Monday, April 29, 2013

Vios Rota Grid Project

Rasanya ramai boleh perasan sejak akhir-akhir ni rim aloi berbentuk concave(mangkuk) semakin popular.Istilah mudahnya orang panggil rim Rota.Aku pun tak pasti rota ni jenama rim atau nama fesyen rim tu.Rim RO_JA atau keropok ROTA aku tau la.Kebanyakan design adalah design Rays Engineering TE37SL,cuma warna dan offset je meriah sikit.Ada juga pattern jejari lain yang cun,tapi selalunya stok besar-besar  tak ada.Kena rajin ronda banyak kedai.

Sabtu lepas aku temankan adik aku untuk menukar rim standard 15 inci Vios ‘J’ manualnya.Macam biasa,kalau ada kerja-kerja berkaitan kereta ni aku akan mengkontek member sekampung yang menetap di Rawang iaitu EastOne atau lebih femes dengan gelaran Naruto di Perodua Rawang.Kebetulan beliau pun baru balik dari kerja malam,sedang elok la nak diajak merayap.

Masa aku tukar rim Myvi aku dulu,lokasinya adalah kedai tayar Hankook di bandar Rawang,tapi kali ni EastOne mencadangkan sebuah kedai rim yang terletak di Batang Kali.Jaraknya dari Bukit Beruntung lebih kurang 15 minit pemanduan.Lokasinya terletak di kordinat 3,27.663”N,101,39.501”E,nama kedai aku dah lupa.

Perancangan asal ialah untuk mendapatkan rim ADVAN TC III atau SSR SP1R,tapi hasil racunan EastOne yang memberi hujah bahawa trend Rota akan bertahan lama menyebabkan segala kajian pemadanan rim tersebut dengan Vios menjadi lebur begitu sahaja.Sebenarnya aku lebih suka play safe dengan bermain fesyen rim-rim yang evergreen,malang sekali aku sendiri tak dapat menolak keseksian rim TE37 SL 17 inci bukaan lebar 9 inci dengan offset berapa entah.Agak kaw-kaw jugalah kemangkukannya.

 

IMAG0953

Tauke kedai memberikan harga RM1600 siap semua sekali selepas menilai trade in value rim Vios 15 inci asal yang terpasang tayar Bridgestone Potenza.Selepas memilih warna rim,maka kerja-kerja memasang pun berjalan.Sepatutnya pakej yang nak dipasangkan sekali ialah sport spring,tapi tauke kedai cakap nanti sangkut pulak.Kitorang dah macam blur sikit sebab nampak gaya memang jinjang la hasilnya.Lupa nak cakap,rim TE37 SL tadi dipadankan dengan tayar bajet Ingens A1 bersaiz 215/45/17 dengan spesifikasi treadwear 300,traction AA dan temperature A.

Jadi hanya kerja pemasangan rim,balancing,menukar lug nut aluminium Rays+lock nut,dan spring buffer di bahagian belakang sahaja yang dapat dilakukan.Kos yang dileburkan tak banyak,hanya RM1750.Lebih kurang jam 2.30pm baru siap memandangkan customernya agak ramai,dan mesin memasang tayar cuma ada sebijik je.

 

IMAG0960

Balik dari Batang Kali,perut dah mendidih sebab pagi tak sempat breakfast.Apa-apahal isi perut dulu di Bukit Beruntung.Pekan Bukit Beruntung ni ada sedikit kenangan masa aku belum ada kerja tetap sekitar tahun 2004.Dulu aku agak kerap melepak dibilik hostel Perodua EastOne bila ada kelapangan dihujung minggu.Pekan kecik ni menyediakan hiburan seadanya untuk kami enjoice iaitu pilihan makanan yang sedap dan aktiviti snuker hingga ke awal pagi.Itu jelah yang boleh masa tu,Bukit Beruntung mana ada shopping complex.

Selepas perut kenyang,kami me’recce’ sport spring untuk Vios tapi kebanyakannya jauh mahal dari harga di Batang Kali.Harga spring sport di kedai Continental Bukit Beruntung sekitar RM750 belum masuk harga skru camber,sedangkan di Batang Kali cuma RM500.Setelah melakukan sedikit perbincangan,kerja-kerja merendahkan kereta diletakkan pada status ‘on-hold’ untuk mencukupkan bajet membeli adjustable suspension.

Satu job lagi yang belum selesai ialah menukar muffler belakang Vios.Muffler asal berbentuk kompressor peti ais ni sangat berkesan untuk menjimatkan minyak,Myvi pun kalah,tapi nak henjut sampai redline macam ada tersekat sikit,umpama kentut tidak lawas.Muffler Apexi(dah tentu la tak ori punya…) bentuk oval dengan paip kemasukan tidak selari dipilih sebab tak mau bunyi yang bising sangat.Hasilnya sangat memuaskan dan kerja-kerja ni memakan kos sebanyak RM260 termasuk upah pasang.Gambar lepas tukar muffler lupa plak nak snap.

 

IMAG0961

IMAG0962

So far ini je yang sempat dibuat,next time bila bajet dah cukup kasi masuk adjustable suspension dengan bodykit GT Street.Nanti aku ‘belanja’ lagi di lain entri.

 

Gambar tak ada kena mengena:

 

IMAG0954

IMAG0955

IMAG0956

Idaman EastOne tapi takde stok saiz 17

IMAG0958

Hati-hati membeli,jangan nanti kena bahan dengan member-member,haha!

Post a Comment