Wednesday, January 22, 2014

Bagi La Tajuk Sendiri

Lepas update transfer awal musim 2013/2014,dah tak ada lagi update pasal EPL.Untuk itu,aku buatkan satu list perlindahan pertengahan musim untuk 2013/2014.Setakat ni manager kelab kegemaran aku belum membeli sebarang pemain.

 

 

Nama Pemain

Dari

Ke

Nilai (euro)

1.Mats Moller Daehli Molde Cardiff City  
2.Aiden McGeady Spartak Moscow Everton 2m
3.Stephen Ireland Aston Villa Stoke City  
4.John Guidetti Manchester City Stoke City  
5.Jonas Gutierrez Newcastle Norwich City  
6.Grant Holt Wigan Athletic Aston Villa  
7.Nikica Jelavic Everton Hull City 7.8m
8.Nemanja Matic Benfica Chelsea 25m
9.Shane Long West Brom Hull City 8.5m
10.Ryan Bertrand Chelsea Aston Villa  
11.Magnus Wolff Eikrem Heerenveen Cardiff City 2.5m
12.Santiago Vergini Estudiantes Sunderland  
13.Oscar Ustari Almeria Sunderland  
14.Mohamed Salah Basel Chelsea 13.2m
15.Jo Inge Berget Molde Cardiff City  
16.Marco Boriello Roma West Ham  
17.Antonio Nocerino Milan West Ham  
18.Juan Mata Chelsea Man.United 44.7m
19.Lacina Traore Monaco Everton  

 

Sehingga entri ni ditulis,Arsenal masih lagi mendahului liga dengan 51 mata,hanya dipisahkan satu mata dengan kelab Arab kaya Manchester City diikuti Chelsea dan Liverpool.Penyandang cempien musim lepas masih lagi terkesan dengan hatrik pemain hampir pencen,Samuel Eto’o dan menghuni tangga ke tujuh membuatkan peminat setan merah berhijrah beramai-ramai kedalam gua sehingga moral pulih.

Ok,cukuplah tulis pasal kelab pertengahan.Baik aku ulas pasal kelab Arsenal.

Setakat ni Arsenal bermain dengan baik walaupun kelihatan ala-ala macam tak boleh makan kelab-kelab penghuni tangga bawahan liga.Cuma secara jujurnya aku kurang yakin kalau taska Wenger bertarung dengan kelab big four.Taktikal amalan Wenger ni kadang-kadang berhasil,tapi kebanyakannya fail sebab amat kurang element of surprise dalam serangan.

Main passing pendek-pendek sambil cuba mengayamkan pertahanan lawan kekadang tak membawa hasil yang dihajatkan.Nak harapkan hasil macam tiki-taka Wilshere aritu pun sebenarnya agak mustahil nak dapat selalu.Koordinasi dan kerjasama pemain yang tepat perlu ada.Kelemahan serangan kaedah macam tu kita boleh nampak sendiri,pertahanan lawan sempat bertahan beramai-ramai.

Kebelakangan ni aku agak suka tengok cara Wilfried Bony (Swansea) bermain.Dia rajin buat serangan pantas.Sepatutnya agak cerah masa depan dia dalam EPL dengan kualiti permainan sikit lagi nak sampai tahap Suarez.

Setakat ni first eleven Arsenal yang aku suka (tak kira injury) macam kat bawah ni:

 

-Szczesny-Koscielny-Mertesacker-Gibbs-Sagna-Arteta-Rosicky-Ramsey-Ozil-Walcott-Podolski-

 

Subs:Martinez,Monreal,Wilshere,Cazorla,Giroud

Post a Comment