Thursday, March 27, 2014

Coretan Tentang MH370…

Rasa malas nak tulis pasal MH370 pun ada,tapi tangan tetap gatal nak menaip.Hari ni dah 27 Mac 2014,hilang sejak 8 Mac 2014.Lama betul,probably the most complicated incident in aviation history.

Sejak PM kita announce yang flight MH370 ended somewhere at Indian Ocean,ramailah yang berkongsi perasaan masing-masing di Facebook terutamanya orang Islam yang menyedekahkan Al-Fatihah untuk mangsa tragedi.

I’m not going to say they are doing a wrong thing.Bagi aku,pentafsiran kata-kata PM tu penting.Aku jugak yakin itulah ayat terbaik yang difikirkan PM untuk disampaikan kepada seluruh dunia.Masih berkias untuk menjaga perasaan waris-waris mangsa yang menaruh harapan.

Aku pun macam tu.The best thing yang kita boleh assume ialah masih ada survivor walaupun lojik sains menunjukkan peratusannya amat-amat tipis,barangkali 0.001%.Walaupun amat-amat tipis,kuasa Allah S.W.T siapa yang tahu?

Terlalu banyak teori yang aku baca sampaikan aku sendiri jadi malas dah nak follow perkembangan tragedi ni.Bukan tak simpati,masalahnya kebanyakan teori terlalu dangkal.Sesetengahnya pulak terlalu complicated sampai otak aku tak boleh nak digest.Agak penat memikirkannya,so biar sajalah pakar-pakar Google terus berteori.I have my own theory supported with the information from my current boss.But i’m not going to share it here.

Berkenaan dengan nasib penumpang MH370,kita tunggulah sehingga bukti kukuh muncul.So far debris yang dikesan satelit pun tak dapat disahkan lagi.Diharap waris-waris penumpang bertabah,semua orang akan ‘pergi’,cuma masa dan bagaimana kita tak tahu.Mungkin masa mereka sudah tiba,dan mungkin juga umur mereka masih panjang.Terimalah dengan hati yang tenang.

I know how the feeling when we lost someone in our life.Bila aku kehilangan arwah abah aku secara mengejut lebih kurang lapan tahun lepas,i said to myself,semua bapa akan pergi.That day is my father turn.Bapa orang lain akan menyusul kemudian.

Jangan menuding jari kata ada informasi yang disembunyikan.Baru tadi aku baca dari Yahoo News pasal komplenan Zhang Ziyi tentang kerajaan Malaysia.Siap nak boikot apa juga benda dari Malaysia.Come on lah,152 Chinese dalam flight tu pun nak menggelabah.Look around the world,thousands of people slaughtered everyday,but who care about it?Penampor buaya nak?

Macamanapun kisah MH370 yang panjang dan belum berkesudahan ni tetap menimbulkan sedikit persoalan terutamanya tentang radar.

 

Air traffic radar

Gambar hiasan,link

Macam ni ceritanya.

 

 

Semalam aku terbaca artikel dalam majalah Perajurit,keluaran berapa aku dah lupa.Cover depannya gambar ACV300 Adnan kalau tak salah aku.Salah satu artikel tu menceritakan tentang eksais pemintasan pesawat tidak dikenali oleh Skuadron 17/19 MiG-29N.

Latihan ni menggunakan pesawat C130 yang dipandu oleh PANGOP( Panglima Operasi ) dari Johor.Terbang dalam kepekatan malam dan transponder IFF ( Identification Friend or Foe ) dimatikan pada altitud terrain hugging menuju kearah utara.Kemudian bila diyakini radar tentera mengesan pesawat ni,lencongan ke Kuantan dilakukan.

Di pusat kawalan radar,kakitangan stesen radar mula mengesan satu pesawat misteri menuju ke Kuantan.Komunikasi cuba dilakukan tapi tiada respon.Tanpa ragu-ragu pesawat MiG-29N discramble untuk membuat pemintasan dan seterusnya memaksa pesawat turun.

OPS CURIGA tersebut berjaya dan membuktikan pihak TUDM sentiasa bersiap-siaga menghadapi sebarang kemungkinan pencerobohan ruang udara Malaysia.

Dalam artikel tu juga ada menunjukkan skrin radar yang mempamerkan puluhan pesawat yang terbang diruang udara Malaysia dan liputannya sehingga selatan Vietnam dan pesisir pantai Indonesia.

Ok,sekarang dapat agak tak apa yang aku fikirkan?Persoalannya,kenapa?

 

* Baru sekejap tadi aku tengok TV1,rancangan khas berkenaan MH370 yang menunjukkan jawapan Dato’ Seri Hishamuddin Hussein kepada persoalan kenapa arahan scramble tidak diberikan kepada TUDM.Katanya tindakan tersebut akan menjejaskan imej Malaysia dimata dunia.Apa yang perlu dilakukan sekiranya pesawat tersebut dipintas?Deadly force?Itu bukanlah pilihan yang terbaik pada pertimbangan beliau.

Rumusan dari RTM,pesawat HANYA akan dipintas sekiranya memberi ancaman kepada negara.

Statement berhighlight merah ni yang menarik ni.Bagaimana tahap ancaman tersebut dinilai semasa pesawat tidak dikenali tiba-tiba dikesan melintasi ruang udara Malaysia.Berdasarkan gerak hati?

Laluan pesawat?.Macamana kalau tiba-tiba pesawat tersebut dijunamkan tepat ke pangkal KLCC,ataupun masa OPS CURIGA tempohari arahan pemintasan tidak dikeluarkan.Bacalah artikel Alert 5! dalam majalah pertahanan tempatan,PERAJURIT keluaran Oktober 2012.Banyak pencerahan yang baik tentang membuat keputusan yang betul dalam menghadapi sebarang kemungkinan.Pasti ada peringkat-peringkat tindakan dalam SOP pemintasan.

Benda ni juga hangat dibincangkan dalam page-page Facebook pertahanan.Cuma yang tak bestnya bila kita orang awam ni sentuh sikit hal-hal berkaitan secara terperinci,jawapan yang diberi berbunyi seperti,”siapa suruh tak masuk askar”,”cakap pandai lah”,”macai PR”,bla..bla..bla..kesimpulannya orang awam tak layak bicara soal pertahanan.Apa ni??Orang lain aku tak tau,tapi aku neutral person.Yang aku tahu,aku amat menyanjung tinggi personnel yang berada dalam barisan pertahanan.Pernah emel aku jadi bahan kutukan mat Indon dalam forum KASKUS hanya kerana mempertahankan maruah ATM dan kedaulatan negara yang sering diperjudikan untuk memanaskan hubungan Malaysia-Indonesia.

Jadi,personnel-personnel yang berusaha menjawab persoalan orang awam mesti bijak memilih bait-bait kata yang sesuai untuk menjelaskan sebarang situasi.Kita explain untuk rakyat sendiri,bukan bangsa luar.Satu perkara tersirat yang perlu disedari,masih ramai yang risau dengan keselamatan negara.Tanda bahawa kami semua sayangkan Malaysia.

Cukuplah setakat ni coretan aku sekadar untuk menggerakkan minda.Kalau nak listkan semua persoalan,takut salah diinterpretasi.Masalah besar nanti.Maklumlah orang biasa,manalah tahu sangat hal-hal keselamatan negara ni.

Mohon maaf andai bahasa rojak kat artikel ni berterabur Inggerisnya.Sekian terima kasih…

Post a Comment

Mabuk Corolla

Finally i'm back!

Sepatutnya semalam ada satu entri dan hari ni ada satu entri,tapi ada masalah sikit dengan domain renewal yang masih belum selesai oleh pihak ServerFreak ( semasa artikel ni ditulis ).Disebabkan tangan dah gatal nak menulis,aku tulis jugalah walaupun simpan sebagai draft aje.
Buat masa ni aku masih kemabukan cinta dengan Corolla 4AGE.Aku ada tuliskan dalam entri lepas tentang bajet.Nampk gayanya aku tak boleh dapatkan kombinasi AE111 + 4AGE 20V Silvertop sebab harga halfcut dipercayai beyond my expectation.Lainlah tahun 2005 dulu,RM2.3k pun dah boleh dapat Silvertop.
So,kombinasi terbaik yang fit dengan bajet ialah platform AE101.Cun juga AE101 ni bila ditenung lama-lama.Dibawah adalah contoh spesimen AE101 bertenaga Blacktop yang ditawarkan pada harga amat-amat berpatutan.
Toyota Corolla 1.6  A  BLACK TOP LEVIN 20V  92   Exterior
Toyota Corolla 1.6  A  BLACK TOP LEVIN 20V  92   Engine Bay

Dengan harga RM11,999,nilah best deal yang aku jumpa setakat ni walaupun gear auto.Bab gear ni aku cerita hujung-hujung nanti.Dari gambar memang cun,realitinya aku tak taulah.
Dalam survey-survey aku setakat ni,varian 4AGE 20V yang sudah ditransplan masuk ke platform AE101/AE111 kebanyakannya ialah jenis Blacktop Auto.Kenapa Blacktop lebih glemer?Mohon otai-otai jawab.
Adakah semata-mata hp nya  lebih sikit dari Silvertop?Ke ada isu lain dengan Silvertop?Kemudian sistem transmisi.Rasanya dalam tiga empat bijik SEG masuk enjin 4AGE 20V Automatik,cuma sebijik yang Manual.Ni sebab harga halfcut Manual mahal ke atau susah nak dapat?
Dalam entri lepas abang ipar aku ada komen,tapi tak boleh view pulak.Komen dia aku dapat baca dari email je.
Rumusan dari komen beliau ialah berkenaan Silvertop vs. 4AGE 3rd Gen (RedTop).Bang,on paper head to head 160ps vs. 125ps bang.Tau la pakai manifold RS-R ngan short shift custom,haha!Okeh2,gua respek abang ipar gua yang sanggup membela Sprinter Cielo yang agak nazak masa memula beli dulu.Entah berapa belas ribu dah hangus agaknya.
Camni bang,i have my own ‘unique’ touch.Yang penting platformnya nanti bernadikan 20V.Enjin lantai spare akan disediakan sekali.Ilmu permotoran 10 tahun lepas akan diasah kembali sepertimana projek Proton Knight 1.3 karburetor 190kmj.Persoalannya sekarang:

1)Berapa harga halfcut terkini 4AGE 20V?
2)Anggaran bajet diperlukan termasuk kos swap enjin,minor service,endorse,bla..bla.. bla..?
3)Upah overhaul halfcut tu sebelum masuk dalam engine bay berapa?

Mohon sesiapa tolong jawab…

Post a Comment

Tuesday, March 11, 2014

Kepentingan Line Roller Bearing

Tercerita pasal Banax GT Extreme,baru aku teringat satu benda yang aku nak tuliskan.Aku ni memang pesen macam ni.Satu entri terdahulu akan diikuti entri susulan yang nampak macam sama.

Minggu lepas aku servis mesin bajet rendah Tomman Megatronic AL4000 yang aku beli tahun 2010 dulu.Mesin tu amat jarang aku pakai sebenarnya disebabkan ketiadaan masa untuk serius memancing.Ditambah lagi dengan kehadiran satu set pancingan yang baru,mesin ni dibiarkan berhabuk dalam stor.

TOMMAN REEL   MEGATRONIC AL   TCE TACKLES SINGAPORE PTE LTD

Lampu disko kat rotornya memang lulz!

Secara amnya Tomman Megatronic 4000 ni dibina dengan material murah dan kejuruteraan yang ringkas untuk membolehkannya dijual pada harga bawah RM50.Aku dah lupa berapa tapi memang amat murah.

Nama pun mesin murah,maka prestasinya pun oooppsss gituu!!haaaa!Paham kot ye?Bila aku uji mesin tu yang dipadankan dengan rod AwaShima untuk mengangkat helmet,terasa dragnya agak tersangkut-sangkut.Lepas tu tali monofilamennya jadi berpintal-pintal macam mee megi.

Agak pelik juga sebab sistem dragnya bersih dan sudahpun diletakkan sedikit pelincir untuk mengelakkan karat.

Kemudian aku periksa line roller.Masa spooling tali tanpa beban,line roller bergerak lancar.Tapi bila mula menarik beban,line roller berhenti bergerak dan tali mula bergesel.Tekanan tali menekan line roller rapat ke bushing plastik yang berfungsi sebagai ‘bearing’ dan seterusnya rotor jammed.Itulah punca drag tersangkut-sangkut dan tali jadi mee megi.

942c

Contoh line roller Shimano

Disebabkan pengurangan kos binaan,mesin Tomman Megatronic ni cuma dibekalkan 3 ball bearing,dua di gear pemacu dan satu untuk bahagian rotor (pinion gear).Ketiga-tiga bearing ni bekerja dengan baik,cuma ketiadaan bearing pada line roller menghadkan keupayaannya bekerja.Patut la masa aku pam belukang 1.5kg pun rasa macam pam kayu balak hanyut.

Kesimpulannya ialah,pilih mesin pancing yang mempunyai ball bearing di tempat yang menerima tekanan tinggi semasa bekerja.Tak banyak bearing tak apa,janji ianya diletakkan ditempat yang betul.

Contohnya macam ni:

 

1 pada pinion gear

2 pada gear pemacu

1 pada line roller (paling penting)

1 pada handle

1 infinite anti-reverse gear

Kombinasi 5 + 1 bearing ni biasanya tak mungkin dapat bawah RM100.Harga mesin pancing mahal-mahal pun belum tentu dapat hasil.Kena sesuaikan dengan padang pancingan.Cuma kalau pernah rasa betapa smoothnya mesin yang baik kejuruteraannya,tentu dah tak berkenan lagi pakai mesin bajet.

Walaupun pemakaian line roller bearing ni selalu diabaikan pembuat mesin bajet rendah,sebenarnya tugas line roller lah paling kritikal.Diorang ni tak study ke apa.Bayangkan tugas menyusun tali yang tegang ditarik ikan ditanggung oleh roller yang hanya dialas dengan plastik.Merepek sungguh!

Post a Comment

Impian Seorang Pemancing…

Entri ni pendek je sebab topiknya lebih kepada persoalan untuk pihak yang berkaitan.Dulu aku pernah follow satu page Facebook iaitu Kelab Joran Facebook.Agak meriah page ni tapi aku unfollow beberapa minggu lepas sebab rasa “terganggu” dengan posting “ini ikan ape yewww?”.Serius aku tak rasa penanya soalan tu ikhlas memang tak tau nama ikan.Posting macam tu lebih kepada menganjing atau minta kaki perhatian.

Macamanapun sesekali aku jengah juga page tu.Yelah,jiwa gua memang dekat dengan alam semulajadi,hehe!

Tadi aku terbaca satu post yang agak interesting untuk difikirkan.Ada satu brader tu post gambar slip gaji dia yang menunjukkan baki bersih RM264.30.Hajat beliau nak pakai kekili mendatar Banax GT Extreme,tapi dengan baki sebanyak tu makan minum anak isteri perlu diutamakan dulu.Macamana pun brader tersebut sanggup mengenepikan impian beliau asalkan anak isterinya cukup makan pakai.Yang penting berkat bang.

Aku selalu rasa macam tak cukup duit,padahal kombinasi gaji agak boleh la selesa sikit.Kurang keberkatan agaknya…

 

Banax-qpsvgv

Mesin Banax GT Extreme ni takdelah mahal sangat.Untuk saiz 5000 harganya sekitar RM270 macam tulah.Untuk range harga sedemikian spesifikasinya agak mantap,cun dan padu dengan 7 bearing,drag maksimum 30kg bla..bla..bla..baca kat sini jelah senang, http://www.banaxfishing.co.nz/banax_spinning_gt_extreme.htm

Cuma mesin ni agak berat sikit (kata orang yang pernah pakai).

 

Khabarnya potongan gaji yang banyak adalah disebabkan dulu beliau pernah menjamin seorang kawan untuk membuat pinjaman.Kawan lari,dia yang kena selesaikan hutang.Aku bersimpati dengan nasib brader ni.Persoalan yang bermain difikiran aku sekian lama ialah,kenapa pihak bank meletakkan beban bayaran balik kepada penjamin?Sedangkan peminjam yang lari bebas hidup aman.Paling koman pun kena blacklist.

Bagi aku tanggungjawab bank ialah mencari peminjam sampai dapat,tak kiralah pakai kaedah apa sekalipun.Minta polis keluarkan waran tangkap ke.Jangan terus proceed minta duit dari penjamin.Naya kat orang beb.Imagine macamana brader diatas mengharungi kehidupan sukar tambahan lagi sekarang ni RM50 dapat beli dua kali je barang dapur.

Kerja dengan bank komersil sekarang ni kena berhati-hati..Jangan seronok makan bonus je.Sedar atau tak,riba berleluasa.Nama je Islamic banking,entah apa yang Islamic tah.Pinjam RM5000,bayar balik RM9800.Cer citer mana Islamnya?

Oklah,daripada aku meroyan lebih-lebih kat sini,ada baiknya kalau ada sesiapa yang arif tentang perbankan Islam meninggalkan komentar diruang komen.Kita kongsi ilmu perbankan.

 

Pendek je entri ni ye dak?

Post a Comment

Sunday, March 9, 2014

Kereta Kedua Ver. III!


Barangkali ada yang masih ingat entri aku pasal calon kereta kedua Perodua Kenari.Tak lama la sangat,dalam bulan lepas je aku tulis.Kali ni aku ada idea lain pulak dah.Haiihhhhh!Tak tetap pendirian betul.
Sebelum tu aku nak maklumkan entri Patriotik Level Orang Awam terpaksa aku remove semula untuk mengelakkan salah faham dari mana-mana pihak.
Let’s continue to the main topic.Idea tentang kereta kedua versi ketiga ni timbul lepas aku ternampak salah satu ex classmate aku post tentang kereta Ford Focus Sedan yang baru siap direstorasi.Tahun bila punya model aku tak pasti.Dulu aku mudah mengecam jenis-jenis kereta,tapi kebelakangan ni pengetahuan aku makin merosot pulak.Barangkali disebabkan fokus kerjaya vs. hobi.
Sejarah dia ni yang aku tau ialah dia memang bermain kereta sekolah lama terutamanya jentera Mazda,dan beliau agak serius dalam sukan drag.Bila nampak kereta sedan beliau yang kemas bergaya selepas proses baikpulih,aku terfikir..why not aku cari je sebijik sedan yang tak terlalu tua untuk dipulihkan dan dalam masa yang sama masih nampak gagah dijalanraya?

Carib
Ihsan Google
Secara automatik kereta ni muncul dalam fikiran aku,Toyota Corolla SEG dengan kod cesi AE111.Dua tiga tahun lepas harganya masih berlegar sekitar RM24k-30k.Baru-baru ni harganya dah mula masuk akal iaitu sekitar RM12k-RM25k.Yang termurah aku jumpa dalam Mudah.my ialah RM11,800.00.Kondisi macamana aku tak tahulah.Enjin barai tak apa,jangan body sambung.
Pilihan enjin power untuk keluarga Corolla amat banyak terutamanya dari varian 4A-GE SilverTop,
BlackTop dan juga Supercharger.
Hasil analisis aku,aku lebih prefer SilverTop.Kenapa?
Semua enthusiast kereta tentu maklum perbezaan ketiga-tiga enjin tadi.Atas kertas yang paling pelesit sekali dah tentu varian Supercharger,4A-GZE dan diikuti BlackTop yang menghasilkan 165ps @ 7,800rpm daripada sesaran enjin 1600cc.
Cuma,enjin BlackTop ni disyaki memerlukan bahanapi RON97 kerana nisbah mampatannya 11:1,manakala SilverTop dibina dengan nisbah mampatan 10.5:1.Teori ni disahkan oleh abang ipar aku yang menyertai komuniti Toyota sejak beberapa tahun lepas.Memang kengkawan dia yang pakai BlackTop terpaksa menggunakan bahanapi premium yang faham-faham ajelah berapa harganya sekarang.
Silver Top
Memandangkan matlamat aku cuma nak enjin yang sedap sikit je daripada standard,cukuplah setakat SilverTop.160ps @ 7,400rpm.Ok what?
Ok,bahagian enjin dah selesai.Sekarang fasa pemulihan rupa luaran.Tidak dapat tidak pakaian yang paling cantik untuk SEG ialah dari model Carib.Lebih-lebih lagi aku tak tau.Baru nak belajar pasal Toyota.Maaf eh?
Platform dah ada,enjin dah ada,baju pun dah ada.Sekarang meh cerita bab bajet pulak.Cerita deras pun tak guna kalau tak ada bajet.Atau sekurang-kurangnya perancangan pengurusan bajet.

Platform RM 12,000 – RM 15,000
Halfcut 4A-GE RM 5,500 – RM6,500
Pemasangan RM 2,000 kot????
Lain-lain RM 4,000
TOTAL lebih kurang RM25,000

Macam terlebih bajet je??Kahkahkah!
Ok,jangan risau.Kepala genius kena pandai cari penyelesaian segera.Pakai je enjin asal 4E-FE.Overhaul baik-baik,ganti apa jugak part yang dah uzur.Dari spec asal,enjin 1600cc yang ditala untuk penjimatan ni mampu menjana 115ps @ 6000rpm.Power sikit dari VIOS kott??

Post a Comment

Wednesday, March 5, 2014

Berjimat Biar Kena Gaya

Semalam wife aku cerita pasal kesusahan staff klinik dia.Aku namakan staff tu sebagai Kak M.Kak M ni memandu Proton Wira dengan kondisi separa runtuh setiap hari untuk bekerja dan menghantar anak ke sekolah.

Ditakdirkan keretanya rosak semalam dan dihantar ke bengkel.Dari penceritaan wife aku, barangkali kerosakannya ialah overheating.Biasanya overheating ni kipas tak jalan atau sistem penyejukan enjin bocor.Jalan sekejap kena topup air radiator.

Selepas kopak lebih lebih RM300,mekanik cuma tukar gasket dan cuci piping.Gasket apa tu aku tak tau.Hari ni pergi woksyop tengok kereta,mekanik tak periksa pun kondisi pam air.Disebabkan aku cuma dengar cerita dari WhatsApp je,aku tak boleh nak imagine jugak apa yang rosak sebenarnya.

Kalau air cepat sangat berkurang maknanya ada kebocoran,radiator kena batu atau water pump dah uzur.Setahu aku,water pump ni dicipta memang untuk bocor sebagai indikasi yang ianya perlu diganti baru.Biasanya permukaan luar water pump akan diselaputi karat.Ini tok guru aku dululah yang ajar.

Tapi banyak faktor yang boleh dipertimbangkan untuk mengenalpasti kerosakan berpunca dari mana.Pertamanya gunakan deria mata.Tengok mana-mana bahagian yang terlibat dalam sistem penyejukan iaitu radiator,kipas,piping(hos getah),dan water pump.Ada tak mana-mana bahagian yang tak berfungsi atau mengeluarkan air.

Kedua,waktu bila meter suhu enjin melonjak.Samada ketika dipandu atau idle.Yang ni kena tengok kipas radiator,berjalan ke tidak bila suhu enjin mencapai tahap tertentu.Laju atau perlahan kipas tu bergerak pun kena tengok juga.

Tetapi simptom yang ditunjukkan kereta Kak M tadi ialah perlu ditambah air dengan kerap.Maknanya bocorlah,bukan disebabkan kipas tak jalan.Ada satu keadaan lain dimana secara zahirnya tak nampak air memercik atau meleleh,tapi air cepat berkurang.Simptom macam ni menunjukkan rosak yang agak kritikal.

Keadaan ni dipanggil “enjin minum air”,hahaha!Pasal apa enjin haus sangat sampai minum ayaq radiator?

Keadaan ini disebabkan oleh enjin lampau panas berulang-ulang kali dan menyebabkan head enjin bengkok dan seterusnya membocorkan water jacket di sekeliling silinder.Head yang bengkok merenggangkan ruang antara head dan blok enjin dan seterusnya air panas yang bertekanan tinggi memasuki silinder enjin.Bukan setakat itu saja,air juga boleh bercampur dengan minyak enjin.

Kalau benda ni terjadi,overhaul lah jawabnya.Head perlu di “skim” semula untuk meratakan permukaan,air yang bercampur dengan minyak enjin perlu dibuang dan bahagian dalaman enjin perlu dibersihkan.Poket parah + patah kaki takde transport untuk beberapa hari.Kecuali pomen yang komited,tiga hari boleh siap.

Sebenarnya Kak M tadi berhajat nak pakai Viva-forever,tapi laki dia tak bagi.Katanya kereta kecik,tak muat anak ramai.Masalahnya bila nak pergi tempat jauh-jauh,tak pakai juga Wira reput tu.Tetap kena sewa kereta lain.”Bijak'” sungguh laki dia.Kesian la sikit kat wife yang bekerja,dalam masa yang sama perlu menyelenggara anak-anak.Awok tidorrr aje kat rumah sampai pukul 9.

kereta zaman akn dtg

Gambar hiasan

Taknak berhutang dengan membeli kereta baru tu bagus,tapi lebih bijak kalau kereta yang ada tu diselenggara sampai tip-top.Tak payah la kemut sangat.Eh,malu la Wira takut jalan jauh.Arwah bapak aku dulu rilek je start Mitsubishi Evolution Galant Sigma tahun 1977 balik Sekinchan.Zaman tu plak mana ada highway LPT.Biasa lepas subuh gerak dari Lepar Utara,nak dekat Asar baru sampai Tali Air 8,Sekinchan.Terberak kencing baru sampai,but the point is kereta tu cemerlang sekali menjalankan tugas tanpa gagal.

Post a Comment