Thursday, January 30, 2014

Andai Mahu Jadi Usahawan

 

Semalam kawan baik aku ada tanya pasal bisnes.Dia ada perancangan untuk buat bisnes produk.Actually dulu kami sama-sama kerja dalam bidang pemprosesan herba lebih kurang empat tahun setengah.Pengalaman dia dalam bidang pemprosesan herba jauh lagi lama dari aku,cuma aku ada sikit pengalaman dalam bidang produksi krim dan produk kecantikan.

Dia pun tanya la pasal dana.Dana nak bisnes ni dari bank pun boleh apply,janji proposal cun.Tapi tak boleh juga mula daripada kosong.Sekurang-kurangnya kita dah ada first step contohnya ada prototaip produk,ada premis dan yang wajibnya lesen perniagaan.Kalau tak silap akulah.

Aku rasa bank atau mana-mana institusi pembiaya tak bagi dana dengan modal air liur je.

Kemudian dia sebut pasal produk.Dari pengalaman kerja dia aku faham yang dia prefer produk bahan mentah berasaskan herba.Yelah,benda yang kami sama-sama arif.Pendapat aku pulak lain.

Memang betul kita ada pengalaman banyak,tapi kita cuma ada pengalaman manufacturing,marketing strategy takde.Benda-benda herba ni kalau betul-betul nak serius berniaga kena ada paperwork yang mantap.Bukan setakat pemprosesan berstatus GMP je.Akan datang,semua benda perlu jelas asal-usulnya.Maksud aku bahan mentah sebelum diproses tu ada kertas kerja yang menunjukkan sumber genetik pokok,kandungan bahan aktif yang terbukti dan bla..bla..bla..Bahasa ringkasnya ialah sumber bahan mentah datang dari QDPM(Quality Declared Planting Material).

Baru la bisnes boleh pergi jauh.Setakat main dalam Malaysia je siapa nak beli.Ada beratus-ratus syarikat yang buat benda sama.That’s why kita kena stand out daripada pesaing yang ramai-ramai nih dengan business plan yang bagus.

Kemudian fikirkan soal jumlah dana yang berjaya diperoleh.Sejuta?Dua juta?Atau ratus-ratus ribu je?Apa yang aku nampak dalam perniagaan herba ni,mesin pemprosesan adalah perkara yang amat-amat perlu dititikberatkan.Matematiknya mudah,ada modal besar dapatkan saja mesin dari Jerman atau Swiss.Kalau tak mampu,mulakan dengan mesin custom made dari Sungai Buloh.Cuma mesin-mesin custom made ni kurang efisien.Kilang mesin boleh fabricate apa juga mesin yang kita nak,tapi diorang tak ada team engineer untuk buat efficiency calculation.

Berapa flowrate,temperature,vacuum pressure atau setidak-tidaknya berapa tebal optimum stainless steel yang nak digunakan.Semuanya hanya gunakan imaginasi diorang je.

Mesin macam tu masih boleh berfungsi,tapi kita tak boleh dapat hasil yang optimum dengan kos yang minimum.Caranya ialah,belajar dari pengalaman…lepas tu kita sendiri yang buat design,diorang fabricate sahaja.Mesin yang baik akan menjimatkan masa,kos,tenaga pekerja dan juga meningkatkan yield.Maknanya untung lah.

Itulah cabaran dunia usahawan herba.Untuk mencapai tahap boleh berdikari barangkali akan memakan masa dua ke lima tahun.Bergantung pada kekuatan mental usahawan tu sendiri.Jangan baru setahun dua bisnes dah mula pakai kereta besar.Faham-faham lah ye.

Macam banyak sangat je challengenya ye dak?Apa bidang pun ada cabarannya tersendiri.Apa yang kita boleh buat ialah pilih challenge yang kita boleh atasi.Aku teringat satu hadis atau terjemahan Al-Quran,”Allah S.W.T tidak akan membebankan hambanya melebihi dari keupayaannya”,lebih kurang macam tulah bunyinya.Wallahua’lam…Kita dikurniakan akal,banyak jalan kita boleh pilih.

Lagi persoalannya ialah,andaikata aku sendiri yang nak buat bisnes,bidang yang bagaimana aku pilih.Dah tentu bidang yang aku pandai buat iaitu manufacturing.Cuma aku tak pilih bidang bahan mentah herba,walaupun aku ada sikit pengalaman tentang bidang tu.

Aku akan pilih bidang yang hampir sama juga,tetapi risiko dan cabarannya sedikit ringan berbanding industri bahan mentah herba.Contract manufacturer.

326837487_219

Macam ni.

Katakan aku ada modal.Untuk permulaan aku akan set up premis makmal,proses dan pembungkusan berstatus GMP,tapi menumpukan pada produk kontrak.Penghasilan produk kontrak ni untung per unitnya kecik je,tapi aliran tunai bagus.Keduanya,kita tak perlu fikir marketing dan promosi produk.

Once kita dah deliver produk kepada pelanggan,dapat cek,done.Kecuali kalau ada produk defect,itu saja.Di peringkat awal,ada baiknya mulakan dengan sesuatu yang kurang berisiko.Bila dah stabil dan boleh catch up demand,barulah boleh fikir produk sendiri.

Lepas tu marketkan produk dengan harga yang orang ramai mampu.Tak payah nak main premium sangat.Mampu ke nak head-to-head dengan brand terkenal?Dalam bidang macam ni ,branding amat-amat mempengaruhi pasaran.So kalau rasa brand kalian gitu-gitu je,juallah dengan harga yang munasabah.Ingat,Malaysia ni bukan negara yang rakyatnya willing to spend ratusan ringgit semata-mata untuk produk tak terkenal.

Dua benda je yang terlajak laris dalam Malaysia ni,barang kecantikan dan seks.Kat Facebook kebelakangan ni banyak pulak iklan produk membesarkan tuuutt dengan testimoni yang…adoyaii…malu kalau dibaca bebudak kecik.Ini realiti.Produk kesihatan duduk tangga berapa aku tak pasti.Mungkin sama dengan kedudukan Manchester United dalam EPL sekarang.

Arini terasa macam penulisan mantap dan padu plak.Krik..krik…krik…

Post a Comment