Thursday, July 10, 2014

Rim pun ada fesyen

Minggu lepas aku balik Sekinchan.Best betul time cuti sekolah ni semua adik beradik aku dapat join lepak kat kampung.Selain dari aktiviti menziarah rumah kulaan (saudara),aktiviti wajib ada ialah memancing puyu.Masa ni la baru wife aku tau betapa enjoynya memancing.

Tu baru parit depan rumah,belum lagi parit kat Sabak Bernam.Dengarnya puyu besar tapak tangan beb.Kali ni tak ada aktiviti pancingan pantai sebab ramai yang tak bawak pancing termasuk aku sekali.Hujung tahun ni kalau ada rezeki kena cuti lama sikit.

Entri ni sebenarnya bukan nak cerita pasal aktiviti tahunan keluarga aku.Sebenarnya aku nak cerita pasal sport rim.Tak kena mengena langsung ye dak?Lantak ah.

Masa aku ronda-ronda pekan Sekinchan,aku terserempak Wira yang tak berapa nak senonoh memakai rim akar.Korang tau rim akar tu apa?Rim tu glemer macam TE37,tapi limabelastahun lepas la.Masa tu aku tengok huduh je pun rimnya,tapi pasal apa glemer aku tak tau.Bayangkan lepas 15 tahun pun still nampak huduh.Haha!Kalau barang rare tu lain cerita.

Tapi dah pesen zaman tu kan,buruk-buruk pun boleh gak buat modal ayat awek.Haha!

Sport rim kereta pun macam fesyen baju juga,sentiasa berubah ikut zaman.Sama la macam fesyen Vossen CV3 sekarang,makin jemu aku tengok.Fesyen yang hot cepat ni biasanya cepat juga membosankan bila semua orang nak pakai.Tak caya tengok 2015 nanti.

Meh kita tengok fesyen/rekabentuk rim yang pernah glemer kat Malaysia ni.Tapi zaman-zaman aku jela ye,dengan persekitaran bandar kecik.Bukan macam kat KL.Lain padang mungkin lain trendnya.

 

1.Rim mangkuk

rimoldskool13

-Nama betul dia sumpah aku tak tau.Rim ni cukup biasa kelihatan pada kereta Datsun 120Y,Toyota KE30,KE70 dan jugak Nissan Vannette.Rim ni sesuai sebab offsetnya cukup kena dengan binaan kereta lama yang knucklenya agak kedalam.Saiz dalam 13/14 inci kot.Zaman tu pakai rim 15 pun dah jalan mengepak.

 

2.Cover rim

sporty 14 wheel cover set normal 12 rims kancil viva syeohgh 1111 16 syeohgh 3.jpg  800×600

FB_IMG_1435890707109 

 

-Gambar kat atas ni contoh jelah ye?Ni adalah pilihan mat-mat Kancil kebanyakan sebelum zaman mampu convert enjin L2 L5.Masa ni semua mahal pastu tayar susah nak cari.Pilihan yang ada cuma cover rim plastik saiz besar dan dipakaikan ke roda standard Kancil.Hasilnya,ia mampu menghasilkan ilusi bahawa Kancil tu  pakai rim besar dengan tayar profil 35.Kesian betul trend diorang zaman tu…aku nak gelak ni tapi aku tahan jelah…hummmmm…

Kalau diingat-ingat balik memang sangap habis trend tu,tapi harus diingat.Dikala zaman tersebut dimana gaji RM750 kedengaran macam 1.8k,Kancil umpama Myvi Xtreme tahu?Brader-brader yang pernah terjebak dengan skill mekap kereta macam ni barangkali dah pakai EVO sekarang.

 

3.Rim akar

-Ni yang aku cerita awal-awal tadi.Timeline fesyen ni lebih kurang tahun 2000.Brand apa pun aku tak tau,padahal masa ni TE37 dengan EVO Regamaster dah ada kat market.Mungkin harga mahal lagi kot.Hangpa ada Wira lowered spring potong,siap dengan rim akar 16 inci,henpon Nokia 3310,confirm hangpa la paling macho dalam pekan.Piwit awek kat stesen bas sure depa nak tumpang naik.

Aku cuba Google gambar rim ni,tapi susah betul nak dapat.

 

4.Rim waja

16012009022

-Trend ni ada la jugak sikit-sikit terutamanya geng-geng Iswara sedan.Rim Waja 15 inci duduk dalam arch Iswara spring potong dah cukup terbaeeekk dah.Oppss!Lagi satu aksesori wajib ialah grill Mitsubishi VR4.Nak ngorat awek susah sikit ler sebab masa ni Kancil Mira turbo dah banyak atas jalan.

 

4.rim apekebenda tah

IMAG2098

-Ni satu lagi jenama aku tak tau,Advanti kot,tapi entah model apa.Agak pemes jugak la sekejap rim ni.Bibir Nigger tapi offset +ve,cemana tu?Rim ni kebetulan aku jumpa masa cari sampel pokok dua hari lepas.Masih lagi melekat kat sebijik Wira sedan yang tersadai entah berapa lama agaknya.

 

5.Rim warna-warni hari raya

-Rim colourful ni aku tak tau inspirasi dari mana,JGTC kot.Tapi aku tak berkenan betul rim kaler meriah sangat ni.Matchingkan pulak dengan body standard warna kilang.Cacat betul rupa dia.Tapi kalau jenis main vinyl,kena la jugak konsepnya.Trend ni masih lagi ada cuma nak seimbangkan kemeriahan warna rim tu dengan warna badan,tak ramai yang sukses.

 

6.Rim Vossen

-Fesyen Vossen ni datang ditengah-tengah kemeriahan rim rota.Dulu sempat juga aku jatuh cinta sekejap,nasib baik tak sempat pakai.Bosan dowh,semua nak sarung Vossen.Aku jangkakan menjelang pertengahan 2015,trend kangkang-kangkang ni dah suam-suam kuku.

 

Untuk pilihan rim,aku sebenarnya lagi suka rekabentuk rim yang evergreen.Cuba tengok design Volk TE37,walaupun banyak Taiwan made kat market,rupa dia still menggiurkan.Ni aku senaraikan design rim-rim yang pada aku malar segar tak kira musim.

1.Volk RAYS TE37

2.RAYS CE28N

3.EVO Regamaster

4.Work Emotion CR Kai

5.SSR Type C

6.SSR SP1R

7.RacingHart CP

8. P1 Buddy Club

Post a Comment