Thursday, June 20, 2013

Seram Sejuk:Kejadian Aneh Pagi Ini

LANCER014RL

tol bukit jelutong

 

Pagi ni sama juga macam pagi-pagi yang lain dimana semua orang sibuk ke tempat kerja dan aku antara ribuan orang yang berpusu-pusu memasuki Shah Alam dengan motor buruk aku.

Laluan aku ke tempat kerja adalah melalui lebuhraya NKVE dan susur keluar di tol Bukit Jelutong.Sebenarnya ada jalan lain yang lebih dekat untuk ke Glenmarie iaitu melalui tol Subang,tapi entahlah,jalan tu macam serabut semacam je.

So,inilah laluan aku sejak lebih empat tahun lepas,nak kata lancar tak juga.Sama jugak semak kat traffic light Politeknik Shah Alam.

Selalunya aku akan pasang earphone sambil menunggang tapi pagi ni tetiba earphone aku sebelah kiri tak ada bunyi.Maka perjalanan dengan motor super lembab aku bertambah lemau dengan ketiadaan hiburan.Tak dapat la aku dengar lagu Najwa Latip.

Apa yang aku nak cerita sebenarnya adalah berkenaan dua gambar diatas.Hari ni aku keluar rumah agak lewat,dan sekitar jam 8.25am keadaan trafik di tol Bukit Jelutong sesak dengan barisan kereta kat lorong tunai..Terpaksa la aku menyelit dari kedudukan LOKASI 1 yang aku tandakan kat map tu.Sambil-sambil menyelit tu aku terpandang sebijik Mitsubishi Lancer kod badan CN9A warna hitam dengan nombor plat QKU XXXX.Dari jauh nampak macam OKU.Lancer CN9A ni kalau dalam famili Evo,dia duduk dalam generasi Evolution 4.Agak rare juga kalau kat Malaysia ni.

Lancer tu mengingatkan aku kat salah seorang lecturer politeknik Shah Alam,dia pakai kereta tu jugak cuma nombor plat lain kot,aku dah lupa.Ok,lepas tu aku teruskan perjalanan dan faham-faham sajalah naik motor,sekejap je aku boleh sampai ke LOKASI 2.Dengan kondisi trafik macam pagi tadi,aku rasa paling koman mau 10 minit terbazir kat tol saja.

Lebih kurang depan kilang Cerebos(kilang produce pati ayam BRAND’S),aku agak macam terkena letrik sebab aku terpandang Lancer CN9A warna hitam dengan nombor plat QKU XXXX tengah beratur kat situ!

How come dia boleh gerak lagi cepat dari aku?teleportasi?I cannot brain this.Persoalan aku kenapa dia tak teleportasi terus ke tempat kerja?hahahahah!Ada teori untuk menjelaskan situasi yang aku nampak pagi tadi?

 

Cabaran minda pagi ni.Kirakan peratusan kebarangkalian wujudnya situasi seperti dibawah:

Berapa banyak Mitsubishi Lancer dengan spec macam ni dalam Malaysia dilokasi yang sama

1.Sama model

2.Sama warna

3.Sama/hampir sama nombor plat

Post a Comment

Wednesday, June 19, 2013

Mampukah Airsoft Menjadi ‘Halal’ Di Malaysia?

Berita dari Kosmo! online.

 

Kosmo! Online - Negara

 

Gambar diatas adalah senjata api airsoft yang dirampas dari seorang budak berusia 15 tahun dari Ipoh.Ada M4A1 CQB,MP5,pistol Glock dan Colt .45.

Persoalannya apakah tujuan budak itu memborong ‘senjata’ begitu banyak dengan kos yang menjangkau ribuan ringgit?

1.Merompak?

2.Hobi?

3.Obsesi?

 

Aku sentiasa bersangka baik,sebabnya KALAU kerajaan Malaysia membenarkan pemilikan senjata airsoft,aku sendiri akan memborong dengan banyak.Tipikal pandangan umum ialah ianya akan digunakan untuk tujuan salah.Come on la.

Aku bagi contoh la ya,kalau kita minat kereta,kita boleh beli kereta,minat basikal boleh beli basikal,minat RC boleh beli RC toy,minat senjata api TAK BOLEH beli senjata api plastik!?What de heckk?!

Hobi merangsang kreativiti.Kalau kita sentiasa nampak sesuatu benda dari sudut negatif,maka berterusanlah negatif sampai kiamat.Tengok macamana kat luar negara,tonton Son of Gun atau American Gun.Benda-benda ni jadi bisnes,sambil ketip kuku pun boleh dismantle raifal.Kat sana war reenactment jadi mainan orang-orang dewasa.Crime rate lebih kurang kat sini  je pun yang implement undang-undang pelik.

Pokok pangkalnya cipta satu saluran sah untuk benda-benda macam ni.Kat luar negara,senjata airsoft akan diwarnakan oren terang dibahagian muzzle brake untuk membezakannya dengan senjata sebenar.Dibawah adalah petikan artikel berkenaan airsoft gun yang diambil dari injury.findlaw.com.

 

Airsoft Guns - The Basics

-Airsoft guns are best compared to BB or pellet guns that are often manufactured to look just like real machine guns, rifles, and hand guns.

-Airsoft guns usually fire pellets via gas, spring, or electrical systems, and are used for paintball-style gaming, target practice, firearms training, and as movie props. Although they are often marketed as game-playing devices intended to simulate real combat with automatic or semi-automatic weapons, the use of Airsoft guns by children and grownups in other arenas appears to be growing.

-Because of Airsoft guns' sometimes uncanny resemblance to real firearms and the resulting potentially disastrous consequences, many laws and regulations affect the manufacture, importation, and ownership of Airsoft guns.

Airsoft Guns - Safety Concerns

-While Airsoft guns are often considered toys, the reality is that they are projectile weapons capable of inflicting harm. According to one study done by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), in 2005 approximately 19,675 non-powder gun injuries were treated in United States emergency rooms. Of these injuries, 71 percent involved individuals 20 or under.

-Although that study was not limited to Airsoft guns, Airsoft guns fire their BBs at speeds of hundreds of feet per second, creating a real risk of serious eye injury. In fact, hospitals and healthcare professionals throughout the country have reported a significant rise in Airsoft-related eye injuries in recent years.

-Of greater concern, Airsoft gun ownership and use sometimes has deadly consequences. There have been numerous instances in which individuals (often youths) holding realistic-looking Airsoft guns were shot by police who thought the weapons were real.

- Because Airsoft guns are often viewed as toys, young people owning the weapons sometimes do not realize (or adequately evaluate) the risks posed by simply holding such a "toy."

-A 2003 Government Accountability Office report concluded "that scant data exist on the incidence of crimes, injuries, or deaths involving toy guns and on the long-term effects that childhood play with toy guns may have." Further, whatever incidents of toy gun injuries or fatalities were reported "probably do not represent an accurate or comprehensive reporting.

-" However, AirSoft gun injuries, their use in committing crimes, or their mistaken identification by the public and police, all occur on an almost weekly basis.

Airsoft Guns - Laws and Regulations

-The risks and consequences of Airsoft gun use have not gone unnoticed by the law. Airsoft is considered illegal(boringgggggg!!!!!!) in various countries such as Korea, Malaysia, Thailand, and Singapore, and some countries like Canada prohibit the importation of "replica" Airsoft guns.

-However, federal importation laws in the United States simply require that all Airsoft guns transported within or imported into the country have barrels with a minimum 6mm wide blaze orange tip(seperti aku katakan diatas tadi), so as to avoid confusion with real firearms.

- Most retailers of Airsoft guns have disclaimers stating that their Airsoft guns are sold with an orange tip, and that it is illegal to remove the orange tip.

Furthermore, individuals in the U.S. must be 18 years of age or older to purchase an Airsoft gun.

-On the other hand, Airsoft guns are not classified as firearms and are legal for use by all ages under federal law. However, some municipalities and states place restrictions on Airsoft guns.

- New York City, Washington, D.C., Chicago, San Francisco, and parts of Michigan outlaw Airsoft guns entirely.

-Some countries have specific restrictions on Airsoft guns, such as maximum muzzle velocity standards, restrictions on use of trademarks of real firearms, and required use of 'unrealistic' coloring to distinguish Airsoft guns from actual firearms.

-Finally, states such as California have laws that make it a crime to brandish a look-alike gun in public. Furthermore, individuals using an Airsoft or replica gun to commit crimes will invariably be treated as though they had used an actual firearm.

*Gomen,tolong la approve benda ni,kalau kena buat lesen pun takde hal derr!

Post a Comment

Friday, June 14, 2013

Senarai Pertukaran Pemain EPL Musim 2013/2014

Pertukaran pemain EPL untuk musim baru sudah bermula.Gua je lembab tak perasan.Untuk musim 2013/2014 sehingga saat ini dan akan diupdate sehingga tutupnya pintu perpindahan tengah musim nanti.

Fernandinho
Fernandinho

Andre Schurlle
Andre-Sch-rrle-008

Nama Pemain
Dari
Kelab Baru
Nilai(euro)
1.Fernando Amorebieta Athletic Bilbao Fulham  free
2.Derek Boateng Dnipro Dnipropetrovesk Fulham  free
3.Jesus Navas Sevilla Manchester City 20m
4.Adrian Betis West Ham  free
5.Fernandinho Shahkhtar Donetsk Manchester City 40m
6.Maarten Sketelenburg Roma Fulham 5.6m
7.Wayne Bridge Manchester City Reading  free
8.Guillermo Varela Penarol Man.United 1.8m
9.Aleksandar Tonev Lech Poznan Aston Villa 3.2m
10.Ricky van Wolfswinkel Sporting Norwich City 10m
11.Andre Schurrle Bayer Laverkusen Chelsea 22m
12.Leandro Bacuna Groningen Aston Villa 1m
13.Jores Okore Nordsjaelland Aston Villa 4.7m
14.Iago Aspas Celta Vigo Liverpool 9m
15.Modibo Diakite Lazio Sunderland  free
16.Dejan Lovren Lyon Southampton 10m
17.Valentin Roberge Maritimo Sunderland  free
18.Andy Carrol Liverpool West Ham 18m
19.Sascha Riether Koln Fulham 1.4m
20.Javier Garrido Lazio Norwich City 1.5m
21.Cabral Basel Sunderland  free
22.Duncan Watmore Altrincham Sunderland  free
23.Jose Alberto Canas Betis Swansea City  free
24.Razvan Rat Shakhtar Donetsk West Ham  free
25.David Moberg Karlsson Goteborg Sunderland 1.8m
26.Nicklas Helenius Aalborg Aston Villa 1.4m
27.Daniel Whitehead Stockport West Ham  -
28.Antonio Luna Sevilla Aston Villa 2m
29.Luis Alberto Sevilla Liverpool 8m
30.Simon Mignolet Sunderland Liverpool 10.6m
31.Jed Steer Norwich City Aston Villa  free
32.Jordi Amat Espanyol Swansea City 2.9m
33.Erik Pieters PSV Eindhoven Stoke City 3.6m
34.Yaya Sanogo Auxerre Arsenal  free
35.Gregor Zabret Domzale Swansea City  -
36.Alex Gogic Olympiakos Swansea City  free
37.Alejandro Pozuelo Betis Swansea City 0.5m
38.Marc Muniesa Barcelona Stoke City  free
39.Paulinho Corinthians Tottenham 20m
40.Dwight Gayle Peterborough Crystal Palace 5.3m
41.Nathan Redmond Birmingham Norwich City 2.3m
42.Vito Mannone Arsenal Sunderland 2.4m
43.Marco van Ginkel Vitesse Chelsea 9.4m
44.Nicolas Anelka Shanghai Shenhua West Brom  free
45.Arouna Kone Wigan Everton 7m
46.Jozy Altidore AZ Alkmaar Sunderland 10m
47.Joel Robles Atletico Madrid Everton 4m
48.Antolin Alcaraz Wigan Everton  free
49.Mark Schwarzer Fulham Chelsea  free
50.Jad Steer Norwich City Aston Villa  free
51.Andreas Cornelius Kobenhavn Cardiff City 8.7m
52.Maynor Figueroa Wigan Hull City  free
53.George Boyd Peterborough Hull City  free
54.Curtis Davies Birmingham Hull City 2.7m
55.Allan McGregor Besiktas Hull City 1.8m
56.Ahmed Elmohamady Sunderland Hull City 2.3m
57.Jonjo Shelvey Liverpool Swansea City 5.9m
58.Stewart Downing Liverpool West Ham 5.8m
59.Wilfried Bony Vitesse Swansea City 13.9m
60.Martin Olsson Blackburn Norwich City 2.9m
61.Carlo Nash Stoke City Norwich City  free
62.El Hadji Ba Le Havre Sunderland  free
63.Victor Wanyama Celtic Glasgow Southampton 14.5m
64.Gerrard Deulofeu
65.Mathieu Flamini
66.Mesut Ozil
67.Libor Kozak
68.John Brayford
69.Simon Moore
70.Steven Caulker
71.Gary Medel
72.Maximiliano Amondarain
73.Kevin Theophile-Catherine
74.Peter Odemwingie
75.William
76.Samuel Eto'o
77.Jerome Thomas
78.Ismail H'Maidat
79.Stephen Dobbie
80.Jose Campana
80.Kevin Philips
81.Elliot Grandin
82.Osman Sow
82.Marouane Chamakh
83.Neil Alexander
84.Florian Marange
85.Jason Puncheon
86.Jack Hunt
87.Barry Bannan
88.Adrian Mariappa
89.Romelu Lukaku
90.James McCarthy
91.Gareth Barry
92.Adel Taarabt
93.Darren Bent
94.Scott Parker
95.Elsad Zverotic
96.Steve Harper
97.Danny Graham
98.Yannick Sagbo
99.Tom Huddlestone
100.Jake Livermore
101.Mohamed Nagy
102.Kolo Toure
103.Aly Cissokho
104.Victor Moses
105.Mamadou Sakho
106.Tiago Ilori
107.Alvaro Negredo
108.Stevan Jovetic
109.Martin Demichelis
110.Marouane Fellaini
111.Loic Remy
112.Pablo Osvaldo
113.Oussama Assaidi
114.Stephen Ireland
115.Marko Arnautovic
116.Andrea Dossena
117.Fabio Borini
118.Sung Yong-Ki
119.Charalampos Mavrias
120.Ondrej Celutska
121.Emanuele Giacherini
122.Jernade Meade
123.Alvaro Vazquez
124.Nacer Chadli
125.Roberto Soldado
126.Etienne Capoue
127.Vlad Chiriches
128.Erik Lamela
129.Christian Eriksen
130.Diego Lugano
131.Matej Vydra
132.Scott Sinclair
133.Victor Anichebe
134.Stephane Sessegnon
135.Morgan Amalfitano
136.Emiliano Viviano
Barcelona
Milan
Real Madrid
Lazio
Derby County
Brentford
Tottenham
Sevilla
NacionalMontevideo
Rennes
West Brom
Anzhi
Anzhi
West Brom
Leuven
Brighton
Sevilla
Blackpool
Blackpool
Syrianska
Arsenal
Glasgow Rangers
Bordeaux
Southampton
Huddersfield
Aston Villa
Reading
Chelsea
Wigan
Manchester City
QPR
Aston Villa
Tottenham
Young Boys
Newcastle
Sunderland
Evian
Tottenham
Tottenham
Al Ahly
Manchester City
Valencia
Chelsea
PSG
Sporting Lisbon
Sevilla
Fiorentina
Atletico Madrid
Everton
QPR
Roma
Liverpool
Aston Villa
Werder Bremen
Napoli
Liverpool
Swansea
Panathinaikos
Trabzonspor
Juventus
Arsenal
Getafe
Twente
Valencia
Toulouse
Steaua
Roma
Ajax
PSG
Udinese
Manchester City
Everton
Sunderland
Marseille
Palermo
Everton
Arsenal
Arsenal
Aston Villa
Cardiff City
Cardiff City
Cardiff City
Cardiff City
Cardiff City
Cardiff City
Cardiff City
Chelsea
Chelsea
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Crystal Palace
Everton
Everton
Everton
Fulham
Fulham
Fulham
Fulham
Hull City
Hull City
Hull City
Hull City
Hull City
Hull City
Liverpool
Liverpool
Liverpool
Liverpool
Liverpool
Manchester City
Manchester City
Manchester City
Man.United
Newcastle
Southampton
Stoke City
Stoke City
Stoke City
Sunderland
Sunderland
Sunderland
Sunderland
Sunderland
Sunderland
Swansea City
Swansea City
Tottenham
Tottenham
Tottenham
Tottenham
Tottenham
Tottenham
West Brom
West Brom
West Brom
West Brom
West Brom
West Brom
Arsenal

free
50m
7m
1.8m
0.2m
9.2m
13m
free
2.5m
2.9m
35m
free
free
-
1m
2m
free
free
free
free
free
free
loan
2.4m
2.1m
3.5m
loan
15m
loan
loan
loan
4.5m
-
free
loan
1.8m
5.8m
loan
loan
free
loan
loan
21m
8.2m
25m
26m
5m
32m
loan
15.1m
loan
loan
3m
-
loan
loan
3m
loan
7.5m
free
loan
8.2m
30m
11m
9.5m
30m
13.5m
free
loan
loan
6m
7m
loan
loan

Post a Comment

Suam Kuku;Reaksi Dari Seberang

Untuk bacaan level ayam dan kambing,level prebet pun mungkin tergelak je baca tulisan aku ni.

 

Surat Dari Tanah Seberang   Kaskus - The Largest Indonesian Community

Sebenarnya aku tak pasti macamana nak memulakan entri ni.Intro panjang lebar pun kalau orang tak faham apa aku nak sampaikan tak guna juga.Macam ni lah,kisahnya bermula kelmarin bila aku terbaca emel dari adamindra.m@gmail.com menyatakan surat aku yang dipublish di blog om jagpan bagus katanya,kemudian disusuli emel dari deddy yanto.Mereka sangat bersopan santun.Terima kasih.

Jenuh aku fikir surat apakebenda yang saudara adamindra ni maksudkan.Rupanya emel aku kepada admin blog pertahanan Indonesia iaitu analisisalutsista telah dipublishkan.Seperti biasa,jika melibatkan soal hubungan Malaysia-Indonesia,cepat saja jadi hot walau bicara soal makanan sekalipun.

Nak ditambahkan panas lagi,kemudian surat aku tu dipublish pula ke forum kaskus kolum Militer.Boleh tahan la forum kaskus tu kot,maybe glemer macam lowyat kat sini.Apa lagi kalau tak kena taji dengan geng forumer RI.Tapi tak semualah,masih ada yang berjiwa neutral macam aku.Boleh dikatakan aku rasa agak lucu dan sedikit terkejut bilamana emel picisan dari seorang blogger kepam ni diambil serius adminnya.

Apa agaknya kandungan surat aku tu?Kalau nak baca,klik la link yang aku highlightkan tu,segan pulak aku nak paste kat sini.Tujuan aku mengemel admin blog pertahanan Indonesia tersebut adalah kerana aku mengharapkan beliau membalasnya dengan emel juga dan menulis jawapannya berdasarkan sudut pandang peribadi beliau.Maksud aku heart to heart talk.

Antara ringkasan emel aku kepada beliau ialah teguran berkenaan tulisan beliau yang kebanyakannya memanaskan hubungan Malaysia-Indonesia terutamanya soal kedaulatan dan aset negara masing-masing.Kemudian aku menyelitkan sedikit tanggungjawab sesama Muslim dan peranan penulis dalam memupuk keharmonian dua negara.Aku bukanlah orang yang tinggi ilmu agama untuk menasihati orang itu dan ini,tapi asasnya beliau seorang Islam dan bila mengharapkan keredhaan Allah S.W.T untuk kesejahteraan Indonesia maksudnya dia yakin dengan agama yang dianutinya.

Bukan sedikit komentar dalam thread Kaskus sepanjang lima page(setakat malam tadi) itu yang mempertikaikan kewajaran aku mengaitkan agama Islam dan keharmonian hubungan dua negara.Ada sesetengahnya berkata,agama bukan alasan untuk mengklaim sesuatu milik orang lain.Betul.Agama apapun mencuri tetap salah.Tapi harus sedar klaim dan curi itu besar bezanya.Soal ini aku tak boleh komen panjang.Buat apa bising-bising sedangkan semuanya sudah diputuskan oleh ICJ.

Ok,respon yang diterima dari komentator rakyat RI ada pelbagai.Kebanyakannya tegar nasionalisma dan aku respect itu.Serius.Situasinya jauh berbeza dengan Malaysia.Rakyat Malaysia juga tinggi patriotismanya,cuma nisbah perbezaan penduduk antara Malaysia dan Indonesia terlalu besar.Indonesia berkeluasan 1.9 juta kilometer persegi dan didiami lebih 238 juta penduduk berbanding Malaysia yang berkeluasan 330 ribu kilometer persegi dan hanya didiami 29 juta orang.

Jadi dari nisbah perbezaan yang amat besar ini menampakkan kekuatan nasionalisma yang tidak seimbang,sedangkan jika 1:1 mungkin sama saja.Kalau baik disini cuma 1,disana 10 kali ramai baiknya,begitu juga yang ‘nakal’.1 Malaysian nakal,dibalas 10 kali nakal Indonesian.Normal begitu,mana mungkin semuanya baik dan sopan budi bahasa.

Tetapi counter attacknya di ruang komentar masih lagi seputar soal budaya,TKI,Ambalat,anak emas Britain,pengkhianatan,Global Firepower ranking dan bla,bla,bla…

 

-Culture?kalau aku etnis Jawa,apa salahnya aku makan tempe made in Johor?

-TKI?100 dihantar pulang,seribu lagi datang tidak diundang.Salah siapa?

-Pengkhianatan?Pengkhianatan apa ya.Malaysia tidak pernah menjadi milik Indonesia.

-Global Firepower?Cuba kira GDP Indonesia kalau Indonesia hanya seluas Malaysia.

 

Ambalat atau Sipadan-Ligitan kira ok la lagi kalau nak panas pun tapi kalau dikatanya Malaysia penjilat British?What the fuuuuu!!?Aku juga orang muda,tapi aku tak sebodoh itu untuk melatah tak tentu hala.Ada masalah dengan negara jiran?Sila terjun bangunan.Baik fikirkan kerjaya dan keluarga sendiri.

Cuba la jolok Singapore,buat rally julang buluh runcing lepas tu jerit Singapore penjilat US& Israel.Kalau ada kedutaan lagi baik,sila baling tahi masing-masing.Agak-agak nampak macam manusia bertamadun tak?Maaf cakap,dalam emel aku tu pun aku bagitahu yang keturunan aku memang berasal dari Indonesia.Aku tak kata semua Indonesian bersifat macam tu,masih ada yang percaya kesejahteraan hubungan antara dua negara ini masih berbaloi untuk dipertahankan,tapi jumlah yang sedikit ini terlindung oleh ramainya mereka-mereka yang mudah dibakar api provokasi.

Aku akui,ada juga penulisan aku yang menjentik soal alutsista TNI,cuma aku bukanlah jenis ekstremis,mempertikai atau menghina aset negara lain,menunjuk-nunjuk kepelbagaian koleksi rudal dan sebagainya.Sebahagiannya adalah sindiran untuk Malaysia yang masih belum setara Indonesia dari segi keseriusan industri pertahanan tempatan.Itu sahaja,dan tahniah Indonesia dalam aspek pembangunan industri militer.

Soal cermin diri sendiri dan selesaikan masalah sendiri sebelum berkomentar tentang negara lain adalah umpama pepatah Melayu,”menepuk air didulang,terpercik ke muka sendiri”.Siapa lagi yang dahuluan terlebih sensitif soal tetangganya?Sila jawab.

Cukuplah jawapan aku setakat ini.Kalau dalam thread militer Malaysia aku melatah terlebih-lebih dengan komen dari seberang,aku sendiri malu dan rasa rendah diri.Sebabnya majoriti rakyat Malaysia sangat cool.Komentar dengan fakta.Paling bangang pun sangkut dengan politik yang sama saja dua kali lima.Susah la nak jumpa komen menghina Indonesia.Katakan topiknya adalah berkenaan misil Sukhoi MKM,tetiba ada yang komen,’mati lu Indo****l!Memang bangang manusia itu.Buat malu kaum je.

Sebelum selesai entri ni ada baiknya aku tegaskan,percayalah yang agamamu akan membawa keharmonian dan tolong sedar siapa akan bermanfaat besar sekiranya dua negara ini bertelagah.Bila itu terjadi apa faedah untuk sang penulis provokasi?Dapat *bisjut?

 

*Disengajakan eja macam tu.Harap maklum.

Post a Comment

Thursday, June 13, 2013

Blogger Sejuk Seumur Hidup

Oh yeah!

Ranking Alexa gua dah turun balik.Selepas melalui zaman ketandusan idea dulu,ranking semakin baik walaupun tahap kerajinan gua menaip entri macam sama jerrr….Maybe gua memang ditakdirkan untuk menjadi blogger ‘sejuk’ sebabnya dikala ranking bertambah baik,masa tu la kerja gua datang menimbun.

Sepatutnya menjelang bulan puasa yang akan datang ni gua dijanjikan kesantaian yang agak melampau tetapi majikan gua tak kasik can langsung untuk gua berblogging dengan lebih berdaya saing.Bulan puasa nanti gua terpaksa menguruskan DUA TAN raw material seminggu untuk diproses.Bermakna gua akan berbuka puasa sepanjang Ramadhan di kilang dengan juadah pecal Tanjung Karang.Tiap-tiap tahun de javu bila masuk bulan posa.

Nak menambah unsur thriller lagi dalam drama hidup gua,member gua dah resign 24 hours,tinggal gua sorang nak operate satu plant.Yang ni gua serius tak kencing.

Ok lah.Ni je yang dapat gua merepek sambil curi-curi tulang.Apa-apahal emel kat gua,kot-kot ada kemusykilan ke,soalan maut ke,gosip ke,nak ajak gaduh ke,haha!Rilek beb..gua gurau je.Gua memang nampak ganas dengan parut jerawat,tapi gua berjiwa Lestari.

Jumpa lagi di kesempatan akan datang.

Post a Comment

Wednesday, June 5, 2013

Bangga Atau Tak Sengaja?

Apa yang korang fikir bila pertama kali tengok gambar ni?

 

2013-06-05_10-50-17

 

Pagi tadi masa membelek-belek fesbuk,aku terjumpa gambar yang diupload seorang yang aku kenal sebagai gambar profilnya.Aku tak pasti apa didalam fikiran dia,tak perasan atau sengaja mencari perhatian.

Lelaki dalam gambar kat atas ni ialah orang kampung aku.Walaupun sekampung,aku taklah kenal sangat peribadi dia ni,cuma kenal setakat orang sekampung.Yang aku boleh confirmkan,mak ayah dia Muslim dan dia pun Muslim.Umur pun tua setahun je dari aku.Kita ni kalau terjumpa orang sekampung dalam fesbuk,accept ajelah friend request tu.

Macamanapun,pagi tadi aku terpaksa unfriend sebab dia mengupload gambar ni untuk dijadikan gambar profil.Tak perasan atau attention seeker?

Oleh keranan aku ni positive person,aku harap dia tak sengaja dan cepat-cepat ganti gambar yang lebih senonoh sikit.Boh gambar berlatarbelakangkan pokok getah pun tak apa.

Post a Comment

JTT Micro Infrared Battle RC Tank

Untuk peminat RC Tank!

 

JTT(Japan Trust Technology) menghasilkan model kereta kebal kawalan jauh yang diberi nama ‘Raji-Combat’ dimana ianya dikawal menggunakan IPhone atau IPad.Pertempuran boleh dilakukan sekiranya ada lebih dari dua unit dimana konsepnya sama seperti IR-Battle pada kereta kebal kawalan jauh skala 1/24 atau 1/16.

Sebanyak empat damage diperlukan untuk menewaskan musuh menggunakan meriam yang dilengkapi pemancar infra merah.Kereta kebal mikro ini mampu mendaki cerun setinggi 30 darjah,seberat 30gram,pengecasan 30-50 minit menggunakan USB dan tempoh permainan selama 5 minit.

Ianya dijual pada harga 2980 yen(RM92) dan 5280 yen(RM163.3) untuk set Tiger 1 & T34.

*Mula-mula nampak macam best sebab cute gila,tapi duration permainan 5 minit je.Tak best.

1

Akihabara News

Akihabara News (2)

Akihabara News (1)

 

Info:akihabaranews

Post a Comment

Keretapi Maglev Jepun

Edisi berita kopi pasta kembali lagi.

Pernah dengar teknologi ‘maglev’?’Maglev’ ialah teknologi terkini dalam sistem pengangkutan awam keretapi laju dan masih berkembang pesat.Maglev ialah singkatan perkataan ‘magnetic levitation’(apungan magnet) dimana berat keretapi ditampung oleh kuasa tolakan magnet.

Oleh kerana apungan itu membolehkan keretapi bergerak tanpa menggunakan roda,faedah lain yang didapati ialah tiada lagi geseran dan membenarkan keretapi mencapai kelajuan sehingga 500kmj.

 

article-2335785-1A1F3110000005DC-961_634x417

 

Jepun adalah pioneer dalam pembinaan keretapi laju sejak 1964,tetapi China berjaya mengkomersilkan penggunaannya sebagai pengangkutan awam iaitu Shanghai Maglev pada Januari 2004.Shanghai Maglev bergerak selaju 428.8kmj,dan dibina dengan kos US$1.3 bilion.

Unit pertama dari lima buah yang dibina JR Tokai selamat diuji di trek ujian dan mencapai halaju 497kmj.Penggunaan komersilnya dijangka pada 2027 sehingga landasan yang menghubungkan Tokyo ke Osaka siap pada 2045 dan menelan belanja $45 bilion.

Keretapi laju adalah alternatif terkini untuk bergerak dari bandar-bandar utama dengan cepat dan lebih mesra alam berbanding kapal terbang.

 

*Info DailyMail

Post a Comment

Tuesday, June 4, 2013

Susahnya Nak Dapat Duit Semula…

Entri yang lepas aku ada ceritakan macamana duit didalam akaun aku disedut secara haram.Hari ni dah lebih seminggu kejadian tu berlaku dan masih belum ada apa-apa perkembangan positif dari pihak bank.

Disebabkan transaksi tu melibatkan Google Play Apps,maka banyak pihak terlibat dan setelah beberapa hari sibuk mengemail mereka,inilah catatan sebahagian perjalanan proses untuk mendapatkan duit aku semula.

Aku -> Maybank -> VISA -> Google Play/Wallet Team -> Games Developer(Kiloo Games)

1.Kiloo Games

-Geng Kiloo Games cuba membantu tapi tiada sebarang transaksi diterima dari Google yang melibatkan identiti aku.

-Berpuluh-puluh email dihantar dan diterima beserta dengan bukti debit dan akhirnya siasatan menemui jalan buntu.

 

2.Google Play/Wallet Team

-Diorang pun bagi respon tapi selepas mengemukakan semua bukti termasuk printscreen profil Google Wallet dan list transaksi yang berjaya,siasatan mereka terhenti atas beberapa sebab.

-katanya diorang tak boleh siasat sebarang pengecajan yang tidak dilaporkan melalui login ID Google Wallet atas dasar keselamatan dan privasi.

-Cadangan diorang ialah menghubungi pihak bank yang mengeluarkan kad debit tersebut untuk refund.

-Kesimpulan;tolak masalah kepada orang lain.

 

3.VISA

-Aku baru je mengemail bahagian credit dan debit VISA Malaysia.Setakat ni belum ada respon lagi.Kemudian aku cuba baca ruangan FAQ (Frequently Asked Question) berkenaan VISA Debit.

-Ini adalah soalan yang menarik perhatian aku:

How can I dispute a charge on my Visa Card?

Visa banks issue cards and are responsible for all billing and account management issues.Visa has no access to or jurisdiction over accounts.Accounts are confidential and propetiary information between the bank and the cardholder.

-Visa ni lagi aku tak faham.Kalau ada masalah,contohnya macam yang aku hadapi baru-baru ni,Visa sepatutnya bertanggungjawab sama.Memang Visa memudahkan urusan transaksi tanpa tunai,tapi diorang sepatutnya ada mekanisma verification semasa transaksi tu diadakan.

-Diorang cuma menyediakan perkhidmatan debit,tapi taknak bertanggungjawab dan semua masalah ditolak ke bank?Servis apa macam ni?

 

4.Maybank

-Aku dah replace kad dan menghubungi nombor branch Maybank Intan Millenium.Pihak sana agak terkejut macamana aku boleh tau transaksi haram tu dilakukan dari dalam branch.Tapi diorang tak usaha nak siasat sendiri,katanya investigation adalah kerja HQ.Aku diminta membuat laporan ke HQ untuk sebarang complaint.

-Maybank ada memberi respon dari email aku dan aku diminta melengkapkan borang Dispute Form dan fakskan kepada mereka untuk siasatan lanjut.Tetapi…

-Tempoh siasatan adalah teramat panjang,iaitu 45 hari.Itupun mungkin lebih kalau diambilkira 45 hari bekerja.Agaknya sebab aku bukan Lisa Surihani yang hilang RM50k.Duit aku hilang RM355 je.

-Tak apa,lepas aku serahkan semua bukti kat encik polis,baru laju sikit siasat kot.

Post a Comment