Monday, January 20, 2014

Bebelan Isnin


Pagi tadi aku sempat dengar ceramah Ledakan Media Sosial yang disampaikan oleh Prof Dato' Mohd Hamdan Adnan.Itupun masuk lewat sikit sebab aku tak perasan ada jemputan dalam emel.Rasa macam kenal je Prof ni,agak familiar rupa beliau.Oh yesss,beliau adalah bekas presiden FOMCA.
Agak best ceramah tu dengan gaya penyampaian beliau yang santai,rilek je tak pakai mikrofon.Mudah dia nak bergerak kesana-kemari.Topik ceramah ni agak menarik sebenarnya bila kita perhatikan trend media sosial sekarang terutamanya tentang impak atau penetrasi kedalam golongan masyarakat.Contoh paling mudah,rasa serabut tak bila sehari hidup tak ada internet?Tu tanda-tanda kita mengalami kecanduan media sosial.
Walaupun negara kita ni mempunyai kelajuan internet yang memalukan pada skala negara maju(?),kadar penyampaiannya agak baik.Semua benda cepat menjadi viral walaupun kebanyakannya benda-benda bodoh.Contohnya Bobo.
Benda-benda ni (walaupun bodoh),impaknya kuat.Kalau rasa nak dapat feedback maki hamun silakan produce video persis Bobo.Oklah,macam banyak pulak bahan si Bobo,kesian dia.Intipati ceramah tu sebenarnya bagaimana kita sebagai pengguna memanfaatkan atau menjana media sosial ni untuk perkara-perkara yang berilmiah.
Aku ada Facebook & blog.Setakat ni dua ni jelah yang tinggal aktif.Twitter aku tak pandai pakai,lagipun macam pelik je mengadu domba kat laman sosial.Setakat ni Facebooklah yang paling aktif,paling kurang dalam sejam aku akan spend lebih kurang 10 minit.Tapi aku bukan jenis nak cerita semua benda dalam FB.Aku cuma enjoy baca info-info dari Geng Niaga Pancing 88,Kelab Joran Facebook,G.E.M.U.K(Gagasan Excited Manchester United Kalah) dan juga Cik Srikandi.Cuma kadang-kadang aku rasa sikit annoying bila rakan-rakan FB aku 'LIKE' page yang jenis kemaruk 'LIKE'.Nak marah kengkawan tak boleh juga,akaun FB diorang kan.Owner page la gila glamor kot.Dapat duit agaknya.
Tak kisah la aktif FB atau blog,sampaikanlah apa yang patut-patut saja.Reaksi pengguna media sosial ni lain macam sikit,agak perit juga juga kalau kena bahan.Tak sama macam berita akhbar mainstream.Wartawan tulis la berita tahyul sekalipun,bukan rasa apa-apa kalau pembaca maki.Bak kata Prof pagi tadi,menulis di media sosial ni kulit kena tebal.Reaksi pembaca lebih personal.Bahasa lainnya hati kena kering.Walaupun benda yang kita sampaikan tu benda yang baik,tak semua orang setuju dengan pandangan kita.Masa tu maybe moral nak menulis pun dah drop.Kesudahannya melingkup jugalah blog kita tu.
Ada ilmu yang baik,kongsikanlah walaupun sikit.Benda baik memang orang susah nak terima,tapi kita bukan nak balasan dari orang ramai,kita cuma jalankan tangungjawab sebagai manusia beragama.Itu saja.Tak payah fikirkan sangat pasal ranking,follower,pageview & bla..bla..bla..sampai bila pun tak jadi apa.
Ok lah,aku ada cerita lain nak tulis,kena buat tajuk lain baru kena dengan isi kandungan.Ni pun aku rasa agak hancur juga susunatur cerita aku ni.

#MR

-Dengarnya gua-gua dan kolong dipenuhi penyokong Setan Merah sejak awal pagi tadi.Pasal apa ya?


Post a Comment