Friday, January 4, 2013

Tucuxi;Kereta Sport Elektrik Indonesia

Aku terjumpa berita ni dalam Tempo Interaktif,akhbar Indonesia online berkenaan perkembangan dunia automotif mereka.
Seorang designer kereta custom graduan ITS,Danet Suryatama dari Kupu-Kupu Malam Autocustom Jogjakarta mencipta sebuah kereta sport elektrik yang diberi nama Tucuxi.Aku tak tau macamana nak sebut dengan betul,tu-su-ki,tu-chu-zhi atau tu-chu-ki.Ape-apelah.
Tucuxi adalah nama spesies dolphin air tawar yang terancam dek kepupusan.Manakala kereta sport elektrik Tucuxi adalah spesies baru kereta elektrik yang menyerupai dolphin(gurau je,heee) dan mampu memecut sehingga 240kmj.Kuasa baterinya mampu membekalkan tenaga sehingga 300km jarak perjalanan setiap kali dicas penuh.
Tempoh pengecasan penuh adalah kira-kira empat jam.Danet Suryatama cakap,Tucuxi ni hanya akan dibina sebanyak 200-400 unit sahaja dan harga seunit adalah Rp 1.5 billion(lebih kurang RM445,950.00).Juga disertakan poster full size gratis Julia Perez.
But wait,ada tak orang perseorangan kat Malaysia ni berjaya bikin kereta sport elektrik?

Spesifikasi:
-Berat:1112.1kg
-Tinggi:1200mm
-Lebar:1995mm
-Bateri:Li-Ion Phosphate/Nano-Lithium
-Jarak pemanduan:320-480km
-Motor:200kW Permanent Magnet
-Kapasiti:4 penumpang
-Material badan:Aramid carbon fiber komposit

311258_294482320662504_585164580_n
182549_294477877329615_597573470_n
420534_294477953996274_753017481_n
540916_294482277329175_956279846_n
Electric-Cars-Tucuxi-looks-from-the-side
Images from thecardriving

Post a Comment