Thursday, September 25, 2014

Manfaat Speech to Text

Banyak kali kot aku cerita pasal henpon buruk aku yang rosak ni.Makin susah nak menaip teks.Bila dipegang vertikal,huruf ‘A’ tak boleh tekan,bila dipegang horizontal,huruf ‘J’ pulak taknak keluar.Terpaksa lah menaip sampai tonggang-terbalik henfon.

Masa bateri penuh oklah lagi,paling leceh bila tengah mengecas.Lubang USB mikro ni pulak dah lobos,apa taknya dua tahun lebih kena rogol tiga empat kali sehari,huhuhuhu!

Tapi disebabkan aku ni genius tanpa sempadan (puiiii!!),aku berjaya jumpa satu method menulis yang amat sesuai dipraktikkan bila terjadinya keadaan macam aku sekarang.Android ni cukup canggih sebenarnya,tapi aku yakin amat-amat sikit yang manfaatkan fungsi dia.Percaya tak,ramai yang beli smartphone sebab nak install WhatsApp,Wechat,main Facebook,selfie dan paling biasa sekali sebab nak bersaing dengan kawan-kawan.

Hehe!jangan marah,aku gurau je.

 

Rasanya ramai yang tau benda ni tapi tak pernah guna betul tak?Android ada satu feature speech to text yang mana benda ni menukarkan bait-bait perkataan yang kita cakap kepada teks.Fungsi ni amatlah berguna sekali bila skrin rosak ataupun kita nak tulis mesej sambil memandu.

Mula-mula kena configure dulu sebab by default bahasa yang akan ditaip adalah bahasa Inggeris.Tapi rasanya dia ikut tetapan bahasa masa mula-mula kita beli dan aktifkan phone.

Caranya macam ni,tapi ni dalam Android versi Jelly Bean 4.1.1.Alah,Android ni lebih kurang sama je fungsi asas dia:

1. Buka Setting

2.Scroll pilihan yang ada dan cari menu Language & Keyboard.Dia duduk dekat area Storage,Power,Date & Time bla..bla..bla..

3.Klik Language & Keyboard dan cari menu Voice Search

4.Dalam menu Voice Search,pilih Language

5.Klik kat situ dan pilih bahasa Melayu.

6.Bila dah siap,buka aplikasi SMS atau apa-apa jelah yang memerlukan korang menaip teks.

7.Rujuk gambar.2014-09-25_22-38-02 8.Nampak simbol yang ditandakan dalam kotak merah?Klik dan hold butang tu sampai keluar macam ni:

2014-09-25_22-38-11

 

9.Tekan dan akan keluar bunyi ‘beep’.Lepas tu cakap la apa korang nak cakap.Jangan sebut laju-laju pulak.Dia ni bukannya manusia.Kena cakap seketul-seketul baru boleh detect perkataan apa yang keluar dari mulut kita.Dah habis cakap tekan balik butang tu.

10.Sistem ni taklah perfect,tapi agak baik sebenarnya asalkan korang treat dia sebagai gajet ciptaan manusia,bukan sesuatu objek yang datang dari syurga.Slang etnik Melayu dia tak boleh detect ya?Jangan bantai bercakap dengan dia slang Kedah pulak.

Post a Comment