Tuesday, December 30, 2014

Kita Dan Banjir

Aku tak faham betul la masyarakat kita di zaman teknologi maklumat hujung jari ni.Ramai yang menggelupur,kalut,buta hati,hasad dengki dan segala macam sifat jahiliyah dipamerkan untuk tontonan awam.Terutamanya di saat-saat mudarat macam sekarang ni.Fokus dengan isu banjir sekarang ni pun dah cukup.

Sekeruh air banjir yang membawa lumpur,sampah dan kumbahan,ada juga segelintir manusia yang sibuk menangguk disitu.Agaknya kalau sejam tak buat cerita karut/share info yang tak soheh ni diorang boleh kena stroke kot.Jenis wartawan FB batak gamaknya.

Daripada berpencak silat dengan keyboard dok bising-bising pasal darurat,bantuan disekat dan sebagainya,baik difikirkan kaedah yang sesuai untuk pengagihan bantuan kemanusiaan kat kawasan bencana banjir.

Apa yang aku perhatikan rakyat kita ni murah hati.Setakat derma untuk musibah banjir,InsyaAllah banyak yang dapat dikumpulkan.Masalah yang dihadapi cuma kawasan yang teruk mengalami banjir ni biasanya tidak dapat diakses dengan berkesan melalui jalanraya.Sedangkan itu la cara yang terpantas untuk penghantaran bantuan.Terpaksalah guna bot-bot fiber yang lebih mudah diaturgerak.

Bertitik tolak dari masalah penghantaran bantuan tu la timbul isu pengisytiharan darurat.Dengarnya bila darurat diisytiharkan,semua aset ketenteraan dapat  digerakkan ke kawasan yang terlibat.Ada la ‘orang’ cakap macam tu…

Aset apa yang diorang maksudkan tu ye?

RHIB?Frigat?NGPV?Ke nak Scorpene?

 

Jenis ‘orang’ macam ni la yang aku cakap menggelupur tak tentu pasal ni.

 

Oklah,tak payah tengok aset yang besar-besar.Ambik contoh bot lah.Nak bawak bot ke tempat banjir mesti kena tunda dengan 4X4 kan?Kalau dah jalan nak ke situ pun runtuh,jambatan putus atau 4X4 tu sendiri pun tak lepas nak randuk air,macamana bot nak sampai ke kawasan kejadian.Ke diorang fikir bot tu boleh dikemudi dari LPT susur Temerloh sampai ke Kota Bharu?

Atau satu jenis mindset lagi,bila darurat semua aset dapat digerakkan ke kawasan musibah.Jenis macam ni level bengap dia boleh tahan juga.Confirm jenis sembang kat kedai kopi suara dia je yang dengar,dia je yang betul.Nak aset apa bang?Cuba cakap pelan-pelan,nak aset apa untuk meringankan beban mangsa banjir?Penampar nak?

Memandangkan banjir ni kebarangkaliannya untuk berulang adalah tinggi,ada baiknya kita bersedia menghadapinya.Nak halang banjir memang tak boleh.Hutan-hutan simpan dah lama kena tebas,rizab sungai pulak kena sapu bersih,nak salahkan orang lain pun akhirnya berbalik ke kita juga.

Setiap kejadian ada tanda-tandanya.Sebelum banjir mestilah hujan turun lebat berhari-hari.Aku rasa untuk kawasan rendah,hujan sehari suntuk pun dah cukup untuk menyebabkan banjir.Masa tu kita dah tau kita kena bersedia meninggalkan rumah.

Meninggalkan rumah sehelai sepinggang pun kelihatan tidak bijak juga.Maka dengan itu,bersedialah dengan keperluan asas.Masuk je musim tengkujuh,simpanlah beras dan makanan kering secukupnya,untuk dua minggu barangkali.Rancang pusat evakuasi.Nak duduk pusat pemindahan banjir sementara atau duduk di tempat tinggi.Camping dalam kebun getah sempoi apa.

Barang-barang kecemasan yang perlu ada :

 

1.Khemah igloo dan kanvas

2.Portable stove

3.Gas memasak/solid fuel tablet

4.Beras

5.Makanan kering

6.Air bersih

7.Lilin

8.Pakaian secukupnya

9.Alat komunikasi

10.Dokumen penting

 

Alaa..macam nak pergi camping pengakap zaman sekolah dulu,walaupun akhirnya kita set up khemah dalam bilik darjah sekolah apa salahnya.Untuk privasi kan?Takkan la darurat punya pasal nak biar bini tukar baju depan public pulak.

Kawasan perumahan di kampung aku tak pernah banjir.Cuma satu-satunya perhubungan darat yang ada kerap mengalami banjir.DSCN0507

Contohnya simpang berhampiran Kota Gelanggi 5&6 ni.

Kat sini memang hot spot banjir bila sungai yang kecik tak mampu menampung aliran air yang terlalu banyak.Biasanya kalau hujan dua hari berturut-turut.

Banjirnya tempat ni bermakna terputus bekalan makanan.Kalau keadaan airnya tak kritikal,lori-lori besar boleh la lalu.Tapi tahun ni kritikal sebab selain banjir,tebing jalan runtuh menyebabkan laluan utama cuma tinggal separuh dan hanya boleh dilalui kenderaan ringan.

10420283_10152882518569526_2587335473501405005_n

 

Gambar blur..mintak maaf la ye..aci rembat kat Google.

Kali terakhir tebing jalan utama ke Lepar Utara ni runtuh mungkin 10 tahun lepas,aku dah lupa.Lama jugak kontraktor nak merepairnya.Beberapa tahun kebelakangan ni memang jalannya sedikit mendap di bahagian yang runtuh sekarang.Apa taknya,lori puluh-puluh tan keluar masuk tiap hari.

Sekarang akibatnya semua kena rasa.Lori balak kalau nak cuba-cuba lalu bolehlah.Mintak-mintak tergolek masuk gaung terus.Elok sangatlah jadi macam ni..Selagi tak runtuh,selagi tu la lori-lori berat keluar masuk sampai jalan tar dah macam kena bom berangkai.

Moralnya kat sini ialah ‘what u give u get back’ dan sentiasa bertenang(untuk kes menggelupur kat atas tadi).Tidak menghormati alam sekitar,inilah yang kita dapat.Rasa-rasa diri tu immortal,teruskan kerja-kerja merosakkan planet kita.

Post a Comment