Saturday, October 12, 2013

Eksplorasi Mencari Tinospora crispa

Assalamualaikum semua...

Agaknya ada yang sedar tak ranking blog ni makin jatuh dan kekurangan entri?Adakah ni tanda-tanda blog ni juga bakal pencen sepertimana blog rakan seperjuangan yang lain?No way!
Inilah blog yang aku usahakan sejak tahun 2007 sehinggalah sekarang.Dahpun berusia lebih ENAM tahun,tapi tak macam orang lain yang achieve tahap terbaik untuk jangkamasa yang sama.Blog5zal ni macam ni lah,nak kata pencen terus tak mungkin,rajin sangat pun tidak.Kesibukan kerja punya pasal.

Minggu lepas sejak hari Selasa aku sibuk mencari pokok Patawali (Tinospora crispa) di Zon Tengah iaitu sekitar Selangor,Negeri Sembilan dan juga selatan Perak.
Untuk sesiapa yang tak kenal pokok Patawali,rupanya hampir sama macam pokok sirih,tapi daunnya tak banyak dan hijaunya tidak berapa gelap.Sesetengah orang kampung panggil pokok ni akar seruntun.

Sampel Patawali berhampiran sekolah tahfiz Selayang
Pokok ni jenis merayap dan boleh dikenali dengan bentuk daunnya seperti bentuk "hati"(heart shaped).Banyak kegunaan pokok yang super pahit ni.Pokok patawali ni teramat pahit,walaupun hanya memegang batang tanpa terkena getahnya.Tak percaya boleh cuba pegang,basuh dengan Axion then makan nasik.Pahitnya still tak hilang.
Tugasan ni memerlukan ratusan sampel rawak dari seluruh Semenanjung Malaysia untuk pengumpulan data dan mencari baka terbaik bagi tujuan pengkomersilan.Susah oiiii tugasan tu!Aku tak tahu banyak sangat informasi tentang maklumat ujian klinikal pokok ni,aku cuma nak cerita pahit manis perjalanan mencari pokok ni di ceruk-ceruk kampung.
Nak cerita semua tu tak mampulah,setakat yang meninggalkan kesan mendalam saja,hehehe!
Antara lokasi sampel yang aku ingat ialah di Jalan Kampung Sungai Nibong-Kampung Sungai Haji Dorani,Sungai Besar Selangor.Pokok patawali tu kami jumpa di tepi jalan melitupi pokok cempedak depan rumah penduduk kampung yang dipisahkan oleh parit.Tau jelah rumah sekitar kawasan tu,rumahnya jauh kedalam sikit dengan halaman luas.
Rasa malas nak mintak izin kat tuan rumah menyebabkan kami terus je potong pokok tu cepat-cepat sambil mata mengusyar juga kat rumah tu.Nampak macam tak ada orang.Lepas ambik sampel tanah dan bersiap-siap nak berangkat,kami nampak satu orang tua berkain pelikat tak berbaju berjalan perlahan menuju kearah kami yang parking kereta tepi jalan.
Aku cakap kat kengkawan,jom la blah cepat,tapi dalam masa yang sama rasa tak sedap hati jugak start kereta depan orang tua tu.Punya la lama nak buat keputusan akhirnya pakcik tua tu makin dekat dengan kereta kami.Langsung tak beradab kalau terus lari.Memandangkan team aku ada dua perempuan,dan cuma aku sorang je lelaki,terpaksalah aku yang menghadap orang tua tu.
Serius garang muka pakcik tu tahu?!
Aku buat-buat berani dan bagi salam.Tunjuk kad kerja dan eksplen pelan-pelan.Alhamdulillah pakcik tu tak humban aku masuk parit depan rumah dia.Sebelum pakcik tu bertukar dari Dr.Banner kepada Encik Hulk,cepat-cepat aku blah.
Actually tak ada niat pun nak 'curi' dari rumah pakcik tu.Kami nak cepat dan sekitar pesisir pantai Kuala Selangor hingga ke Sekinchan susah sangat nak jumpa pokok ni.Bila dah jumpa memang tak lepas punya.

Sampel di pagar masjid sebuah kampung di Hulu Yam Bharu

Semalam kami ke Ipoh.Kiranya nak scan area Selatan Perak lah.Point mula di bandar Ipoh dan turun ke sempadan Selangor.Kami ronda-ronda taman perumahan apa tah berhampiran Manjoi.Kemudian kami nampak pokok patawali melilit pokok bunga kertas didepan sebuah rumah penduduk.Semak betul rumah orang tu dengan akhbar lama dan barang terpakai.Sah rumah Cina ni.Orang Cina je suka kumpul barang-barang macam tu sampai penuh halaman rumah.
Kitorang dok hello-hello panggil tuan rumah,tapi tak mau keluar.Sepertimana modus operandi dalam cerita pertama,kami proceed sebab itulah sampel pertama yang kami jumpa di hari ketiga pencarian sedangkan jam dah pukul 11.30am.
Tengah sedap mengerat pokok,keluar satu uncle berbaju pagoda berseluar paras lutut dan juga bertampal dahinya.Luka kot.Appearance dia sebijik macam pengemis.Dia tegur kami yang potong pokok dia,tapi tak adalah marah sangat.Cuma dia nak tunjukkan kat kami mana nak ambik sampel yang banyak.Kata dia dekat saja maaa...
Masalahnya dekat sini ialah uncle tu nak naik kereta sekali,lepas tu kena hantar semula dia balik.Aku tak mampu nak menolak,terpaksa lah bawa sekali uncle tu.Dia masuk je kereta terus bau semacam yang tidak menyenangkan.Agak hancing plus bau badan seminggu tak jumpa air.Aku drive agak laju merentas taman perumahan tu sebab nak cepat sampai dan cepat hantar dia balik.Tak boleh blah betul bau dia.Masa dalam perjalanan,uncle tu cakap dia tanam pokok tu sebab nak merawat masalah kecacingan.What de heck?/!OMG!Semua ada.
Ni mesti kuat makan babi ni.
Sambil-sambil mengutip sampel,uncle tu bercerita pasal aktiviti dia waktu lapang,antaranya merayap sekitar kampung dan juga mem'pheewitt' awek-awek Melayu yang lalu lalang.Dua perempuan yang aku bawak ni dak cuak-cuak dah,but still boleh cover lagi.Sebelum turun kereta depan rumah dia,sempat dia berhenti sekejap dan panggil dua perempuan yang aku bawak tu Chombi dan Puspawangi(watak dalam filem-filem P.Ramlee).Psiko betul.

Apa kami buat lepas tu?
Cepat-cepat keluar dari taman perumahan tu untuk mencari Febreze.Tuan punya kereta (Cik Moon) tak mau duduk depan bekas uncle tu duduk.Kuat betul bau diaaaa!Sampai lah balik semula ke Kepong,aku terpaksa jadi driver,dengan dua Maam besar duduk belakang.
Apapun perjalanan mencari sampel tu merupakan pengalaman yang amat berharga.InsyaAllah hujung bulan ni kami akan ke Selatan pulak.Pengajarannya ialah,jangan cuba curi patawali orang kalau tuannya ada dirumah.Hehehe!





Post a Comment