Wednesday, May 29, 2013

Hati-Hati Dengan Akaun Google Wallet Anda

Sekarang ni pengguna Android makin bertambah.Sokongan dari segi aplikasi percuma dan berbayar juga makin meningkat,dah mencecah 1/2 juta aplikasi yang boleh dimuatturun dari Google Play.

Kebanyakan dari aplikasi tersebut adalah percuma tapi barang percuma ni ada hadnya.Contohnya aplikasi permainan.Versi percuma mungkin hanya boleh dimainkan sehingga level 3,manakala versi berbayar mungkin sampai level 10.

Bagi yang tak kisah mengeluarkan sedikit bajet,apalah sangat kalau membeli satu game dengan harga RM5-6.lagipun kita membantu developer aplikasi untuk membangunkan lebih banyak aplikasi yang bagus untuk kegunaan seharian.Setakat ni empat aplikasi dalam smartphone aku adalah versi berbayar.

 

1.Sygic Navigation :US$29.99

2.N.O.V.A 2 :RM6

3.Air Attack HD :US$2.76

4.Fishing Times : US$2.13

 

Sebelum ni semua transaksi melalui Maybank VISA Debit tidak bermasalah sehinggalah hujung minggu lepas.Apa yang bakal aku ceritakan ni mungkin membuatkan korang semua takut nak guna kad debit dalam pembelian aplikasi Google Play.

Isnin lepas aku log in Maybank2u untuk bayar bil.Tetiba aku perasan kenapa baki duit aku terlalu sikit.Bila aku semak transaction history,ada dua PRE AUTH DEBIT berlaku pada 25 dan 26 Mei yang berjumlah US$57.09 setiap satu.Aku agak hairan bila masa pulak aku guna kad debit tu hari Sabtu dan Ahad.Kemudian aku semak debit card history.Terpampang dua PREAUTH SALE GOOGLE*Kiloo Games.Tapi,ketahian apa satu game berharga sampai 57USD???(Kiloo Games adalah developer permainan Subway Surfer yang FREE tu)

 

2013-05-28_11-03-16

Dengan sepantas kilat aku membuat panggilan ke Maybank Customer Care untuk menyekat pergerakan duit aku.Dalam pembelian menggunakan kad debit,memang normal setiap transaksi akan berada pada status PREAUTH sebelum bertukar kepada status SALE.

Sebagai contoh bila kita isi minyak.Walaupun kita isi minyak RM50,PREAUTH DEBIT akan menolak RM200.Selepas 2-3 hari,PREAUTH tadi akan bertukar menjadi REV PREAUTH,dimana duit kita dipulangkan semula sebanyak RM150 selepas ditolak RM50 (SALE DEBIT) isi minyak tadi.

Macam kes aku ni pulak,dua PREAUTH awal yang berjumlah RM355.88 telahpun ditolak terlebih dulu dari akaun aku.Walaupun sepatutnya aku tak perlu risau sebab akan masuk ke fasa REV PREAUTH sekiranya tiada pembelian(duit dikredit semula kedalam akaun),pada 27 & 28 Mei PREAUTH tadi dahpun bertukar menjadi SALE DEBIT!Bermakna duit aku telah dipotong secara sahnya untuk sesuatu transaksi yang aku tak buat langsung.

Sejak dua hari lepas aku sibuk berbalas email dengan pembangun Kiloo Games dan juga Google Wallet berkenaan masalah ni.Mungkin ada kebocoran maklumat tentang profil aku di Google Wallet.So far diorang masih menyiasat “komplen”an aku.Di pihak aku juga,aku dahpun membuat kad baru Maybank yang tak ada fungsi VISA lagi sebab dah serik.Kemudian aku minta kakitangan Maybank yang uruskan kad baru tu untuk menyiasat status transaksi haramjadah tersebut.

Agak mengejutkan sebab mula-mula aku suspek ni angkara hackers/sindiket kad klon luar negara.Rupa-rupanya dua transaksi tersebut dilakukan dari dalam branch Maybank yang terletak di Shah Alam dan Intan Millenium Klang.Semua proof aku dah minta di printout dan brader Maybank tu siap bagi contact number kedua-dua branch tadi.Lupa nak tanya nama staff Maybank The Curve Damansara yang kelihatan otai tetapi sangat helpful tu.

Fasa seterusnya ialah menghubungi branch yang terlibat tadi dan kalau diorang tak membantu siasatan,aku akan lodge police report.Nantikan cerita seterusnya untuk mengetahui samada branch Shah Alam & Intan Millenium memberi kerjasama,apa jawapan siasatan Google dan mampukah aku mendapatkan semula duit aku yang dirompak secara professional….

Post a Comment

Saturday, May 25, 2013

Mengenal Asas Sistem Penyaman Udara Kereta

Dari entri terakhir aku semalam,aku ada cakap berkenaan penerangan sistem air conditioning (A/C) kereta sebagai rujukan untuk siapa-siapa yang tidak tahu langsung bagaimana sistem ini berfungsi.Aku akan cuba menjelaskan satu persatu dengan seringkas mungkin supaya mudah difahami.

acsystem
Gambarajah diatas aku rembat dari Google je dan aku rasa gambarajahnya menunjukkan sistem asas A/C dengan baik,lengkap dengan warna gas bertekanan tinggi dan juga rendah.
Sebelum tu elok kita mula dulu dengan mengenali gas A/C yang digunapakai kebanyakan kereta iaitu R-134a.

R-134a
-merupakan sejenis gas pendingin dimana sifat gas pendingin akan menyerap haba dengan banyak semasa mengembang.Gas ini akan bergerak ke seluruh sistem untuk membawa keluar haba dari kabin kereta.Ianya akan berada dalam bentuk cecair selepas menyingkirkan haba dan bertukar menjadi gas sebelum dimampatkan semula oleh kompressor.

Komponen asas sistem A/C
1.Kompressor
-Tugasnya adalah memampatkan gas R-134a dan menghantarkannya ke kondenser.Seperti yang kita faham dari namanya sendiri iaitu kompressor,didalamnya ada piston(omboh) yang akan bergerak sepanjang masa selagi sistem A/C dihidupkan.Bila ada komponen bergerak,maka wajib ada sistem pelinciran untuk mengelakkan kehausan pada omboh tadi.Sebab itu sangat penting untuk memastikan pelinciran didalam kompressor sentiasa berkeadaan baik.

2.Kondenser
-Kondenser berbentuk seperti radiator kecil yang berperanan menyingkirkan haba daripada gas R-134a dengan dibantu sebuah kipas dan juga udara dari luar semasa kenderaan bergerak.Gas yang telah dimampatkan oleh kompressor tadi masih lagi berbentuk gas cuma ianya bertekanan tinggi dan panas.Selepas melalui tiub-tiub halus pada kondenser,haba disingkirkan oleh udara yang bergerak melalui tiub dan sirip halus pada kondenser.
Sepertimana air yang menjadi stim ketika panas,ia akan bertukar menjadi cecair semula setelah disejukkan (condensation/kondensasi).

3.Drier
-Berperanan menyerap/mengasingkan air dari bendalir penyejuk R-134a.Didalamnya terdapat bahan dessicant(seperti paket penyerap air dalam kotak kasut baru),yang akan menyerap air.Kenapa perlu memastikan air tidak bercampur dengan bahan penyejuk akan diceritakan sekejap lagi.

4.Expansion valve
-Dalam bahasa Melayunya ialah injap pengembangan.Ia berperanan mengawal aliran bendalir sebelum memasuki cooling coil.Bendalir penyejuk yang berkeadaan cecair dan bertekanan tinggi tadi akan dilepaskan sedikit demi sedikit mengikut pelarasan suhu yang kita buat dari dalam kabin.Bendalir penyejuk akan melepasi injap pengembangan dan bertukar menjadi gas.Suhunya sekitar 0 darjah Celcius.Sebab itulah kita tidak mahu ada sebarang unsur air bercampur dengan gas penyejuk untuk mengelakkan sistem tersumbat akibat pembentukan ais didalam paip sistem A/C.

5.Cooling coil/evaporator
-Apabila bendalir penyejuk bertukar menjadi gas selepas melalui injap pengembangan,ia akan memasuki cooling coil/evaporator yang berbentuk seperti radiator juga.Gas ini akan menyerap haba dengan banyak dan menghasilkan udara diluar cooling coil sejuk.Seterusnya blower(penghembus) menolak udara sejuk tadi ke ruang kabin.Manakala gas penyejuk bergerak semula ke pemampat dan membawa bersama haba yang diserap dari dalam kabin tadi.
Proses ini berulang semula selagi kita memerlukan udara nyaman ketika memandu dalam cuaca Khatulistiwa Malaysia ini.

Dengan memahami fungsi asas setiap komponen sistem A/C,sepatutnya kita dapat menjangka bahagian mana yang gagal berfungsi berdasarkan simptom-simptom yang kita alami semasa A/C kita rosak.
1.Gas habis.Puncanya mudah.Ada bahagian yang bocor.Tapi kenapa ianya bocor?Barangkali berlaku penyumbatan yang menghalang kelancaran aliran gas akibat pembentukan ais dan seterusnya menyebabkan tekanan sistem A/C terlalu tinggi.Boleh jadi juga kondenser bocor akibat terkena lentingan batu.Kebocoran juga dapat dikesan melalui kehadiran kesan seakan berminyak pada vent air cond di dashboard.
2.A/C sekejap sejuk,sekejap panas.Kebiasaannya bila masalah ini berlaku,udara yang keluar dari vent air cond terasa panas semasa kenderaan berhenti dan sejuk semula ketika dipandu.Puncanya adalah kipas kondenser yang rosak.Gas penyejuk tidak dapat kembali kepada bentuk cecair dan seterusnya gagal menyerap haba semasa memasuki cooling coil.
3.A/C sejuk tapi ada bunyi kasar semasa suis A/C diONkan.Ini petanda kerosakan pada bearing kompressor atau minyak kompressor telah kering.Sekiranya pasti bearingnya rosak,ia boleh ditukar tanpa perlu menukar seunit kompressor baru.Jika minyak kompressor kering,terpaksalah ditukar baru kerana ada kebarangkalian sistem dalaman kompressor telah rosak teruk.
4.Udara tidak sejuk dan rpm enjin tinggi bila suis A/C ON.Ini bermakna magnet klac pada kompressor tidak berfungsi.Kompressor memerlukan tenaga yang agak banyak untuk digerakkan,sebab itu pembuat kereta mencipta sistem dimana enjin akan sedikit mengerang jika memacu kompressor untuk mengelakkan enjin mati andai A/C dibuka semasa enjin idle(melahu).

Itulah sedikit sebanyak yang dapat aku tuliskan berkenaan sistem air conditioning kereta.Mungkin ada yang tidak tepat dan harap ada yang sudi memperbetulkan mana-mana kesalahan dalam penulisan diatas.Tujuanya untuk memudahkan pengguna memeriksa dahulu kereta masing-masing sekiranya berlaku ketidaknormalan sebelum terus menghantar ke bengkel.Tak ada siapa yang suka kena tipu kan…Aku akan cuba update dari masa ke semasa sekiranya terjumpa apa-apa yang boleh dikongsi lagi.

Post a Comment

Friday, May 24, 2013

Air Cond Myvi Dah Elok,Tapi...

Pagi tadi lebih kurang jam 10.30am,aku terus ke Perodua Servis Sunway Damansara untuk mendengar apakah pendapat bebudak Perodua Servis tentang masalah air cond kereta aku.Kalau diagnostik diorang memberikan jawapan dan saranan yang masuk akal,aku boleh terus servis kat sana je.
Lepas aku tunggu dalam 10 minit,SA Perodua bagitau aku jawapan yang paling aku tak nak dengar;kompressor rosak.Memang betul magnet klac kat kompressor tu tak enggaged,tapi SA mencadangkan aku menukar seketul kompressor baru atas alasan tak boleh tukar unit magnet klac kompressor sahaja.

Kosnya pulak?
Lebih 2k tuuuu!
Dalam masa yg sama,ada juga sorang mekanik Cina,maybe dipanggil oleh budak Perodua SC untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan air cond pelanggan.Pomen Cina tu bagi option lain iaitu menggantikan kompressor dengan unit recon pada harga RM750.
Tapi aku tetap tak puas hati.Sedangkan bearing kompressor pun boleh ditukar,inikan pulak magnet klac yang terletak diluar kompressor.Aku konfiden kompressor aku tak rosak sebab tak ada bunyi kasar.Satu lagi tentang rpm aku yang mencecah 1700 bila suis air cond diONkan,bukti kompressor aku tak jammed.
Then aku bagi jawapan tak mau repair kat situ.Lepas aku blah dan menghala ke Glenmarie Shah Alam,SA Perodua tadi call aku bagitau,ada spare part untuk magnet klac tadi.Kos yang terlibat ialah RM350 termasuk kos servis sistem air cond sekali.Dah nampak sikit wayang kat situ.Tetiba plak ada spare part.Kalau aku agree tukar kompressor tadi macamana?Tak pasal-pasal kena sembelih RM2000++.
Sebenarnya aku ke Glenmarie tu sebab nak cuba hantar repair air cond kat Denso.Tapi tak buka pulak.Bulan Jun nanti baru buka.Bila aku fikir-fikir balik,terpaksalah buat juga kat Perodua SC Sunway tu.Masa tu pun jam dah dekat pukul 12.30pm.Nak solat Jumaat lagi.
Sampai je Sunway Damansara,aku bincang lagi dengan pomen Cina tu.Aku perjelaskan kat dia yang aku nak dia tukar unit magnet klac kompressor dan juga servis air cond(tambah gas,tukar minyak kompressor,cuci cooling coil) sahaja.Harga RM350 tu pun dimuktamadkan sekali.Aku takmau dia memandai-mandai tukar benda lain.
Lepas tinggal kunci dengan kereta,aku gerak ke masjid.Pukul 2.15pm aku ke SC semula dan tengok kereta aku macam dah siap.Laju gak dia buat.Betul ke dia dah servis ni?Masa tu pomen Cina pergi makan.Bila pomen sampai je aku terus test air cond...
Alhamdulillah air cond dah kembali pulih dan aku rasa lebih sejuk dari sebelum ni.Tapi aku tanya Cina tu,"you dah servis ke?"Dia jawab dah.Then aku tanya lagi,"you dah buka dashboard dan cuci cooling coil tak?"
Dia terdiam....
Harga sebenar benda ni RM60 jerrr!
Sah dia tak cuci.Kemudian dia jawab,upah buka dashboard sahaja RM220.Laaa...apa fesyen punya takrifan servis dia buat ni.Setahu aku servis air cond ni paling kurang kena top up gas,tukar/tambah pelincir kompressor,check sensor,dan cuci cooling coil.Nampaknya cuma top up gas dan tukar pelincir kompressor je dia kata dia buat.Itupun aku tak puas hati sebab tak nampak.
Macamana pun aku terpaksa juga terima keadaan tu dan membayar RM350 kat pomen.Bayaran bukan dibuat  pada SC ya sebab projek repair air cond ni aku rasa memang di subcon pada pomen luar.Fasiliti je tumpang Perodua SC.Lebih kurang macam projek duit tepilah.
Sebelum aku keluarkan kereta aku,aku mintak semula magnet klac kompressor Denso original yang ada kat kereta aku.Walaupun rosak,aku tetap bawa balik.Yang kelakarnya pomen tu macam teragak-agak je nak bagi benda tu kat aku.Dia terkejut kot aku minta semula.Mesti la aku mintak,aku beli barang baru,bukan trade in.Macam ada something fishy je...ada la tu..
Oklah,kesimpulannya air cond aku berjaya dipulihkan selepas mengganti magnet klac spool dengan kos RM350.Tapi ada beberapa perkara yang perlu diambiltahu pemilik Myvi.Sebabnya kerosakan sistem air cond ni la yang pomen paling suka sembelih.Sikit-sikit nak tukar kompressor,padahal masalahnya mungkin hanya berpunca dari relay/fius yang berharga tak sampai puluh ringgit pun!Hati-hati ya?Jangankan pomen bawah pokok,Perodua SC pun sama letak parang kat leher kita jugak.Awal minggu lepas,wife aku call banyak Perodua SC untuk buat benchmarking harga.Harga average servis air cond( kalau tak rosak),RM165.Sangat berpatutan,tapi Perodua SC Sungai Buloh punya harga RM600++.
Entah macamana ada satu SC menyambungkan call wife aku ke Denso Glenmarie.Kos servis di Denso Glenmarie sekitar RM200++ je.Lagi puas hati sebab manufacturer yang servis.Confirm part original.
Sini aku nak listkan beberapa perkara yang boleh dilakukan  kalau berlaku masalah air cond:

1.Kenalpasti simptom luarbiasa yang terjadi bila air cond dah tak sejuk,samada bunyi kompressor bising,air cond sekejap sejuk sekejap panas atau tiba-tiba tak sejuk langsung.
2.Ketahui bagaimana sistem air cond berfungsi.Tak perlu tahap pro.Tahu secara asas pun dah cukup.
3.Harus tahu ya kompressor air cond sebenarnya sangat lasak dan tahan lama dengan syarat diservis sekurang-kurangnya dua tahun sekali.Paling malas la tu.Apa la sangat kos RM165 untuk dua tahun.Daripada kena kencing buta-buta je.
4.Rujuk kawan-kawan/internet atau apa juga sumber yang boleh membantu untuk mendapatkan gambaran sebenar masalah air cond korang.
5.Rajinkan tangan menelefon banyak pusat servis macam wife aku buat.
6.Kalau terpaksa juga tukar kompressor,bawa balik unit yang lama.Aku yakin ramai yang sedekah kompressor lama kat pomen.Kompressor boleh direbuild/re-condition semula.Kompressor yang siap direcon berharga paling koman RM450 tau.
7.Jangan tinggalkan kereta.Pomen yang jujur akan terangkan apa juga yang kita tanya.Kalau pomen jenis rimas bila kita tengok dia buat kerja,ada la benda nak dikencing tu.

Akhir kata,aku harap ramai yang dapat manfaat dari entri aku ni.Jangan mudah setuju dengan pomen.Aku agak skeptikal dengan pomen zaman sekarang.Baik pomen motor atau kereta.Sebenarnya sangat banyak benda pasal air cond ni aku nak tulis memandangkan informasi dalam bahasa Melayu teramat terhad,kalau ada pun sesetengahnya tak membantu langsung.Entri lain aku akan tuliskan bermula dari konsep asas air cond,simptom,mengenalpasti punca dan juga kos-kos anggaran.
Dalam masa terdekat ni aku akan cuba kumpul informasi dan juga membuat entri dengan lebih terperinci.Susah derrr taip pakai Android!

*Aku harap pembaca-pembaca yang ingin berkongsi masalah dapat terus emelkan ke faizalrsd@gmail.com atau Whatsapp 014-3258607.Insya Allah aku akan respon dengan segera.Banyak boleh diceritakan kat situ.Sebenarnya aku rasa agak terkilan bila dapat tau ramai yang hadapi masalah macam aku,lebih buruk lagi dapat mekanik yang teruk.I wish i can help but i'm not Superman...
Cuba fahami asas sistem penyaman udara kenderaan kat sini.Moga-moga masalah dapat dikesan dan diperbaiki seperti yang sepatutnya...




Post a Comment

Thursday, May 23, 2013

Best Juga Suzuki Belang 150R Ni

Semalam aku dapat mencuba motorsikal kapcai bersesaran paling besar di pasaran Malaysia iaitu Suzuki Belang 150R.Di awal-awal keluarannya dulu pun aku dah berkenan dengan motorsikal ni sebab nampak agresif,tapi lama-kelamaan Suzuki Belang semakin dilupakan dek kerana populariti Yamaha LC135.Tapi selepas menunggang sekejap Suzuki Belang ni,aku rasa macam jatuh cinta semula walaupun sebelum ni aku merancang nak tukar Honda Wave 125S aku kepada Yamaha LC135.
Apapun kita mula dulu dengan spesifikasi asas Suzuki Belang 150R:

Enjin Empat lejang sejukan udara,DOHC 4 valve
Isipadu enjin 147cc
Karburetor MIKUNI BS26SS
Transmisi 6 kelajuan
Kuasa 16.5ps @ 8500rpm/12.76Nm @ 8500rpm
Tangki 4.9 liter
Berat 108kg

First time duduk atas seat Belang ni mengingatkan aku zaman mula-mula belajar bawa motor dulu,masa tu aku darjah lima.Motorsikal yang pertama aku bawa ialah Honda Hurricane.Best gila Honda Hurricane tu,bebudak la ni mana nak merasa dah mesin lama-lama ni.Dah pupus.
Lepas duduk atas seat baru aku belek sikit-sikit motor Belang ni.Masalahnya waktu malam,nampak pun tak berapa nak terang.Suzuki memilih sistem sejukan udara yang dibantu sistem penyejukan pelincir(oil cooler).Lagi aku perasan tempat filter minyak enjin.Yang lain macam biasalah,info dari Google pun boleh dapat.Disc brek depan belakang,rear monoshock dan juga ekzos yang nampak stailo la jugak.Macam pakai ekzos aftermarket.
Apa lagi yang best ya…haaa…meter dia memang best,kombinasi takometer analog dan juga speedometer digital beserta pilihan mod enjin samada normal, ECO atau PWR.Dari segi fizikal agak garang juga kalau ditenung lama-lama,cuma taste aku mungkin dipengaruhi rekabentuk Yamaha yang bersudut tajam.Satu je yang agak merisaukan,tangki bahanapi cuma menampung 4.9 liter untuk memberi ‘minum’ enjin sebesar 150cc.
Ok,aspek fizikal dan teknikal aku dah sentuh sikit,sekarang sesi ujipandu.Menghidupkan enjin Suzuki Belang ni memerlukan penunggang menarik klac sepenuhnya sebelum menekan butang starter.Macam Vios pulak.Pada pendengaran aku,bunyi enjin Belang sedikit kasar,sebab bunyi-bunyian mekanikalnya tidak diredam oleh water jacket sepertimana LC135.Ditambah lagi dengan bunyi ekzos standardnya yang agak garang pada standard keluaran kilang.
Tapi tak apa,semua tu tak penting.Yang penting macamana rasa tork enjinnya.Respon enjin ringan,pickup cukup kuat dan khabarnya ada lampu shift light untuk mengingatkan penunggang sekiranya enjin over rev.Aku tak adalah try sampai redline,motor tu pun baru je keluar kedai.Dah habis pantang nanti baru boleh test kelajuan maksimum.
So,itu sajalah yang dapat aku tuliskan berkenaan Suzuki Belang 150R.Barang Suzuki ni bukanlah tak bagus,tapi tak taulah kenapa amat kurang orang pakai.Nisbah Belang vs Yamaha 135LC diatas jalanraya agaknya 1:70.Ada yang cakap secondhand valuenya tak setinggi Yamaha.Of coz la tak tinggi sebab demand tak banyak.Pasal apa demand tak banyak?Puncanya adalah kerana sentimen dan cerita-cerita tahyul,padahal pakai Suzuki pun mungkin tak pernah.Cepat sangat percaya cerita orang.
Oklah,cerita banyak tak guna.Straight to the point.Siapa nak beli Honda Wave 125S aku,tahun 2007,kondisi nak runtuh.Aku bukak harga RM2,500 boleh negosiasi.Kalau takde orang nak beli,aku pakai sampai reput.Hahahaha!

*Suzuki Belang yang aku ujitunggang tu dah pun dipakaikan tunable CDI dari REXTOR.Dalam entri pasal LC135 dulu,ada komentator yang mengatakan cut-off engine ni hanya marketing strategy semata-mata.Untuk makluman,Suzuki Belang yang telahpun diuji tu limit rpm sekitar 11,000.Selepas memakai CDI REXTOR,rpm tiada had lagi.Jarum sampai kebawah pun boleh.

Bagaimanapun kombinasi sprocket memainkan peranan penting.Pernah Suzuki Belang diatas dipakaikan sprocket 38,akibatnya top end torque terjejas teruk.Masuk je gear enam,langsung tak ada daya kilas.Top speed boleh pergi cuma hampir-hampir 120kmj dengan badan P.Ramlee aku.
Rupa-rupanya Suzuki Belang ni tak mau sprocket kecik,dia nak sprocket 42 juga sebab dah ada gear 6 sebagai overdrive.

Post a Comment

Wednesday, May 22, 2013

Bacalah Kalau Sudi Nak Faham…

*Andainya penulisan aku ni dibaca golongan profesional dan berpendidikan tinggi,harap maaf sebab penulisan ini hanya berdasarkan dari pandangan peribadi aku,niat aku cuma untuk kita sama-sama mencari jawapan yang terbaik.Pendidikan percuma,adakah ianya akan berhasil seperti yang kita harapkan?

images

Ini isu lama,tapi aku terasa nak ulas pulak.

Hari ni aku terbaca satu artikel bertajuk 'mengapa kerajaan wajar biayai pendidikan tinggi',hasil penulisan Anas Alam Faizli dalam laman web freemalaysiatoday.Latar belakang beliau hebat juga,tapi yang paling penting artikel beliau sangat menarik dan tidak sedikit pun mengaitkannya dengan sebarang isu-isu politik.Rumusan dari apa yang disampaikan beliau aku boleh katakan begini;pendidikan tinggi percuma akan memacu pertumbuhan ekonomi Malaysia ke aras yang jauh lebih baik.
Aku bersetuju dengan apa yang diperkatakan beliau,cuma ada beberapa isu yang perlu diambilkira.Apa yang bakal aku perkatakan bukanlah untuk memperdebatkan isu pendidikan percuma ni.Aku cuma nak memberi sedikit ruang untuk kita semua terokai perspektif ekonomi dari sudut pekerjaan bukan profesional.Maksud aku,sumbangan kepada sektor perindustrian oleh golongan pendidikan pertengahan dan rendah macam aku ni.
Mula-mula kita fahami dulu apa matlamat pendididikan tinggi percuma ni,tak lain tak bukan ialah untuk memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat untuk mendapat pendidikan yang bukan sahaja baik,tetapi memenuhi keperluan pasaran pekerjaan.Tetapi adakah ruang yang diberikan itu(jika dilaksanakan),mampu menghasilkan lebih ramai graduan berkualiti?
Pendidikan di Malaysia secara umumnya bermula dari sekolah rendah dan seterusnya ke peringkat menengah.

Zaman aku bersekolah dulu,setiap tahun pelajar mesti membayar yuran sekolah dan yuran peperiksaan.Sekarang ni rasanya dah tak ada yuran sekolah,yuran peperiksaan aku tak pasti.Boleh dikatakan hampir semua rakyat Malaysia mampu menghantar anak ke sekolah,dan menamatkan persekolahan sehingga ke peringkat SPM.Mungkin ada yang keciciran ke sekolah,tapi peratusannya tidaklah begitu besar.

Sebagai contoh,statistik SPM 2012 menunjukkan 15,793 daripada 472,541 calon mendapat semua 'A'.Maksudnya hanya 3.342% termasuk dalam golongan cemerlang akademik,hasil dari pendidikan yang tak mahal langsung itu.
Bermakna bakinya 96.658% akan menyambung pengajian di bidang kemahiran,atau lebih malang lagi ada yang terhenti setakat itu sahaja.Persoalan aku satu saja,kenapa pendidikan sekolah rendah dan menengah yang tak mahal itu masih belum mampu menghasilkan pelajar cemerlang akademik sekurang-kurangnya 50%?Dimana silapnya ya?
Ianya bukan soal percuma,ia lebih kepada soal mampu/layak.Mampukah semua pelajar-pelajar kita menerima cabaran pendidikan peringkat tinggi?Aku nak cerita subjek pengajian level ijazah ni aku tak tahu,so aku bagi contoh tahap diploma sahaja.Masa aku mengaji part time dulu,semuanya sudah bekerjaya dan mampu membayar yuran pengajian.Tapi segelintir saja yang mampu menghadam subjek Termodinamik dan Kajidaya Bahan.Pasal apa?
Sebab sudah lumrah manusia,ada yang bijak dan ada yang tak berapa pandai.Bukan di Malaysia saja macam itu,orang putih pun ramai juga yang bodoh.Disebabkan mereka speaking Inggeris itu saja yang membuatkan mereka nampak educated walaupun sebenarnya sekolah pun tak habis.
Berbalik kepada topik pelaburan kerajaan dalam pendidikan tinggi percuma untuk menjanakan ekonomi Malaysia.

Negara manakah yang mempunyai kekuatan ekonomi buat masa ini?Amerika?China?Jepun?Kebelakangan ini ekonomi China semakin kuat,tapi kita sedar tak apa yang berlaku disebalik pertumbuhan rancak ekonomi China?Jawapannya adalah kos buruh yang sangat rendah.Menurut adik aku yang pernah bekerja di China,operator disana berpendapatan RM400(800 yuan) gaji asas sebulan.Disebabkan kos buruh yang murah dan ramai inilah mereka dapat membuat produk dengan murah dan berskala besar.Bukan itu saja,kos buruh rendah juga menarik minat pelabur untuk melabur di negara berkenaan.Adakah buruh-buruh disana berpendidikan tinggi percuma?Jurang pendidikan antara lapisan bawahan dan profesional tetap akan wujud sebab ianya sebahagian dari keperluan industri.
Asas industri iaitu tunjang ekonomi ni senang saja.Ada pekerja profesional peringkat pengurusan dan ada pekerja bawahan.Dari mana datang sumber pekerja bawahan?Sudah tentu dari golongan berpendidikan rendah dan sederhana.Mahukah graduan Ijazah Kejuruteraan Kimia bekerja melipat kotak,memasang komponen enjin kereta ataupun bermandi peluh menurap jalanraya?Mungkin mereka mahu,tapi berapa gaji nak dibayar agaknya.6k?8k?
Itulah yang aku tak berapa nak faham matlamat sebenar pendidikan tinggi percuma.Samada untuk membolehkan lebih ramai pelajar mendapat pendidikan tinggi atau meramaikan lagi jumlah graduan.Atau hanya benar-benar mahu membantu golongan 3.342% tadi menamatkan pengajian tanpa dibelenggu hutang?Sekiranya peratusan kecil itu saja yang dibantu dengan pendidikan tinggi percuma,ianya patut dinamakan skim pendidikan percuma untuk pelajar layak ke universiti sahaja.Baki selebihnya dibiarkan terkontang-kanting mencari bekal untuk menempuh alam realiti kehidupan yang tiada belas kasihan ini..
Matlamat perlu jelas,golongan mana yang menjadi sasaran untuk pelaburan pendidikan jangkamasa panjang.Aku cuma faham macam ni sebab aku sekolah tak tinggi.Pendidikan tinggi percuma barangkali untuk meramaikan lagi graduan atau lebih tepat lagi masyarakat masa hadapan yang lebih bijak.Kuantiti graduan atau kualiti graduan.Aku rasa pendidikan tinggi percuma tak akan dapat dinikmati golongan majoriti,itu saja.Pendidikan tinggi percuma tak melayakkan semua orang menamatkan pengajian dengan cemerlang.Kita kena terima realiti ni.Sekalipun pendidikan itu percuma,kos kehidupan tidak percuma.
Aku bagi contoh masa aku belajar di politeknik dulu.Yuran tak mahal,lebih kurang RM350 satu semester kalau tak salah.Tapi kos hidup macamana?Rumah sewa,minyak motor,makan,dsb.Yuran je free tapi kos lain tu yang penting juga.Dulu aku belajar dalam keadaan serba-serbi tak cukup.Walaupun yuran berbayar,bila putus duit belanja je moral dah drop.Nak buat assignment pun susah.Kesudahannya result exam final aku sekadar bolehlah nak hidup.Aku tak rasa yuran free akan membantu moral nak mengaji tu akan meningkat.Orang risau hutang belajar berpuluh-puluh ribu ya?Then belajarlah rajin-rajin,loan akan diconvert menjadi biasiswa.Betul,tak ramai langsung yang boleh sampai tahap macam tu.Tapi dari sudut positifnya,ia merangsang kita untuk belajar dan tamat pengajian dengan cemerlang.Bukan setakat cukup-cukup makan dan tiada hutang saja.

Mungkin pendidikan percuma yang dicadangkan dapat membantu dari segi yuran pengajian.Tapi kena ingat,living cost tanggung sendiri,okeh?Keluarga miskin macamana?
Selepas aku tulis panjang lebar ni,agak-agak dapat tak dikaitkan hubungan antara pendidikan tinggi percuma dan pertumbuhan ekonomi negara?Jom fikir….

Post a Comment

Masalah Air Cond Myvi Aku

Sabtu lepas wife aku call masa dia dalam perjalanan balik kerja,dia mengadu kenapa air cond kereta ni panas?Aku jawab le,cuaca memang panas sekarang ni,cuba adjust temperature controller tu bagi tinggi sikit(supaya lebih sejuk).Dah jadi kebiasaan aku,sejak beli kereta bulan Julai 2009 sampai sekarang,temperature controller air cond kereta aku memang tak pernah dipulas sampai penuh.Paling tinggi pun dalam 45% je,itu pun dah memadai.Kalau waktu memandunya malam,boleh dikatakan tak perlu langsung adjust temperature knob tu.Blower speed letak nombor dua pun dah rasa macam nak kebas kesejukan.

Lagipun ada baiknya kompressor air cond kereta tak dipaksa bekerja keras,mudah-mudahan tahan sampai reput,heee!Sesekali bila memandu malam,air cond tak dibuka langsung.Bagi dia rehat sikit,minyak pun boleh jimat.

Tapi apakan daya,bila dah sampai masa nak rosak,dia tetap rosak.Mileage pun dah cecah 120,000km.Petang Sabtu tu aku pun saja-saja la nak drive kereta pergi kedai beli barang dapur sikit.Bila ON air cond,”eh,kenapa lama sangat nak rasa sejuk ni?”Aku tunggu lagi seminit dua……

Confirm memang air cond dah tak sejuk langsung.Gas habis ke?

Kenapa tiba-tiba je jadi tak sejuk?

Nama pun kereta sendiri,aku perasan ada sikit behaviour yang aneh masa aku ONkan suis air cond.Selalunya RPM akan berada sekitar 900-1000 rpm ketika idle.Bila suis A/C di ON kan,rpm akan melonjak sikit,itupun tak lama,tak sampai satu second pun dan rpm tetap maintain pada bacaan 900-1000.

Tapi kali ni lain,bila suis A/C di ON kan,rpm melonjak sampai 1700 dan ambil masa agak lama untuk turun semula ke paras idle sebenar.So,jangkaan pertama aku kompressor tak jalan.Sebabnya enjin ringan macam tak ada load kompressor walaupun enjin dah ready dengan rpm tinggi untuk terima beban kompressor.Dalam istilah mekaniknya,magnet klac kompressor tak enggaged bila suis ON.

Persoalannya,kenapa tak enggaged?Maka aku pun gunakan skil paling asas iaitu memeriksa fius.Kemudian baru aku perasan,dimana letaknya fius air cond?Myvi ada dua kotak fius,satu di ruangan enjin dan satu lagi dibelakang konsol dashboard sebelah kanan.Dalam kotak fius utama di ruang enjin tu,ada ditunjukkan diagram,setiap fius untuk komponen apa.

Ada satu bahagian yang bertanda A/C 7.5v,tapi sebenarnya memang tak ada apa-apa fius kat situ.Kalau sumbat juga fius spare 7.5v yang dibekalkan pun tak guna,slot tu memang tak boleh letak fius,longgar semacam je.Kemudian aku check kotak fius belakang konsol dashboard.Yang ni pulak langsung tak ada petunjuk.Tapi aku check jugalah,tak ada yang putus pun.Ditambah lagi dengan keadaan masa tu dahpun Maghrib,aku pun stop dulu untuk cari idea.

Sambil-sambil tu aku call member kat Rawang,kot-kot dia boleh diagnostik punca masalah air cond aku ni.Selesai solat Maghrib,aku terus pecut ke Rawang.Pecut malam-malam dengan tak ada air cond memang syok.Terasa enjin power je walaupun sebenarnya minyak hitam aku dah patut kena tukar,heee!Tak apa,last time aku tukar dulu aku pakai minyak 10,000km,tapi aku set 7000km je.

Dipendekkan cerita,member Rawang cakap mungkin gas habis.Sebabnya,dari sight glass piping selepas kompressor tak ada nampak apa-apa flow bendalir.Bila tengok Myvi member aku ON air cond,boleh nampak bubble halus dari sight glass tu.

Hari Isnin lepas,wife aku minta kengkawan kat kilang dia checkkan kereta aku.Ada la alat diorang pakai untuk check pressure gas.Nampaknya gas masih penuh,petanda tak ada sebarang kebocoran.Malam tu juga aku check lagi sekali semua fius,confirm tak ada yang putus walaupun fius yang aku check tu tak ada kena mengena langsung dengan air cond.Kemudian aku buka penutup refill valve gas dan tekan valve tu.Nah kau!Menyembur gas air cond.

Tak apalah,sekurang-kurangnya confirm sistem tak bocor.Teori magnet klac kompressor tak enggaged mungkin betul,cuma puncanya masih belum dijumpai.Memandangkan woksyop kat luar sana kebanyakannya sembelih customer,Jumaat ni aku akan pergi check sistem air cond aku di Perodua Servis Sunway Damansara.Boleh tukar minyak enjin sekali.Nantikan kesudahannya di entri akan datang.

Post a Comment

Monday, May 20, 2013

Terima Kasih Laurent Koscielny

Barclays Premier League Table

Malam tadi berlangsungnya perlawanan terakhir kelab-kelab liga Inggeris untuk musim 2012/2013.Manchester United dinobatkan sebagai juara beberapa minggu lepas selepas pesaing terdekatnya iaitu Manchester City tidak mampu lagi merapatkan jurang mata.Terima kasih kepada Van Persie yang mana pada pendapat aku,beliau masih lagi seorang goal machine yang ampuh.

No,no….aku bukan peminat MU.Malah boleh dikatakan aku tak suka langsung dengan MU.Tapi sebagai ‘lawan’ yang gentleman,aku harus katakan yang mereka layak untuk kembali menjadi juara liga Inggeris.

Empat pasukan yang menghuni tangga teratas ialah MU,Manchester City,Chelsea dan Arsenal.Aku akan fokus pada Arsenal sahaja untuk ayat-ayat yang berikutnya.Arsenal dan Tottenham Hotspur hanya dipisahkan dengan satu mata,mata yang amat-amat penting untuk melayakkan diri ke perlawanan Liga Juara-Juara(UCL).

Arsenal menghadapi Newcastle United di St.James Park manakala Tottenham Hotspur menentang Sunderland di laman sendiri dalam perlawanan ke-38 liga Inggeris musim 2012/2013.Kedua-dua pasukan memburu  tiga mata berharga untuk mengatasi antara satu sama lain.Tugas berat lebih dirasai Arsenal selepas mengharungi musim yang tidak menentu,dan akhirnya fokus ditumpukan pada kelayakan Liga Juara-Juara.Kalau tak salah,sudah berbelas musim juga Arsenal tidak pernah ketinggalan untuk melayakkan diri ke liga berprestij UCL.

Akhirnya Laurent Koscielny menjadi ‘hero’ malam tadi apabila menjaringkan gol tunggal perlawanan dan memastikan Arsenal mengutip 73 mata musim ini,mengatasi Tottenham Hotspur yang juga berjaya menewaskan lawan disaat akhir hasil jaringan hensem Gareth Bale.

 

koscielny score against newcastle 2013

Berlainan pula dengan Manchester United yang menghadapi WBA.Perlawanan terikat 5-5.Mungkin MU memandang remeh perlawanan terakhir mereka.

Apapun,tahniah kepada Arsene Wenger kerana berjaya mengekalkan Arsenal didalam kelompok  empat pasukan elit EPL.Musim ni aku teramat kurang menulis berkaitan Arsenal sebab masih kecewa dengan keupayaan Arsenal ketika menghadapi lawan yang besar.

Akhir sekali,tiga pasukan yang tersingkir dari EPL ialah Wigan,Reading dan QPR…Bye..bye…

Post a Comment

Trip Pertama di Pulau Carey

Semalam,(Ahad,19 Mei 2013) satu trip memancing telah diaturkan oleh Mr.Bantan..Mr.Bantan ni kawan sekampung aku.Walaupun tak sebaya,kami pernah sama-sama mengharung susah payah berkelana di Puchong masa zaman habis persekolahan dulu.

Sekarang Mr.Bantan berkhidmat dengan Sime Darby R&D Pulau Carey,dimana kaki pancing lembah Klang mesti tau yang persekitaran Pulau Carey amat banyak port memancing yang baik,cuma akses terhad menyebabkan hanya segelintir dapat masuk kedalam kawasan hakmilik Sime Darby ni.

Pulau Carey bukanlah seperti pulau yang kita semua faham,iaitu setompok daratan yang berada ditengah-tengah laut.Pulau Carey terbentuk apabila aliran Sungai Langat memisahkan sebahagian daratan menjadi seperti sebuah pulau.Pulau ni cuma ada ladang sawit,kilang pemprosesan sawit,perumahan kakitangan,fasiliti R&D dan juga biodiesel plant.

Disebabkan hampir kesemua permukaan Pulau Carey dimiliki oleh Sime Darby,akses kepada orang luar sangat terhad,melainkan korang adalah orang asli Mah Meri.Orang asli je boleh keluar masuk sesuka hati,sebab diorang adalah penduduk asal Pulau Carey ni.Memandangkan Mr.Bantan adalah kakitangan Sime Darby,dapatlah kami menumpang memancing kat pulau ni.

Berdasarkan jadual pasang surut,air mula pasang lebih kurang jam 7.00am.Maka aku tiga beradik bersama abang ipar mula bergerak dari Kota Damansara lebih kurang jam 6.15am.Mujur barang pancing dah siap packing dan bekalan nasik goreng juga wife aku sempat siapkan.

Agak kelam kabut juga pagi tu sebab masa adik aku sampai,aku masih terbongkang kat katil.Alarm bunyi pukul 5.30am pun aku tak sedar dah.Puncanya malam tu aku tak boleh tidur sebab cuaca panas,walaupun rasa mengantuk lepas balik dari diagnose kereta kat Rawang.

Selepas menghenjut Vios merentas NKVE,ELITE dan SKVE,kami sampai di depan guard post Sime Darby jam 7.02am.

Eksplorasi ke lokasi memancing memerlukan motorsikal untuk meredah ladang sawit,dimana Mr.Bantan sudah uruskan semuanya.Kami cuma parking kereta di kuarters kakitangan,dan motorsikal sudah tersedia untuk dilenjan.Lebih kurang 15 minit masa perjalanan untuk merentas ladang sawit untuk ke lokasi memancing yang terletak di koordinat 2.902075,101.369774.

 

IMAG1034

semua orang hati banyak hepi loo

 

IMAG1036

selipar kena buka sebab wajib randuk lumpur paya bakau

Cabaran seterusnya adalah seperti diatas.Itu baru sikit.Di tempat yang betul-betul lembut,kaki aku terbenam hampir ke paras lutut!Walaupun jarak yang perlu diranduk lebih kurang 30-40 meter saja,terasa pancit jugalah menarik kaki dari lumpur sambil memegang barang pancing.Cuba tengok stokin lumpur kat kaki diorang ni:

 

IMAG1037

 

Lebih kurang jam 7.45am barulah aktiviti memancing bermula.Mr.Bantan menyediakan umpan ikan belanak sebanyak 2kg,dan udang pasar setengah kilo kot.Kata dia umpan lain kurang ampuh.Isi belanak lebih berkesan untuk memancing spesies gelama pisang dan senangin.Tapi macamana pun dah tentu tuan rumah yang score dulu.Mari lihat aksi beliau,saspen gak la tengok beliau mengepam mesin pancing:

 

IMAG1039

Bakal hasil pertama yang membuat kitorang teruja

IMAG1043

Tuuu diaaaa!!ikan belukang!

 

Walaupun ianya ikan belukang,kira oklah daripada membangau.Kemudian ikan tu dilepaskan semula supaya menjadi lebih monster,hehehe!Lagipun sebenarnya reputasi belukang ni agak buruk disebabkan dongengan orang dulukala.Khabarnya ikan ni makan tahi.Mungkin zaman purba dulu orang Melayu berak tepi sungai.La ni Melayu dah berevolusi jadi spesies manusia yang lebih bertamadun,mana ada berak tepi-tepi sungai lagi dah.

Malangnya nama belukang tetap juga tercemar.Kasihan si belukang…..Agaknya kalau ikan belukang ni sedap macam patin masak tempoyak,sure berebut orang terjah pantai Sekinchan.

Apapun sasaran kami ialah ikan bersisik.Gegaran pancing aku yang pertama rupanya dihenjut sirat-sirat,rupanya lebih kurang belut.Fighting dengan sirat-sirat ni agak best juga sebab berat macam ikan besar.Tapi perambut habis jahanam digulungnya.

Tak lama lepas tu ikan bersisik pertama naik,iaitu gelama pisang yang menjamah umpan isi belanak di kail aku,diikuti Mr.Bantan yang mendapat gelama pisang juga dengan saiz besar sedikit.

IMAG1046

Ikan ni kalau banyak memang syok melayan,tapi teknik ragutannya yang halus menyukarkan kami yang selalu melayan sambaran belukang ni.Banyak yang miss.Tak ada spesies lain berjaya dibawa naik.Sehingga jam 1.30pm,semuanya gelama pisang kecuali ikan penutup yang memakan umpan aku iaitu ikan buntal.

Lepas tu kami terus balik sebab kelaparan.Walaupun hasil tak berapa memberangsangkan,aku yakin port ni berpotensi cuma masa pancingan tak cukup panjang.Arus didasar sungai agak kuat memandangkan batu ladung saiz 8 masih lagi mudah hanyut.Mungkin kena pakai ladung bersegi.

Next trip boleh cuba-cuba bermain casting sebab banyak siakap menyambar berhampiran tebing.Mungkin boleh cuba kaedah casting udang kopek.Cuma kali ni kami semua bawa set pancing agak kasar,tak sesuai langsung untuk casting.

Akan datang diharap ahli forum WhatsApp AFC dapat membawa bekalan makanan secukupnya untuk stay sampai petang.Boleh hayun fasa air pasang dengan surut sekali.Sambil tunggu ikan makan,kita boleh gotong royong bikin dangau tempat berteduh.Rugi woo datang jauh-jauh tapi mancing sekejap je.

Post a Comment

Tuesday, May 14, 2013

Vios J => GT Street Sudah Siap!

Akhirnya hampir lengkap juga projek dugong “J”amban ni.Banyak sangat sambungan sebab banyak fasa.Gila ke apa nak henjut sekaligus,lain la kalau adik aku kerja runner spare part.Daripada spesifikasi versi ‘J' manual,kerja-kerja menyamar sebagai versi yang powiiirrr sikit dahpun siap.
Macam ni la rupa asal dia,umpama tak pakai seluar.

IMG_4584
Gambar pinjam dari carsifu.com
Selepas pakai seluar dan kasut baru,baru la senonoh sikit:
IMAG1019
IMAG1020
IMAG1022
IMAG1023
IMAG1024

Kos yang terlibat:
Bodykit GT Street : RM1000
Emblem GT Street : RM80
Improve Adjustable : RM1650

Sebenarnya ada beberapa lagi penambahbaikan termasuk pemasangan foglamp,piping ekzos lengkap daripada extractor dan juga intake filter K&N.Berapa duit lagi yang keluar aku tak tau.

Kalau mahal pun bukan duit aku,hahaha!

** Vios diatas mengalami kemalangan akibat terbabas di kilometer 121 Lebuhraya Pantai Timur arah Kuantan pada 22 Februari 2015.Faktor kemalangan adalah disebabkan driver mengantuk..bukan disebabkan faktor modifikasi,cuaca atau keadaan jalanraya.
Masa kejadian,cuaca cerah,tapi faham-faham jelah highway LPT ni,boring nak mampus.Asal mata cerah pun boleh jadi layu.Walaupun kereta ni bukan kereta aku,aku sedih juga sebab aku tau macamana tuan dia jaga.Apapun kereta yang rosak boleh diclaim insuran,nyawa lebih penting.
Alhamdulillah semua penumpang selamat...
Lepas dua eksiden minor dan satu eksiden major dalam tempoh dua tahun,mak aku suruh jual kereta ni,cari kereta lain.Dia suruh pakai Altezza.....

Post a Comment

Musim Cendawan Busut

Sesetengah orang mungkin kenal cendawan ni,tapi aku yakin sebahagian besar orang bandar tak tau cendawan ni sangat sedap sebenarnya.Bagi sesiapa yang berasal dari Felda,cendawan ni adalah makanan istimewa yang tak boleh didapati sepanjang tahun.Hanya ada musim-musim tertentu je cendawan ni keluar.

Nama saintifik cendawan ni aku tak tau,kebanyakan orang panggil cendawan busut.Info lengkapnya boleh dibaca kat sini.Brader owner blog tu adalah orang yang selayaknya untuk berbicara perihal botani.

 

IMAG1013

Yang macam ni sesuai buat goreng

Kebiasaannya cendawan ni tumbuh di ladang-ladang sawit dan mungkin juga di ladang-ladang getah.Masa family aku baru pindah Felda dulu,cendawan ni tumbuh dengan sangat banyak di belakang rumah.Kadang-kadang bawah rumah pun dia boleh tumbuh walaupun tanahnya keras.Sekali tuai boleh dapat satu bakul saiz besar yang selalu orang letak baju nak basuh tu.Tapi itu dulu,zaman awal 90-an.

Sekarang ni cendawan ni masih banyak,cuma kena rajin meronda ladang sawit dan juga masa yang sesuai untuk kutip cendawan ni.Kalau dah kembang sangat,cendawan ni mula mereput atau kat bawah payung cendawan tu banyak kumbang warna hitam.

Minggu lepas aku balik kampung dan kebetulan musim cendawan tu tengah banyak.Wife aku yang tak pernah tengok cendawan ni pun sibuk nak follow.Terpaksa angkut anak kecik aku sekali meronda ladang.

Walaupun banyak jumpa kelompok cendawan,tapi yang sesuai dibawa balik cuma satu plastik besar.Selebihnya dah reput atau penyek dipijak lembu.

Menu yang paling sedap untuk cendawan ni simple je sebenarnya.Cukup sekadar digoreng dengan garam dan kunyit.Tak payah penat-penat nak goreng dengan tepung.Resepi kedua yang popular ialah dimasak sup lada hitam.Serius sedap kalau nak dibandingkan dengan cendawan-cendawan komersil kat market tu.So far tak ada lagi aku dengar orang berjaya tanam cendawan ni macam tanam cendawan tiram.Kalau terjumpa kat pasar tani,cuba beli.Bukan selalu boleh dapat cendawan ni,raritynya maybe sama macam cendawan truffle,hahahah!

 

IMAG1015

Yang berkeadaan baik biasanya terselit macam ni.Pastu imagine berapa luas ladang sawit

IMAG1018

Post a Comment

Tuesday, May 7, 2013

Pahat Aku Pun Nak Berbunyi Juga

Malas juga nak menyentuh soal politik dalam blog aku ni,tapi tak cerita pun tak boleh.Aku taknaklah dikatakan biased ke mana-mana pihak.Bila cenderung ke mana-mana parti,maka ulasan pun tak jauh beza dengan penganut politik tegar yang lain.

PRU 13 dah pun selesai dengan diwarnai bermacam-macam isu,warna-warni bagi pihak yang menang dan kelabu asap untuk yang kalah.Jumlah peratusan keluar mengundi sebanyak 80% telahpun menentukan keputusan dimana BN memenangi 133 kerusi,manakala Pakatan Rakyat sebanyak 89 kerusi parlimen.Tahniah kepada kedua-dua pihak yang masih menerajui dan pihak yang meningkatkan penguasaan kerusi.

Seperti biasa setiap kali selesai PRU,fenomena “rumah siap pahat berbunyi” pasti ada.Adat pertandingan ada yang menang dan kalah.Yang kalah akan menyuarakan ketidakpuasan hati dan begitulah sebaliknya.Di bandar-bandar besar,pengundi cenderung memilih aspirasi Pakatan Rakyat,manakala di kampung-kampung dan luar bandar masih lagi dengan undian membalas budi.

Sesetengah kawan-kawan aku cakap orang bandar pandai belaka,informasi banyak,berbanding orang kampung yang mudah direward dengan benda-benda one off.Pada aku statement ni kurang tepat.Nak kata tak betul,tidak juga.So,kurang tepat adalah perkataan yang paling sesuai.Sebenarnya macam ni,lain tempat lain keperluannya.

Di bandar,contohnya isu-isu seperti tol,bahanapi dan PTPTN memberi impak yang kuat sebab perkara ni mereka hadapi setiap hari.PTPTN kena bayar tiap bulan.Rasional,method perlaksanaannya atau kesan jangka panjang kepada kewangan negara jatuh nombor dua.

Di kampung perjalanan kehidupan seharian lebih ringkas.Tak perlu memikirkan kesesakan jalanraya,tol,dan sebagainya.Jadi isu-isu kritikal dibandar bukanlah keutamaan mereka.Aku bagi contoh perkampungan Felda.

Siapa berani cakap masuk je Felda semua kemudahan asas dah ada?Confirm tak pernah duduk Felda.Bermula dari rumah asas yang dikelilingi semak samun,ketiadaan jalan bertar,air bersih dan elektrik sehinggalah semuanya lengkap disediakan.Tak hairanlah sentimen “membalas budi” ni sangat kuat di Felda.Jangan salahkan mereka,kita generasi muda tak merasa perit jerih masa mula-mula meneroka tanah Felda.

Berbeza pula suasananya dibandar,segalanya serba lengkap tetapi ada cabarannya yang tersendiri.Isu-isu yang diberi keutamaan adalah sesuatu yang rapat dengan kehidupan seharian yang kosnya semakin tinggi.Bandar atau kampung kedua-duanya memerlukan perhatian yang berbeza.Kedua-dua parti samada BN atau Pakatan Rakyat perlu memperhalusi manifesto dimasa akan datang supaya golongan bandar dan kampung memperoleh faedah yang seimbang.Biar perkara yang baik itu berlangsung secara berterusan,bukan dalam tempoh sepenggal sahaja.

 

Sedikit teguran untuk SPR,

1.Kendalikanlah urusan pengundian dengan lancar dan lebih baik dimasa depan.Isu dakwat kekal yang tak kekal tu memang betul.Lepas ni tandakan kuku dengan permanent marker pen kalau perlu.Semua orang puas hati.

2.Bersihkan senarai pengundi.Aku pun taklah percaya sangat hal-hal pengundi Bangla ni,setakat empat-lima orang satu pusat mengundi apalah sangat kesannya.TAPI kalau dah obvious sangat muka Bangladesh,asas kewarganegaraan pun tak tau,itu melampaulah namanya.

3.Isu blackout.Yang ni aku tak pasti walaupun heboh diperkatakan.Bukti kukuh tak ada sorang pun tunjuk.PRU14 nanti harap semua pemantau kiraan undi menyediakan lampu suluh LED.Jangan timbul cerita tiba-tiba kotak undi bertambah.

4.BN menang,PR tak puas hati.Next election katakan PR menang,BN boleh redha tanpa bantahan?Of coz tak.Kalau macam tu sampai PRU50 pun tak habis perang fitnah dan tuduhan membuta tuli.

5.Buka lebih banyak saluran untuk pusat mengundi yang ramai pengundi berdaftar.Kesian orang tua beratur lama.

 

Aku harap dengan peratusan kerusi di Parlimen sekarang akan menghasilkan sebuah negara yang lebih baik dari sebelumnya.Sekiranya pihak pemerintah hampir terbabas,pembangkang boleh betulkan.Terlalu dominasi pun tak baik juga,ramai yang lalai.Bersungguh sangat nak duduk Putrajaya pun janganlah sampai abaikan orang kampung.Untuk kedua-dua parti,gula banyak sangat pun tak baik untuk kesihatan.Nanti dapat sakit kencing manis.

Untuk kawan-kawan yang masih lagi meluahkan rasa tidak puas hati tu,sudah-sudahlah.Kehidupan mesti diteruskan macam biasa.Apa-apapun usaha lebih lagi untuk penggal akan datang.InsyaAllah rezeki tetap ada untuk orang yang ikhlas berusaha.

Post a Comment

Supercar Peronda Dubai

Kereta peronda polis Dubai ketika pameran Arabian Travel Market.Antaranya ialah Mercedes SLS AMG,Aston Martin One-77,Ferrari FF,Chevy Camaro dan Bentley.

 

Polisi Dubai Dibekali Sejumlah Mobil Mewah 1   foto   Tempo.co

Polisi Dubai Dibekali Sejumlah Mobil Mewah 2   foto   Tempo.co

Polisi Dubai Dibekali Sejumlah Mobil Mewah 3   foto   Tempo.co

Polisi Dubai Dibekali Sejumlah Mobil Mewah 4   foto   Tempo.co

Polisi Dubai Dibekali Sejumlah Mobil Mewah 5   foto   Tempo.co

Polisi Dubai Dibekali Sejumlah Mobil Mewah 6   foto   Tempo.co

 

Info & Gambar:tempo

Post a Comment

Sambungan Projek Vios

Entri ni adalah lanjutan kepada projek Vios Rota Grid yang lepas,dimana projek tu terhenti setakat penukaran set rim,tayar dan sedikit sistem ekzos.Hasil dari projek yang lepas,kereta menjadi jinjang kerana masih mengekalkan sistem suspensi asal.Walaupun jinjang,kesan ‘sagatan’ pada sidewall tayar belakang amat teruk dan jika dibiarkan lebih lama akan membahayakan nyawa.Sebenarnya bukanlah sepanjang masa sangkut,cuma balik mengundi haritu agak ramai yang sumbat dalam satu kereta.Proses pertama sebelum menukar suspensi ialah adik aku memotong sedikit lipatan kelim di bahagian dalam wheel arch tayar belakang dan menyapukan cat epoksi hitam.

Seterusnya,memasang suspensi bolehlaras atau bahasa Inggerisnya adjustable suspension.Kali ni dia pergi sorang sebab aku terpaksa jaga bayi dirumah.Sekali lagi kedai tayar Hankook di bandar Rawang(tempat aku tukar rim dulu) dipilih sebab dia malas nak ronda banyak kedai.

Adjustable suspension yang dipasang adalah dari jenama Improve Hi-Lo,model apa aku tak tau.Harga siap pasang termasuk kos pelarasan camber lebih kurang RM1600++.Mostly dah tau kot apa beza Hi-Lo dengan Hi-Lo-Soft-Hard.Hi-Lo punya suspension ni boleh dikatakan entry level untuk kategori adjustable.Nak lagi syok laburlah duit barang lima nam ribu lagi…

Gambar-gambar pun tak banyak sebab adik aku yang shoot,kejap menegak,kejap melintang,adoiii…aku tengok pun pening.Apapun,enjoy sajalah gambar-gambar selepas tahap kerendahan dilaraskan mengikut selera adik aku.

 

2013-05-07_11-38-46_1

2013-05-07_11-38-23_1

2013-05-07_11-38-51_1

2013-05-07_11-39-12_1

Semalam aku saja-saja uji keyword sport rim murah.Kebanyakan yang tersenarai adalah blog orang perempuan,itupun sebahagiannya ikut suami tukar rim kat kedai papan Klang.Orang lelaki tak ramai bikin blog ya?Aku tak pernah bershopping kat kedai papan tu walaupun khabarnya murah.Memana pun lebih kurang je harganya,kalau murah sikit tapi jauh nak buat apa.

Kebanyakan yang aku tulis dalam ni dan beberapa lagi entri berkaitan bukanlah untuk bacaan orang banyak duit.Bermain kereta tahap marhaen tak sama macam orang kaya bermain kereta.Orang kaya tak buang masa upgrade-upgrade kereta ni,baik beli supercar terus.Dah tentu laju.

Post a Comment