Monday, April 1, 2013

Mesin Masa?

Percaya dengan pengembara masa?

So far belum ada mesin yang berjaya membawa manusia ke masa silam atau masa depan.Pagi tadi aku baca news kat Dailymail tentang satu lagi video penggunaan gadget yang kelihatan seperti telefon bimbit dan ianya dirakam pada 1938.Klip video ini menunjukkan seorang wanita bercakap dan memegang sebuah telefon bimbit ketika berjalan keluar dari sebuah kilang di Massachusetts.

 

 

Untuk makluman,telefon bimbit mula dicipta sekitar pertengahan 1970-an.Diperingkat ini,telefon bimbit masih lagi bersaiz kotak kasut dan didalam video diatas,wanita tersebut memegang gadget bersaiz kecil,umpama model telefon akhir 90-an.

Berikut adalah beberapa kisah ‘pengembara masa’ yang aku jumpa di Strangerdimension.com.

1.Pada Disember 2005,di wilayah Shanxi arkeologis China membuka sebuah keranda Si Qing berusia 400 tahun yang dipercayai masih belum terusik.Apa yang mengejutkan,sebutir ‘batu’ yang jatuh ketika proses pembersihan keranda adalah sebuah jam tangan cincin dengan jarumnya berhenti pada kedudukan 10.06.

 

timetravelartifactwatch1

Lebih menarik lagi,dibelakang jam tertera tulisan "Swiss”.Hahahah!

Benar atau hoax semata-mata?anda tentukan.

 

2.Gambar dibawah dipercayai ditemui dalam laman web Virtual Museum of Canada dengan captionnya bertulis,’Kekayaan Sejarah dan Budaya Kanada’.Ianya adalah gambar pembukaan jambatan South Fork di Gold Bridge,B.C,Kanada pada awal 1940-an.

Apa yang menjadi tandatanya ialah kewujudan seorang lelaki memakai pakaian dengan fesyen moden,jauh berbeza dengan pakaian kebanyakan lelaki dalam gambar tersebut.

 

timetravelermuseumphoto (1)

 

3.Ini adalah keratan dari filem Charlie Chaplin bertajuk ‘The Circus’ yang dibuat pada tahun 1928.Kelihatan dua orang berjalan dibelakang kuda belang,seorang lelaki dan diikuti seorang wanita yang agak berumur.Wanita tersebut bercakap dan memegang sesuatu yang kelihatannya seperti telefon bimbit.

 

 

Contoh ni pulak adalah pengembaraan ke masa depan.Seorang lelaki Sweden bernama Hakan Nordkvist mengatakan pada 30 Ogos 2006 beliau telah mengembara ke tahun 2042 dan menemui dirinya sendiri yang berumur 72 tahun.Beliau sempat mengambil gambar dirinya membandingkan tatu yang sama dilengan.Videonya korang boleh tengok kat sini.Korang nilaikanlah ya?Nampak macam publicity stunt jerrr!

 

timetraveltattoo (1)

Post a Comment