.Amat mendukacitakansekali,posting berkenaan aku terpaksa tarik balik atas beberapa isu dibalik tabir yang aku sendiri tak sangka.Ada beberapa fakta yang aku tuliskan berdasarkan satu page Facebook berkenaan Sungai Batu rupa-rupanya ditokok tambah untuk menyedapkan cerita dan menaikkan rating page.Maaf,aku pun bersalah sebab cepat sangat share tanpa cross check dengan sumber lain.
Pertamanya berkenaan usia tapak berkenaan.Kompleks Sungai Batu didirikan pada 487 Sebelum Masihi,bukan 600 SM.Buat masa ini itulah angka sebenar usia tapak tersebut.Begitu juga dengan usia kapal-kapal yang masih terbenam didalam lumpur.Pentarikhan masih belum dibuat.
Begitu juga soal pendanaan dan pendirian Kerajaan Negeri Kedah berhubung dengan status tapak arkeologi Sungai Batu.Dana masih ada dan Kerajaan Negeri Kedah khabarnya memang memandang serius terhadap pemuliharaan tapak berkenaan.
Apapun yang berlaku,aku harap janganlah usaha murni pemuliharaan tapak ini diganggu oleh mereka-mereka yang mahu menonjol diri ataupun manusia-manusia yang tergolong dalam spesies menangguk di air keruh.Perbuatan keji ni menyebabkan semangat sayangkan sejarah tanahair yang baru berputik,hilang begitu saja.Sama lah macam page Sungai Batu 500BC,tetiba hilang tanpa dikesan.Angin takde ribut takde.Ajaib betul.
Posting asal yang aku share link petisyen tu sengaja aku biarkan sebagai ingatan dimasa akan datang.
Terima kasih.

Post a Comment

Sunday, October 18, 2015

Petisyen Selamatkan Sungai Batu

As salam,

Baru-baru ni aku ada signed satu petisyen online untuk memohon tapak arkeologi Sungai Batu diselamatkan dari pembangunan taman perumahan.Petisyen yang ditujukan kepada Menteri Besar Kedah,Dato' Mukhriz Mahathir adalah untuk meminta jaminan dari Kerajaan Negeri bahawa tapak arkeologi tersebut tidak diganggu dengan pembangunan.
Tapak Arkeologi Sungai Batu ialah satu tapak arkeologi yang bukan sahaja tertua di Malaysia setakat ini,tapak tersebut juga meliputi kawasan yang luas termasuk jeti-jeti purba,kapal-kapal dan relau pemprosesan besi yang terletak bertaburan di sekitar Sungai Batu.Keluasan spesifik nanti aku tulis balik.Aku menaip adhoc je ni.Nanti aku tuliskan artikel lain yg lebih sesuai.
Sekarang toksah banyak tanya,korang pegi kat link ni,
https://www.change.org/p/dato-seri-mukhriz-bin-mahathir-save-the-oldest-civilization-in-south-east-asia?recruiter=402666708&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

pastu sign.Sasaran buat masa ini ialah 10k tandatangan.Memandangkan bajet tahun depan dah nak dibentang,harapnya PM dapat melakukan sesuatu yang dapat dikenang dengan meluluskan bajet untuk proses pemuliharaan tapak berkenaan.
Cerita disebalik kekalutan tapak arkeologi Sungai Batu ni tak lah rumit sangat sebenarnya,asalkan orang-orang diatas sana faham sejarah Melayu dan faham kepentingan sejarah tersebut untuk tanahair ini.
Nantilah aku cerita lagi.Asalnya aku nak taip dua baris je.Jilake betul.

Post a Comment

Mesin Mahal

Maaf la noooo…suddenly ada idea nak tulis pasal dunia memancing.Ini pun sebab terjumpa draf entri lama yang terperam tiga empat bulan lepas kot.
Kepada yang bukan kaki pancing,boleh juga baca kot-kot jatuh cinta dengan dunia hanyir ni.Sebetulnya aku bukanlah pakar memancing pun,jauh sekali taraf dengan professional angler yang equipmentnya beribu-ribu ringgit.
Pengalaman aku cuma bermula dari pendedahan seawal umur 12 tahun.Sepupu aku yang masa tu dah pun bekerja membelikan kami dua beradik set pancing kombo sebagai penggalak hobi.Ikan pancingan cuma sekadar gelama,belukang,duri….baik sikit pun dapat la sembilang.Zaman tu sekitar 1994-97,perairan pantai Sekinchan masih banyak sembilang.Tapi kali terakhir aku memancing kat situ hujung tahun lepas,satu ragutan ikan pun tak ada.
Sekali lagi persoalan lama dari laman page Kelab Joran Facebook tentang “kehebatan mesin Stella & Saltiga'” yang aku rasa nak jawab dalam blog ni.Sure,ramai lagi yang boleh bagi jawapan tepat tentang persoalan tersebut,tapi barangkali tak semua ada blog/platform untuk menulis.
Bukan peminat pancing sejati kalau tak ada menanam impian memiliki kekili mendatar high end,angkuh,ego,super spinner dan premium seperti siri Shimano Stella/Daiwa Saltiga.Biasalah bila dah martabatnya macam tu harganya pun nampak macam tak masuk akal untuk sekadar ‘kekili pancingan’.
Aku pun tak tau exactly berapa harga dua menatang ni,tapi biasanya berkisar antara RM2000 hingga hampir RM5000.Saltiga Dogfight lagi mahal kot.Persoalannya adakah harga semahal tu berbaloi dengan prestasinya?
Jawapannya barang pasti sudah tentu.Ianya berkenaan teknologi material,kejuruteraan rekabentuk dan kejituan matematik.Pendek kata dua kekili mendatar ni adalah umpama Lexus LFA atau Koenigsegg Agera R dalam dunia memancing.
Material biasa yang digunakan untuk kekili murah dan mampu milik ialah seperti aluminium,plastik,grafit,loyang,stainless steel dan juga kadangkala FRP (fiber reinforced plastic).Kebanyakan material ni dipilih berdasarkan kekuatannya yang sederhana dan juga kebolehan untuk dihasilkan secara mass produce (pukal)melalui proses mould injection atau casting.Proses powder metalurgy pun ada barangkali.Beberapa komponen pula melalui proses lathe (larikan) seperti spool aluminium dan juga gear pinion.
Semua kaedah mass produce ni bertujuan untuk pengurangan kos dan masa produksi.Hasilnya produk mampu dijual murah.Tetapi kekurangannya ialah ketahanan dan kejituan.Ianya tetap berfungsi sama seperti kekili mahal,cuma ada bahagian yang kurang lancar,cepat haus,dan longgar sana sini bila dikerjakan dengan lasak.
Dulu-dulu pemancing kena guna kekili menegak untuk menewaskan gamefish.Belum ada kekili mendatar yang mampu menahan asakan dan larian kencang ikan-ikan seperti tuna atlantik atau benaman kertang.Masalah dengan kekili menegak ni tak semua orang selesa pakai dan agak rumit digunakan.So,pembuat-pembuat kekili berpengalaman macam Shimano dan Daiwa ni nampak ruang kosong yang boleh dikomersilkan.
Segala kemajuan teknologi kejuruteraan diharmonikan sekali dan terhasillah kekili mendatar yang berkeupayaan sama seperti kekili menegak untuk menjinakkan gamefish.Tapi bukan senang ya?
Pertamanya material.Bahan binaan badan yang kuat dan ringan seperti aluminium gred penerbangan digunakan.Proses-proses pembuatan untuk meningkatkan kekuatan dan ketahanan terhadap kakisan tidak murah.Banyak prosesnya yang kalau diceritakan pun ramai yang tak faham.Kata kuncinya ialah semua bahan yang digunakan mempunyai sifat teguh,ringan,tahan kakisan,dan tahan haba.Bayangkan haba yang terhasil di cakera drag semasa menahan asakan ikan-ikan gamefish.Berasap boss!
Badan mesin-mesin high end ni kebiasaannya dibuat sepenuhnya menggunakan proses CNC milling.Proses ni amat-amat time consuming dan menelan kos tinggi,pendek kata tak produktif langsung.Tapi apa yang dikehendaki ialah kejituan rekabentuk.Semua dimensi dipotong setepat-tepatnya supaya tiada kelegaan-kelegaan diluar tolerance.Manpower-manpower yang bertugas untuk menjalankan mesin-mesin berkejituan tinggi ni pulak gaji diorang bukan kecik anak.Level engineer kat sini kot?
Begitu juga dengan komponen dalaman.Semua gear dipotong menggunakan mesin berbanding kekili murah yang menggunakan kaedah casting.Material dah tentu kuat,kejituan tinggi pulak lagi,fuhhh!Macam jam tangan mahal.Pernah tengok macamana jam tangan boleh capai harga ratus-ratus ribu ringgit dibuat?Lebih kurang macam tulah,cuma cabaran membuat jam lagi tinggi.Dah lah halus,beratus-ratus gear pulak tu.
Kemudian rekabentuk.Setiap garis arus dan lekuk-lekuk bukan sekadar kosmetik semata-mata.Ada seni dan tujuannya seperti imbangan,pengurangan berat,pengoptimuman titik-titik kritikal dan macam-macam lagilah.Rekabentuk bukan saja tertumpu pada bahagian luaran,sudut gigi gear,susunan gear dan nisbah semuanya diteliti dengan baik.
Hasil kejuruteraan yang serius ni menghasilkan mesin pancing yang bukan saja premium dari segi harga,malahan prestasi di lapangan pancing.
Sesekali ke kedai pancing,cuba minta kayuh-kayuh sikit mesin-mesin premium ni.Banyak bezanya dengan mesin pertengahan.Apapun ikan di air tidak mengenal mesin pancing.Cuma,geng-geng mampu beli mesin mahal ni biasanya mempunyai sokongan kewangan yang kukuh.Setakat satu trip memancing perabis bergulung-gulung duit pun apa ada hal.Al maklumlah trip mahal-mahal ni biasanya memang pergi ke lubuk yang banyak ikan baik-baik.
Untuk pemancing amatur yang turun padang setaun dua-tiga kali macam aku ni,elok mula dengan set yang pertengahan.Slow-slow beli yang baik punya.Tak taulah kot-kot ada manusia yang terus beli set pancing mahal.Yang pentingnya fahami dulu selok-belok dunia hanyir ni.
Satu jenama premium lain yang makin glemer kat Malaysia sekarang ni ialah Megabass.Sampai bossnya Yuki Ito terkejut sebab pemancing Malaysia tak lokek langsung bab membeli peralatan pancing premiumnya.Katanya pertumbuhan pasaran jenamanya di Malaysia paling menggalakkan berbanding negara SEA yang lain.Ape,ko ingat angler Malaysia ni sesak ke?Hehe!
Korang cuba-cuba la Google barang dia,memang cun baq ang!Buat masa ni belum ada set heavy dalam katalog beliau.Nak lagi puas hati,sila berkunjung ke Kepong Tackle,kat situ ada sudut khas rasmi produk Megabass.Yuki Ito sendiri yang rasmikan.

Post a Comment

Thursday, October 15, 2015

Yamaha Y15ZR vs. Suzuki Belang 150R

Sejak pelancaran moped Yamaha Y15ZR,pasaran kapcai berkapasiti besar sedikit seimbang selepas Suzuki mendominasi pasaran kategori tersebut agak lama.Walaupun Suzuki Belang telah lama berada di pasaran,jumlahnya amat-amat kecil atas faktor yang tak dapat dijelaskan.Selera orang Malaysia tak sama macam Indonesia atau Thailand barangkali.
Apapun persoalannya adakah Y15ZR mempunyai hardware yang cukup untuk memberi saingan yang sepatutnya kepada Belang 150R?
motor_55c9586117d3c

Suzuki Belang 150R
Yamaha Y15ZR
Enjin :
4-lejang sejukan udara, DOHC 4 injap
Enjin:
4-lejang sejukan cecair, SOHC 4 injap
147cc ( 62mm x 48.8mm ) 149.8cc ( 57mm x 58.7mm)
Comp.ratio : 10.2:1 Comp. ratio : 10.4:1
Daya kilas : 12.76Nm@8500rpm
Horsepower :12.13kW@9500rpm
Daya kilas : 13.8Nm@7000rpm
Horsepower :11.3kW@8500rpm
Sistem Bahanapi : karburetor
Mikuni BS26SS
Sistem Bahanapi : pancitan bahanapi elektronik
Kapasiti petrol : 4.9 liter Kapasiti petrol : 4.2 liter
Berat Kering : 108 kg Berat kering : 115 kg
Gear : 6 kelajuan Gear : 5 kelajuan
Brek : cakera depan dan belakang Brek : cakera depan dan belakang

Berdasarkan spesifikasi teknikal ringkas,masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.Layout DOHC biasanya dipilih untuk mengurangkan bebanan kerja camshaft dan juga untuk binaan sudut injap yang lebih luas.Manakala binaan SOHC adalah lebih mudah dan kurang komponen yang bergerak.Faedahnya?Kurang selenggaraan.Simple.
Tapi kalau dilihat dari sudut prestasi,binaan DOHC adalah biasa ditemui dalam enjin berprestasi tinggi.Pernah jumpa Type R atau superbike pakai head enjin SOHC?
Untuk penyejukan silinder enjin,Suzuki hanya mengadaptasi sistem penyejukan udara yang dibantu penyejuk pelincir.Manakala Yamaha menggunakan sistem sejukan cecair.Pendapat aku,ianya sepatutnya lebih besar sedikit daripada Yamaha LC135.Sekurang-kurangnya menggunakan radiator yang sama terdapat pada FZ150i.Ah,barangkali semuanya berkongsi sama dengan Yamaha FZ150i.
Suzuki memilih binaan silinder overbore untuk capaian rpm lebih tinggi manakala Yamaha lebih yakin dengan ukuran bore & stroke seimbang.Seperti yang dijangka,enjin Yamaha Y15ZR menghasilkan puncak tork lebih tinggi daripada Suzuki Belang pada rpm rendah,tetapi Belang mempunyai sedikit kelebihan kuasa kuda pada putaran enjin yang tinggi.Sekiranya kedua-dua pengeluar memilih nisbah mampatan 11.5:1,aku rasa angka-angka yang terhasil lebih menarik.

Seterusnya,sistem bahanapi karburetor vs. sistem pancitan elektronik…
Yaaaaa…part ni seronok nak diulas ni.
Karburetor lebih mudah diselenggara dan dinaiktaraf tetapi tidak mesra petrol.Manakala pancitan elektronik lebih cekap menggunakan bahanapi (jimat),tetapi tidak mudah dinaiktaraf.Maksud aku naik taraf tanpa kos yang besar.Kalau aku dibagi pilihan,aku lebih suka karburetor.Tak payah nak cocok komputer lah,pakai cip racing lah,buang duit semua tu.Lagipun barang elektronik ni sensitif.Bayangkan bateri kong,macamana injektor nak pancutkan minyak masuk dalam enjin ha?ha?Motor karburetor takde bateri pun rilek je.
Dek kerana itu Suzuki membekalkan tangki petrol sedikit besar untuk disesuaikan dengan karekteristik karburetor.Manakala Yamaha hanya memasang tangki sebesar 4.2 liter untuk bekalan ke stesen minyak seterusnya.Jangkaan aku Yamaha YZ15R sedikit jimat berbanding Suzuki Belang sebab kombinasi kecekapan sistem suntikan bahanapi dan juga karekter enjin yang menghasilkan tork pada rpm yang lebih rendah.Bahasa mudahnya tak payah pulas throttle beria-ia sangat pun motor dah boleh memecut dengan selesa.
Walaupun Suzuki berkelebihan 1 gear aku rasa perbezaannya tidak memberi kelebihan yang signifikan berbanding Yamaha.Berdasarkan pengalaman aku,gear 6 Suzuki Belang lebih sesuai untuk cruising dengan kelajuan yang selesa di lebuhraya.
Atas beberapa faktor lagi seperti rekabentuk dan styling,posisi menunggang,harga dan selera masyarakat Malaysia membuatkan aku rasa Yamaha Y15ZR bakal mencatatkan jualan yang jauh lebih baik berbanding Suzuki.I don’t know why tapi cuba perhatikan trend sejak model Yamaha Sport 100.Lebih ramai yang memilih Yamaha Sport berbanding Suzuki RC.Tapi yela Suzuki RC tu fesyen orang tua.Suzuki Best?Lagi la rare.Yang nampak seimbang sikit zaman Suzuki RG/RGV.
Itupun jadi lauk dengan Yamaha SS110/ SS Two.Timeline aku mula dari sini je sekitar 1990-an.Zaman RX-S aku tak tau.
Apapun antara keduanya personal taste aku ialah Suzuki Belang.Sebab?Aku tak berapa gemar benda mainstream ni.Boring tau?Kedua,aku yakin dengan tweak yang simple Suzuki Belang mampu diroketkan atas jalan.
Ketiga, penghidup tendang/engkol mana????

Sekian.

Sumber:
Wikipakhang
www.yamaha-motor.com.my

Post a Comment

Friday, October 9, 2015

Relevankah Kereta Lama

Banyak kali aku sebut dalam blog ni yang aku mahukan sebuah lagi kereta yang berstatus kereta lama.Alasan utamanya ialah aku dah malas nak berhutang dan potensi kereta tersebut dijadikan laju.Dah berapa tahun dok pung pang sana sini,keretanya tak muncul-muncul juga.
Tak apalah,anggap saja aku sembang kencang.
Kereta baru atau lama masing-masing ada kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.Apa yang penting ialah macamana kekurangan-kekurangan tersebut diadaptasi dalam life korang dan seterusnya mengatasi kelemahan yang ada.
Betul,kereta lama banyak kelemahannya,tapi kereta baru lemah tang mana pulak?

Satu daripada kelemahan utama kereta baru ialah HUTANG.Gila kau ingat aku mampu beli kereta cash?
Mungkin ada persoalan yang muncul berbunyi begini;
‘Axia G baru berapa RM je sebulan’
Betul,tapi aku dah ada kereta kecik yang sesuai dikerah untuk angkut kami lakibini pergi kerja tiap hari,buat apa aku nak tambah sebijik lagi yang kecik juga?Hutang pulak tu.Sedan kelas segmen C pulak komitmen bulan-bulan confirm dah RM700++.
Sebab tu sebelum masa yang sesuai untuk aku mendapatkan kereta kedua ni tiba,aku manfaatkan dengan menganalisa kebarangkalian yang impaknya kurang membebankan.Bak kata orang-orang pandai agama,pilih mudarat yang paling kurang.
Berbalik kepada model kereta lama idaman aku sebelum ni,model yang paling ‘muda’ berusia hampir 15 tahun(rujuk entri lama).Jarang( tapi masih ada ) digunakan dalam keadaan pekak kecuali pemiliknya pakcik-pakcik yang tidak bernafsu kepada kelajuan.Bukan maksud aku kereta ni enjinnya tidak reliable,enjin asal masih mampu menjalankan tugas dengan baik cuma ianya dibina untuk tujuan kegunaan normal.
Pilihan yang ada tak lain tak bukan swap enjin.Dari pemerhatian aku,halfcut 4AGE 20V yang dibawa masuk kebanyakannya memiliki perbatuan sekitar 100,000 – 150,000 km.Secara am ianya boleh dikatakan berkeadaan baik,asalkan korang pandai memilih.Kadang-kadang nasib tak baik,mileage rendah tapi internal part dah macam cilake.
Bab enjin tak apalah,material dia logam.Yang agak merisaukan ialah pendawaian dan komponen-komponen elektronik.Benda-benda kecil ni yang selalu meragam tak kira masa.Buatnya problem datang tiap-tiap minggu,tak ke semak kepala.
Apa yang boleh dibuat ialah standby sebuah lagi kereta baru yang kecil dan murah bayaran bulanannya.Kereta baru ni lah yang akan memikul tugas harian,bukan kereta lama tadi.Kereta lama yang dah dibela baik-baik tadi bawak keluar hujung minggu saja.
Hasil pengamatan aku beberapa tahun ni nampaknya mungkin aku terpaksa melupakan niat untuk mendapatkan kereta idaman aku tu.Kemungkinan besar aku akan beralih arah kepada model yang lebih muda,sedan sederhana besar,berlainan jenama,reputasinya baik dan harga yang masuk akal.Yang paling penting sekali ialah ruang modifikasi.

Model apakah itu?



Bersambung…

Post a Comment

Wednesday, October 7, 2015

Bangkit Dari Tidur Yang Panjang

Sepanjang aku menulis blog,ada masa aku rasa performance tulisan aku baik,tapi kebanyakan masa macam jilaka juga.Seingat aku,untuk aku hasilkan satu tulisan yang baik,masa dan network yang bebas pemantauan amat penting.
Dulu masa aku kerja kilang,masa terluang agak boleh tahan juga ditambah dengan talian internet yang tak dipantau sebagaimana talian internet gomen.Maka,hasilan karya lebih kerap dan kebanyakannya agak baik.
Salah satu entri feveret aku ialah entri Reaksi Dari Seberang .Entri ni aku tulis dengan berhati-hati supaya apa yang aku sampaikan itu jelas dan tiada hati-hati manusia yang sakit lepas membacanya.

Adakah aku seorang yang jujur dalam penulisan?
Maksud aku ialah adakah aku ni jenis lepas cakap atau jenis cakap berlapik / demi menjaga perasaan orang lain.

Ya dan tidak.

Bergantung pada situasi.
Terlalu jujur adalah baik untuk orang yang maksum,yakni orang yang hatinya suci bersih tanpa sebarang titik-titik hitam dan tidak melakukan dosa.Masalahnya sebagai manusia biasa,kita tidak maksum.
Terlalu jujur dalam berkata-kata kadangkala mengundang padah kalau isinya tidak difahami orang ataupun cara penyampaiannya salah.Andainya dikhuatiri kata-kata kita bakal menjurus kearah itu,adalah lebih baik kita tidak jujur dalam mempamerkan apa yang kita rasa.
Dalam sesetengah keadaan,adalah lebih baik kita bersikap begitu daripada menyakiti hati orang.

Waktu bila aku jujur?
Selalunya aku berlaku jujur di ruang komentar blog peminat tegar Proton.Aku akan cakap apa yang aku rasa nak cakap,orang nak terima ke tak aku tak kisah.Cuma ayat yang aku guna tak adalah kejam sangat.Tak semua benda pun perlu kena bash.Tapi jangan pulak jadi membuta tuli sampai semua benda nak puji.

………………………………..

Alamak…..lost sekejap.Aku nak tulis apa sebenarnya ni..

Ni lah masalah aku kebelakangan ni.Menulis blog ni kena ada momentum.Time datang gila dia sehari sampai tiga empat entri.Ni jangankan momentum,punya la tidor lama sangat sampai lima enam entri tulis sekerat je,lepas tu save kat draft.
Okay,aku dah nampak dah apa nak tulis lepas ni.Tetiba bertalu-talu pulak idea datang.Tapi esok-esok je lah ye?Hihihi!

*Jangan salahkan aku kalau tak faham apa yang aku merepek kat atas tu.Diam-diam sudah.

Post a Comment

Monday, October 5, 2015

Today Is Monday

Assalamualaikum!

Nobody miss me right???
Hahahahahaha!

It’s okay since blog ni pun sunyi agak lama.Ada tiga entri yang ditaip separuh jalan,kemudian idea hilang.Apa nak buat…

Baiklah,aku akan usahakan sesuatu dalam masa terdekat ni untuk mengisi balik kekosongan yang ditinggalkan.
Jumpa lagi.

Post a Comment

Friday, July 24, 2015

Beraya Dalam Lombong

3 Syawal lepas berlangsung satu upacara pertunangan ringkas adik lelaki aku di Kampung Kurnia Kuantan.Actually bukanlah macam majlis bertunang yang biasa kita tengok dalam TV.Family aku dan family sebelah perempuan sepakat untuk membuat majlis yang sesimple mungkin. Suasananya macam datang beraya je lebih kurang.Apa yang penting ialah niat rombongan kami dan penerimaan tuan rumah.
Sebelah keluarga aku tak ada ayah,so abang ipar aku bertindak sebagai kepala,diiringi dengan sepupu arwah atuk aku sebelah mak yang kitorang panggil ‘atuk muda’.Sebelah perempuan pun sama,pun dah tak ada ayah.Abang-abang diorang yang umur lebih kurang macam kitorang ni lah yang jadi kepala keluarga sambut rombongan.
Perbincangan dari segi hantaran dan tarikh,biar bakal pengantin decide sendiri.Kemudian sarung cincin tanda dan cincin tunang.Settle!
Maka selesailah cerita bertunang tadi….Masuk waktu Zohor,kitorang pun berangkat balik.Tak balik rumah pun sebenarnya.Selesai solat Zohor kat masjid Paya Besar (kalau tak silaplah),kitorang bertolak pula ke Sungai Lembing atas cadangan abang ipar aku untuk ke Muzium Sungai Lembing.Pasaipa beraya dalam lombong,aku pun tak tau,janji masa yang berbaki setengah hari dapat diisi.
DSC_0347
Inilah papan informasi berkenaan lombong bijih timah Sungai Lembing.Lokasinya jauh sikit dari muzium.Tempat ni dibuka untuk pengunjung merasai pengalaman berada didalam lombong syaf bijih timah.Lombong mineral biasanya jenis open pit,jenis-jenis syaf terowong ni dah tak banyak dalam dunia ni kot.Yang aku pernah tengok dalam Discovery Channel dulu,diorang tak guna cangkul,main bom je.Tunnelnya pun luas.
Lombong milik PCCL yang terkenal didunia ketika zaman kemuncak harga bijih timah dulu mencatat panjang keseluruhan 322km.Jauh baiii!Imagine akar pokok,macam tulah gamaknya laluan-laluan terowong mengikut urat mineral bijih.Bahagian terdalam ialah Lombong Myah pada kedudukan 700 meter dibawah perut bumi.Lain-lain info korang Google ajelah ye?Heheh!

DSC_0350
Tempat menunggu gerabak ‘keretapi’.Anak aku panggil ‘anak keretapi’,nanti dia besar jadi keretapi macam KTM Komuter.Lupa nak cakap,tiket masuk RM15 dewasa,bebudak free.
DSC_0353
Perjalanan masuk dalam lombong.Udara sangat fresh dan sejuk macam aircond.Lebih kurang 100 meter,keretapi(wagon?) berhenti.Kena sambung jalan kaki sampai kedalam.Choiiiii!
DSC_0357
Antara tunnel-tunnel yang ada.Sempit betul.Macamana la agaknya pekerja-pekerja lombong ni nak hayun cangkul batu.
DSC_0363
Bahagian terbesar dalam lombong ni,Lubang Sejuta Ringgit.Alkisahnya ada aktiviti perlombongan haram tak lama selepas lombong ni ditutup,sekitar tahun 1987.Bijih dibawa balik dan diproses dirumah.Anggaran nilai galian yang berjaya dibawa keluar ialah RM1,000,000.00.
Laluan masuk kedalam terowong tadi dengan berjalan kaki berakhir kat sini….Ruang ni menarik untuk diteliti,tapi lighting kurang memuaskan,so kebesaran chamber ni tak dapat dilihat.Figura pelombong yang tengah-tengah tu  mungkin tengah sakit pinggang.
DSC_0382
Ada banyak gambar lagi yang aku ambil,tapi tak bolehlah upload semua.Berat nak publish kang.Kawasan untuk diexplore pun ada lagi,iaitu replika lif yang membawa penumpang naik/turun sedalam 14 tingkat bangunan katanya.Lubang tu aku tak masuk,sebab lenguh dukung anak.
Masa lepak-lepak kat luar lombong ni ada satu pakcik dari mana tah,tanya mak aku datang dari mana.Mak aku jawab la Lepar.Dia pun cakap uiiiii jauh tu.Baik pergi KL dari pergi Lepar.Dalam hati aku,kurang ajar betul pakcik ni.Kalau kira jauh dari Kuantan,jauh lagi Perlis pakcik oii!Orang Pahang semua tau Lepar tu jauh sebab Pahang ni luas.Muadzam Shah pun jauh apesal tak mention?Bengong sungguh ni.Padahal jarak dari Sungai Lembing – Kuala Lumpur 400km.
Ini mengingatkan aku satu entri lama berkenaan projek jalanraya penghubung antara Jerantut – Sungai Lembing yang mana akan melalui Lepar Utara sebagai titik mula yang terdekat dengan Sungai Lembing.Patutnya projek tu siap 2016,dah dimasukkan pun dalam RMK-10.Tapi ape cerrr aku tak tau.Aku harap benda ni direalisasikan atas faktor jaringan strategik,bukan propaganda politik semata-mata.
SGLembing-Lepar
Jarak antara 2 titik diatas jika menggunakan jalan negeri dan highway (Lebuhraya Pantai Timur) ialah 208km!
Arkib SGLembing-Jerantut3
Arkib SGLembing-Jerantut

Post a Comment

Friday, July 10, 2015

Teknik Mission Impossible

Aku terjumpa ‘idea’ ni semalam.Baca dah fahamkan.Ni aku copy direct je ni,tapi dengan pembetulan ejaan.Aku pantang sikit ejaan tak betul kalau cerita benda serius.Ini bukan idea kawan aku eh,aku tak kenal pun siapa punya idea dan siapa yang tukang post.
____________________________________________________________________________
Suami isteri bergaji RM 2k seorang tapi boleh memiliki 4 buah rumah + kereta yang selesa + RM 50k saving...Mustahil?
Idea ini dari sahabat saya Tuan Khairul Ezuwan
Situasi pasangan suami isteri yang bergaji bersih RM1800 setiap seorang. Ambil kenaikan gaji 10% setahun @ RM180 setahun.

A) Suami
1. Buat simpanan secara konsisten.Setiap bulan RM1,000 dalam ASB, pakai transfer online setiap kali dapat gaji. Pastikan Buku ASB dipotong. Lepas 1 tahun ada simpanan cash RM12,000
2. Keluarkan RM7,000 buat deposit.Cari rumah lelong yang berharga RM70,000 (cari mesti ada). Kos-kos lain masuk dalam pinjaman.Bayaran bulanan RM350. Gaji bersih waktu ini RM1,980. Masa ini DSR adalah 17%. Sewakan rumah tersebut RM600. Buat tenancy agreement. Gunakan semua RM600 untuk bayar installment bulanan rumah tersebut. Waktu ini baki
simpanan RM12,000 - RM7,000 = RM5,000.
3. Teruskan buat simpanan bulanan RM1,000 selepas 6 bulan beli rumah yang pertama tadi. Jumlah simpanan sekarang RM5,000 + RM6,000 = RM11,000.
Gunakan lagi RM7,000 untuk deposit sebuah lagi rumah lelong berharga RM70,000. Bayaran bulanan RM350 .Waktu ini Gaji RM1,980 + (RM600 (tenancy agreement) x 80%) = RM2460. DSR waktu ini adalah 27%. Sewakan RM600 rumah kedua ini.Buat tenancy agreement.Cuma bayar RM350 untuk installment rumah ini. Baki pulangan sewa RM250 buat bayaran extra kepada rumah pertama (target = habiskan rumah pertama dengan secepat mungkin).
Baki simpanan RM11,000 - RM7,000 = RM4,000 serahkan kepada isteri.
4. Buat pinjaman ASB 200K, Komitmen bulanan RM1,200. DSR waktu ini 65%. (Max. untuk DSR ASB 80%).
Potong Buku ASB, Jangan sentuh dividen selama 3 tahun. Selepas 3 tahun cancel pinjaman ASB. Total dividen compounding + value cancel = RM60,000
5. Dengan extra payment yang dibuat ke rumah pertama selama 3 tahun baki rumah tersebut tinggal RM44,000. Gunakan hasil ASB RM60,000 untuk buat full settlement rumah pertama. (rumah pertama bebas dari pinjaman). RM60,000 - RM44,000 = Baki cash RM16,000.Duit EPF Akaun 2 waktu ini ada RM10,000 .
6. Cari Rumah untuk duduk sendiri yang berharga 300K dengan monthly installment RM1500. Buat mark up loan. (cari rumah 10% below market value @ 0 deposit)
Dengan nett Gaji waktu ini RM2,520 + rental income .
Max kelayakan DSR 70% = DSR waktu ini ialah 52%

B) Isteri

1. Beli Perodua Kelisa terpakai yang berharga RM20,000 dengan bayaran bulanan RM300. Buat simpanan tetap bulanan dalam ASB RM200 sebulan. Selama 18 bulan = RM3,600. Dalam akhir step 3 suami, beliau serahkan RM4,000 kepada isteri. So total cash Ada RM7,600.
2. Beli rumah lelong yang berharga RM70,000 dengan bayaran bulanan RM350. DSR waktu ini 33% (RM300 Kereta + RM350). Sewakan rumah ini RM600 dan buat tenancy agreement. Bayar kepada pinjaman Rumah RM350, Masih Ada baki cash flow RM250.
3. Kekalkan komitmen simpanan bulanan RM200 tetapi tukar kepada kaedah pinjaman ASB RM75,000 . Installment bulanan adalah RM450. Gunakan RM200 + RM250 (cash flow sewa rumah) = RM450 sebagai installment pinjaman ASB tersebut. Potong Buku ASB, Jangan sentuh dividen selama 3 tahun. Selepas 3 tahun cancel pinjaman ASB . Dividen compounding + cancel loan = RM18,000 + RM5,000 = RM23,000 cash. Baki pinjaman kereta waktu ini RM9,000. Gunakan cash untuk buat full settlement kereta RM23,000 - RM9,000 = RM14,000. Duit EPF Akaun 2 waktu ini ada RM10,000.
4.Trade in Perodua Kelisa, beli Toyota Vios RM70,000 = installment bulanan RM800. DSR waktu ini 37%

DSR (Debt Service Ratio)
Suami pada step no.6 + Isteri pada step no.4 (hampir 5 tahun dari step pertama)
------------------------------------------------
Income:
Total Gaji waktu ini: RM2,520 x 2 = RM5,040
Sewa 3 biji Rumah = (RM1,800 x 80%) = RM1,440
Total nett income = RM6,480 (➕)
Hutang : RM350 (Rumah kedua suami)
RM1,500 (Rumah duduk sendiri)
RM350 (Rumah pertama isteri)
RM800 (Kereta baru isteri)
Total hutang : RM3,000 (➖)
Total DSR Suami + Isteri = 46%
Total cash di tangan :
Suami =RM16,000 + EPF keluar RM10,000
Isteri =RM14,000 + EPF keluar RM10,000
Total cash di tangan = RM50,000
Total income bulanan bersih = RM3,480
Memiliki 4 property dan kereta yang selesa

Ada masa-masa tertentu Kita perlukan sedikit pengorbanan untuk mendapat keselesaan & kesenangan pada masa akan datang, jika anda sanggup, anda boleh
ikut. Jika tidak sanggup, share lah juga perkara ini kepada orang lain, mungkin mereka perlukannya. Thanks baca sampai habis.
'Idea adalah pembuka minda, bukan semestinya pelaksanaan'. Padan kan situasi dengan keadaan diri anda sendiri’
___________________________________________________________________



Tak taulah korang baca sampai habis ke tidak.Aku dah baca berulang-ulang kali.Untuk orang lain aku tak pasti,tapi pendapat jujur peribadi aku,ianya tidak realistik untuk dipraktikkan.Aku ulaskan point nombor satu (suami) sahaja.
Situasinya pasangan bergaji bersih RM1800 seorang.Dalam step pertama,si suami dikehendaki membuat simpanan ASB RM1000 sebulan selama setahun.Baki gaji tinggal RM800 untuk survival selama setahun.

Persoalannya,
Bergaji bersih RM1800 dan sudah berkahwin kemudian berani membuat simpanan ASB sebanyak RM1000,ada sesiapa berani buat?
1.Sepanjang setahun tempoh menyimpan,pasangan ini duduk dimana?
-Tak perlu sewa rumah?
-Tak perlu belanja harian?
-Tak perlu bil-bil utiliti?
-Tiada komitmen taska anak dan consumables seperti lampin pakai buang?
-Susu?
-Barang-barang dapur?
Aku dapat bayangkan pasangan ini jika betul bergaji bersih sebanyak itu,pasti mereka tinggal di rumah kotak,tiada komitmen anak-anak,ibu-bapa dikampung,makan kutip dari tong sampah dan bergerak kemana-mana dengan berjalan kaki sepanjang satu tahun pertama.
Kecuali,apa yang dimaksudkan penulis ialah,gaji bersih RM1800 sesudah selesai menolak komitmen-komitmen wajib setiap bulan.Pada anggaran aku,pasangan diatas perlu sekurang-kurangnya RM3200 nilai gaji bersih diatas payslip setiap seorang.Total gross income RM6400 baru boleh mencuba.Pendek kata sesiapa yang bergaji RM1800 tak usah la berangan nak cuba-cuba kaedah ni.Step pertama pun dah lemas.
Apapun,mujur penulis mengingatkan pembaca tentang ‘idea’ untuk pembuka minda,bukan soal perlaksanaan.
Betul,idea beliau cantik secara teorinya tapi hanya segelintir pihak yang mampu mempraktikkan kaedah tersebut.Kalau tengok dari hasil yang diperolehi memanglah,tapi fikir la macamana bank nak approve loan rumah 300k dengan gaji RM1800?

Post a Comment

Tuesday, July 7, 2015

Bila Dhia Naik ‘Keretapi’

Semalam aku naik STAR ke KLCC,selepas bertahun-tahun aku tak menaiki kenderaan awam jenis tren.Kali terakhir rasanya zaman aku study part time dulu.Pergi Aquaria KLCC tahun 2009 rasanya.Betul dak kat KLCC?Aku dah lupa dah ni.
Sebelum aku cerita panjang lagi,aku nak bagitau yang sebenarnya aku amat-amat tak suka ke KL.Sebab aku rasa lemas.Lemas dengan keadaan trafik,lemas dengan kesibukan kota,lemas dengan temponya yang pantas dan yang utama sekali lemas dalam lautan warga asing.Terus terang aku tak rasa KL tu macam metropolitan dalam negara yang bernama Malaysia.Apa taknya,65% muka-muka yang aku nampak rasanya bukan muka-muka tempatan.Bagi aku pemandangan tu bukanlah pemandangan yang seronok untuk dilihat.Tak enjoy langsung.Cerita lah kat aku keseronokan KL tu apa dia..huhu.
Oklah,tujuan aku ke KLCC atau tepatnya Avenue K sebenarnya nak tukar baju raya yang wife aku beli dari Chenta Qaseh.Terlebih gedobos pulak padahal dah siap ukur sebelum beli online.Malam Sabtu kelmarin kitorang cuba nak tukar di booth Chenta Qaseh kat bangunan MATRADE.Ada ekspo raya kot.Sekitar Masjid Wilayah,keadaan trafik agak teruk sebab banyak kereta diparkir tepi jalan utama.Tak apalah,mungkin depan sikit menghala ke bangunan MATRADE tu dah tak sesak.Kebetulan pula ada kerja-kerja menaiktaraf menyebabkan satu lorong ditutup.Barangkali itulah punca sesaknya.
Makin bergerak menjauhi masjid,makin banyak kereta yang parking tepi jalan.Hairan jugak ni.Yang keluar dari kereta takde rupa gaya nak ke masjid pun.Rupa-rupanya kereta orang-orang yang bershopping didalam MATRADE.Me’ nate betul.
Dek kerana sesak yang teramat,dan bangunan MATRADE pun nampak jauh lagi nak menapak kedalam,aku terus set GPS balik rumah.Habis cerita.
Pagi-pagi Ahad,kitorang anak beranak naik STAR aje.Lagi senang.Lagipun anak aku yang sulung suka sangat dengan keretapi.Aku pun seronok juga dapat bawa dia merasa naik tren,cuma kesian sikitlah,terpaksa berdiri dalam keadaan tren yang penuh sesak.
Sampai kat Avenue K,kitorang betul-betul buat urusan tukar baju saja,tak minat nak ronda-ronda….
Perjalanan balik lebih teruk sesaknya.Dengan bau-bauan yang pelbagai datang dari macam-macam jenis bangsa,haha!Tetiba,aikkkk!Bau petai pun ada?Dari mana datang plak ni?Memang malam tu aku ada makan sambal bilis petai,tapi takkan plak masa ni baru nak terbau?
Ahhhh…orang lain punya bau ni…sebab baunya kejap-kejap je datang.Kalau bau aku,mesti la sepanjang masa aku yang terbau.
Lebih kurang lepas tiga-empat stesen,manusia pun berkurang..Bolehlah aku dukung anak perempuan sulung aku ni.Dapat juga dia tengok pemandangan kat luar.Sekali aku angkat…..choiiiiii!Dia berak rupanya!Patut la bau tahik.Masalahnya kenapa bau petai???
Aku terpaksa turunkan dia balik dan duduk dikerusi.Dia tak boleh duduk,kena denda berdiri sebab berak.
Anak perempuan aku ni memang stail dia berak sebaik saja kenyang makan sesuatu.Lepas siap tukar baju wife aku,aku singgah 7-Eleven belikan dia sekotak Dutch Lady Strawberry dengan roti sebelum balik.Kesian sebab dari pagi takde apa yang masuk perut dia.Tapi itulah,makanan yang kuberi,dibalas tahi didalam diapers.
Sebelum aku habiskan entri ni,aku nak cakap sikit yang pengangkutan awan jenis tren memang bagus.Harap dapat dikembangkan lagi ke tempat-tempat lain dengan frekuensi yang lebih kerap.Yang tak bagusnya cuma kemudahan awam ni dimanfaatkan oleh warga asing.Terutamanya mat Indon.Stail masing-masing dah macam Jakarta diorang buat.Aku rasa mat-mat Indon ni syok duduk Malaysia pasal ni la.Kemudahan banyak,rejeki juga banyak.Kat Jakarta takde LRT kan?
Dalam novel Ayat-Ayat cinta lagi kelakar,orang Arab bangga dengan sistem Metro,katanya sama maju macam Paris.Padahal aircond pun takde,hahaha!

Post a Comment

Friday, July 3, 2015

Myviku Kekeringan

Ni aku ada cerita ngeri skit nak habaq kat hangpa.Terutamanya owner Myvi.

Minggu lepas hari Selasa kalau tak salah,wife aku ada tanya aku pasal satu bunyi pelik datang dari enjin sewaktu dalam keadaan idle.Masa tu waktu pagi,lepas kitorang hantar anak ke taska.
Dari pengamatan aku,bunyinya macam bunyi tapet.Tak tau cemana bunyi tapet?
Bunyinya macam ktik,ktik,ktik berterusan yang jelas kedengaran dari head enjin.Aku cakap kat wife aku,tapet clearance dah makin besar gapnya kot.Wife aku pun bawak la kereta tu pergi kerja macam biasa….dari Kota Damansara – Kepong – Serendah ( kadang-kadang meronda sekitar Rawang ).Dah namanya rutin,setiap hari lah macam tu.Balik kerja pun sama,dari Serendah – Kepong – Kota Damansara.Nak tau berapa jauh distance kereta aku jalan?Petrol kena isi RM100 seminggu.
Malam Khamis tu aku pulak bawa kereta ke Bukit Sentosa,Rawang melepak dengan member-member sekampung.Sebelum balik,aku sempat tunjukkan masalah kereta aku  kat member yang kerja Perodua.Dia cakap,mungkin juga masalah tapet.Aku pun ok lah,masalah tapet ni tak perlu nak panik sangat.Nak merepairnya pun senang,asalkan tool dan ruang kerja cukup.
Lepas buka puasa hari Jumaat,kami satu keluarga balik kampung.Rilek je aku bawak macam tak ada apa-apa.Sesekali terlajak juga sampai 130kmj,tapi biasanya ikut standard highway.Dah tua-tua ni takde mood langsung nak driving macam orang gila.Kampung aku tu pulak dekat 3 jam jarak pemanduan dari Lembah Klang.
Pagi Sabtu sebelum ke bandar cari barang-barang untuk buka puasa,aku tergerak hati nak check level minyak enjin.Bila aku celup dipstick,tu diaaaaa!! Tak ada apa-apa minyak enjin langsung!
Mujur ada balance minyak enjin dari last service haritu.Aku kumpul-kumpul dapat la seliter setengah rasanya.Aku tuang habis baru la dapat level hampir maksimum kat dipstick.Lupa nak mention,aku pakai minyak enjin Perodua Semi Synthetic 5W/30.Biasanya memang aku lanyak sampai 7K++ km.Tapi sesekali terlanjur sampai 10K km pun ada.Apa ada hal,Myvi punya service interval memang 10k km pun.
Balik ke cerita minyak enjin tadi.Aku start enjin lepas tu dua tiga saat bunyi tapet tadi pun hilang..Alhamdulillah….
Tapi aku tak boleh bersorak seronok lagi.Persoalannya sekarang,mana minyak enjin tu pergi?Kes minyak enjin kering ni biasa kita dengar kat enjin-enjin lama dengan istilah ‘makan minyak hitam’.Maksudnya minyak enjin selalu kena top-up sebab enjin dah leak sana sini.Biasanya sebab gasket atau O ring yang dah kematu.
Kemudian masalah ring piston yang haus.Minyak enjin pada dinding silinder tak dapat dikikis dengan baik oleh piston ring lalu tertinggal dalam silinder dan terbakar.Ni pun punca biasa kalau enjin dah masuk status purba.
Kes paling teruk ialah minyak hitam bercampur air.Paling biasa berlaku kalau enjin overheat.Cylinder head bengkok menyebabkan air radiator menembusi ruang yang terbuka akibat pembengkokan head.Air radiator juga akan kelihatan berminyak.
Yang jadi kat kereta aku sekarang,level minyak susut dengan banyak,tapi tak tau mana perginya.Nak kata minyak leak kat mana-mana bahagian tak ada pulak aku nampak kesan-kesannya.Minyak terbakar pun tak,asap tak ada warna putih.Air radiator pun cun.Agak-agaknya pasal apa lah ya…
Performance enjin takde drop teruk sangat,fefeeling lebih kurang macam rasa enjin dah nak kena tukar minyak hitam.Itu je.Lepas tu lampu amaran minyak enjin tak menyala pun.Sebab tu lah aku tak terfikir nak check level minyak.Sape ada pengalaman macam aku ni moh share cerita.

Ngeri tak cerita aku ni?Hihihihi…..

Post a Comment

Kajian Waktu Keluar Bekerja

Aku dah lama nak buat benda ni,tapi hari ni baru dapat buat.Apa benda agaknya graf dibawah ni?

Traffic Chart
Haaaa….faham ke tidak agaknya tu?

Inilah anggaran masa keluar bekerja yang aku dapat terjemahkan dalam bentuk graf.Abaikan macamana aku dapat garis lengkung macam tu.Takde main magik-magik matematik.
Untuk garis biru pertama bermaksud,kalau aku keluar rumah jam 6.30 pagi,aku akan sampai ke pejabat lebih kurang jam 7.10 pagi.
Kalau aku keluar rumah jam 6.55 pagi,aku akan thumbprint jam 7.45 pagi.Begitulah lebih kurang kira-kiranya.Katakan hari ni aku keluar rumah lewat lima minit dari semalam.Tak semestinya waktu aku sampai di ofis pun lewat lima minit juga.Barangkali aku akan lewat 10 minit.Sebabnya pertambahan kenderaan yang mendadak meningkat setiap minit.

Kesimpulannya,apa faedah kajian aku ni?????Hahahahahaha!                                                                                                                                                                                                                           

Post a Comment

Tuesday, June 16, 2015

Duit…

Bak kata member aku,duit ringgit.

Nilai semasa Ringgit Malaysia buat masa ni adalah RM 3.755 = USD 1.Nampaknya nilai wang kita menghampiri nilai tambatan ringgit semasa krisis ekonomi global tahun 1998 dulu.Bagi orang biasa macam aku,nilai wang yang rendah berkadar terus dengan harga barangan.Matematik mudah,barang yang dahulu berharga USD 100 = RM280 (contoh) ,sekarang nilainya RM 375.5.Peningkatan sebanyak RM95.5 dek kerana nilai wang yang jatuh teruk.
RM Chart

Tengok nilai sebelum krisis ekonomi dulu,nilai ringgit sekitar RM2.5 untuk satu dollar Amerika.Ada pendapat yang cakap nilai ringgit sebegini bagus untuk pertumbuhan ekonomi negara sebab harga barangan keluaran kita kekal kompetitif di luar negara.Value ringgit tinggi sangat pun tak boleh juga,karang barang eksport negara kita jadi mahal.
Bermula 2006 hingga 2013,ada turun naik tapi masih lagi oklah,malang sekali nampaknya grafnya semakin menaik sampai ke hujung carta.
Aku bukanlah pakar ekonomi pun.Dipendekkan ceritanya,kalau tunjuk kat pakcik-pakcik kampung,diorang pun faham maksud nilai duit jatuh ni.
Lain ceritanya dengan sorang menteri kita yang keluarkan statement ‘pelik’ baru-baru ni.Katanya dia adalah orang yang paling suka bila nilai ringgit jatuh.Alasannya baik untuk pelancong supaya diorang rasa berbelanja di Malaysia murah.Itu alasan dia.Yang kita nampak,dia cuma kejar KPI portfolio jawatan yang dia pegang.
tourist_arrival_receipts

Angka-angkanya nampak menarik,tapi bagaimana angka-angka ini boleh membantu mengurangkan beban kehidupan yang meningkat secara terus?BR1M?Berapa persen rakyat Malaysia yang layak terima BR1M?Berapa lama pula amaun BR1M yang diterima mampu bertahan?
Pusing-pusing celah mana pun,faedahnya untuk rakyat tetap tidak terasa untuk jangkamasa panjang.
Berbalik kepada statement ‘nilai ringgit jatuh itu bagus’.
Perhatikan level masyarakat yang bagaimana yang marah dengan kejatuhan nilai ringgit.Anda semua tahu jawapannya.Berlainan pula dengan pemain industri yang berurusan dengan matawang dolar.Mungkin kita terkejut,ada pihak yang bersetuju dengan statement menteri tersebut.
Aku bagi contoh,

Kompeni lama aku menjual produk ke US dengan harga USD1000/kg,atau purata RM3120.0 (2013).Purata jualan bulanan katakan 150kg,didarab dengan 12 bulan.Jumlah penuh jualan tahunan ialah RM5.6 juta.
Berdasarkan nilai semasa ringgit tahun ni,katakan jumlah jualan masih sama tetapi dengan nilai purata tukaran RM3.615/USD,jumlah penuh jualan produk ialah RM6.507 juta setahun.
Sekarang nampak tak?Kerana permainan nilai ringgit ini,syarikat untung hampir RM1 juta?Katakan aku adalah usahawan tersebut,baguslah macam tu.Dengan prestasi mendatar pun masih boleh buat untung.Lojiknya mestilah suka betul tak?
Sekali lagi,aku bukanlah budak ekonomi,ini cuma teori kasar semata-mata.Realitinya aku macam orang lain juga.Shopping barang untuk persediaan puasa semalam tak setara mana pun dah rabak RM280.Macam makcik aku cakaplah,tiap-tiap tahun gaji naik,tapi kenapa tak dapat rasa peningkatan kualiti hidup.Apa taknya,harga barang pun sama naik.Sebagai manusia normal,ada ke orang yang suka perkara membebankan?Ada?Haishhhh……doa-doa lah ye supaya negara kita ni terhindar dari perkara-perkara buruk di masa akan datang.Cukup-cukuplah apa yang kita rasa sekarang ni.

Sekian.

Post a Comment

Wednesday, April 29, 2015

Kepala Ikan Punya Pasal

Macam-macam respon orang ramai pasal berita kedai makan sup kepala ikan kat Kelantan tu.Aku macam biasalah,lebih suka respon kat dalam blog ni daripada tunjukkan emosi aku dalam Facebook.

Isunya ialah harga semangkuk sup kepala ikan yang mencecah harga *RM130-150.Dengarnya sebelum pihak berwajib serbu premis tu,diorang dah mintak surat tunjuk sebab untuk justifikasi penetapan harga sebegitu.Di pihak peniaga pulak,diorang tak dapat bagi jawapan kepada pihak berwajib sehingga tamat tempoh yang diminta.

Sebagai pengguna dan seorang bapa,respon aku untuk harga se’mangkuk’ sup kepala ikan dengan harga RM130 ialah mahal.Please enlighten me,kepala ikan apa yang mahal sangat tu.Aku biasa kepasar,harga kepala tenggiri atau ikan merah sekitar RM33-RM42 sekilo(purata RM37.5).Katakan berat satu kepala ikan bersaiz besar ialah 1.5kg.Harganya RM56.25.Campur kos untuk memasak dan untung yang berpatutan,masih jauh lagi untuk cecah angka RM100.Kecuali kalau dia masak sup kepala ikan kelah.Ataupun barangkali mangkuk dia bersaiz rim mangkuk 15”.

Sepertimana tindakan pihak berwajib yang meminta peniaga menjustifikasi harga sedemikian,pihak peniaga patut explain panjang lebar lah sebab apa dia rasa harga yang diorang letak tu sepadan dengan apa yang ditawarkan.Bagi tahulah kos bahan mentah,kos overhead bla..bla..bla…convincekan pihak berwajib dengan fakta yang mungkin diorang tak nampak.

Bila awak senyap je maknanya apa?

 

Lagi satu dari segi logistiknya,kos bahan mentah kat sana jauh murah(sepatutnya) sebab berdekatan dengan laut.Boleh beli direct daripada nelayan,bukan ada peraih yang makan untung atas angin pun ye tak?

Sesetengah komentar cakap,biarlah dia nak jual mahal,tak mampu makan kat situ jangan la pergi beli.Kenapa nak dengki dengan perniagaan orang Melayu.Suka hati kau lah labuuuu…masak sendiri lagi jimat.Bukan susah pun buat sup.

 

*sumber

Post a Comment

Monday, April 27, 2015

Pi***id (sambungan)

Hari ni aku rasa nak menulis pasal sejarah pulak lah.Cerita pasal piramid je….Yelah,kalau bukan sebab piramid aku yakin ramai yang tak minat nak baca cerita-cerita sejarah.Sebenarnya aku dah tutup cerita pasal piramid ni sebab bukti fizikal belum ada.Leceh lah nak convincekan orang setakat guna papan kekunci.

Persoalan utama bila melibatkan cerita piramid sudah tentulah dimana terletaknya piramid-piramid ni.Ni aku nak bagitau awal-awal,sampai habis entri ni korang baca pun aku takkan sebut lokasi tepatnya.Bukan pasal aku berahsia,pasal aku tak sure.Tapi dia ada.

408771_421849721207705_923581441_n

Mula-mula kita tengok balik map lama Kepulauan Melayu diatas.Ada beberapa lokasi yang ditandakan sebagai lokasi piramid.Tapi kita akan fokuskan kepada dua lokasi sahaja di Semenanjung.Macam yang aku pernah sebut sebelum ni,radiusnya amat besar dan jangan ada yang cuba-cuba buat lawak nak cari dengan Google Earth.Memang takkan dapat.

Jadi,kaedahnya ialah rujuksilang dengan cerita-cerita hikayat lama,dalam kes ni Sulalatus Salatin.Dipendekkan cerita,perjalanan Raja Suran yang asalnya nak menakluk Empayar China  telah tersesat sampai ke Semenanjung Tanah Melayu dan menyaksikan sekurang-kurangnya dua peperangan besar tercetus iaitu dengan Kerajaan Gangga Negara dan Kerajaan Langgiu.

Kedua-dua kerajaan yang tewas ni ditinggalkan begitu sahaja apabila Raja Suran kembali ke Amdan Negara.Dipermudahkan lagi cerita,lokasi piramid di alam Melayu ni ialah di tapak kerajaan-kerajaan lama yang tewas tadi.

Anda dapat pinpoint kat mana pusat kerajaan Gangga Negara dan Langgiu,dapatlah jumpa piramidnya sekali.Nampak macam mudah tapi mencabar sebenarnya.Sebagai pencetus semangat,bacalah petikan novel Bercakap Dengan Jin hasil karya Tamar Jalis.Batch-batch sebaya aku je sempat layan novel angker pakcik Tamar Jalis ni.Paling aku ingat ialah hantu bajang,lidah panjang suka makan telur mentah,haha!Nampak macam tak ada kaitan langsung,cerita hantu bajang dengan sejarah Melayu lama kan?Baca je dulu,tak rugi pun.Baca kat blog abang Merah Silu ni,http://merahsilu.blogspot.com/2008/03/mencari-asal-usul-beruas-gangganegara.html

 

Sedikit petikan novel tersebut,

 

"Puteri itu telah membawa aku ke mari, " kata datuk, "menurutnya Raja Gangga Negara, Shah Johan telah menanam hartanya di sini. Jauh dari pusat kerajaannya, dia melakukan ini, sebelum kepalanya dipancung oleh Raja Suran." Datuk pun berhenti bercerita. Mr.Brown ketawa berdekah-dekah. Barang yang dicari dan dihajati sudah ada didepan matanya.
Kawasan itu segera kami bersihkan. Saya terjumpa patung ular yang dibuat dari tembaga dipuncak tanah tinggi itu. Patung ditegah oleh datuk dari dijamah oleh sesiapapun. Kata datuk di bawah perut patung itulah tempat harta karun Raja Gangga Negara.”

 

Dah habis baca?

 

Rasa-rasa ilmu penuh didada,persiapkan peralatan kembara korang dan silakan cari piramid tu.Tak berminat aku nak berahsia-rahsia sangat.Sebabnya hanya segelintir je yang dapat ‘jumpa’ tempat tu.Itupun tak boleh bawa balik apa-apa.Hehe!So,tunggu ajelah orang yang benar-benar layak untuk cari dan keluarkan semua khazanahnya.

Harus diingatkan juga,angkatan tentera Raja Suran yang menyerang dan menjarah empayar-empayar lama Tanah Melayu ni amat besar.Kemusnahan yang dibawa juga besar.Sebab tu lah sampai sekarang orang tak percaya kewujudan tamadun-tamadun awal Tanah Melayu ni.Macam perumpamaan yang aku tunjuk kat member baik aku Sabtu lepas.

Kitorang makan tengahari kat satu kedai makan berhampiran apartment bekas hostel pekerja Perodua.Kebetulan depan kedai tu ada satu projek lot kedai terbengkalai lebih kurang belasan tahun.Cuma sempat naik tiang je.Selepas belasan tahun terbiar,anak-anak pokok kayu sudah sebesar lengan katang(pffftttt!!) aku.

Itu baru belasan tahun,bayangkan pula runtuhan kota-kota lama didalam hutan yang berusia ribuan tahun.Lagi mau cari dengan Google ka?

Post a Comment

Monday, April 6, 2015

Sony Lagi

Sony XPeria Z2

Samsung Galaxy Note 3

HTC One E8

Lenovo Vibe Z2

Xiaomi Mi4

OnePlus One

iPhone 5

Diatas ialah senarai telefon pintar yang disebut-sebut sepanjang 2014 dan sesetengahnya dipasarkan pada harga standard telefon pintar berspesifikasi tinggi iaitu sekitar RM2000++.Xiaomi dan OnePlus One adalah yang paling termurah tetapi nampaknya harganya masih ‘melekat’ sekitar RM1100 – 1300 akibat aktiviti ‘pencatutan’ berlebihan oleh pengimport dan penjual.

Menjelang suku kedua 2015,semua telefon diatas didapati dipasarkan dengan harga dalam lingkungan RM1100 - RM1500 yang mana aku rasa agak berbaloi.

Daripada 7 model yang tersenarai,aku cuma highlightkan tiga model teratas dan bakinya diabaikan atas sebab-sebab tertentu.Contohnya OnePlus One,spesifikasi dan harga dia sangat-sangat bernilai untuk wang,tapi faktor yang menyebabkan ia digugurkan dari calon akhir adalah kerana risau kesukaran mendapatkan alatganti sekiranya berlaku kerosakan.Lagi satu ialah harganya.Barangkali telefon pintar ini dianggap ‘rare’ oleh penjual,harganya seakan tak bergerak sejak ia mula dipasarkan dulu.Mungkin jika syarikat pengeluar mengeluarkan model baru (OnePlus Two barangkali),harganya akan menjunam dengan banyak.

Xiaomi?Dah tak best kot.Lenovo macam fragile je….iPhone? Gila boringggggggg………Oppo memang takde dalam list sebab tak minat.Lagipun jenuh la nak tulis semua champion 2014.

 

Tiga calon terakhir yang tinggal ialah nama-nama biasa dalam dunia telefon pintar Android.

 

HTC

Telefon terakhir aku ialah HTC One X yang mana kalau skrin dia tak retak,kondisinya pasti masih tiptop dan relevan digunakan.Paling aku suka ialah kameranya yang menghasilkan gambar terbaik dari perkakasan 8 MP dan pemprosesan imej yang laju.Aku pernah compare dengan kamera XPeria Z1 adik aku,ternyata kamera One X masih lagi menang.Bagi aku lah.Cuma satu kelemahan ketara iaitu bateri yang amat kecil pada standard sekarang.Bateri bersaiz 1800mAh dan berusia lebih dua tahun dikerah untuk penggunaan hardcore aku rasa hanya boleh bertahan sekitar 2-3 jam sahaja.

 

SAMSUNG

Aku tak pernah menggunakan telefon jenama Samsung sepanjang hayat aku.Walaupun mereka ialah leader dalam pasaran telefon pintar,aku tak pernah ada rasa yang teramat sangat untuk memiliki jenama Samsung.Pernah juga aku godek-godek Note 3 member aku,dan tak dinafikan hardware dia memang terbaik.Cuma aku pernah cakap dulu kot,aku tak berminat dengan jenama yang terlalu mainstream.Sana sini jenama Samsung,rupa tak lawa plak tu.

Barangkali itu point utama aku tak minat Samsung.Rupa dia nampak cheapo dengan material badan yang biasa-biasa.Tapi harga mahal sangat.Bagi aku untuk sebuah syarikat besar yang berkeupayaan menghasilkan produk berskala ekonomi,patut menjual produk dengan harga yang optimum.

 

SONY

Jenama yang kembali menggunakan nama asal dia ni aku pernah guna sekitar hujung tahun 2010.Masa tu zaman peralihan daripada OS Symbian kepada Android.Kira tak berapa batak hot lagi la telefon-telefon Android masa ni.Sony yang aku guna ialah Aino U10i.Spec dia boleh tahan la dengan bateri 900mAh,semi touchscreen,kamera 8MP,GPS dan Wi-Fi.

Sayangnya rekabentuk dia kurang lasak.Cukup setahun skrin dia diluncur-luncurkan untuk memaparkan keypad fizikal,fungsi touchscreennya gagal berfungsi lagi.Agak lama juga aku banned jenama ni sehinggalah Sony kembali mencuri perhatian dengan siri Xperia Z.

 

Selepas setahun lebih ‘menderita’ dengan Gorilla Glass retak,akhirnya pengganti yang ditunggu-tunggu muncul juga.Memperkenalkan…………………

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

IMAG1661

 

Sony Xperia Z2!

Tapi…kenapa Sony???

Memang,sebelum ni pengalaman aku dengan Sony tak berapa baik.Hubungan kami putus selepas setahun bersama,huhu!Tapi bila aku tengok dan pantau telefon adik aku (XPeria Z1),keadaan telefon tu masih cantik,bateri tahan lama dan bertugas dengan cemerlang tanpa masalah.Mula-mula dulu aku agak skeptikal dengan kemasan kaca yang nampak tidak lasak dan cepat comot.

Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa tak pilih saja flagship Sony 2015 iaitu Z3?Jawapannya adalah kerana bezanya tak banyak berbanding Z2.Harganya pun lebih berpatutan untuk spec yang masih relevan.

Tapi semua tu tidak menjadi masalah besar kerana ada beberapa faktor penting yang menjadikan successor kepada Z1 ini menjadi pilihan.

 

1.Aku memang cari smartphone yang besar sikit dari One X,tapi tak terlalu besar.

2.Skrin Full HD 5.2 inci dengan ketumpatan piksel 400 keatas

3.Speaker stereo

4.Butang khas untuk shutter kamera

5.Slot MicroSD Class 10

6.Keupayaan kalis air dan debu

7.Rupa dan material premium tanpa bonjolan lensa kamera.

8.Bateri berkapasiti besar dengan endurance rating GSMArena 80jam keatas.Hari pertama di tempat kerja,bateri dicas 80% tanpa Stamina mode mampu bertahan sehingga balik kerja dengan baki 23%.Penggunaan pulak sederhana berat.

9.RAM 3GB

 

Selepas dibanding-bandingkan,ternyata Xperia Z2 paling menonjol diantara ketiganya.

Kenapa aku tak pilih HTC walaupun aku suka pembuat telefon Taiwan ni?

Jawapannya ialah kerana HTC tiada ciri-ciri perlindungan air dan debu.

Bagaimana dengan Samsung Note 3?

Aku akan beli smartphone dari Samsung jika Sony dan HTC tidak wujud dalam dunia ni,heeeee!

Masalah aku sekarang ialah,kenapa bajet aku jauh tersasar dari perancangan asal?Kalau diikutkan aku nak yang harganya bawah RM1500 sahaja.Pendapat aku ialah,harga yang disurvey dalam internet mungkin too good to be true.AP set barangkali.Total damage aku selepas mengepow pelindung skrin tempered glass dan MicroSD Class 10 32GB ialah RM1XXX.XX…haha!Kira la sendiri,GST dia RM102,jilaka betul!!

 

Z2 tidak sempurna 100%.Aku memang dah prepare untuk terima satu kekurangan yang aku jangkakan.Selepas beberapa jam ditangan aku,aku akur yang kameranya tidak sebagus HTC walaupun dengan 20.7MP.Pemprosesan imej juga agak lag sikit.Split second jer,tak banyak.

Apapun imej yang dihasilkan tidaklah kelaut sangat.Masih baik untuk mata kasar.Agak hairan ya?Sony bukan ‘orang baru’ dalam dunia fotografi digital,DSLR pun ada.Kamera dengan lensa 20.7MP sepatutnya menjanjikan imej yang jelas dan tulen.

Overall score untuk beberapa hari penggunaan aku bagi 9.5/10.Yeaayyy!!

* Berkenaan kualiti still photo Z2,ada sedikit kesilapan dalam respon awal.Tetapan default kamera rupanya pada 8MP (16:9),patut la kurenggg….Belum full throttle lagi rupanya.Kamera depan walaupun 2.2MP,mampu menghasilkan imej selfie yang baik asalkan cahaya mencukupi.

 

IMAG1662

IMAG1663

IMAG1665

Post a Comment

Wednesday, April 1, 2015

One M9

Salam jumpa lagi.

Rasanya agak lama juga aku tak tuliskan sesuatu pasal gadget yang paling penting dalam kehidupan seharian apalagi kalau bukan telefon pintar.Sebabnya aku cuma suka menulis berkenaan HTC.Lain-lain brand ikut nasiblah,asalkan pakejnya bagus.

Untuk tahun 2015;tepatnya setahun selepas pelancaran HTC M8,HTC mempertaruhkan model terbarunya iaitu One M9.Ianya bukanlah baru dari meja lakaran,tapi sebenarnya lebih kepada penambahbaikan daripada model terdahulu.Design masih lagi sama dengan siri One yang lain-lain.Aku rasa lah,diorang ni dah jumpa identiti design diorang dan tak mau main test-test market dengan rupabentuk baru.Bukan HTC saja,brand-brand lain pun nampaknya dah kurang bereksperimentasi buat rekabentuk yang pelik-pelik.Setiap kali model baru htc-one-m9-global-sketchfab-gunmetaldilancarkan,rupabentuk cuma dikemaskini secara minimal dari segi material binaan.Spesifikasi dalaman yang jauh lebih penting.

Secara jujur dan biasnya,rupa HTC sentiasa nampak cantik.Bak kata pengulas GSMArena,we are not tired repeating it in every review - it’s simply a gorgeous phone.Walaupun berat dan saiz fizikalnya besar berbanding pesaing,ianya tetap dimaafkan sebab kombinasi stereo speakernya yang bagus.Pada M9,kualiti audio jauh lebih baik dari generasi sebelumnya.Apapun skrin yang digunakan masih lagi dari generasi sebelumnya.

 

 

Jadi,apa perubahan yang ditampilkan pada HTC M9?

 

1. Butang kuasa - Akhirnya HTC memindahkan lokasi butang kuasa ke bahagian sisi.Lebih mudah dicapai pengguna apatah lagi pada telefon pintar yang bersaiz 5 inci keatas.

2. Gorilla Glass – Dipertingkatkan kepada Gorilla Glass 4 daripada Gorilla Glass 3 pada M8

3. HTC Sense UI 7.0

4. Hardware – menggunakan Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810.Lapan teras (Quad Core CPU 1.5 A-53 & Quad Core 2 GHz Cortex A-57 dan GPU Adreno 430).

5. Memori – cuma satu pilihan iaitu 32GB,slot Micro SD sehingga 128GB tetapi RAM dipertingkatkan ke 3 GB.

6. Kamera – 20MP (tiada OIS),kamera hadapan 4MP dan rakaman 4K

7. Bateri – 2840 mAh berbanding 2600 mAh pada M8

8. Lain-lain – Pengecasan pantas Quick Charge 2.0 (60%/30min)

 

Pendapat aku?Not bad tapi tak lah impresif sangat.Masih ada beberapa perkara yang perlu ditingkatkan.

Pertamanya dari segi bateri.Endurance rating sekitar 62 jam tidak begitu baik sedangkan M8 yang baterinya hanya 2600 MAh boleh mencapai angka 77 jam.Kemudian perlindungan dari debu dan air.Tiada.Screen to body ratio juga tak begitu menggiurkan.Ruangan bawah banyak dibazirkan dengan on screen button.

Synthetic benchmark sedikit kureng walaupun menggunakan Snapdragon 810.Tapi kenapa agaknya ya?Macam ni,Snapdragon 810 cukup berkuasa,tapi cepat kepanasan.Jurutera HTC terpaksa tune down untuk mengelakkan masalah panas lampau.Pulak dah.Baik maintain je cip 805 dengan RAM 3GB.

Selepas dipertimbangkan,aku cuma boleh bagi 2.5/5 bintang sebab…..

 

Harga anggaran dia sekitar *RM3,037.Whatttt?????!!!

*sumber

Post a Comment

Tuesday, March 17, 2015

Kualiti Tidur vs. Pemanduan Jauh

Apa yang aku nak tuliskan berlaku masa cuti raya Cina baru-baru ni.Adik aku,(tuan punya Vios yang aku selalu cerita dalam blog ni) mengalami kemalangan.Alhamdulillah semua yang ada dalam kereta tu selamat.Bagaimanapun ada sedikit pengajaran yang kita boleh pelajari terutamanya yang kerap memandu untuk perjalanan jauh.

 

20/2/2015 (Jumaat)

- Adik aku masih berada di kampung(rumah mak aku) sebab cuti CNY.Sepatutnya diorang dah boleh bergerak ke Sekinchan untuk menghadiri kenduri kahwin sepupu aku,tapi wife dia seorang kakitangan Hospital Jengka perlu bertugas malam.

- Aku dengan abang ipar aku pulak dah selamat check in hotel di Sungai Besar tengahari tu.Semenjak kahwin,aku dengan abang ipar aku biasa memilih untuk bermalam di hotel sebab rumah saudara-mara confirm sesak.Nak mandi pun kena queue panjang.Untuk aku pulak pilihan tidur di hotel adalah kerana wife aku masih menyusukan anak.Biarlah selesa sikit kot-kot anak terbangun nak menyusu malam-malam.Takdelah terselak sana-sini tanpa disengajakan.

- Kitorang terpaksa book hotel jauh ke Sungai Besar sebab hotel-hotel di Sekinchan semuanya dah full booked.Maklumlah pekan Cina.Lagipun raya diorang kan..

- Sorang lagi adik lelaki aku yang masih bujang pun sama menge’check-in’ hotel di Sekinchan lepas dia tau yang kitorang pakat tidur hotel.Rezeki dia baik sebab dapat bilik kat Hotel Golden Harvest Sekinchan.Maybe bilik single banyak yang available lagi untuk walk in registration.Hotel ni best sebab hotelnya baru.Fasiliti pun padan dengan harga.

- Lepas Isyak ada aktiviti akad nikah di surau Tali Air 8 dan makan-makan.Itu saja.Agaknya dah lama aku tak makan menu kenduri kampung,sedap betul sup tulang diorang.

 

21/2/2015 (Sabtu)

- Hari kenduri.Mak aku dah sampai dengan adik aku dari kampung.Pukul 8 katanya gerak dari Bandar Jengka.Biasalah kenduri,aktiviti makan-makan,borak-borak dan menembak gambar.Lebih kurang pukul 12.00 tengahari,aku drive Vios ke pekan Sekinchan cari rokok.Bila keluar ke jalan besar,aku perasan kereta dia bergegar agak kuat.Aku suspek rim bengkok.Siap berenti tepi jalan tengok semua tayar.

- Dekat pekan pun aku check lagi sekali,tak nampak apa-apa pun.Sampai kat halaman rumah jiran makcik aku,baru la aku nampak tayar belakang sebelah kanan dah bengkak.Sebenarnya tayar tu asalnya dari rim kereta aku.Saiznya nipis sangat.Agaknya ada terlanggar lubang,dawai kat dalam putus lah tu.

- Jam 1 kitorang ke worksyop tayar(mujur ada yang buka).Asalnya nak tukar dua bijik tapi adik aku cakap kalau harga sekitar dua ratus,tukar je empat bijik.Sebabnya Isnin nanti dia nak ke Pekan,Pahang pulak.Wife dia ada kursus.

- Selesai tukar,petang tu kitorang memancing kat jeti kuala Sungai Bernam.Ingatkan best,tak best rupanya.Air serupa sungai Mekong.Bluesgang(belukang) banyak la kalau air camni.

-Lepas Maghrib aku balik hotel,adik aku yang Vios tadi balik rumah makcik sebelah mak aku kat Sekinchan.Dia tak check in hotel.

- Pukul 9 aku keluar pergi makan kat pekan Sungai Besar pekena nasi keras dengan sup daging kat gerai  medan selera depan padang majlis bandaran.Punya la lemau gerai tu,jilaka betul.Dekat sejam aku buang masa kat situ.

 

22/2/2015 (Ahad)

- Aktiviti pagi Ahad cuma berziarah ke rumah sepupu aku yang kahwin semalamnya.Kitorang dah nak balik dah,sebab tu round satu kali lagi sebelum balik.Selain tu,ada la kutipan lauk kenduri dan jajan-jajan goodie bag yang lebih,hihihi!

- Pagi tu aku cuma sempat hirup teh tarik secawan.Drive balik dari Sekinchan pulak ‘bercinta’ sakan sebab kereta banyak.Mujur la destinasi aku cuma Kota Damansara.Adik aku yang Vios tu la naya,jauh lagi nak sampai kampung aku kat Pahang tu.

- Lebih kurang pukul 3.00 petang aku sampai rumah.Terus masak nasik sebab perut dah menggelegak.Lepas makan baru aku plan nak hantar adik aku balik hostel UIA.Aku ingat lebih kurang 15 minit lepas tu abang ipar aku call bagitau adik aku eksiden.Haaaaaa!!!???

- Speechless aku beberapa saat.Kemudian baru aku tanya orang ok ke tak.Aku sarung baju semula dan terus gerak sorang-sorang ke lokasi kilometer 121 Lebuhraya Pantai Timur.Abang ipar aku gerak dulu dari Greenwood.Masa ni lapar aku tadi terus hilang,tak rasa apa dah.Sempat juga aku sambar dua goodie bag buat kudapan kalau keadaan mendesak.

- Kat highway Karak aliran trafik menghala ke Kuala Lumpur dah makin sesak.Nama je cuti CNY,Melayu yang sakan cuti balik kampung.Walaupun aliran trafik menghala ke Pahang tak heavy,aku terpaksa jugalah ON lampu hazard untuk maintain speed minimum 130kmj.Atas highway LPT laju sikit,150kmj.IMG-20150226-WA0005

- Sampai kat lokasi,kereta tengah ditarik naik towing truck

- Semua orang dalam kereta tu termasuk mak aku nampak tenang cuma wife adik aku agak trauma.

IMG-20150226-WA0001

IMG-20150226-WA0008

- Selesai urusan report di Balai Polis Temerloh,aku drive balik ke Lepar Utara bawa mak aku kat depan,adik bongsu perempuan aku kat belakang dengan wife adik lelaki aku pangku anak kecik dia.Adik lelaki aku naik dengan abang ipar aku.

- Sambil on the way tu kitorang sembang-sembang pasal punca eksiden tu..Mak aku cakap,adik lelaki aku terlelap dan kereta terbabas.Selepas menghentam pengadang tepi jalan,kereta melantun ke tengah dan hentam pembahagi jalan.Mujur kereta dibelakang agak jauh.

- Adik aku ni agak tahan driving jauh,tapi kali ni dia tewas pulak.Aku tau apa puncanya.

Kemudian aku bagitau wife adik aku,akan datang cuba dapatkan juga hotel untuk berehat.Peruntukan hotel aku yakin diorang berdua tak ada masalah.Bukan kita berlagak sombong taknak tidur rumah saudara-mara,tapi tengoklah apa dah jadi.Mak aku diam je tanpa bantahan…

- Sebabnya malam Sabtu tu lepas makan nasi keras,aku gerak ke rumah makcik aku sebab nak sembang-sembang dengan mak aku.Kat rumah tu ramai orang termasuk makcik-makcik aku yang lain pun ada balik bercuti.

- Dengan ambient yang agak panas,orang ramai,ditambah lagi dengan nyamuk(rumah dekat dengan sawah),aku amat-amat yakin tidur dia tak berkualiti.Sedangkan awal pagi Sabtu dia dah drive dari Lepar Utara ke Sekinchan yang makan masa tak kurang 4 jam setengah.Awal pagi Ahad anak kecik dia pulak meragam.Pagi Ahad dah berkemas nak balik Pahang.Kalau ikut rancangan asal,pagi Isnin nak ke Pekan pulak.Padat la jadual dia.

- Kemudian dalam kelesuan tu,driving pulak atas LPT waktu awal petang…fuhhhhhh!!!gila mengantuk!LPT lah highway paling membosankan,tak caya boleh try.Kereta rosak boleh claim insuran,nyawa hilang boleh claim?Sekali lagi aku tekankan kat sini,dapatkan TIDUR yang berKUALITI sekiranya aktiviti harian terlalu padat.

- Jam 7.15 petang aku sampai ke Lepar Utara.Lepas rehat,solat dan makan sikit(baru jumpa nasik sejak malam Sabtu!),pukul 8.30 aku dengan abang ipar aku balik KL semula.Jalan tengah jem teruk,badan barai gila,hahahaha!

- Kitorang cruising 130kmj kat LPT kemudian exit Lanchang.Abang ipar aku membebel minyak dia tinggal setakuk sebab cruise laju katanya.Lepas refuelling kat tengah-tengah jalan lama Lanchang-Karak,abang ipar aku pulak buat perangai pelesit dia.Dah la masa tu hujan,kereta awak tu ekon pun rosak.Adoiiiii!Aku rilek follow kat belakang.Bagi je dia lead,kang masuk sikit Highway Karak tetap nak kena hadap jem sikit  sebelum exit Bentong.

- Keluar jalan lama Bentong-Gombak,abang ipar aku kembali mempelesit.Tau la power touge dengan 1.5 way LSD.Aku bawak Myvi nak touge kejadahnya.Braking pun dah rasa faded, plus mounting absorber kong.Sampai naik mabuk aku ikut belakang dia,terutamanya bila dah makin dekat dengan area Gombak.Sharp betul selekoh kat situ.

- Pukul 1.15 pagi aku sampai Kota Damansara.Ok,dah habis.Korang paham dak cerita aku ni?

Post a Comment

Online Scammer Upgraded!

Satu benda yang common dalam dunia internet sekarang ni ialah peniagaan online.Perniagaan online ni simple.Ada barang nak dijual,ada nombor akaun dan ada pembeli,maka cukuplah syarat berniaga.Tak perlu lesen perniagaan atau premis.Barang dihantar melalui pos atau tunai semasa serahan (cash on delivery).

Seiring dengan kerancakan perniagaan online,muncul segelintir manusia yang membuat penipuan online.Yang ni bisnes gak,tapi haramjadah punya orang.Penipuan online ni ada beberapa kategori ya tuan puan.Kalau dulu peniaga yang menipu,sekarang wujud pula pembeli penipu.Ini juga tergolong dalam penipuan online.

 

Pertama:

Diorang iklankan ‘barang’,tapi bila ada pembeli dah bank in kan duit,barang tak sampai-sampai.Sebabnya barang memang tak ada.Ini adalah BASIC penipuan online.Penipu online ni biasanya guna akaun bank orang lain,adik dia lah,makcik dia lah,sepupu lah…yelah,orang nak menipu.Konon-konon tak dapat tangkap la.Biasanya ‘barang’ yang dijual penipu macam ni harga dia jauh murah dari harga purata pasaran.Manusia amnya cukup mudah tergoda dengan tawaran harga murah.Ini kelemahan kita yang dimanfaatkan oleh si penipu-penipu ni.

 

Kedua:

Barang dijual tak sepertimana yang diiklankan.Dalam gambar bukan main cantik lagi.Bila dah dapat kat tangan pembeli,indah khabar dari rupa.Lebih malang lagi kalau dapat barang fake.Yang ni pun sama je M.O dia sepertimana diatas,harga murah gila.Contohnya kita beli IPhone 6 dengan harga RM1500,tapi yang sampai IPhone mainan buatan China.Pernah dengar tak kisah orang beli alat membesarkan bebird tapi dapat kanta pembesar?Haaa..macam tu lah.

 

Ketiga:

Kategori ni terbalik pulak,penjual yang kena kencing.Teknik mudahnya ialah memalsukan resit transaksi pindahan wang.Aku tak pasti macamana kaedah membuatnya tapi aku pernah jumpa dua-tiga kes macam ni.Dalam kes pembeli menipu peniaga,ini adalah kaedah paling tadika sekali.Bagi peniaga yang berhati-hati,diorang akan confirmkan dulu wang betul-betul telah dipindah masuk dalam akaun diorang.

Kebelakangan ni kaedah ni dah tak dibuat orang sebab nampak bodo sangat.Tetapi penipu sentiasa berevolusi untuk mencari kaedah penipuan yang berupaya menjerat mana-mana pihak yang terlalai.Contohnya adalah kaedah penipuan terbaru yang dikongsikan dalam page Facebook Group Niaga Pancing 88 (GNP88).

 

Keempat:

Kaedah ni melibatkan 3 orang (tripartite) dimana hanya satu pihak yang untung besar.Advance betul kaedah ni bilamana kaedah-kaedah diatas tak lagi berkesan untuk aktiviti pengencingan.Aku baru je dapat dari post hebahan dalam page Facebook jualbeli barang-barang pancing,GNP88.Contohnya macam kat bawah ni.Aku guna watak asal iaitu Izuan,Malik dan Yusry.Kalau tak silap,macam tu lah nama diorang.

 

Izuan : Penjual gewang

Malik : Pembeli telefon

Yusry : Pembeli gewang dan penjual telefon (penipu)

 

1.Izuan iklankan gewang untuk dijual dengan harga RM100

 

2.Yusry berpura-pura berminat untuk membeli gewang tersebut dan dalam masa yang sama mengiklankan telefon yang tak wujud di laman web Mudah.my dengan harga RM1000.

 

3.Untuk meneruskan transaksi pembelian gewang,Izuan memberikan nombor akaun bank kepada Yusry,dan Yusry memberikan alamat kepada Izuan untuk tujuan pengeposan barang.Yusry meyakinkan Izuan wang RM100 dikirim kepadanya dengan menggunakan wang sahabatnya.

 

4.Dalam masa yang sama,umpanan berhasil bila muncul Malik yang berminat untuk membeli telefon dari Yusry.

 

5.Yusry memberikan nombor akaun Izuan kepada Malik untuk di ‘bank in’kan sebanyak RM1000.Kononnya itu adalah nombor akaun kawan baik dia.

 

6.Selesai transaksi dari Malik kepada Izuan,Yusry menghubungi Izuan berkenaan urusan pembelian gewang yang berharga RM100 tadi.

 

7.Yusry memberitahu Izuan bahawa ‘sahabatnya’(Malik) yang konon-konon bank in duit bagi pihaknya telah terlebih bank in dengan jumlah RM1000.Harga gewang cuma RM100.

 

8.Yusry meminta Izuan memulangkan wang baki sebanyak RM900 dengan kaedah mengirimkan sekali dalam penghantaran gewang.Kiranya Yusry nanti akan dapat gewang dan wang ‘baki’ RM900 dari Izuan.Masa ni Yusry akan push Izuan supaya memulangkan baki ‘wang’nya secepat mungkin melalui pos.Akaun bank penipu tak akan digunakan sebab takut dikesan.

Di pihak Izuan sudah tentu tak keberatan untuk pulangkan balik sekiranya beliau jujur berniaga.Yelah,RM100 dia dah dapat dari Yusry untuk penjualan gewang.

 

9.Ultimatum kepada keseluruhan game ni adalah di peringkat ini.Sekiranya Izuan dengan ‘lurus’nya memulangkan ‘wang’ Yusry sebanyak RM900 melalui kiriman PosLaju(wang tunai dibungkus sekali beserta dengan barang yang dipesan),maka Yusry telah berjaya.

 

10.Malik melopong.Handphone tak dapat,duit pulak pergi ke akaun Izuan yang tak tahu menahu urusan jual beli handphone.Malik akan terus mengejar Izuan untuk mendapatkan duit dia semula.

 

11.Yusry bergumbira dengan gewang dan wang tambahan RM900.Paling koman call/mesej dah tentu tak berjawab.Off terusss!

 

 

Paham tak game-atas-game ni?

 

Yang jadi mangsa ialah Malik dan Izuan.Dari segi kewangan,Izuan tak rugi apa-apa,tapi akaun bank dia dimanipulasi oleh si Yusry untuk mendapatkan wang.Jadi satu masalah besar untuk Izuan bila dikejar Malik.Hidup tak senang beb.Kot-kot kena belasah ke hapa,tak ke naya.

So,be extra cautious dengan perniagaan online tak kira anda penjual atau pembeli.Dengan hanya satu nombor akaun,dua orang telah teraniaya.Dulu ada aku dengar ura-ura perniagaan online perlu didaftarkan.Masa tu ramai orang marah,aku pun sama.Banyak prosedur yang bagi aku menyusahkan peniaga online kecil-kecilan.

Biasalah,kita selalu nampak benda negatif dulu.Tapi kalau difikirkan balik,ada baiknya semua perniagaan online didaftarkan dalam satu portal khas.Lengkap dengan segala macam detail.Tapi tak payah la beryuran-yuran pulak.Free sudah.

Inisiatif contoh yang dipraktikkan dalam GNP88 ialah pihak admin menyimpan rekod penjual dan mengesahkan akaun penjual sebelum meluluskan sesuatu posting jualan.Aku bukanlah pembeli atau pengomen dikenali dalam page tu.Aku cuma pemerhati yang suka tengok kepelbagaian ragam manusia.Apapun,good job GNP88!

*Hari ni aku terjumpa lagi satu kes yang sama tapi melibatkan alatganti kenderaan.Aku rasa urusniaga jual beli online ni kena ada verifikasi dari kedua-dua pihak pembeli dan penjual,terutamanya pemilikan akaun bank.

Pastikan duit itu pergi ke akaun orang yang betul,dan duit masuk juga perlu datang dari orang yang betul bererta amaun yang tepat.Tak boleh berlebihan apatah lagi dengan jumlah yang tak masuk akal.

Sekiranya perlu,dapatkan foto ic kedua-dua pihak yang berurusniaga.Prosedurnya memang leceh,tapi jauh lebih baik daripada sengsara ditipu atau akaun disalahguna.

Post a Comment