Tuesday, December 31, 2013

Entri Penutup 2013


Kembali bertemu selepas lama aku tak mengemaskini entri blog ni.Nak kata sibuk tu tak lah,cuma ketiadaan komputer untuk menaip.Masa yang ada depan PC pun biasanya digunakan untuk mengemaskini laporan bulanan.Selebihnya masa aku banyak dihabiskan ditapak semaian keratan pokok.
Seronok sebenarnya belajar benda-benda baru.Bidang pertanianlah satu bidang yang masih lagi dipandang rendah oleh sebahagian masyarakat kita.Sesetengah orang tak bagi anak dia belajar Ijazah yg berkaitan pertanian.Kerja kotor katanya.Baik jadi engineer atau cikgu,besarkan perut dengan kerusi empuk dalam kondisi aircond.
Berapa gaji engineer fresh grad?
Adik member aku study akaun sampai Ireland,balik tanam rock melon atas tanah 3-4 ekar,rilek je dapat puluh ribu semusim.Amacam?
Realiti yang kita semua tak sedar ialah,kebanyakan benda yang kita makan hari-hari adalah diimport dari luar.Barang makan yang paling asas,beras,pun diimport dari luar sebab bekalan dalam negara tak cukup.Ingat lagi perkataan Negeri Kedah Jelapang Padi?
Aku rasa dah tak relevan lagi dah sekarang ni.Cuba jenguk-jenguk sawah padi kat Alor Star nun.Banyak yang tanam rumput dari padi.Yang ditambak jadi taman perumahan pun banyak juga.Terengganu,Pulau Pinang,Perak dan Kelantan pun ada padi tapi tak secantik dan sesistematik sistem penanaman padi di Selangor.Kalau ada rezeki ke negeri orang,tengok-tengoklah sama benda yang kita letak dalam pinggan tiap hari.
Bercakap mengenai import makanan,apa benda yang kita tak import?Hampir semua import belaka.Cili kering,bawang,kentang,kobis...banyaklah kalau nak ditulis satu-satu.Bayangkan semua benda-benda ni tak mampu lagi dibekalkan ke negara kita,dan yang dihasilkan dalam negara pulak melambung berganda-ganda harganya sebab tak cukup bekalan.Boleh jawap "duduk oversea kalau Malaysia mahal"?
Sistem yang ada sekarang tak betul.Terlalu mengejar kemodenan infrastruktur sampai terlupa asas untuk hidup iaitu makanan.Tengok macam aku ni ha,nak menaip pun gigil sebab tak lunch lagi.Apa guna PC power kalau tak larat nak menaip sebab kebulur?
Bila dah kebulur cari nasik.Mana datang nasik?Dari beraslah.Beras pulak siapa tanam?Orang kampunglah,Malaysia punya.Ye ke?.....cuba check bebaik dari mana datangnya...

Sebelum aku habiskan entri ni,aku ucapkan Selamat Tahun Baru 2014,dan bertabahlah menghadapi cabaran berat ekonomi  2014.Berbelanja dengan bijak,tambahkan pendapatan.



Post a Comment

Tuesday, December 10, 2013

Renungan Sejenak


Tadi aku luangkan masa agak lama membelek inbox email Yahoo.Walaupun email utama aku pakai sekarang ialah Gmail,semua komen dalam blog aku ni akan masuk kedalam email Yahoo.Ada la satu dua email yang aku sempat reply awal,ada jugak yang dah hampir setahun baru aku sedar ada komen kat entri tu.Maaf lah ye?Ada tujuh ratus lebih entri yang berkemungkinan dibaca orang.
Sambil-sambil scroll inbox lama-lama,rupanya ada juga komen yang aku terlepas pandang.Bila aku baca semua komen-komen yang aku dapat,aku sedar yang tak semua penulisan aku diterima orang.Aku mengaku,ada fasa-fasa zaman berblogging aku yang agak keras dan agak semberono.Mostly entri-entri lama.
Terima kasih untuk semua yang menegur samada secara baik atau kasar.Semuanya adalah pembaca blog ni.Tak semua benda yang berlaku disekeliling kita ni boleh dikongsi sewenang-wenangnya.Apatah lagi andaikata ianya ditulis dengan skil yang rendah,barang pasti maksudnya akan disalahertikan.
Dalam masa kejarangan aku menulis entri ni,aku juga ada berfikir tentang hala tuju blog ni,apa matlamat sebenarnya.Dalam kebanyakan entri aku suka kongsi maklumat ilmiah,pengalaman dan sikit sebanyak penulisan buah fikiran yang tak berapa nak genius.
So,aku buat keputusan untuk mengekalkan penulisan pengalaman dan maklumat ilmiah sahaja berbanding ulasan atau luahan perasaan terhadap kebobrokan dunia sekeliling.Dikhuatiri ramai yang sakit hati dan menyumpah seranah.Tak semestinya apa yang baik itu betul pada masanya.
Diawal-awal aku berblogging dulu memang aku cuba menegur dunia sekeliling aku,malangnya orang kita sukar menerima perubahan.Tegar macam tunggul balak.Apapun aku akan kembali menulis benda yang aku arif sahaja.

*Hujan diluar pejabat mencurah-curah turun.Macamana aku nak pegi stesen bas nihhh??


Post a Comment

Wednesday, November 27, 2013

Respon Dari Pengurus Perodua SC


Berkenaan isu aircond kereta aku semalam,pagi tadi aku sempat menghubungi pihak Perodua Servis Sunway Damansara Technology Park melalui emel.Emel aku dijawab oleh Senior Manager Encik Sazali bin Md.Atan yang menerangkan situasi sebenar.
Apa yang berlaku ialah,cawangan Perodua Servisnya tidak pernah melantik mana-mana pihak luar untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan di premis mereka.Kejadian yang berlaku keatas kereta aku disebabkan oleh pekerja mereka yang tidak amanah dalam menguruskan pelanggan.
Antara lain isi kandungan emel beliau ialah,beliau bertanyakan kenapa aku tidak menservis kereta melalui syarikat,dimana pembayaran dibuat di kaunter dan disertakan resit.Begini ceritanya:

Pagi Jumaat tu aku ke Perodua Servis Sunway Damansara Technology Park selepas beberapa hari sebelumnya bertanyakan cawangan-cawangan  Perodua Servis berkenaan kos menservis sistem aircond.Memandangkan kos menservis disini lebih berpatutan dan jugak dekat,aku pilih pusat servis ni.Aku pun memang biasa hantar kereta buat major servis.
Macam biasalah,pergi ke kaunter dan bertanyakan costing kerja-kerja pembaikan aircond.Lepas tu tunggulah sekejap.Hari tu aku menunggu kat bilik tingkat atas sebab agak ramai orang sementara SA memeriksa punca kerosakan sistem aircond aku.
Tak lama lepas tu SA panggil aku bagitau kompressor rosak.Tah datang dari mana,tetiba ada Cina pomen yang offer kompressor recon.Nampak macam baik benar dengan SA tu.Aku takdelah fikir bukan-bukan sebab  mula-mula aku sampai kat Perodua SC tu pun memang aku berurusan dikaunter.Telahan aku agaknya kerja-kerja aircond memang di 'sub con' pada pomen luar.
Tapi bila bayar,Cina tu cakap bayar kat dia sebab dia cuma tumpang bengkel tu.Dah sah la takde resit.So,aku fahamlah ni projek luar staff diorang.Itupun aku tak berapa kisah sangat asalkan kerja dibuat dengan betul.
Yang menjadi persoalannya ialah,aku berurusan dikaunter,kenapa mekanik luar yang dipanggil?Aku tak mempersalahkan pihak pengurusan Perodua SC tu,cuma adalah malang bagi mereka mempunyai pekerja-pekerja yang tidak amanah.
Apa yang aku dah bayar pun takdelah aku fikir nak minta semula.Biarlah sistem pengadilan akhirat yang menentukan.Apapun aku ucapkan terima kasih banyak kepada Encik Sazali yang sudi menjawab emel aku.Pesanan aku kepada pemilik kenderaan Perodua,beberapa perkara perlu diambil perhatian:

1.Siapa yang menjalankan kerja-kerja pembaikan
2.Diterangkan secara terperinci bahagian mana yang mengalami kerosakan
3.Memastikan mekanik menjawab apa juga persoalan yang dibangkitkan pemilik kereta.Sekiranya mekanik cuba mengelak dengan alasan sibuk dan juga bekerja dibelakang pandangan kita,PASTI ada sesuatu yang cuba disembunyikan.Ini memang PASTI.Pasti kencingan sedang berlaku.
4.Perhatikan cara mekanik mencari punca kerosakan.Setakat buka bonet,intai-intai celah enjin then terus declare kompressor rosak,mekanik tu memang nak kena ketuk dengan spanar saiz 42.

Post a Comment

Pomen Melayu dan Magnetic Coil Sebenar Myvi


Hari ni aku nak share sesuatu pasal kebangsatan pomen bangsa C*** ni.Mungkin ada yang dah baca entri pasal penukaran pulley magnetik kompressor air cond di sebuah pusat servis Perodua Kota Damansara.Sebaiknya baca cerita tu dulu sebelum membaca sepenuhnya entri yang ni.
Lebih kurang dua ke tiga minggu lepas,sistem aircond kereta aku lumpuh sepenuhnya disebabkan masalah yang sama;magnetik klac tidak engaged.Memandangkan minggu depan wife aku akan menggunakan kereta ni di Raub dan berjauhan dengan aku,ada baiknya aku perbaiki apa-apa masalah yang berkaitan dengan kereta.Amat merimaskan memandu dalam keadaan panas terik apatah lagi ada anak kecil.
Semalam waktu lunch aku hantar kereta ke bengkel aircond untuk pembaikan,itupun disebabkan satu kejadian lain.Sebelum tu wife aku call,bagitau cermin tingkap sebelah pemandu pecah disebabkan lentingan batu di MRR2.Kereta dibawa ke bengkel cermin DR.CERMIN SDN.BHD yang terletak di Jalan Besar berhampiran simpang ke Paya Jaras.Kos yang terkorban adalah RM180.Lepas siap pasang cermin tu,mekanik berpesan jangan turunkan cermin tingkap 3 hari untuk memastikan gam yang melekatkan cermin pada frame power window melekap sempurna.
Owh,3 hari tak boleh turunkan cermin + air cond rosak.....Rentung lah macam ni..

Terpaksa juga diusahakan membaiki aircond seberapa segera.Kesian kat isteri yang memandu dalam kepanasan.Aku teringat suggestion dari Abang Nazri driver berkenaan soalan aku tentang kedai aircond yang bagus.Dia bagitau dua tempat,nak Melayu ke Cina?Aku prefer Melayu.
Tengahari semalam aku call semula abang Nazri lokasi kedai tu.Kedai membaiki penghawa dingin kenderaan milik orang Melayu ni bernama AZBI AIR COND kalau tak silaplah.Azbi tu memang betul dan terletak di MasGenuine Square,Lorong Melati,Kuang,Selangor.Koordinat E 3'14"13,N 101'32"25.5.Kedai dan tuan kedainya kelihatan seperti orang yang baik-baik,In Sya Allah..
Sampai je kat workshop tu aku bagitau aircond aku tak function.Sorang mekanik yang aku kira muda sangat lagi memeriksa wiring sistem aircond.Aku tak bagitau la apa hasil diagnosis aku sendiri,saja nak tengok dia dapat baca ke tak punca masalah aircond aku.
Kemudian dia cakap api ada bila suis on,tapi klac magnetik tak melekat.Haaaa....itulah dia puncanya.Dia buka bumper untuk check punca masalah,dan sementara tu aku melantak nasik sekejap di restoran berhampiran.Selesai makan,budak tu cakap pulley yang dipasang kat kereta aku tu BUKAN PULLEY YANG SESUAI dengan kompressor aku.
Untuk kefahaman semua,terdapat dua jenis kompressor yang dipakai oleh Myvi model pertama sehingga model terakhir sebelum bertukar kepada model Myvi sekarang(lagi best).Untuk model FACELIFT sehingga yang terakhir,pulley kompressornya menggunakan bearing yang LEBIH LEBAR berbanding pada pulley kompressor model pertama.
Aku dimaklumkan oleh mekanik,pulley yang ada kat kereta aku tu adalah pulley untuk model lama.Bearingnya kurang lebar berbanding tapak bearing pada kompressor.Aku terangkan dengan lebih detail dalam gambarajah dibawah:


Boleh nampak?
Permukaan bearing yang bertanda merah tak dapat memegang pulley dengan kemas pada kompressor sebab memang bukan barang dia.Pasang memang boleh pasang,tapi kena ingat,pulley tu ditarik kuat ke satu arah (anak panah merah) oleh belting.Permukaan bearing tak dapat memegang pulley dengan stabil dan akibatnya pulley menyenget sedikit dan merenggangkan jarak antara klac (berwarna biru) dengan magnetic coil pulley.Tapak bearing pada kompressor juga mengalami kerosakan akibat tekanan melampau.

Nampak remeh saja kan?
Tahu tak kerana perbuatan bodoh mekanik C*** ni,kompressor aku hampir rosak?Sekiranya bearing baru yang lebar tak dapat duduk dengan kemas pada kompressor (bergoyang),aku terpaksa membeli kompressor baru.Mujur mekanik tak gelojoh suruh aku tukar kompressor baru.Dia cuma pasangkan pulley baru dengan bearing yang sepatutnya.
Yang menambahkan marah aku ialah pulley C*** haramjadah tu pasang ialah pulley recon.Getah yang berfungsi sebagai spring pada klac pulley dah nampak keretakan halus walaupun aku baru pakai lebih kurang 6 bulan.
Lepas dipasang pulley baru,mekanik melaras jarak antara klac dan magnetic coil.Jarak tu kena cun-cun je lebih kurang 1mm,tak boleh jauh sangat,tak boleh terlalu rapat.Lepas test run dan memeriksa paras gas,semuanya ok.Cuma agak kurang sejuk sikit sebab aku belum buat full servis.Confirm tebal habuk kat blower kabin.
Kos yang terlibat RM350 untuk set pulley baru (memang baru sebab pomen Melayu tak kisah kita tengok dia buat kerja + konsultansi) dan upah pemasangan.


Ni lah rupa pulley recon yang dipakaikan kat kereta aku sebelum ni.Kelihatan habuk-habuk besi yang datang dari housing kompressor.Aku yang agak tahu sikit-sikit pasal kereta pun selamba kena kencing,apatah lagi yang tak tau apa-apa.
Tolong elak servis aircond di Pusat Servis Perodua Kota Damasara.Sebabnya pomen luar C*** bangang mana tah yang buat kerja.Kalau bodoh pasal kereta tak payah la jadi pomen.Selagi diorang tak tukar pomen lain,tak payah buat kat situ.Siapa nampak Cina pomen ekon pakai Waja kaler kelabu no plet CBN8368,mohon bagi penyepak barang dua tiga das.

Post a Comment

Wednesday, November 20, 2013

One Max vs. Note 3;Edisi Gurau-Gurau Kasar


Entri ni aku dedikasikan untuk member aku yang tanya pasal Note 3 aritu.Kan dia ada tanya mana lagi best antara Galaxy Note 3 dan HTC One Max.Aku cuba buat perbandingan berdasarkan spesifikasi di internet sahaja.Takde pengeluar sematpon yang sudi panggil aku ujicoba produk diorang.Kompeni XinJiang Ltd. pun tak sudi,apatah lagi Samseng Korea.
Sebenarnya lebih mudah buat comparison guna table,macam carta analisis match bolasepak.Terus boleh nampak hasil.Sebelum ni aku tulis blog guna Windows Live Writer yang mana lebih banyak fungsi,tapi dalam MacBook Air ni takde install benda tu.
Beberapa kriteria akan dinilai iaitu skrin,memori,kamera,chipset,kuasa,dan harga.Untuk kriteria yang sama aku ceritakan dulu.Kedua-dua telefon pintar ni berkeupayaan LTE,menggunakan Mikro-SIM dan dilengkapi slot kad Mikro-SD sehingga 64GB.

SKRIN
Note 3 menggunakan teknologi kegemaran Samsung iaitu Super AMOLED sebesar 5.7 inci dengan kepadatan piksel 386 ppi.Manakala HTC menggunakan teknologi LCD3 pada skrin sebesar 5.9 inci dengan kepadatan piksel sedikit kurang iaitu 373 ppi.
Walaupun ppi pada HTC sedikit kurang kedua-dua telefon ni mempunyai resolusi yang sama iaitu 1080 x 1920.Faktor penentu ialah kelebihan teknologi masing-masing.Disini Note 3 mempunyai sedikit kelebihan beraksi di bawah cahaya terang kerana kontras yang lebih baik.

MEMORI
Samsung menawarkan tiga varian memori iaitu 16,32,dan 64GB dengan RAM sebesar 3GB,manakala HTC One Max ditawarkan dua pilihan iaitu 16 dan 32GB.RAM pulak hanya sebesar 2GB.Pemenang yang jelas disini ialah Note 3.

KAMERA
Teknologi Ultrapiksel HTC sekali lagi digunakan pada One Max dengan kamera utama 4MP.Khabarnya imej yang dihasilkan agak baik apatah lagi didatangkan dengan fungsi Zoe,tapi sejak dulu lagi belum ada teknologi megapiksel rendah berjaya mengatasi kelebihan kamera megapiksel tinggi.Disini sekali lagi Samsung menang dengan kamera utama 13 MP.

CHIPSET
HTC One Max yang dilancarkan awal sikit dari Note 3 dikuasakan oleh Qualcomm Snapdragon 600 manakala Samsung menggunakan chipset termaju Qualcomm Snapdragon 800 dibantu oleh CPU empat teras Krait 400 2.3GHz.One Max 'hanya' menggunakan CPU empat teras Krait 300 1.7GHz.Sekali lagi kemenangan untuk Samseng.

KUASA
Bateri.Aku pernah sebut dalam satu entri yang bateri ni faktor paling kritikal bila beli phone.Setahun setengah yang lalu,bateri 1800mAh dikira masih sesuai untuk telefon pintar.Tapi tidak untuk tahun ni.HTC dibekalkan bateri tak boleh buka(macam gampang ayat ni bila diterjemah terus dari perkataan non-replaceable) sebesar 3300mAh.Samsung Note 3 pulak mendapat sumber kuasa dari bateri sebesar 3200mAh.Beza antara dua phone ni cuma 100mAh.
Walaupun cuma 100mAh,One Max mengatasi Note 3 sebanyak 4 jam iaitu 25jam talktime berbanding Note 3 21 jam.

Kesimpulannya Samsung Note 3 menang selesa berbanding One Max.Aku agak kecewa sikit sebab aku fan HTC,huhuhuhu!Apapun perbandingan perlu profesional,yang menang harus menang.Dari segi harga aku suspek lebih kurang je.

Takpayah la attach gambor dua tepon ni ye?Korang Google la kejap lagi.Harap En.Naruto dapat baca apa yang aku dah tulis ni.Dah beli kang bagi aku godak sekejap  bleyy???

*Aku baru je dapat maklumat dari member yang mengatakan Samsung Note 3 juga mengalami 'penyakit' keturunan Samsung iaitu masalah 'hang'.Betulkah begitu?

Post a Comment

Tuesday, November 19, 2013

Penyakit Manusia Zaman Sekarang


Tajuk macam tak kena,tapi nilah dia 'sakit' yang aku nak cerita.

Sehari dua ni memacam cerita bangang yang aku baca.Menteri buat perangai budak tadika dalam
parlimen,sukan bolasepak tak boleh ditegur dan yang paling bangang,kisah tahyul Villa Nabila
serta khabar kereta berumur 12 tahun keatas dicadangkan untuk dihapuskan.
Apapun kita rungkai satu persatu terutamanya hal villa tahyul dan juga hal kereta sekolah lama.
Sedar atau tak,suratkhabar dan media elektronik sekarang mudah menonjolkan cerita tahyul
untuk menarik pembaca.Yang pakai Facebook pun satu hal,main hentam je share cerita karut
marut.Ambil masa sikit kaji kredibiliti sesuatu cerita tak boleh ke?Perenggan akhir sekali nanti aku
komen sikit pasal Facebook ni.

Budak Hilang Win,Kita Semua Loserfool
Yang paling baru cerita pasal kononnya budak hilang kat Villa Nabila.Sampai 23 orang lesap
 macam kentut je dalam kawasan villa tu.Padahal sorang je yang betul-betul hilang.Itupun pagi
tadi budak tu dah dijumpai di tempat lain.Cilaka betul,orang susah payah cari dia,dia sedap
beromen dengan makwe.
Bila sebut kisah lokasi angker ni,aku tak nafikan jin akan duduk di rumah yang tak berpenghuni
lebih dari 40 hari.Kalau tak silap lah.Itu rumah yang tak berpenghuni,rumah yang ada penghuni
pun boleh ada banyak jin kalau penghuni rumah tak beribadat.Ada faham?
Paling penting sekali pernah tak korang dengar berita sahih orang kena sorok hantu 10 tahun
kebelakangan ni?Lebih dari tu pun aku rasa tak ada.Come onlah…akal ada sila pakai,jangan
simpan dalam kasut,cerita karut macam tu cepat-cepat tolak ketepi.

Cerita Kereta Sekolah Lama
Ini kisah bangang berulang.Sekali buat silap itu normal,tapi kalau ulang lagi silap yang sama,
terbukti bebal sampai kesudah.Dulu dah timbul kisah ni.Katanya kereta lama punca kemalangan.
Maka terkeluarlah idea karut untuk hapuskan kereta yang berumur budak UPSR.Setahun dua
lepas rasanya heboh jugak cerita macam ni.Lepas tu senyap pasal apa tah.Lega la sekejap
geng-geng yang main barang sekolah lama.

Cun jugak Galant Kuda ni.Kereta arwah abah aku dulu kaler ni la,tapi tak mampu beli rim sport

Tup-tup muncul balik idea dari kepala lutut ni.Siapa la yang ‘genius’ sangat bagi idea ni ye?
Satu benda je aku mintak,tunjukkan statistik peratusan pecahan kemalangan mengikut klasifikasi
umur kereta.Boleh bagi?
Jap aku intai parking area kat rumah aku ni….Daripada 22 bijik kereta yang parking,ada tiga
bijik Proton Iswara Sedan yang aku rasa mungkin umurnya dah cecah 12 tahun.Maknanya
13.6% adalah kereta lama.Walaupun kejiranan aku ni tergolong dalam masyarakat berpendapatan
hampir sederhana,selera berkereta tidak sederhana.Ada Evolution VII(asli ye,bukan Waja jadi-jadian),
Toyota Alphard,Honda Stream RSZ,…errr..Mercedez pun ada.Sumpah tak tipu.Semuanya tak
 berapa nak lama.
Katakan la 13.6% tadi mewakili jumlah kereta tua dijalanraya Malaysia,berapa persen pulak
yang kemalangan?Haaa,jawab le.Sembang kencang aku pun pandai.
Nak implement sesuatu benda tu biarlah sesuai dengan keadaan sekeliling.Tak semua benda
yang negara maju buat,sesuai dengan negara kita yang baru nak bertatih ni.Kaji betul-betul
impaknya pada masyarakat.

Perenggan atas tadi aku ada sebut pasal Facebook kan?
Akaun Facebook aku amat-amat jarang aku log-out.Tapi aku pulak bukan jenis update-update
ni.Sesekali ada la tempek gambar anak.Aku lebih suka membaca status orang di wall dan juga
geleng kepala bila baca cerita tahyul yang orang share.
Dahulu aku rasa bijak betul idea Mark Zuckerberg ni.Boleh cari kengkawan lama.Tapi fungsi
Facebook dah jadi medan luahan perasaan 5 minit sekali,masalah rumahtangga,tayang harta
benda,tayang bini,budak sekolah tayang cemolot,share berita tahyul,fitnah sana sini,FAKE RELAY
(bangang jugak ni,relay tu geganti elektronik la samdol),dan jugak scammer perniagaan.Ni
semua punca masyarakat jadi makin mundur tahu?
Yang baiknya satu-dua benda je,tapi yang buruk kemain banyak.Dari situ buat aku fikir,kejadah
apa lah Facebook ni.Facebook tak salah,tapi orang yang salah guna membuatkan Facebook
serupa tahi.
Semua benda nak tepek kat wall.Gambar or post yang baik-baik takpelah,teruskan berdakwah.
Yang tak berfaedah takpayah la share.Geli nak baca.Mujur takde butang thumbsdown.

Buat masa ni aku masih dalam proses menimbangkan kerelevanan Facebook dalam hidup aku.
Andaikata makin berupa Faecesbook,aku akan tutup akaun.Boleh?

Post a Comment

Sunday, November 17, 2013

Galaxy Note 3;Macam Best Jer,Macam Power Jer!


Agak lama aku tak menulis pasal gadget.Bila terkenang balik sematpon aku yang separa cacat ni,mulalah rasa nak cari phone baru.Website GSMArena pun dah agak lama aku tak buka,sampailah beberapa hari lepas member aku bertanyakan apa beza octacore dengan quadcore.
Selamba badak la aku jawab octacore lagi power sebab lapan teras.Pastu aku macam….eh…dah zaman  lapan teras ke??
Kemudian baru aku tanya phone apa yang dia maksudkan tu.Rupanya Galaxy Note 3.
Owhh……..

Di peringkat ni aku tak teruja langsung nak menyiasat menatang apa yang bernama Note 3.Sebenarnya aku tak berapa suka barang Samsung sebab skrin tak cantik dan jugak design yang boring.
Tapi aku akui satu kekuatan Samsung iaitu bateri yang berkapasiti tinggi plus boleh dibuka.Sebelum ni bateri yang ala-ala cukup makan aku boleh tolerate lagi,tapi tidak sekarang.Selepas balik dari outstation,aku perasan phone aku makin cepat kehilangan kuasa.Mungkin sebab masa outstation aritu,phone aku banyak dipakai sambil charging dalam kereta.Ni satu punca bateri cepat kong.Smartphone dengan bateri cepat haus ni tak relevan lagi dah.Serius wehhh.Nak plak korang ada pakej mobile internet yang agak laju.Larat ke nak menggendong powerbank sepanjang masa?
Sebab itulah nama Samsung mula aku pertimbangkan untuk gadget seterusnya.Let see spesifikasi asas Note 3:


Skrin: Super AMOLED 1080 x 1920 piksel,5,7 inci,386 ppi,S-Pen
Berat: 168 gram
SIM: Mikro SIM
Memori: 16/32/64 GB, 3GB RAM,Mikro SD slot sehingga 64GB
Kamera: 13MP
OS: Android Jelly Bean 4.3
Chipset: Snapdragon 800/Exynos 5 Octa 5420
CPU: Quadcore 2.3Ghz Krait 400,Quadcore 1.9Ghz Cortex-A15
Bateri: Li-ion 3200mAh

Baru kejap tadi aku tanya kedai harga dia,sekitar RM21**.** lebih kurang.Skrinnya takdelah cun sangat,tapi faktor kemenangan kat gadget ni aku rasa ialah kelajuan dan ketahanan bateri.Lepas ni,jadikan dua faktor ni sebagai panduan untuk memilih gadget yang berbaloi.
Contohnya MacBook Air yang aku pakai ni.Lama betul bateri dia boleh bertahan.Cuma OS dia ni yang aku tak into langsung.Tak friendly,kekadang bengong semacam bila aku cucuk USB 4GB yang nak penuh.Mujur MacBook pinjam,hehe!Aku tak cukup mereng lagi untuk meleburkan ribuan ringgit untuk sebuah gadget yang susah nak dipakai.

Post a Comment

Saturday, November 16, 2013

Kampung Lama


Bak kata pujangga Meleis,jauh perjalanan luas lubang poket,hehe!
Gurau-gurau je ye?Tapi lojik akal bila jauh berjalan,banyak la benda-benda baru yang kita jumpa.Sebelum ni aku tak tau rakyat Pantai Timur suka bedal ubi-ubian dikala musim tengkujuh.
Ramailah orang berniaga ubi,macam-macam jenis ubi yang kebanyakannya aku tak pernah jumpa.Aku cuma tau ubi kentang,ubi keledek,ubi kayu,ubi keladi…..jenis-jenis yang common lah.
Sebelum masuk bab nama-nama kampung,ada satu jenis pemandangan yang buat aku sedikit touching.Sepanjang perjalanan aku menjalankan tugasan ni,banyak kampung-kampung lama di pinggir jalan.
Negeri lain pun ada kampung lama cuma suasananya mungkin berbeza sikit.
Bilamana ada kampung lama,mesti ada rumah-rumah kayu lama yang ditinggalkan.Aku suka tengok bangunan atau rumah lama ni.Cantik berseni sebenarnya walaupun semak dah naik sampai tingkap rumah.Tapi ada satu rumah kampung lama yang buat aku sedih sikit.Nak amik gambar tak sempat sebab driver bawa laju bohh!
Kawasannya sekitar Marang,Terengganu kalau tak silap aku.Rumah kayu lama tu bertiang tinggi dan terletak dalam kebun kelapa.Kebun kelapa tu pulak bersih,tak semak langsung,so boleh nampak jelas rumah tu.Beberapa papan dinding dah lekang,bumbung pun dah tanggal sekeping dua.
Lepas aku nampak rumah tu,aku terfikir mana pergi orang-orangnya.Mana perginya anak-anak yang pernah dibesarkan dirumah tu.Mungkin semuanya sibuk berkelana dibandar,meninggalkan warisan keluarga terurai dimakan anai-anai…Kesibukan kota menjanjikan pekerjaan yang lebih menjamin masa depan barangkali.

sesekali aku sentimental,agak parah bunyinya...

********************************************************

Aku nak cerita pasal nama kampung sebenarnya kan?Di Pantai Timur ni macam-macam nama kampung yang pelik,kekadang terfikir juga mana datang la idea nak bagi nama kampung macam tu.Kat Terengganu ada nama kampung yang macam twin tapi jauh-jauh lokasinya.Berhampiran Kuala Terengganu ada Kampung Pak Katak dan di Hulu Terengganu ada Kampung Pak Kancil.Mungkin pengasas kampung ni adik-beradik.

Satu lagi kampung yang unik ialah kampung ni:
Kampung Teridi (3D??) berhampiran Penjom,Lipis,Pahang

 Memula masuk kampung ni,semua nampak flat jer,lepas pakai spek 3D baru nampak real suasana kampung,heheh!
Banyak lagi nama-nama kampung yang unik,tak berapa nak ingat pulak.

Gambar hiasan

Magic fruit,bersebelahan sekolah Sri Kiambang,Pasir Mas Kelantan
Pokok kat atas ni bukan spesies tempatan.Nama sainsnya malas plak aku nak Google.Pokok ni ditanam depan laman rumah pakcik Guard sekolah Sri Kiambang.Kenapa orang panggil buah ni buah ajaib?
Sebabnya lepas kita makan buah ni,segala benda yang kita makan akan terasa manis.
Aku pernah terbaca satu artikel betapa komersialisasi buah ni amat ditakuti pengeluar gula.Pernah ada usaha untuk menjadikan ekstrak benda ni sebagai pengganti gula,tetapi mendapat tekanan dari pengeluar gula.Bangang bukan?Ada jalan untuk membentuk masyarakat jadi lebih sihat,tapi kuasa wang mengatasi semuanya.
Apa salahnya tauke gula invest buka ladang pokok ni pulak.Itupun tak reti nak fikir ke?Adoiii!!!

Post a Comment

Journey To Pantai Timur


As salam semua.
Rasanya lebih dua minggu aku tak mengupdate apa-apa dalam blog ni.Sebenarnya dua minggu lepas aku ada tugasan luar selama seminggu dan lepas tu sibuk menguruskan hasil tugasan.
Dari 4hb November sampai 9 November,aku berlegar-legar di sekitar kampung dan belakang rumah orang di Pantai Timur untuk tugasan projek germplasma pokok Patawali.
50 sampel perlu dikumpulkan dan kali ni sampel dari tiga negeri mempunyai jumlah yang agak samarata.

CABARAN MENTAL
Walaupun pokok ni boleh dikatakan agak popular ditanam di kawasan kampung,tapi nak mencarinya boleh tahan mencabar juga.

1.Kenderaan 4WD tak boleh dipandu perlahan sepanjang masa.Orang marah beb.Walaupun menggunakan kenderaan rasmi kerajaan.Masa tugasan zon tengah dulu aku terpaksa menyalakan lampu hazard.Mungkin lepas ni kena tampal stiker bertulis,"PENYELIDIKAN SEDANG DIJALANKAN.KERJASAMA ANDA AMAT DIHARGAI".
Bila kenderaan dipandu agak laju,macamana nak nampak helaian daun hijau muda bersaiz sekitar 10-15cm dari celah-celah pokok belakang rumah orang kampung?Mujur kami semua bermata helang.Driver pun memainkan peranan jugak,terutamanya yang berpengalaman.Diorang tau laluan mana yang banyak kampung lama.

2.Keadaan lokasi sampel kadang-kadang amat ekstrem.Disebabkan pokok ni banyak dibelakang rumah orang dan selalunya berhampiran tangki septik atau perigi buta,faham-faham sajalah macamana keadaannya tu.Kebetulan sekarang musim hujan,ambik kau!Kalau bukan kerana kerja,jangan harap la aku nak masuk tempat-tempat macam tu weii..

3.Pokok tinggi.Yang ni memang kerap kami jumpa.Agak banyak sampel yang terpaksa kami tinggalkan sebab tak dapat nak ambil.Pokok ni sifatnya memanjat dan kalau pokok yang dipanjatnya tinggi,tinggilah naiknya.Tak mau turun lagi dah.

4.Ragam orang kampung.Yang ni memang terpaksa kena hadap,terutamanya bila sampel dibela cantik dan tumbuh elok depan rumah orang.Antaranya ada yang sungguh-sungguh cakap tak ada pokok tu padahal dari jauh kami dah nampak pokok tu rimbun belakang rumah dia.Satu lagi jenis orang kampung yang berniat baik,tapi tak faham kerja-kerja kajian.
Sampel yang kitorang nak biasanya keratan matang yang tak terlalu tua da tak muda sangat.Diorang terlebih rajin tolong kutipkan sampel,tapi sampel tua.Boleh hidup jugak katanya.Tapi kitorang lebih mudah dengan bersetuju je apa orang kampung cakap.Yelah,dah mintak barang dia,takkan nak banyak songeh pulak.

Pemetik kelapa di Kampung Mahkota,Kuantan Pahang

LOKASI MEMBUTA
Sepanjang seminggu aku buat kerja luar,tempat tidur asal boleh je sudah.tapi taklah tido kat masjid.Maksud aku hotel murah yang harganya sekitar RM60-70 semalam.

1.Hotel Vista-Kemaman(RM70)
2.Hotel Sri Tanjung-Kuala Terengganu(RM70)
3.Hotel Selesa-Kota Bharu (RM65)
4.Hotel Gua Idaman-Gua Musang(RM60)

Yang terbaik Hotel Vista,boleh diharap hotel ni punya servis.Paling fail sekali Hotel Gua Idaman.Patut harga dia 30 ringgit je satu malam.Lodging kat politeknik Shah Alam lagi best.Panjang sangat dah plak entri ni ye?Aku sambung kemudian lah sebab nak cerita pasal nama-nama kampung yang unik aku jumpa.
Overall,Pantai Timur memang ohsem terutamanya makanan!















Post a Comment

Tuesday, October 29, 2013

Jangan Poyo Ketika Study

Hujung minggu lepas aku sempat bersembang dengan adik perempuan aku yang tengah belajar kat UMT.Kebetulan dapat jumpa sebab urusan pampasan tanah (cerita dalam entri lepas),dan juga nak bawa dia pergi berurut sebab sakit belakang.
Dia didiagnosis mengalami masalah 'scoliosis',iaitu tulang belakang bengkok seperti huruf 'S'.Punca dia jadi macam ni sebab jatuh motor kena sondol dengan kereta.Dalam dok bersembang tu,termasuklah topik perbelanjaan masa zaman belajar.Sebelum tu dok melayan mak aku sembang pasal saudara aku yang juga pelajar UMT.Dari kisah saudara aku tadi,aku teringat kisah yang aku baca dalam Facebook pasal student mengencing mak ayah konon nak duit untuk belajar,tapi rupanya nak pergi melancong dengan boyfriend.Padahal mak ayah bercatu makan ikan kering kat kampung.
Pernah baca tak kisah tu?Bila boyfriend tanya "amacam,mak u bagi duit tak?"Pempuan tu jawab,"mak i busy,dia kat oversea..."Dafuq.

Saudara aku tadi takdelah sampai tahap macam tu,cuma cerita pasal dia mentrigger ingatan aku kat kisah sadis tu.Adik aku cerita la pasal spending dia duduk rumah sewa yang sebenarnya lagi jimat daripada duduk hostel.Memandangkan aku pun pernah jadi pelajar,aku pun ada kisah aku sendiri.
Masa aku study SAD(bukan sedih ya,Sijil Automotif Diesel) pinjaman Kementerian Pelajaran Malaysia diberi sebanyak RM4000.Aku dah lupa semester berapa baru dapat,semester 3 atau 4 macam tu lah.Masa semester satu,aku duduk hostel.Agak memudahkan tapi letih nak menapak pergi kelas.Semester dua aku duduk menyewa dengan kengkawan di kawasan perumahan Semambu Baru,Kuantan.Duduk luar tanpa transport sendiri amatlah sadis.Mujur ada kengkawan yang sama berkongsi kesadisan menaiki bas ke kelas.
Bas pulak lalu sekitar jam 7.15am,dah lah awal pagi,bas penuh dengan bebudak perempuan.Fuuuu!!Kitorang spesies alien,xble dekat dengan perempuan.Meremang bulu roma.Mujur di penghujung semester member aku bawa motor.Dapatla aku menumpang sekaki sampai habis semester.Tapi itu tak bermakna aku boleh berasa lega dan mengharap tumpangan sampai habis study.
Semester 3 adalah semester latihan industri(LI).Member-member serumah aku banyak cabut buat LI kat kampung.Aku dapat LI di sebuah bengkel di Jalan Teluk Sisek iaitu Kernol Industries Sdn.Bhd dengan elaun RM250 sebulan.Lepas la buat belanja bulanan.Masalah kat sini ialah transport untuk berulang alik.Masak la aku kalau nak panjat bas awam tiap hari.
Akhirnya aku dapat juga motor Yamaha SS buruk arwah bapak aku.Buruk luaran tak penting,yang penting aku senang nak pergi bengkel.Lepas tu loan pun masuk,RM2000 untuk pembayaran pertama.Dengan loan tu lah aku restore balik motor buruk warisan arwah abah aku sehingga menjadi champion kategori NA.
Bakinya aku huhahuha dengan member-member,selesai.Sikit je RM2000 ye dak?
Tapi aku masa umur tu tak pandai lagi spend duit kearah yang terlalu sesat.Zaman tu aku tak pandai main snuker,melantak fast food,melancong,bergaya dengan pakaian branded bagai.Enjoy life zaman student aku cukup dengan rokok,makan,ada duit isi minyak motor (masa tu petrol RON92 RM1.32sen seliter) dan kekadang layan game arked.Itu saja..Serius aku cakap zaman study dulu aku tak pernah beli makanan kat fast food.Apesal?Nampak cool ke makan fast food pakai duit mak ayah?
Sesak tahap ikat perut sekali pun aku tak pernah sampai kencing abah aku kekonon untuk duit belajar.Ingat ye para pelajar-pelajar sekalian,zaman study tak payahlah nak hidup macam orang dah berkerjaya.Study bebaik dapatkan result yang bagus,lepas tu dapatkan kerja yang bagus,kemudian kamu nak makan fast food duabelas baldi pun boleh.

*pembayaran loan kedua aku beli PSOne,dengan buat lesen kereta,amacam?haha!

Post a Comment

Monday, October 28, 2013

Giliran One X Tuan Tanah Rosak

Hari ni berlaku sesuatu yang menyebabkan aku terpana sebentar.Aktiviti pagi aku sebelum masuk ofis ialah minum pagi sesorang kemudian masuk ke kampus tempat kerja aku melalui pintu belakang,iaitu pintu masuk berhampiran Kepong Botanical Garden (KBG).
Waktu pepagi biasalah ramai orang terutamanya bangsa Cina buat akitiviti jogging dan tai chi berirama.Memandangkan laluan dari pintu belakang untuk menuju ke kampus utama agak sempit dan hanya mampu memuatkan sebuah kereta pada satu-satu masa,aku tunggang superbike Honda 125ccaku dengan perlahan sambil slalom dicelah-celah joggers yang suka duduk tengah jalan macam takde orang lalu.Sedangkan bunyi motor dan rantai karat aku agak kuat umpama enjin empat silinder sebaris 998cc dengan ekzos M4 tanpa dB killer.
Dengan santainya aku pergi thumbprint di bangunan berhampiran sebab blok opis aku tak ada mesin thumbprint.On da way nak thumbprint tu aku nampak satu brader mendukung anaknya,maybe sebab motor Kriss dia rosak.Lepas thumbprint,aku gerak balik opislah.Nampak brader tadi masih lagi menapak sambil dukung anak dia.Aku pun patah balik,kot-kot jauh tempat dia nak tuju dengan menapak tu.Bolehla tumpangkan dia naik superbike aku.
Kemudian aku nampak brader tadi masuk ke kawasan perumahan kakitangan.Rumah dia agaknya.Ok,bukan rezeki aku untuk bantu dia hari ni.Sampai je kat ofis,pintu masih berkunci,tapi lampu menyala.Maybe Cik Munirah dah sampai tapi ke toilet agaknya.
Sambil tunggu beliau,aku raba-raba poket cari phone.Cadangnya nak online sekejap sementara menunggu.Raba poket kiri takde,poket kanan pun takde,poket jaket pun takde.Aku dah mula gelabah puyuh.Gila sebentar bila sematpon hilang wehhhh!!!Aku tak tau berapa cepat aku turun dari 1st floor dan tunggang motor,sedar-sedar je aku dah separuh jalan nak ke pintu pagar KBG.
Sampai satu kawasan berhampiran parking awam,aku ternampak satu objek putih tertiarap atas rumput tepi jalan.Sah memang sematpon aku.Memula aku nampak skrinnya macam calar-balar dan basah terkena embun kat rumput.Bila aku lap sikit dan tekan button Power,baru nampak Gorilla Glass dah retak seribu.Apapun fungsinya tak ada yang terjejas termasuk touch screen dan LCD.
Tapi yang paling utama,aku dapat semula phone tu.Data-data kat dalam lagi berharga dari nilai skrin yang bakal diganti.Cuma satu yang buat aku terfikir,kesan kerosakan fizikal kat body polikarbonat dan juga Gorilla Glass tu nampaknya macam lebih dari sekadar terjatuh dari poket.Maksud aku sematpon aku ni pernah jatuh dari aras lebih satu meter,tapi tak ada terjejas langsung.Kali ni housing polikarbonat sompek teruk dua tempat.Skrin pun mujur ada protector yang masih memegang kaca Gorilla Glass pada tempatnya.Kena gelek motor yang lalu lalang agaknya.
Kedua,tempat tu ramai orang lalu lalang untuk berjogging,tapi tak ada orang yang usik/bawa balik phone aku.HTC One X aku warna putih,tertiarap lak atas rumput hijau.Ketara sangat kontranya.Aku yang bawa motor agak laju pun dari lebih 10 meter dah nampak phone aku.
Banyak persoalan yang muncul di fikiran aku,tapi syukur alhamdullilah phone selamat dijumpai.Mungkin ada peringatan dari Allah S.W.T untuk hambanya yang sering lalai.

*Gambar phone yang rosak aku akan upload kemudian.Wife aku suruh ambik gambar dan tunjuk kat dia.Aku terus ?????????? dengan dia punya request.Korang ada skil cmana nak capture gambar phone sendiri guna phone kamera tu?PM aku kalau ada.

Post a Comment

Thursday, October 24, 2013

Sikit Lebih Baik Daripada Tak Ada Langsung

As salam semua...

Semalam aku terbaca berita tentang pegawai bank yang ditembak dari jarak dekat menggunakan shotgun oleh guard yang diamanahkan oleh pihak bank.Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa.Dalam kita berjaga-jaga dengan ancaman luar,rupanya apa yang berlaku adalah sebaliknya.
Diharap pihak berkuasa dapat menyelesaikan kes ini secepat mungkin.Hari ni pulak satu  kes bunuh  secara rambang (amuk) berlaku oleh pelaku yang dikatakan mengalami tekanan mental.Apa sudah jadi dengan negara yang kusayangi ni...

Tukar topik lain.
Minggu lepas aku dan keluarga dapat surat dari IADA Barat Laut Selangor berkenaan pampasan tanah yang diambil semasa projek pembesaran jalan.Projek tu siap lama dah,mak aku cakap sejak dia baru kawin dulu.
Baru-baru ni Kerajaan Negeri Selangor mempunyai peruntukan untuk pembayaran pampasan,so kitorang adik-beradik yang mempunyai bahagian dalam geran dipanggil untuk perbincangan nilai pampasan.
Sebelum tu sedikit pujian untuk pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor yang tidak lupa tanggungjawab menguruskan soal ini.Yang kedua,sepupu aku iaitu JKKK Kampung Sungai Leman dibawa menunaikan haji atas pembiayaan kerajaan negeri baru-baru ni.Juga tahniah disitu.
Berkenaan bahagian tanah yang terlibat untuk projek pembesaran jalan tu,keluasan yang diambil tak banyak mana pun,lebih kurang 0.011 hektar.Berdasarkan harga semasa pasaran tanah pertanian di kawasan tu,nilainya dianggarkan sekitar RM190,000/hektar.Maka nilai pampasan tu tak banyak,kurang sedikit dari RM2000.
Ya,memang tak banyak.Amaun tu pulak dibahagikan kepada tiga,makcik aku 2/3 bahagian dan part arwah bapak aku cuma 1/3 saja.Sudahlah 1/3,kami adik beradik dan ditambah nama mak aku,jumlahnya sembilan orang.Memang kuantitinya amat-amat sedikit,kelakar pun ada.Tapi bukan itu yang menjadi isu utama.Ia adalah amanah yang perlu diselesaikan oleh pihak berwajib.
Tetapi,walaupun jumlah pampasannya sedikit,setiap seorang dari kami yang hadir diberikan tambahan wang tanggungan perjalanan.Adik aku yang belajar di Terengganu diberikan RM400 dan kami yang tinggal di sekitar Lembah Klang menerima RM150.Ok apa?
Satu perkara lagi,pejabat IADA ni boleh tahan juga melilau nak cari walaupun terletak berhampiran jalan utama.Dalam surat panggilan perjumpaan tu pun alamatnya cuma IADA Barat Laut Selangor,Kuala Selangor.Untuk yang tercari-cari lokasinya,bangunan baru ni terletak di koordinat N 3 20'6",E 101 15'7".


Post a Comment

Tuesday, October 15, 2013

Bebelan Malam Raya Haji

Nak tulis apa ye?Dok cerita pasal motor kang jemu pulak orang baca.
Tapi aku nak juga cerita sikit,hehe!
Sikittt je ye?

Baru aku tau mesin yang berlumba dalam MotoGP pakai bahanapi RON100.Sebelum ni pernah juga aku terfikir,lepas RON97 ada lagi tak RON yang lagi tinggi dari tu.Of coz ada,tapi bukanlah untuk kegunaan awam.
Benda ni banyak kali diperdebatkan tapi orang still tak faham-faham juga.Orang menilai keberkesanan atau bahasa pasarnya ke'power'an sesejenis bahanapi tu melalui nombor oktana.RON92 paling cap ayam sekali dan RON97 kira paling best lah.
Teori tu boleh pakai juga tapi tak tepat.Kena sipi-sipi je.Kalau rasa kereta power sikit pun tu bukan sebab petrolnya,tu adalah efek psikologi.Bezanya tak signifikan sangat pun.Pokok pangkalnya adalah menggunakan bahanapi yang sesuai dengan spesifikasi enjin.
Sebagai contoh EX5 Dream 110 dibina dengan spesifikasi nisbah mampatan 9.0:1,cukup sesuai pakai RON95.Setakat nisbah lemau macam tu tak ada guna pakai RON97.Kalau nak merasa juga petrol mahal,skim la head blok motor tu barang 1.5mm.Baru la ada benefit.
Sebab tulah aku sebutkan pasal MotoGP tadi.Dia pakai RON100 sebab nisbah mampatannya lebih 14.0:1.Jangan cuba-cuba bikin motor stok kilang dengan pressure macam tu.
So,ada pekdah ke tidak tuang petrol mahal walhal pakai enjin stok kilang?Rentikan le.

Aku pernah berdebat dengan kawan baik aku pasal petrol ni.Masa tu dia pakai Saga LMST.Dia kata sejak pakai RON95 enjin dia banyak karbon.Aku jawab puncanya tuning air/fuel ratio tak betul.Kereta hang pakai karburetor kan.Bila kali terakhir hang tuning?Macam tak pernah.......Haaa!Tu la pasalnyaaa!

Karbon banyak sebab combustion tak perfect,almaklumlah karburetor.Bukan salah petrol.Lainlah enjin yang pakai injector.Berapa banyak sensor yang feed data ke computer box untuk mendapatkan talaan paling optimum.Computer box tu cukup bijak dah untuk tentukan talaan yang terbaik samada pakai petrol RON95 atau 97.

Mujur RON197 tak ada.Kalau tak,petrol tulah yang orang anggap terbaik sekali di planet bumi.
Hah!Panjang juga aku meracau malam ni.Cukup la dulu ye.Besok nak raya Haji.Selamat Hari Raya dan selamat memandu sampai cramp petang besok,hehehehe!

Post a Comment

Saturday, October 12, 2013

Eksplorasi Mencari Tinospora crispa

Assalamualaikum semua...

Agaknya ada yang sedar tak ranking blog ni makin jatuh dan kekurangan entri?Adakah ni tanda-tanda blog ni juga bakal pencen sepertimana blog rakan seperjuangan yang lain?No way!
Inilah blog yang aku usahakan sejak tahun 2007 sehinggalah sekarang.Dahpun berusia lebih ENAM tahun,tapi tak macam orang lain yang achieve tahap terbaik untuk jangkamasa yang sama.Blog5zal ni macam ni lah,nak kata pencen terus tak mungkin,rajin sangat pun tidak.Kesibukan kerja punya pasal.

Minggu lepas sejak hari Selasa aku sibuk mencari pokok Patawali (Tinospora crispa) di Zon Tengah iaitu sekitar Selangor,Negeri Sembilan dan juga selatan Perak.
Untuk sesiapa yang tak kenal pokok Patawali,rupanya hampir sama macam pokok sirih,tapi daunnya tak banyak dan hijaunya tidak berapa gelap.Sesetengah orang kampung panggil pokok ni akar seruntun.

Sampel Patawali berhampiran sekolah tahfiz Selayang
Pokok ni jenis merayap dan boleh dikenali dengan bentuk daunnya seperti bentuk "hati"(heart shaped).Banyak kegunaan pokok yang super pahit ni.Pokok patawali ni teramat pahit,walaupun hanya memegang batang tanpa terkena getahnya.Tak percaya boleh cuba pegang,basuh dengan Axion then makan nasik.Pahitnya still tak hilang.
Tugasan ni memerlukan ratusan sampel rawak dari seluruh Semenanjung Malaysia untuk pengumpulan data dan mencari baka terbaik bagi tujuan pengkomersilan.Susah oiiii tugasan tu!Aku tak tahu banyak sangat informasi tentang maklumat ujian klinikal pokok ni,aku cuma nak cerita pahit manis perjalanan mencari pokok ni di ceruk-ceruk kampung.
Nak cerita semua tu tak mampulah,setakat yang meninggalkan kesan mendalam saja,hehehe!
Antara lokasi sampel yang aku ingat ialah di Jalan Kampung Sungai Nibong-Kampung Sungai Haji Dorani,Sungai Besar Selangor.Pokok patawali tu kami jumpa di tepi jalan melitupi pokok cempedak depan rumah penduduk kampung yang dipisahkan oleh parit.Tau jelah rumah sekitar kawasan tu,rumahnya jauh kedalam sikit dengan halaman luas.
Rasa malas nak mintak izin kat tuan rumah menyebabkan kami terus je potong pokok tu cepat-cepat sambil mata mengusyar juga kat rumah tu.Nampak macam tak ada orang.Lepas ambik sampel tanah dan bersiap-siap nak berangkat,kami nampak satu orang tua berkain pelikat tak berbaju berjalan perlahan menuju kearah kami yang parking kereta tepi jalan.
Aku cakap kat kengkawan,jom la blah cepat,tapi dalam masa yang sama rasa tak sedap hati jugak start kereta depan orang tua tu.Punya la lama nak buat keputusan akhirnya pakcik tua tu makin dekat dengan kereta kami.Langsung tak beradab kalau terus lari.Memandangkan team aku ada dua perempuan,dan cuma aku sorang je lelaki,terpaksalah aku yang menghadap orang tua tu.
Serius garang muka pakcik tu tahu?!
Aku buat-buat berani dan bagi salam.Tunjuk kad kerja dan eksplen pelan-pelan.Alhamdulillah pakcik tu tak humban aku masuk parit depan rumah dia.Sebelum pakcik tu bertukar dari Dr.Banner kepada Encik Hulk,cepat-cepat aku blah.
Actually tak ada niat pun nak 'curi' dari rumah pakcik tu.Kami nak cepat dan sekitar pesisir pantai Kuala Selangor hingga ke Sekinchan susah sangat nak jumpa pokok ni.Bila dah jumpa memang tak lepas punya.

Sampel di pagar masjid sebuah kampung di Hulu Yam Bharu

Semalam kami ke Ipoh.Kiranya nak scan area Selatan Perak lah.Point mula di bandar Ipoh dan turun ke sempadan Selangor.Kami ronda-ronda taman perumahan apa tah berhampiran Manjoi.Kemudian kami nampak pokok patawali melilit pokok bunga kertas didepan sebuah rumah penduduk.Semak betul rumah orang tu dengan akhbar lama dan barang terpakai.Sah rumah Cina ni.Orang Cina je suka kumpul barang-barang macam tu sampai penuh halaman rumah.
Kitorang dok hello-hello panggil tuan rumah,tapi tak mau keluar.Sepertimana modus operandi dalam cerita pertama,kami proceed sebab itulah sampel pertama yang kami jumpa di hari ketiga pencarian sedangkan jam dah pukul 11.30am.
Tengah sedap mengerat pokok,keluar satu uncle berbaju pagoda berseluar paras lutut dan juga bertampal dahinya.Luka kot.Appearance dia sebijik macam pengemis.Dia tegur kami yang potong pokok dia,tapi tak adalah marah sangat.Cuma dia nak tunjukkan kat kami mana nak ambik sampel yang banyak.Kata dia dekat saja maaa...
Masalahnya dekat sini ialah uncle tu nak naik kereta sekali,lepas tu kena hantar semula dia balik.Aku tak mampu nak menolak,terpaksa lah bawa sekali uncle tu.Dia masuk je kereta terus bau semacam yang tidak menyenangkan.Agak hancing plus bau badan seminggu tak jumpa air.Aku drive agak laju merentas taman perumahan tu sebab nak cepat sampai dan cepat hantar dia balik.Tak boleh blah betul bau dia.Masa dalam perjalanan,uncle tu cakap dia tanam pokok tu sebab nak merawat masalah kecacingan.What de heck?/!OMG!Semua ada.
Ni mesti kuat makan babi ni.
Sambil-sambil mengutip sampel,uncle tu bercerita pasal aktiviti dia waktu lapang,antaranya merayap sekitar kampung dan juga mem'pheewitt' awek-awek Melayu yang lalu lalang.Dua perempuan yang aku bawak ni dak cuak-cuak dah,but still boleh cover lagi.Sebelum turun kereta depan rumah dia,sempat dia berhenti sekejap dan panggil dua perempuan yang aku bawak tu Chombi dan Puspawangi(watak dalam filem-filem P.Ramlee).Psiko betul.

Apa kami buat lepas tu?
Cepat-cepat keluar dari taman perumahan tu untuk mencari Febreze.Tuan punya kereta (Cik Moon) tak mau duduk depan bekas uncle tu duduk.Kuat betul bau diaaaa!Sampai lah balik semula ke Kepong,aku terpaksa jadi driver,dengan dua Maam besar duduk belakang.
Apapun perjalanan mencari sampel tu merupakan pengalaman yang amat berharga.InsyaAllah hujung bulan ni kami akan ke Selatan pulak.Pengajarannya ialah,jangan cuba curi patawali orang kalau tuannya ada dirumah.Hehehe!





Post a Comment

Tuesday, October 8, 2013

Spare Part Motor Yang Mahal

Kebelakangan ni (aku kerap guna intro dengan perkataan ni) aku suka menulis pasal motorsikal.Cuma kali ni tidaklah spesifik kepada jenis-jenis motorsikal kegemaran aku.Aku cuma nak menulis tentang bengkel dan juga alatganti motorsikal yang pada aku harganya makin merepek terutamanya di bandar.
Banyak kali aku cerita dalam entri yang lepas mengenai zaman remaja aku yang intim bebenar dengan kapcai.Dah menjadi tabiat aku yang lebih suka buat sendiri daripada hantar ke kedai.Aku kurang percaya mekanik kedai,sebabnya diorang buat kerja rushing,lepas tu entah barang apa dia pasang kita tak tahu.Kali terakhir aku overhaul enjin motor di bengkel yang terletak di Sungai Penchala,tahun 2007.Itupun sebab bengkel tu yang paling dekat masa motor aku tetiba mati enjinnya sebelum sampai One Utama.Mekanik kat woksyop tu Melayu/mamak aku pun tak pasti tapi gaya macam pro lah.Tapi hasil kerja macam shilaka.Con rod original katanya,dia tutuh RM160.Total kena pau RM400.Dua tahun lepas potong blok pun piston aku masih ketat dan cepat jem panas.Aku cukup hangin sampai sekarang sebab hasil kerja macam tu pun berani buka workshop.
Walaupun dah tak serius bermotorsikal,tempias harga spare part tetap aku dapat rasa.Contoh paling mudah,tayar.Sekarang ni tayar cap entah hapahapa pun RM70-80.Barang-barang lain macam biasalah,baik punya ka,biasa punya.What de....FAILLL.Biasa punya harga masuk akal lagi tapi kualiti out.Baik punya nah kau,mahal nak mampos.
Tapi nak buat macamana kan,tak ada pilihan.Alatganti motorsikal dah nak sama harga dengan barang kereta.

Aku orang Pahang tengah.Tak payah sebutlah area mana.Pemuda dan juga remaja yang berasal dari Pahang tengah terutamanya kawasan Jengka pasti maklum benar dengan kewujudan sebuah pekan lama terpencil yang bernama Pekan Sungai Jerik.Penduduk tempatan lebih senang memanggilnya dengan nama Tong Kiat.
Tong Kiat ni pekan kecil yang majoritinya berbangsa Cina,selain berniaga aktiviti lain ialah pertanian dan juga mengusahakan kebun durian.Pekan ni juga tempat aku and the gang berlatih snooker di kedai Gemuk(taukenya Gemuk) bila mendapat gaji kerja kontrak sekitar tahun 2003-2004 dulu.
Istimewanya Tong Kiat ni cukup popular dengan kewujudan bengkel motorsikal yang banyak,plus harga yang super murah dibandingkan dengan harga dibandar.Aku bagi beberapa contoh,CDI Yamaha SS baik punya RM25,cap ayam RM12.Kat Puchong harga CDI baik punya RM55.Masa tu lah.Tayar Sime Tyres 2.25 sekitar RM22-25.Tapi sekarang dah tak wujud tayar tu.
Mungkin ada yang cakap itu cerita zaman purba bhaiii....oklah.Pagi tadi aku singgah ke Pekan Tong Kiat untuk membeli cover set Yamaha Ego lama dan juga mudguard depan LC135.Di Shah Alam harganya RM300++.Di Tong Kiat,harga cover set berwarna tak termasuk cover yang berwarna hitam ialah RM90.Kalau full set tambah lagi RM90 lebih kurang.Baru RM180.Mudguard depan LC RM20.
Kemudian adik aku beli goggle untuk helmet Greyfosh.RM70 kot.
Persoalannya kat sini macamana diorang boleh jual barang berkualiti dengan harga murah sedangkan tempat tu berada di ceruk Pahang yang mana dari segi logistiknya amatlah tak menguntungkan.Cuba korang cari guna Google Earth kat mana Pekan Sungai Jerik tu.Sekian.

Post a Comment

Friday, October 4, 2013

Mengesan Telefon Menggunakan Google Play

Hari ni aku nak share kaedah mengesan telefon sekiranya keciciran ataupun dicuri.Boleh cuba sendiri bagi yang tahu,cuma pagi ni tangan gatal nak menulis.Kaedah ni cuma boleh digunapakai pada smartphone Android yang dilengkapi pakej data.
Sebelum tu pastikan ada akaun Google dulu.Patutnya kena ada sebab nak configure smartphone Android mesti melalui akaun Google.
Langkah-langkahnya seperti berikut:

1.Login akaun Google.
2.Buka laman web Google Play.Nak buka website ni dulu baru login pun boleh.
3.Klik butang Setting > Android Device Manager (rujuk gambar dibawah)














4.Secara automatik Google akan mengesan kedudukan device seperti dibawah dengan ketepatan sehingga 9 meter radius.


















Walaubagaimanapun,kebanyakan smartphone akan menutup sambungan data sekiranya screen off untuk menjimatkan bateri.Atau dalam versi Android JellyBean 4.1.1,apabila fungsi power saver diaktifkan.
Untuk mengubah tetapan power saver:
1.Buka menu power saver dengan meleret jari dari atas skrin
2.Klik pada power saver untuk membuka menu power saver
3.'Off'kan dahulu untuk membenarkan tetapan power saver diubah.
4Un'tick' pada pilihan 'Data connection-Put to sleep when screen is off'
5.'On' kan semula fungsi power saver

Dalam gambar diatas ada tiga pilihan iaitu Ring,Lock dan Erase.Tetapi hanya Ring yang aktif.Untuk membenarkan fungsi Lock dan Erase dari jarak jauh,ubah tetapan didalam aplikasi Google Settings pada smartphone.
Cari aplikasi Google Settings > Android Device Manager > Tick pada 'Allow remote lock and factory reset'

Rasanya kebanyakan Antivirus ada fungsi trace & lock phone kalau berlaku kecurian.Apapun yang penting sekali pakej data kena ada dan sentiasa disambung walaupun dalam mode screen off.

Post a Comment

Thursday, October 3, 2013

ZX-10Rrrrroooaarr!




Harganya 12,199 pound di UK.
Di negara Malaysia yang serba aman ni harganya ialah RM86,900.00.

Motor ni takde siapa-siapa dalam keluarga aku yang beli.Aku post entri ni pun sebagai motivasi untuk mendapatkannya bila masanya tiba nanti,hehehe!
Beberapa tahun dulu aku cukup suka dengan Yamaha YZF-R1,sehinggalah aku dapat membelek BMW S1000RR kepunyaan seorang eksekutif kilang lama aku.Power betul BMW tu.Untuk kategori 1000cc,dialah kingnya.
Kemudian bermulalah zaman aku mula memandang serius kekuatan Kawasaki.Tipikal rider kapcai Malaysia,kat mana ranking Kawasaki?Second to none.Mostly lebih kenal Yamaha dan Honda.Last kapcainya aku pernah naik ialah Kawasaki K1.Boleh tahan laju walaupun rupa tak lawa langsung.
Berbalik kepada kategori 1000cc tadi,inilah lawan sebenar mesin BMW walaupun ada main tipu sikit tang cc.
Tonton video ni dulu.YZF R-1 memang lauk kalau main sprint.




Post a Comment

Adoyai Demak DTM 150

Demak DTM 150.

"Sayanglah damak,getah sumpitan,menyumpit burung didalam hutaannnn!...."

Damak ngan Demak bunyi lebih kurang je kan?Hehehe!
Motor ni adik aku beli lama dah,lebih kurang sebulan la kot.Macamana dia boleh beli motor ni aku pun tak tau lah.Taste adik aku yang sorang lagi ni memang lain macam sikit.Kategori apa moto ni ek?Urban motocross?
Mustahil la kalau aku tak try walaupun motorsikal famili motorcross ni bukan selera aku.Aku yang berketinggian 172 cm terjengket sikit untuk celapak diatas kusyen motor ni.Review ni aku buat sikit-sikit jelah eh,sebab testing tak lama.Motor ni berat.Kalau rasa diri tu rendah,tak payahlah pakai motor ni.Kaki yang terjengket menyukarkan korang untuk bergerak.Motor ni pakai inverted fork bahagian depan dan monoshock belakang.
Test drive pulak.Meternya oklah,digital dengan latarbelakang lampu oren,tapi aku lupa ada takometer ke tidak.Agak fail disini ialah ketiadaan meter aras bahanapi.Payah juga tu.Disebabkan masa test tu motor baru keluar kedai,senang je enjinnya hidup.Bunyi boleh tahan garang.
Sistem gearnya standard motor klac tangan keluaran kilang,lima kelajuan.Elok tunggang motor ni pakai kasut,sebabnya jari kaki boleh robek tersangkut klip pedal gear yang agak tajam.Pickup ok la jugak,lagipun tak pernah aku tengok mat motor perah DTM ni serupa launching MotoGP.
Dari segi rupa keluaran kilang memang banyak yang perlu dibuang/ditukar.Lepas ambik dari kedai,reflektor depan dan belakang dahpun dicabut.Lepas tu cover disc belakang.Malam tadi aku tengok mudguard depan dah tukar lain,body sticker asal dan tak ada,side mirror ditukar dan cover kat hendal dibuang terus.

Rupa sebelum ditempek sticker tempahan.



















Selepas,nampak sweet sikit lahhhh!



















Pukul 11.30 malam tadi aku cabut awal,bermandi peluh tolong melayur stiker 3M pakai lighter!

Post a Comment

Monday, September 30, 2013

Sekali Lagi Masalah Air Cond

Assalamualaikum semua,

Lama benar aku tak meroyan dalam blog ni macam fan MU lepas kena senggama bergilir-gilir dengan Manchester City dan WBA,hehe!Oklah,tak baik bagi fan MU panas lama-lama,so terus saja kepada cerita yang aku nak sampaikan.
Kali ni cerita pasal air-cond sekali lagi bila masalah yang berlaku dalam entri air-cond yang lepas berulang semula.Secara tiba-tiba air-cond tidak mengeluarkan udara sejuk dan simptomnya sama iaitu enjin revving sehingga 1500rpm bila suis air-cond di'ON'kan;tanda tiada load pada kompressor.
Kali ni aku terus saja mencari alat ganti magnetik klac kompressor walaupun sangat susah nak jumpa.Ada satu kedai yang aku hubungi tak mau jual sebab aku orang perseorangan,bukan woksyop atau kedai alatganti.Pasal apa?Benda ni ada kaitan dengan dominasi pasaran alat ganti,senang nak mark up harga.Lepas ni aku cerita..

Kemudian aku jumpa satu lagi kedai di Rawang yang ada menjual magnetik klac tapi dengan harga RM250.Tapi sebelum tu aku menghubungi Encik EastOne aka.Naruto untuk mengerjakan air cond dan juga beltingnya sekali.Apa taknya,kereta aku dah lebih 130k mileage.Andaikata belting tu putus tengah jalan,bukan saja kompressor air -cond,alternator,pam power steering & water pump sekali fail.Memang kritikal tugas sehelai belting tu.

 Kat atas ni adalah unit magnetik klac asal daripada kompressor DENSO.Sebenarnya unit ni masih lagi berfungsi dengan baik,cuma getah yang bertindak sebagai spring untuk mengembalikan kedudukan plat paling luar tu dah keras dan retak.




















Sebelum aku melanjutkan cerita,sebenarnya aku tak beli pun magnetik klac yang baru.Aku cuma beli belting V (empat lurah) jenama BANDO 1705 (RM42),spanar 12mm(RM12.50) dan juga T-10mm(RM10).
Langkah pertama adalah membuka tayar depan kanan dan juga menanggalkan bumper.Dua gambar ni je aku ambik sebab lepas tu tangan aku penuh dengan kotoran.Henpon plak warna putih-putih melati.Kerja-kerja menanggalkan belting aku serahkan kepada Encik EastOne sebab beliau dah kenal amat dengan mesin Perodua ni.
Cuma ada beberapa skru ketat yang aku terpaksa buka menggunakan KEKUATAN POKOK PISANG Faradyable.Tak faham sila tengok YouTube.Maka belting berjaya dikeluarkan.Sementara tu aku cuba membuka pulley magnetik klac tapi susah tanpa tool yang betul dan tak berjaya buka pun.Kena pakai airgun.Oh ya,pomen Cina sebelum ni rupanya tak sambung semuala dua wayar sensor.Mujur ada Encik EastOne.
Hasil pengamatan aku dan juga perbandingan dengan unit kompressor Myvi EastOne,'gap' antara plat yang bersambung dengan syaf kompressor dan juga pulley terlalu jauh,lebih kurang 3mm.Barangkali itulah puncanya kuasa elektromagnetik tak mampu untuk menarik plat supaya melekat pada pulley.
Agak memeningkan kepala bila benda tu tak dapat dibuka untuk dibaiki sedangkan masalahnya memang berpunca dari situ.Akhirnya aku bertawakkal sajalah dengan meneruskan kerja-kerja memasang belting sebab hari dah makin gelap.
Selesai saja kerja-kerja pemasangan dan pelarasan ketegangan belting,test run dulu.Bila suis air cond dibuka,magnetik klac yang fail sebelum ni kembali berfungsi dengan baik walaupun 'gap'nya agak jauh.Cuma tak 100% baik.Sebabnya:

1.Sistem aircond tak pernah diservis langsung menyebabkan udara sejuk tak cukup sejuk.Mungkin sebab habuk dah tebal pada permukaan fin cooling coil.
2.Sesekali akan kedengaran bunyi 'slip' pada magnetik klac bila sambungan berlaku.Puncanya gap jauh menyebabkan lekapan plat kurang sempurna.Atau boleh jadi sebab tekanan tinggi dalam kompressor.Ini pun sebab tak pernah bikin full servis.

Lepas ni aku plan nak simpan seketul kompressor dari kedai potong.Imagine ya,harga kompressor kedai potong ada sekitar RM250-300.Harga pasaran magnetik klac RM250,dan kompressor recon RM700.Lepas ni aku nak recon sendiri lah!





Post a Comment

Thursday, September 26, 2013

Projek Mega Apa Ni?

Aku terbaca tulisan Misi Terahsia di Facebook berkenaan satu projek mega di Gambang,Pahang dan seterusnya membawa aku ke satu laman web iaitu,http://enchant1mst.com/Projects.html.

Apakah yang dinamakan Enchant 1Malaysia Spiritual Tourism ni?

Sedikit informasi berkenaan projek diatas:
-Projek ini terbahagi kepada dua zon;Zon 1:Ibadah pelbagai agama,Zon 2: Resort & Rekreasi,diasaskan oleh Mr.Tony Lim berdasarkan mimpi beliau pada tahun 1986.Tanah seluas 250 ekar telah diperuntukkan untuk pembangunan projek di Bukit Gambang,Pahang.



Baca dulu informasi di laman web tersebut kemudian tonton video yang ada dalam website tu.Aku nak attach kat sini ada problem pulak.

Persoalan aku,apa objektif sebenar pembangunan tersebut?Kongsikan pendapat korang diruang komen.

Post a Comment

Thursday, September 12, 2013

Anon.....


Komen ni berasal dari sebuah entri lama sebuah blog yang terkenal mengenai kehidupan pemungut barang di sebuah tapak pelupusan sampah berhampiran Jakarta.Walaupun hidup mereka susah,ibadah tidak dilupakan.
Tapi tengoklah komen Anonymous diatas.
Kalau non Muslim memanglah dia tak faham,tapi andaikata komen tu datang dari seorang yang dilahirkan Muslim,berat benar akidahnya.Hati-hati dalam mengeluarkan kata-kata.

Post a Comment

Pulau North Sentinel Yang Misteri


Ni bukan entri pasal berita terkini,aku cuma nak share satu 'dunia' baru yang menolak kemodenan dengan ekstrem.Informasi asal aku jumpa dari satu page Facebook iaitu Amazing Things In The World.
Tajuknya mengisahkan sebuah pulau di laut Andaman iaitu Pulau Sentinel Utara.Buruk benar kalau translate direct ke bahasa Melayu.Nama rasmi pulau ni ialah The North Sentinel Island.

Sedikit informasi tentang pulau North Sentinel:

-Salah satu pulau diantara 572 gugusan Kepulauan Andaman dan Nicobar yang terletak di Teluk Bengal
-Sebahagian dari India
-Berkeluasan 75km persegi dan diliputi hutan tebal
-Jumlah penduduk kurang dari 400 iaitu puak Sentinel

Apa yang unik tentang pulau ni ialah puak Sentinel menolak sebarang kehadiran orang luar sejak ribuan tahun.Tak kiralah atas apa reason sekalipun,wartawan ke,nelayan ke,ahli sains ke,semua dia halau dengan senjata tombak dan panah.Kalau halau saja macam halau ayam tak apalah,kebanyakannya mati disembelih atau ditembusi panah.Tak ada istilah diplomasi bagi puak Sentinel.Ganas macam Sentinel The Matrix atau Sentinel Prime.Sebab itulah tak ada sebarang hubungan dengan orang luar.
Banyak usaha dibuat untuk mengenali puak Sentinel ni,tapi memandangkan diorang ni orang purba,cara diorang amat keras dalam melayani tetamu tak diundang.Salah satu kisah yang menarik ialah tentang kapal kargo MV Primrose.
Kapal kargo yang didaftarkan di Hong Kong ni tersangkut di kawasan berbatu karang di pantai pulau Sentinel pada 2 Ogos 1981.Beberapa hari selepas tu kru kapal ternampak beberapa manusia berkulit hitam dan bersenjatakan tombak serta panah cuba mendekati kapal.Mujur keadaan laut yang bergelora menghalang usaha puak Sentinel.
http://excitingearth.files.wordpress.com/2013/03/nsisland33.png

Seminggu kemudian kru kapal diselamatkan oleh helikopter dari syarikat Indian Oil and Natural Gas Commission.Bangkai kapal masih boleh dilihat dengan menggunakan Google Earth.Ni gambar yang aku capture dari phone.



Banyak lagi insiden yang melibatkan orang luar dan puak Sentinel ni boleh dibaca di sini.Boleh jadi ada lagi pulau-pulau semacam ini yang barangkali didiami suku kaum yang jauh lebih rare.


Post a Comment