Tuesday, February 5, 2013

Sony Xperia Z Yang Agak Best

Selepas menggunakan Sony Ericsson Aino U10i dan rosak hanya satu tahun dilenjan,aku dah tak berminat lagi dengan produk Sony Ericsson.Kemudian Sony Ericsson menjadi Sony semula selepas mereka dah terer buat henpon,tak perlu jenama Ericsson lagi.

Agak lama Sony tenggelam di Malaysia sampailah baru-baru ni satu model mereka menarik perhatian aku dengan rupa yang cantik dan semestinya abiliti setanding dengan ‘abang’ besar seperti Apple dan Samsung.

Dijangkakan akan dilancarkan hujung suku pertama tahun ini,Sony Xperia Z dilengkapi spesifikasi hebat dan satu ‘senjata’ sulit iaitu ciri kalis debu dan air.Trend smartphone kalis air sudah bermula di Jepun agak lama,cuma pengeluar US,Korea dan Taiwan lambat menyedari kewajipan smartphone harus bercirikan kalis debu dan air.

 

Spesifikasi Sony Xperia Z

Dimensi  139x71x7.9mm
Berat 146gram
Skrin -TFT capacitive 16M warna
-1080x1920,5.0 inci,441 ppi
Memori 16GB,2GB RAM
-slot MicroSD hingga 32GB
Kamera -13.1MP
-2.2MP kamera kedua
Operasi Android OS v4.1.2 JellyBean
CPU Empat teras 1.5GHz Krait
GPU Adreno 320
Bateri 2330mAh
Lain-lain -kalis air sedalam 1 meter selama 30 minit
-Sony Mobile BRAVIA Engine 2
-A-GPS + GLONASS

 

xperia-z

 

Gadget elektronik memang cantik berwarna hitam walaupun nampaknya kemasan macam ni bakal meninggalkan cap jari yang banyak.Paling teruk bila lepas jawab panggilan,minyak dari kulit muka akan bersememeh kat skrin telefon.Tak apalah,lap saja habis cerita.

Dari segi rekabentuk memang win,ringkas,tapi butang Power macam janggal pulak duduk kat tengah.Dari segi ergonomik,memang senang nak petik guna ibu jari,tapi tetap nampak aneh.Mungkin sebab bentuknya bulat dan terbonjol.Sekali imbas nampak macam butang fizikal untuk shutter kamera.

Harganya masih belum diketahui,tapi aku rasa mungkin murah sikit dari jenama pemain-pemain utama lain.

Post a Comment