Monday, December 24, 2012

Bebelan Akhir Tahun

Salam…

Sekejap je kita dah menghampiri penghujung 2012.Macam-macam peristiwa berlaku sekeliling kita dan juga pelbagai cabaran dah kita lalui sepanjang tahun.Perkara yang paling ketara sekali dalam tahun 2012 ni adalah berkenaan ramalan puak Mayan tentang Doomsday yang berlaku pada 21 Disember 2012(damn,tu hari jadi aku).

Well,hari tu dah pun berlalu seperti hari-hari lain,dan masyarakat Islam terutamanya tak ambil kisah pun sebab kenapa doomsday nak berlaku pada hari tersebut.Sebab nombornya 21122012?Kenapa tak 20122012?Sebab angkanya cantik?Tiap tahun kita akan jumpa nombor cantik,contohnya 11/11/2011,atau 10/10/2010.Angka tetap angka,seperti odometer.Bila dah reach angka 9999999,ianya kembali kepada 0000000 dan segalanya bermula semula.Ok,biarkan soal tu,segalanya kerja Allah S.W.T.

Apa update yang aku nak tulis hari ni pun aku tak tau.Rasa agak malas nak mencari berita-berita semasa sebab benda-benda macam tu berlambak orang tulis kat luar sana,copy paste je.So,apa yang bakal aku tuliskan ni adalah mengikut apa yang terlintas di fikiran aku buat masa ni.

Sebenarnya aku teringat satu kejadian di stesen minyak beberapa bulan lepas.Kita semua sedia maklum kat stesen minyak kita sewajarnya tahu untuk mematikan enjin semasa mengisi minyak.Satu hari aku ternampak sorang akak(rasanya tua dua-tiga tahun dari aku) kat pam minyak Shell dengan Alza putihnya.Lepas buat bayaran di kaunter,dia berjalan ke kereta,buka pintu sebelah pemandu dan start enjin.Aku ingat dia nak blah,rupanya tak.Dia pergi angkat nozzle pam dan mengisi bahanapi macam takde apa-apa yang tak betul.

 

kemalangan-di-pam-minyak

Aku dah pelik semacam,kaedah isi minyak apa yang akak tu praktikkan?Husband dia ajar macam tu ke?Padahal kemain besar tulisan amaran matikan enjin,jangan merokok,dan juga matikan telefon.Matikan telefon tu memang tak ade orang praktik la,sekurang-kurangnya tak bergayut sambil isi minyak.

Kalau nak difikirkan lojik,memang agak susah api nak menyambar walaupun enjin running,cuma apa salahnya amalkan kaedah yang betul.Sekurang-kurangnya kita  dah berusaha untuk elakkan bencana.Kalau terbakorrrr kat situ bukan diri sendiri je susah,orang lain pun terlibat sama.Kisah akak yang isi minyak tu pernah aku ceritakan kat wife aku,then dia jawab bos dia tak pernah matikan enjin bila isi minyak…Owh…macam tu ke?

Tak ramai yang ambil serius rupanya.Malu kot nak praktik,macam skema pulak rasanya ye tak?Oklah,harapnya takde yang terbakar walaupun tidak skema di pam minyak.

Masa zaman aku berkelana cari kerja dulu,biasalah konvoi ramai-ramai naik motor.Apa yang bagusnya bila konvoi ni kita boleh tolong kengkawan kalau motor ada problem bila jalan jauh.Tapi yang aku herannya,pantang jumpa pam minyak mesti nak singgah pam rokok.Takde tempat lain ke nak pam rokok?Aku pun smoker jugak,tapi takkan la sejam tak dapat rokok boleh pitam kot.

Lepas pada tu aku memang tak berminat nak berkonvoi ni.Balik kampung memang aku lebih suka layan solo dengan Yamaha SS110 buruk aku.Kalau dari Puchong isi penuh,sampai Shell sebelum Lebuhraya Karak refill balik bagi penuh walaupun minyak banyak lagi.Hentian berikutnya Petronas Pekan Karak.Kat situ pun kadang-kadang aku berhenti minum/breakfast kalau awal lagi.Refill semula then non stop sampai Bandar Jengka.Sepanjang Lebuhraya Pantai Timur ada dua hentian,R&R Lanchang dan R&R Temerloh,tak payah berhenti pun tak apa.Semua R&R nak berenti bila nak sampai rumah?Kalau berkonvoi dah tentu ada yang gatai nak mengepam rokok,padahal baru setengah jam menunggang.

Dari Bandar Jengka,ada lebih kurang 40 minit lagi perjalanan sebelum sampai kampung aku.Kekadang geng-geng konvoi ni nak masuk bandar ronda-ronda dulu.Memang aku tak faham betul.Dari sudut pemikiran diorang mungkin aku ni tak fun,lurus,dan tak berjiwa remaja.Haha!Sebenarnya aku dah puas dengan zaman permotoran sejak aku belajar kat Politeknik dulu.

Perjalanan dua jam setengah dari KL ke kampung aku kekadang boleh jadi empat jam,konvoi punya pasal.Baru dua jam setengah beb.Masa aku ulang alik zaman belajar kat Poli Kuantan dulu,LPT tak siap lagi.Empat jam naik motor ikut jalan lama,masuk kampung,kebun getah bagai.Solo je.Alhamdulillah tak pernah motor buat perangai ataupun tayar pancit.

Konvoi tak salah,tapi rancang perjalanan.Bila singgah isi minyak,semua isi.Bawak motor bebaik,maintain halaju.Konvoi dua tiga motor cukup,tak payah banyak.Lebih dari tu memang merapu je lebih.Maksud aku kat sini motor kapcai,konvoi motor besar ni biasanya dirancang dengan baik.

Oh ya,persepsi masyarakat tentang rider motor besar agak terjejas.Bebaru ni kan agak panas dengan istilah pelesit lebuhraya.Wartawan pun sengal,tak mention lakonan semula.Ada baiknya diorang beli superbike,dapat 600cc punya pun jadi la.Pastu tunggang kat lorong motor sesama dengan geng kapcai,amacam?Aku tak kisah langsung pun gomen nak pasang AES ke,dari sudut positifnya dapat juga kurangkan kemalangan,tapi janganlah sampai keluar idea bangang dok tayang rider pelesit lakonan semula.

Aku teringat pasal kemalangan konvoi motor besar kat NKVE bebaru ni.Ada yang komen,kenapa tak tunggang kat lorong motorsikal ?Watdehek,celah mana NKVE tu ada lorong motorsikal?Padahal punca kemalangan sebab ada kereta yang tukar lorong secara tiba-tiba.Masing-masing ada tanggungjawab bila di jalanraya.Kesiapsiagaan paling penting,deria kena peka dengan apa yang ada di sekeliling.Aku ni Isnin-Jumaat rider kapcai,hujung minggu jadi driver.Dua-dua aku rasa…

In b4,maaf kalau entri ni agak memeningkan kepala korang,heee!

Post a Comment

Thursday, December 20, 2012

Alpha Dog LS3 Dengan Voice Command

Tahun 2011 dulu aku ada buat satu entri tentang projek DARPA dan Boston Dynamic untuk menghasilkan robot Alpha Dog LS3,tapi masa tu ujian masih lagi dijalankan didalam makmal mengunakan bekalan kuasa dari luar.

Kali ni Alpha Dog dibawa mengharungi permukaan bumi yang sebenar tapi dengan tambahan fungsi arahan suara.”Pemandu’ Alpha Dog boleh menghidupkan dan memberi arahan supaya Alpha Dog mengikut laluan yang dilalui ‘pemandu’.

Sistem komputer Alpha Dog akan mengesan laluan pemandu dan keadaan sekeliling seperti permukaan laluan,halangan pokok,sungai dan sebagainya.Alpha Dog LS3 jauh lebih senyap tapi aku rasa movement dia terlalu perlahan.Cukup menyusahkan kalau berada di medan tempur.

Macamanapun,Alpha Dog tetap satu pencapaian membanggakan dalam bidang robotik cuma kalau sekali nampak memang saspen gak tengok menatang ni punya pergerakan.

Tujuan ia dibina adalah untuk mengangkut keperluan infantri di medan perang,tapi persoalannya pakai keldai kan senang?Murah dan lebih tangkas.Takdelah terkial-kial nak bangun macam Alpha Dog ni bila tersembam.

 

Post a Comment

Monday, December 17, 2012

Pesta Jualan Buku Big Bad Wolf

Sabtu lepas aku diajak wife aku pergi pesta buku Big Bad Wolf kat MIECC,katanya nak bawa adik-adik dia berjalan sempena cuti sekolah ni.Asalnya aku malas sebab aku ni tak suka harung jalan sesak,tapi memandangkan aku ada Waze Navigation,perjalanan menjadi sangat lancar walaupun jalan masuk ke Mine’s sesak yang amat.

Tapi Waze memang smart.Aku tak masuk jalan masuk utama,aku sengaja menyesatkan diri lalu celah-celah taman perumahan.Hasilnya parking senang dapat (RM5 per entry) walaupun agak kena menapak sikit.Yang masuk ikut main entry aku rasa mau setengah jam buang masa kat situ je.Parking dalam Mine’s pun dah tentu full.

Pesta buku Big Bad Wolf memang besar,ada lebih 3 juta buku(mengikut website diorang la) dengan diskaun antara 75%-95%.Rata-rata yang datang kesitu memang borong sakan aku tengok.Semua pakai kotak.

Genre yang menarik perhatian aku sudah tentu genre sejarah/military tapi apakan daya dana sangat terhad.Banyak buku-buku yang aku rasa nak beli tapi kekangan bajet yang menjadi penghalang.Apa yang aku perhatikan,ada empat meja yang menyediakan buku-buku berkaitan sejarah/military tapi tak berapa nak lengkap sebenarnya.

Aku cadang nak cari buku lengkap tentang tanks tapi tak ada.Maka,aku memilih buku Weapons of World War II yang agak lengkap berkenaan senjata infantri,APV,tanks,kapal terbang dan kapal perang.Harganya cuma RM10 selepas diskaun.

Buku kedua yang aku beli ialah The Art of Beowulf dengan harga RM8.Memang berlambak buku ni,kat memana meja pun ada.Sebenarnya hati aku berkenan kat buku Lost Treasure,tapi duit memang tak cukup langsung.Pandai diorang ni,buat pesta buku time gaji aku dah nak kering.

Selebihnya aku cuma cuci mata dengan adik ipar aku,meronda ke semua meja.Ada bajet dalam RM300 memang serius puas hati memborong.Kalau taknak semak kepala harung jalan sesak,sila pergi pukul 2-3 pagi sebab ada hari-hari tertentu diorang buka 24hrs.Sampai 23 Disember je tau.

Semak informasi di sini.

Ni antara gambar-gambar suasana di MIECC Sabtu lepas:

 

IMAG0570

 

Tak tau apa motif dua bijik Lamborghini ni.Cabutan bertuah kot,haha!

IMAG0571

IMAG0575

IMAG0576_BURST001

 

Enter frame sikit ibu dan Dhia Fatheeya,heee!

IMAG0577

IMAG0579

IMAG0580

Post a Comment

One X Siap Juga Akhirnya…

Aku baru je balik dari pusat servis HTC ambik phone wife aku sebab tak boleh tahan sabar lagi dah.Mujur dah siap.

Ceritanya macam ni,19 November 2011 aku hantar repair phone wife aku kat SiS Distribution Wisma Prosper Kelana Jaya(dulu dikenali dengan nama Wisma GoodYear).Kata customer service personnel kat situ tiga hingga lima hari boleh siap dan diorang akan call/SMS.Dalam form servis pun ada tulis expecting date siap 21 November 2011.Tapi takpelah,aku bagi masa sampai Jumaat(23 November 2011).Tapi sebelum tu aku call dulu nombor 1300-88-8482 untuk service enquiry status.

Sorang amoi yang pelat Chinese bahasa Inggeris dia jawab call aku.Bila dia semak katanya masih belum siap.27 November aku dapat SMS katanya pending for replacement unit.Aku tunggu lagi sampai 5 Disember dan pagi tu aku call dulu sebab malas nak redah pegi Kelana Jaya dengan sia-sia.

Malangnya tak siap juga.Aku dah agak panas hati,tambah lagi bila wife aku asyik tanya bila phone nak siap.Hari ni dah 17 Disember diorang pun takde call/SMS jugak,maka aku nekad pergi juga ke Wisma Prosper.Nasib baik dah siap.

Dalam form report ni katanya repair recommendationnya rebuild device,tapi aku tak taulah ape benda tu.Unit serial number masih sama,yang berubah cuma IMEI number.Sebelum balik,aku masuk sim dan check dulu displaynya dengan buka menu Notes,amik Draw dan conteng-conteng kat semua kawasan skrin.

So,siapa-siapa yang menggunakan HTC dibawah jaminan SiS Distribution,terus saja walk in service di tingkat 2 Wisma Prosper Kelana Jaya.Walaupun diorang kata akan beritahu bila siap,cukup lima hari bekerja terus je pergi sana collect barang walaupun takde pemberitahuan.Tak payah tunggu sampai dekat sebulan macam aku.

Memula aku nak hantar servis dulu lagi naya,hantar pergi DiGi kat tempat aku beli,diorang suruh pergi DiGi besar kat Sunway.Hantar Sunway diorang cakap tak pandai repair hardware.Lepas tu suggest pergi SiS Distribution yang dah lama tutup kat Temasya Industrial Park.Penyudahnya tetap ke HQ SiS Distribution Kelana Jaya.Penat+marah beb.

Sebulan tunggu bermakna RM68 bil Internet Mobile DiGi terbazir!

Post a Comment

Wednesday, December 5, 2012

Hari-Hari Tanpa Telefon Bimbit

No-Cell-Phone

 

Salam semua…

Lately entri sangat kurang kan?Bukan sebab aku dah malas nak menulis,tapi idea kering plak.Ranking Alexa tengah baeeekkk ni la nak sampai fasa kekontangan bahan penulisan.Sebenarnya memang tak ada banyak benda aku nak tulis ataupun sesuatu yang aku rasa berbaloi ditulis.Seminggu dua ni aku banyak explore pasal RC Tank.Maklumlah amatur,takde geng plak tu.Terpaksalah explore sendiri.

Boleh dikatakan tiap kali aku surf internet,lain benda tak ada.Asyik nak search keyword RC Tank je.Sebab tulah aku hilang idea nak menulis,takkan tiap entri aku nak cerita pasal RC Tank plak. Memang susah nak cari informasi pasal RC tank,apatah lagi yang berbahasa Melayu.Aku ada suggest dekat admin satu kelab RC tank di Utara untuk buat satu blog khas,tapi adminnya tak berminat.Susah katanya.Tak apalah,aku cuma bagi cadangan je.

Seperkara lagi berkenaan HTC One X aku yang tak tau bila akan siap dibaiki.Sejak 19 November aku hantar repair,sekarang dah 5 Disember sedangkan janji boleh siap tiga-lima hari bekerja.Last week aku call SiS Careline untuk semak status pembaikan,tapi masih tak diberi tarikh siap.Malam tu diorang sms bagitau,diorang tengah tunggu replacement unit.Teruk sangat ke rosaknya sampai kena replace,padahal digitizer je rosak.Tapi tak apalah kalau diorang decide nak ganti dengan unit baru,lagi cepat(sepatutnyalah).

Tunggu punya tunggu hari ni dah 5/12/12,maksudnya sudah 11 hari bekerja berlalu.Pagi tadi aku call lagi bertanyakan hal yang sama.Bila disemak katanya diorang tunggu stok replacement.Untuk berapa lama lagi?Still tak ada jawapan konkrit.Aku memang tak boleh terima situasi menunggu tanpa kepastian ni.At least bagi date,lagi dua minggu pun tak apa asalkan tau bila nak siap.Takdelah tertanya-tanya sampai bila nak menunggu.

Pada aku,soal diganti baru atau diperbaiki tu soal kedua.Yang penting bagi aku ialah kaedah mana lebih cepat siap.Sepatutnya unit gantian lebih cepat la kan,tak perlu nak godek sana-sini.Seperkara lagi macamana diorang kontrol stok.Sampai shelf licin baru order stok ke?

Next week aku harap boleh siap.10 tahun dulu boleh la kesana kemari tak pakai phone.Sekarang ni phone tu umpama sebahagian dari hidup,senang nak komunikasi.Cuba korang jalani kehidupan sehari tanpa phone,susah kan?

Post a Comment