Friday, October 4, 2013

Mengesan Telefon Menggunakan Google Play

Hari ni aku nak share kaedah mengesan telefon sekiranya keciciran ataupun dicuri.Boleh cuba sendiri bagi yang tahu,cuma pagi ni tangan gatal nak menulis.Kaedah ni cuma boleh digunapakai pada smartphone Android yang dilengkapi pakej data.
Sebelum tu pastikan ada akaun Google dulu.Patutnya kena ada sebab nak configure smartphone Android mesti melalui akaun Google.
Langkah-langkahnya seperti berikut:

1.Login akaun Google.
2.Buka laman web Google Play.Nak buka website ni dulu baru login pun boleh.
3.Klik butang Setting > Android Device Manager (rujuk gambar dibawah)














4.Secara automatik Google akan mengesan kedudukan device seperti dibawah dengan ketepatan sehingga 9 meter radius.


















Walaubagaimanapun,kebanyakan smartphone akan menutup sambungan data sekiranya screen off untuk menjimatkan bateri.Atau dalam versi Android JellyBean 4.1.1,apabila fungsi power saver diaktifkan.
Untuk mengubah tetapan power saver:
1.Buka menu power saver dengan meleret jari dari atas skrin
2.Klik pada power saver untuk membuka menu power saver
3.'Off'kan dahulu untuk membenarkan tetapan power saver diubah.
4Un'tick' pada pilihan 'Data connection-Put to sleep when screen is off'
5.'On' kan semula fungsi power saver

Dalam gambar diatas ada tiga pilihan iaitu Ring,Lock dan Erase.Tetapi hanya Ring yang aktif.Untuk membenarkan fungsi Lock dan Erase dari jarak jauh,ubah tetapan didalam aplikasi Google Settings pada smartphone.
Cari aplikasi Google Settings > Android Device Manager > Tick pada 'Allow remote lock and factory reset'

Rasanya kebanyakan Antivirus ada fungsi trace & lock phone kalau berlaku kecurian.Apapun yang penting sekali pakej data kena ada dan sentiasa disambung walaupun dalam mode screen off.

Post a Comment