Saturday, November 16, 2013

Kampung Lama


Bak kata pujangga Meleis,jauh perjalanan luas lubang poket,hehe!
Gurau-gurau je ye?Tapi lojik akal bila jauh berjalan,banyak la benda-benda baru yang kita jumpa.Sebelum ni aku tak tau rakyat Pantai Timur suka bedal ubi-ubian dikala musim tengkujuh.
Ramailah orang berniaga ubi,macam-macam jenis ubi yang kebanyakannya aku tak pernah jumpa.Aku cuma tau ubi kentang,ubi keledek,ubi kayu,ubi keladi…..jenis-jenis yang common lah.
Sebelum masuk bab nama-nama kampung,ada satu jenis pemandangan yang buat aku sedikit touching.Sepanjang perjalanan aku menjalankan tugasan ni,banyak kampung-kampung lama di pinggir jalan.
Negeri lain pun ada kampung lama cuma suasananya mungkin berbeza sikit.
Bilamana ada kampung lama,mesti ada rumah-rumah kayu lama yang ditinggalkan.Aku suka tengok bangunan atau rumah lama ni.Cantik berseni sebenarnya walaupun semak dah naik sampai tingkap rumah.Tapi ada satu rumah kampung lama yang buat aku sedih sikit.Nak amik gambar tak sempat sebab driver bawa laju bohh!
Kawasannya sekitar Marang,Terengganu kalau tak silap aku.Rumah kayu lama tu bertiang tinggi dan terletak dalam kebun kelapa.Kebun kelapa tu pulak bersih,tak semak langsung,so boleh nampak jelas rumah tu.Beberapa papan dinding dah lekang,bumbung pun dah tanggal sekeping dua.
Lepas aku nampak rumah tu,aku terfikir mana pergi orang-orangnya.Mana perginya anak-anak yang pernah dibesarkan dirumah tu.Mungkin semuanya sibuk berkelana dibandar,meninggalkan warisan keluarga terurai dimakan anai-anai…Kesibukan kota menjanjikan pekerjaan yang lebih menjamin masa depan barangkali.

sesekali aku sentimental,agak parah bunyinya...

********************************************************

Aku nak cerita pasal nama kampung sebenarnya kan?Di Pantai Timur ni macam-macam nama kampung yang pelik,kekadang terfikir juga mana datang la idea nak bagi nama kampung macam tu.Kat Terengganu ada nama kampung yang macam twin tapi jauh-jauh lokasinya.Berhampiran Kuala Terengganu ada Kampung Pak Katak dan di Hulu Terengganu ada Kampung Pak Kancil.Mungkin pengasas kampung ni adik-beradik.

Satu lagi kampung yang unik ialah kampung ni:
Kampung Teridi (3D??) berhampiran Penjom,Lipis,Pahang

 Memula masuk kampung ni,semua nampak flat jer,lepas pakai spek 3D baru nampak real suasana kampung,heheh!
Banyak lagi nama-nama kampung yang unik,tak berapa nak ingat pulak.

Gambar hiasan

Magic fruit,bersebelahan sekolah Sri Kiambang,Pasir Mas Kelantan
Pokok kat atas ni bukan spesies tempatan.Nama sainsnya malas plak aku nak Google.Pokok ni ditanam depan laman rumah pakcik Guard sekolah Sri Kiambang.Kenapa orang panggil buah ni buah ajaib?
Sebabnya lepas kita makan buah ni,segala benda yang kita makan akan terasa manis.
Aku pernah terbaca satu artikel betapa komersialisasi buah ni amat ditakuti pengeluar gula.Pernah ada usaha untuk menjadikan ekstrak benda ni sebagai pengganti gula,tetapi mendapat tekanan dari pengeluar gula.Bangang bukan?Ada jalan untuk membentuk masyarakat jadi lebih sihat,tapi kuasa wang mengatasi semuanya.
Apa salahnya tauke gula invest buka ladang pokok ni pulak.Itupun tak reti nak fikir ke?Adoiii!!!

Post a Comment