Tuesday, June 10, 2014

Cadbury;Kesian Mereka Ni…

Abaikan nama page.Nama page tak penting.Apa yang penting baca baik-baik sebelum share/bagi komen supaya tak nampak bodoh.Hangpa sokong la parti apa pun tak kisah,tapi mata jangan simpan dalam spender.

Link : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=254561754749544&set=a.126809530858101.1073741833.100005871641592&type=1&theater

5  Umno BN Beruk Negara

10262261_254561754749544_3011293090903724835_n

 

Perenggan 3:

“Keputusan analisa makmal yang dibuat oleh Pusat Sains Halal, Kementerian Perindustrian dan Sumber-Sumber Utama, dan Jabatan Perkhidmatan Saintifik, Kementerian Kesihatan telah mendapati tiada DNA khinzir dikesan pada kedua-dua produk coklat Cadbury Dairy Milk Hazelnut dan Cadbury Dairy Milk Roast Almond dan produk-produk coklat Cadbury lain yang diuji.”

 

Aku bukan nak sebelah pihak mana-mana.Kredibiliti dalam menyampaikan berita sangat penting supaya tak menjana dosa fitnah.Isu DNA babi dalam makanan halal bukan la benda baru,tapi entah pasaipa isu coklat Cadbury ni ramai yang melatah.

Sebelum ni sekitar 2012 kalau tak salah,daging burger Ramly juga dikatakan ada DNA babi tapi lama-lama kes tu senyap.Bukan senyap pasal orang nak sembunyikan fakta,isu tu senyap sebab tiada asas tuduhan yang kukuh.Barangkali DNA dikesan hasil daripada amalan ujikaji makmal yang tak mematuhi standard.Masa aku dengar berita tu aku cuma senyum sinis,sebab aku tau bagaimana Ramly menjaga sensitiviti dan keperluan halal untuk pengguna.Semua QC Melayu Islam,lengkap dengan pegawai berkelulusan Ijazah Syariah.

Orang Melayu Islam sangat-sangat alergik dengan babi.Benda haram lain ramai yang ambil mudah,tapi tang babi no way.Sampai ustaz-ustaz pun tak berapa sepakat.Apa yang susahnya pun tak tahulah,padahal kalau dah was-was tinggalkan saja.Banyak lagi coklat lain.

Suka benor pilih jalan susah,sampai nak samak mulut pun ada.Ajaran mana diorang belajar agaknya…

Kesimpulannya,niat kena baik,jangan cari salah orang saja.Terlalu banyak sangat nampak buruk orang,benda baik pun jadi salah.

Post a Comment