Sunday, January 26, 2014

Rasa Nak Kereta Kedua;Ver.II


Sorry guys,dua tiga entri kebelakangan ni banyak cerita pasal kereta je.Sebelum ni aku ada sebut pasal Inspira tapi idea tu terpaksa ditongsampahkan sebab kekangan ekonomi keluarga aku.Idea tu tak bijak sebenarnya,bukan untuk masa ni.Walaupun pilihan tu 'kena' dengan jiwa aku,ekonomi keluarga jauh lebih penting.
Korang semua tau kan berapa ramai diisytiharkan bangkrap setiap hari disebabkan terlalu mengikut 'jiwa' yang kengkonon resing?Bukan tak boleh ikut,cuma masanya belum tiba lagi.Banyakkan sabar dulu.
Ok,daripada idea nak membeli Inspira,timbul idea untuk membeli Alza.Lagipun sekarang harganya dah murah sikit.Sebelum idea tu bertahan sampai direalisiasikan,sekali lagi Jabatan Kira-Kira Rumah Tangga menarik handbrake bila didapati komitmen bulanan agak mengganggu kewangan.
Kemudian timbul idea untuk mencari sebuah kereta kecik terpakai.Salah satunya ialah Perodua Kelisa.Kereta ni kecik,tapi ianya boleh diharap.Walaupun harga terpakainya agak sedikit tak masuk akal untuk saiz macam tu,reliabilitinya memang terbukti.Dalam dok terfikir sebelum keputusan terakhir dibuat,entah macam mana nama ni muncul.

Perodua Kenari.

Yup.Kenapa nama ni tak muncul diperingkat awal perbincangan?Sebab skop awalnya nak mencari kereta sedan.Setelah diperhalusi,Kenari terpakai dipilih untuk menjadi kereta kedua.Aku ringkaskan kenapa kereta ni jadi pilihan:

1.Harga terpakai agak berpatutan.
-Lingkungan harga agak sama dengan Kelisa yang lebih kecik.
2.Alatganti bersepah.
3.Halfcut high performance masih murah.
-Halfcut L9 turbo tiptronik agak murah,sekitar 2.6k-2.9k.
-Dulu mungkin mahal macam Passo sekarang,tapi trend Move JDM dah agak slow sikit.
4.Potensi untuk dihensemkan.
5.Banyak enjin boleh masuk,termasuk K3-VET.
6.Paling penting,reliabiliti dan penjimatan bahanapi.

Seba sedikit spesifikasi Perodua Kenari:

Enjin : EJ-VE 1.0l,12V DOHC DVVT
Sesaran : 989cc
Tork maksimum : 88.3Nm/3,600rpm
Kuasa maksimum : 43kW/6,000rpm (57.66hp)
Tangki : 40 liter
Penggunaan bahanapi : 50.4 mpg (21.4km/liter)
Berat kering : 865 kg

Bila aku buat sikit kajian,rupanya Perodua pernah keluarkan Kenari versi RS,iaitu versi rebadge lengkap Move RS.Malang sekali harganya mahal amat,harganya hampir sama dengan Myvi basic yang baru dilancarkan juga masa tu.Maka ramai pembeli berpotensi menukar niat masing-masing.Ada juga yang beli,tapi betul-betul hardcore punya olang ni.

\

Hasil pemantauan aku di laman web Mudah.my,harganya berlegar sekitar 14k hingga 23k(untuk model terakhir 2009).Beli tunai,buat maintenance balik,masuk Enkei RPF 15",install bodypart Move RS pastu layang warna oren.Fuuuuuuu!!

Post a Comment