Tuesday, May 7, 2013

Sambungan Projek Vios

Entri ni adalah lanjutan kepada projek Vios Rota Grid yang lepas,dimana projek tu terhenti setakat penukaran set rim,tayar dan sedikit sistem ekzos.Hasil dari projek yang lepas,kereta menjadi jinjang kerana masih mengekalkan sistem suspensi asal.Walaupun jinjang,kesan ‘sagatan’ pada sidewall tayar belakang amat teruk dan jika dibiarkan lebih lama akan membahayakan nyawa.Sebenarnya bukanlah sepanjang masa sangkut,cuma balik mengundi haritu agak ramai yang sumbat dalam satu kereta.Proses pertama sebelum menukar suspensi ialah adik aku memotong sedikit lipatan kelim di bahagian dalam wheel arch tayar belakang dan menyapukan cat epoksi hitam.

Seterusnya,memasang suspensi bolehlaras atau bahasa Inggerisnya adjustable suspension.Kali ni dia pergi sorang sebab aku terpaksa jaga bayi dirumah.Sekali lagi kedai tayar Hankook di bandar Rawang(tempat aku tukar rim dulu) dipilih sebab dia malas nak ronda banyak kedai.

Adjustable suspension yang dipasang adalah dari jenama Improve Hi-Lo,model apa aku tak tau.Harga siap pasang termasuk kos pelarasan camber lebih kurang RM1600++.Mostly dah tau kot apa beza Hi-Lo dengan Hi-Lo-Soft-Hard.Hi-Lo punya suspension ni boleh dikatakan entry level untuk kategori adjustable.Nak lagi syok laburlah duit barang lima nam ribu lagi…

Gambar-gambar pun tak banyak sebab adik aku yang shoot,kejap menegak,kejap melintang,adoiii…aku tengok pun pening.Apapun,enjoy sajalah gambar-gambar selepas tahap kerendahan dilaraskan mengikut selera adik aku.

 

2013-05-07_11-38-46_1

2013-05-07_11-38-23_1

2013-05-07_11-38-51_1

2013-05-07_11-39-12_1

Semalam aku saja-saja uji keyword sport rim murah.Kebanyakan yang tersenarai adalah blog orang perempuan,itupun sebahagiannya ikut suami tukar rim kat kedai papan Klang.Orang lelaki tak ramai bikin blog ya?Aku tak pernah bershopping kat kedai papan tu walaupun khabarnya murah.Memana pun lebih kurang je harganya,kalau murah sikit tapi jauh nak buat apa.

Kebanyakan yang aku tulis dalam ni dan beberapa lagi entri berkaitan bukanlah untuk bacaan orang banyak duit.Bermain kereta tahap marhaen tak sama macam orang kaya bermain kereta.Orang kaya tak buang masa upgrade-upgrade kereta ni,baik beli supercar terus.Dah tentu laju.

Post a Comment