Sunday, January 27, 2013

Zain Saidin + Rozita Che Wan:Ada Orang Ketiga?

Bang Najib???

Post a Comment

Monday, January 14, 2013

Edisi Gigil;Rooting HTC One X JellyBean

Disebabkan hari ni kebosanan yang amat sangat,tiba-tiba nafsu nak meng’rootingsmartphone muncul semula.Serius walaupun proses rooting berjalan lancar,tangan gua still gigil lagi ni.Korang semua sedia maklum yang proses rooting agak berisiko mengkondemkan phone korang,tapi tak taulah jiwa gua ni tak boleh tahan nak rooting jugak.

Sebenarnya sepanjang hidup aku belum pernah ada device yang virgin sampai betul-betul rosak.Semuanya pernah aku bega-bega/dismantle/tweak dan macam-macam istilah yang sewaktu dengannya.

Selepas melakukan kajian selama beberapa minggu dan membaca tutorial Unlock Bootloader dan Rooting One X di omghackers.com,maka bermulalah proses rooting.Oh ya,membaca tutorial sahaja tidak memadai,aku jugak menelaah video tutorial berkaitan rooting One X yang dihasilkan oleh cursed4eva.Carilah kat YouTube ya?

Pasaipa tangan aku gigil lagi nih?

 

Ok,sementara data-data dalam phone aku dibackup menggunakan Titanium Backup,aku merepek sekejap kat sini.Sebenarnya tak banyak tutorial berbahasa Melayu yang mudah diikuti untuk menjalankan kerja berisiko tinggi ni.Memang ramai mereka-mereka yang pro dalam kerja-kerja rooting,tapi tak ramai yang ada blog dan menulis tutorial.

Sebabnya kalau tersalah langkah,phone korang akan menjadi batu-bata mahal yang tidak berguna.Istilah sains perkomputerannya adalah bricking.Tak faham?Senang cakap phone korang jahanam.Proses ni memerlukan seseorang yang cukup ballsy untuk memperjudikan nasib smartphone yang berharga ribuan ringgit.Segala risiko tanggung sendiri okeh.

Kaedah rooting One X ni aku tak beranilah nak tulis takut salah guide,cuma apa yang aku boleh cakap ialah follow baik-baik tutorial dalam omghacker.com dan video rooting cursed4eva.InsyaAllah selamat.Sebaiknya smartphone korang tak ada apps yang berbayar sebelum Unlock Bootloader sebab semuanya akan hilang.Ingat tu.

Satu perkara lagi,tutorial tu untuk One X Ice Cream Sandwich,maka ada beberapa step yang kena switching antara Charge Only dan Disk Drive.Dalam JellyBean tak ada,maka cukup dengan enable usb debugging.

 

1.Unlocking Bootloader

Secara asasnya daftar di HTCDev,lepas tu pastikan dah download dan install ADT Google SDK dan seterusnya ikut langkah yang diberikan.Dalam tutorial cursed4eva,diorang terus skip ke Step 8 untuk melengkapkan proses Unlock Bootloader.

 

2.Rooting

Tonton video YouTube dan fahami langkahnya betul-betul.Kalau boleh salin stepnya atas kertas.Sebelum tu sediakan keperluan yang diminta seperti fail zip fastboot.rar yang siap sedia diunzip dalam Local Disc C:.

Jangan tertinggal command tambahan fastboot erase cache tu ya?

 

2013-01-14_15-49-37

Ini ajelah screenshot yang aku dapat ambik selepas buat validation guna Root Validator

 

Oklah,walaupun proses rooting dah selesai,sebenarnya aku masih blur nak buat apa sebenarnya kat phone aku ni.Orang cakap boleh bagi power la,save bateri la,internet laju la,memacam lagi ayat manis,hahah!Maybe selepas install custom ROM kot?Bagi aku masa untuk explore kelebihan rooting ni dulu,then kita cerita-cerita lagi kat sini.

Post a Comment

Saturday, January 12, 2013

Perpindahan Pemain EPL Januari 2012/2013

Perpindahan pemain EPL adalah antara carian tertinggi di blog aku ni,so kali ni aku sediakan data perpindahan pemain EPL musim 2012/2013 untuk pertengahan musim.

Nama Pemain
From
To
(juta Euro)
1.Angelo Henriquez Man. United Wigan loan
2.Daniel Sturridge Chelsea Liverpool 15
3.Wallace Fluminense Chelsea 5.4
4.Wellington Paulista Cruzeiro West Ham  
5.Marouane Chamakh Arsenal West Ham  
6.Joe Cole Liverpool West Ham  
7.Mathieu Debuchy Lille Newcastle United 6.2
8.Demba Ba Newcastle United Chelsea 8.5
9.Hope Akpan Crawley Town Reading  
10.Ezekiel Fryers Standard Tottenham 3.5
11.Alfred N’Diaye Bursaspor Sunderland 3.7
12.Stephen Kelly Fulham Reading 1.5
13.Loic Remy Marseille QPR 10.5
14.Joel Atletico Madrid Wigan loan
15.Vegard Forren Molde Southampton 4.8
16.Dean Santagelo Ausburg II Manchester United  
17.Mapou Yanga-Mbiwa Montpellier Newcastle United 8
18.Yoan Gouffran Bordeaux Newcastle United 2
19.Moussa Sissoko Toulouse Newcastle United 2.5
20.Massadio Haidara Nancy Newcastle United 2.5
21.Wilfried Zaha Crystal Palace Manchester United 11.8
22.Emmanuel Frimpong Arsenal Fulham loan
23.Paul Scharner Hamburger Wigan  
24.Lee Camp Nottingham Forest Norwich City  
25.Kei Kamara Sporting Kansas City Norwich City  
26.Luciano Becchio Leeds Norwich City  
27.Danny Graham Swansea Sunderland 5.8
28.Kevin Mbabu Servette Newcastle United 1
29.Coutinho Inter Milan Liverpool 10
30.Urby Emanuelson Milan Fulham loan
31.Stanislav Manolev PSV Eindhoven Fulham loan
32.Yacouba Sylla Clermont Aston Villa 2.4
33.Suk-Yoong Yun Chunnam Dragons QPR  
34.Christopher Samba Anzhi Makhachkala QPR 15
35.Nick Blackman Sheffield United Reading  
36.Brek Shea Dallas Stoke 3
37.Roland Lamah Osasuna Swansea loan
38.Lewis Holtby Schalke Tottenham 1.8
39.Eyong Enoh Ajax Amsterdam Fulham  
40.John Stones Barnsley Everton 3.5
41.Simon Dawkins Tottenham Aston Villa  
42.Nacho Monreal Malaga Arsenal 10
43.Jack Butland Birmingham Stoke 3.8
44.Stefan Galinski Derby County Stoke  
45.Andros Townsend Tottenham QPR loan
46.Jermaine Jenas Tottenham QPR  
47.Tal Ben Haim Portsmouth QPR free
48.Kader Mangane Al Hilal Riad Sunderland loan
49.Emanuel Pogatetz Wolfsburg West Ham loan
50.Roger Espinoza Kansas City Wigan free

Post a Comment

Monday, January 7, 2013

Tucuxi Terhaibat Kemalangan

Jumaat lepas aku ada tulis pasal kereta elektrik Tucuxi,hari ni lain pulak ceritanya.Mobil sport listrik kebanggaan Indonesia kemalangan akibat melanggar tebing dan tiang elektrik.Kereta milik Menteri BUMN,Dahlan Iskan dipercayai mengalami kerosakan tayar sebelum kemalangan.

Beliau memandu kereta tersebut dari Solo ke Magetan yang laluannya berbukit dan curam.Menurut saksi,Tucuxi itu menggesel Kijang,sebelum terbabas ke tebing.Dipercayai Kijang tersebut ialah Toyota Kijang,bukan kijang liar ya tuan-tuan.

Setakat ni sudah dua kali kenderaan kebanggaan Indonesia kemalangan.Sebelum itu,kapal halimunan trimaran KCR Klewang terbakar selepas sebulan dilancarkan.

 

Dahlan Iskan Kecelakaan Saat Test Drive Ferrari Listrik Tucuxi   foto   Tempo.co-142335

Dahlan Iskan Kecelakaan Saat Test Drive Ferrari Listrik Tucuxi 3   foto   Tempo.co-142809

Dahlan Iskan Kecelakaan Saat Test Drive Ferrari Listrik Tucuxi 2   foto   Tempo.co-142708

Post a Comment

Friday, January 4, 2013

Tucuxi;Kereta Sport Elektrik Indonesia

Aku terjumpa berita ni dalam Tempo Interaktif,akhbar Indonesia online berkenaan perkembangan dunia automotif mereka.
Seorang designer kereta custom graduan ITS,Danet Suryatama dari Kupu-Kupu Malam Autocustom Jogjakarta mencipta sebuah kereta sport elektrik yang diberi nama Tucuxi.Aku tak tau macamana nak sebut dengan betul,tu-su-ki,tu-chu-zhi atau tu-chu-ki.Ape-apelah.
Tucuxi adalah nama spesies dolphin air tawar yang terancam dek kepupusan.Manakala kereta sport elektrik Tucuxi adalah spesies baru kereta elektrik yang menyerupai dolphin(gurau je,heee) dan mampu memecut sehingga 240kmj.Kuasa baterinya mampu membekalkan tenaga sehingga 300km jarak perjalanan setiap kali dicas penuh.
Tempoh pengecasan penuh adalah kira-kira empat jam.Danet Suryatama cakap,Tucuxi ni hanya akan dibina sebanyak 200-400 unit sahaja dan harga seunit adalah Rp 1.5 billion(lebih kurang RM445,950.00).Juga disertakan poster full size gratis Julia Perez.
But wait,ada tak orang perseorangan kat Malaysia ni berjaya bikin kereta sport elektrik?

Spesifikasi:
-Berat:1112.1kg
-Tinggi:1200mm
-Lebar:1995mm
-Bateri:Li-Ion Phosphate/Nano-Lithium
-Jarak pemanduan:320-480km
-Motor:200kW Permanent Magnet
-Kapasiti:4 penumpang
-Material badan:Aramid carbon fiber komposit

311258_294482320662504_585164580_n
182549_294477877329615_597573470_n
420534_294477953996274_753017481_n
540916_294482277329175_956279846_n
Electric-Cars-Tucuxi-looks-from-the-side
Images from thecardriving

Post a Comment

Thursday, January 3, 2013

Leopard Evolution;Bakal Milik TNI-AD

Aku baru je habis baca majalah Perajurit keluaran Januari 2013.Semalam tengok-tengok juga kot-kot ada majalah Tempur,tapi nampaknya tak ada.Tempur memang selalu terganggu keluarannya,aku rasa sebab proses penerbitan majalah tu diusahakan dalam keadaan kekurangan penulis.Menulis artikel militari memang tak banyak isu terutamanya isu ketenteraan tempatan.

Dalam Perajurit isu Januari 2013,dua topik menarik pertamanya tentang ketibaan dua unit pertama helikopter SAR(Search And Rescue) Eurocopter EC725 Cougar TUDM dan juga ekspo Indo Defence 2012.Sebenarnya helikopter(penulis artikel militari suka menulis helikopter sebagai pesawat sayap putar) EC725 ni mencecah bumi Malaysia pada 28 November 2012 di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah,Subang iaitu diangkut menggunakan pesawat kargo Antonov AN124.

Pembelian yang dimuktamadkan oleh Kerajaan Malaysia pada DSA 2010 dengan nilai RM1.6 bilion ialah untuk perolehan sebanyak 12 unit EC725 lengkap dengan keupayaan SAR,khidmat latihan,alat ganti dan beberapa lagi hal yang berkaitan dengan pengoperasian EC725.Info lebih lanjut,puas baca dan tengok gambar,sila dapatkan majalah Perajurit yang terbaru.Aku tak boleh tulis banyak-banyak,sebab artikel orang.Kena hormat karya dia.

Kedua,khabar-khabar angin tentang penambahan aset baru TNI terjawab dalam liputan ekspo Indo Defence 2012.Sebelum ni mat-mat Indon memang jaki dengan Malaysia bila kita ada membeli aset ketenteraan baru.Kali ni mereka lebih lantang di medan forum internet kerana Indonesia berbelanja agak besar untuk menggantikan aset-aset yang usang.

 

revolution

Antara yang paling menarik perhatian ialah Kerajaan Indonesia membuat keputusan untuk membeli sejumlah MBT(sebelum ni Indonesia tidak memiliki Main Battle Tank) baru dan terpakai iaitu Leopard Revolution,Leopard 2A4(terpakai Jerman),kenderaan sokongan MBT dan Marder IFV(terpakai Jerman).Jumlah kos pembeliannya agak menarik,hanya US$280 juta.Lebih kurang RM840 juta.Nilaian itu adalah untuk pembelian sebanyak 63 unit Revolution,40 2A4,10 MBT support vehicle,dan 50 Marder IFV.IFV adalah bermaksud Infantry Fighting Vehicle.

Di Indonesia pun sama macam di Malaysia,tetap ada pihak pembangkang yang mempersoalkan kesesuaian Leopard untuk beroperasi di mukabumi Indonesia.Walaubagaimanapun pembelian tetap diteruskan,cuma tak tahulah samada unit ujian sudahpun diuji secara ekstensif dengan mukabumi negara seberang.Leopard Revolution seberat 60 tan,berbanding MBT Malaysia PT91-M yang hanya seberat 46.5 tan.Itu baru MBT,khabar tentang TNI-AU bakal dapat helikopter tempur Apache?Sakan Indonesia shopping ya,heeee!

Dari sudut doktrin peperangan TNI,aku tak tahu nak ulas.Maaf,sebab aku bukan pemikir militer apatah lagi ada kawan-kawan dalam bidang tu.Jadi apa yang aku tuliskan lebih sesuai untuk dibaca orang biasa yang berminat dengan dunia ketenteraan terutamanya aspek teknikal.Tidak ada istilah-istilah berat,maklumlah pembaca blog aku mungkin terdiri dari wanita yang secara asasnya kurang tahu tentang dunia militari.

Apa bezanya antara Leopard dan Leopard Revolution?Dari segi nama kita boleh tahu Leopard Revolution adalah versi naiktaraf modular Leopard 2A4.Antara perbezaannya ialah:

-pakej armor komposit AMAP(Advanced Modular Armor Protection) menggunakan teknologi nano seramik,aloi titanium dan steel yang lebih moden.

-bersifat modular,boleh disesuaikan untuk keperluan samada hentaman RPG atau IED.Kelebihan modular adalah kebolehan untuk ditukar-ganti jika rosak.

-Dilengkapi smoke grenade launcher baru iaitu Rheinmetall ROSY

-remote controlled 12.7mm machine gun

-Revolution mendapat sistem kawalan tembakan terbaru,periskop 360 darjah dan sistem pengurusan medan tempur

-dibekalkan auxiliary power unit untuk menjalankan operasi MBT ketika enjin dimatikan.

 

Agak cemburu juga Indonesia dapat MBT canggih,tapi tak apa.Malaysia tak suka mewujudkan suasana perlumbaan senjata di Asia Tenggara.Kita pakai apa yang sesuai dengan negara kita.Baru-baru ni aku terbaca dalam buku,lupa tajuknya,kos melatih seorang pilot Apache adalah sebanyak 4 juta pound.Hanya 2-3% layak menerbangkan Apache,contohnya pilot perlu menghafal fungsi 227 butang pada kokpit yang menghasilkan ribuan kombinasi.Malaysia takkan bazir duit beli Apache punya…

 

revolution_l3

revolution_l2

revolution_l1

Info & gambar:majalah Tempur,military-today.com

Post a Comment

Smartphone?Tak Bermakna Tanpa Internet…Yang Laju!

Semalam dua entri aku padam semula sebab tengah menaip tetiba lost,hilang arah tuju.Sebelum aku merepek yang bukan-bukan,terpaksalah aku delete semula.

Hari ni aku terbaca dalam Kosmo! Online tentang kelonggaran syarat skim rebat RM200 telefon pintar untuk belia.Sebelum ni salah satu syaratnya ialah had harga telefon pintar yang layak mendapat rebat adalah maksimum RM500.Nampaknya gomen terpaksa akur dengan desakan belia bahawasanya telefon pintar pada harga RM500 adalah tidak cukup pintar.Maka,tiada lagi had harga telefon pintar yang boleh dibeli.Bolehlah teruskan niat untuk mendapatkan iPhone 5,Galaxy S3 dan sebagainya.

Aku malas nak sentuh dari sudut pandangan politik sebab banyak sangat spekulasi nak pulak dekat-dekat PRU ke-13 Mac nanti.

 

no-signal-400x288

Tapi macamanapun perlu dipertimbangkan juga syarat lain iaitu ianya hanya untuk pelanggan baru atau sedia ada pakej data mobile.Yang ni berat sikitlah.Siapa yang memang melanggan pakej data tak jadi masalah.Untuk pelanggan baru,hati-hati sebab anda bakal diikat dengan kontrak selama satu atau dua tahun.Dek kerana nak mendapatkan rebat RM200,tak pasal-pasal kena tambah beban tanggungan bulanan.

Contohnya macam pakej data 3Gb mobile internet yang aku pakai sekarang.Komitmen bulanan boleh dikatakan purata RM100,termasuk caj tetap RM68 dan juga caj panggilan & SMS.Operator lain macam Celcom/Maxis aku tak taulah.Dengarnya lebih lagi.

Sebab itulah had pendapatan belianya diletakkan agak tinggi iaitu RM3000 supaya hanya yang benar-benar mampu memberi komitmen layak memohon skim rebat ni.Yang gaji kurang dari tu bukan tak boleh,cuma kena fikir masak-masak.Walaupun komitmen RM100 mungkin nampak macam tak besar mana,tapi sebenarnya agak beban jugalah.Tiap bulan nak bayar kereta,rumah sewa,loan belajar,makan minum,dan sebagainya.

Walaupun mampu memiliki telefon pintar + mobile internet,tapi poket kering aku tak rasa itu pintar.Utamakan perkara wajib dulu.Rasa down dikelilingi kawan-kawan yang semuanya bertelefon pintar?Apa nak downnya,sebelum ni boleh hidup tanpa telefon pintar,kenapa sekarang tak boleh ye tak?

Yang penting pastikan kewangan stabil dulu sebelum membuat keputusan untuk berkomitmen dengan bil bulanan.Lagipun kat Semenanjung Malaysia ni coverage HSDPA HANYA di kawasan berpopulasi tinggi je,bandar besarlah tu.Setakat bandar kecik-kecik ni buat rugi je langgan pakej data.Sebabnya speed internet di bandar kecik dan diluar bandar sangat sampah.Apa guna ada smartphone kalau coverage tahap 3G je.Serius tak laju.Kalau korang puas hati aku tak taulah,macam baru-baru ni DiGi upgrade pemancar dia.Speed internet kat area rumah aku turun ke tahap 3G daripada sebelum ni HSDPA.Rasa macam tersumbat pun ada sebab dah biasa internet laju.Tapi sekarang dah oklah.

Ingat ya?Point penting tu.Semak dulu kelajuan internet di kawasan korang tinggal/kerja.Aku ingat lagi betapa pahitnya pengalaman menggunakan internet berkelajuan sampah.Pernah aku pakai broadband,pakej data 5Gb@RM99 sebulan.

Duduk Shah Alam dapat signal 3G(kawasan TTDI Jaya) dengan purata kelajuan data transfer 30-60kbps.Sebulan aku hanya mampu pakai 3Gb,rugi bayar RM99 tapi tak dapat guna 5Gb.Kelajuan internet tahap purba macam tu hanya sesuai zaman Nokia 3310 saja.Bila aku nak terminate,ada hati diorang nak bagi diskaun 50% kat bil aku.Ceh!

Oklah,akhir kata belia luar bandar tak payah la berangan pakai smartphone.Apa guna ada smartphone kalau tak diperkasakan dengan pakej data,dan apa makna pakej data kalau coverage tak ada,hehehehe!Kesian orang kampung!

 

*Image from MalaysianWireless.com

Post a Comment