Wednesday, November 28, 2012

HTC One X Selepas Naiktaraf JellyBean

Pagi tadi aku buka email dari Amanz.my berkenaan entrinya tentang update JellyBean untuk HTC One X sudah boleh mula dimuatturun hari ni.Yaaa,setelah rumor-rumor yang berlegar di internet semenjak bulan September lagi,akhirnya penghujung November baru sampai.

Sebelum tu lebih kurang sebulan lepas kalau tak salah,ada berita tentang pengguna Eropah yang sudah mula mendapat update JB(JellyBean) pada One X,siap dengan screenshot ujian benchmark sintetik.Apa yang menarik dari screenshot tu,One X yang dioperasikan dengan Android JB mengatasi Samsung Galaxy SIII JellyBean dalam beberapa jenis benchmark!

Tak lama lepas tu,ada juga khabar yang kata berita tu cuma hoax…adoii…..Tapi,hari ni dah boleh tau berita tu hoax ke tak.Aku dah siap update One X aku kepada JellyBean 4.1.1 dan HTC Sense 4+.

Update yang bersaiz 360++Mb ni aku sedut melalui DiGi Mobile Internet yang memakan masa lebih kurang 1 jam 20 minit.Rugi data je kan?Nak buat macamana,kompeni kedekut,dah la signal router tak kuat,password pun dah kena tukar.Ok,bila dah selesai update,installation process memakan masa lebih kurang 5 minit diikuti dengan beberapa apps optimization dan upgrade.Selepas skrin flick beberapa kali,maka siaplah proses penaiktarafan Android.

 

Apa yang baru pada One X JellyBean dan HTC Sense 4+?

Aku nak explain pun susah sebenarnya sebab tak tau istilah yang digunapakai nanti betul ke tidak.

1.Mentatal skrin utama dari kiri atau kanan kini boleh diluncurkan tanpa had.

2.Penambahan aplikasi Chrome,Voice Search,Play Music(berapa banyak music daa..) dan HTC Media Link HD.Semuanya aku belum cuba lagi.

3.Penambahan menu Power Saver yang barangkali boleh menggantikan Juice Defender.

3.Menu Setting>Display,Gesture & Button kehilangan pilihan untuk membenarkan phone vibrate setiap kali skrin disentuh.Tak besttt…..

4.Dulu Flashlight warna hitam,sekarang putih,heee…

5.Kalau dulu sambungan kabel dari phone ke PC sangat mudah sebab secara automatik menu pilihan samada Charging Only atau Mount as Disk Drive akan keluar.Boleh pilih terus untuk upload gambar dari phone ke PC.Dalam JellyBean ni agak mengelirukan,simbol sambungan USB dan simbol tethering keluar sekali.Tapi device tak dapat dikesan oleh PC walaupun aku dah check menu USB debugging.

Kemudian aku cuba perbetulkan kabel,barulah PC mula install beberapa driver dan siap.Phone akan muncul di komputer sebagai portable device.

 

Setakat ni itu saja yang sempat aku semak dalam update terbaru ni.Yang paling dinantikan,adakah benar rumor tentang prestasi One X yang meningkat selepas menggunakan JellyBean?

Sepatutnya screenshot yang aku ambik selepas ujian benchmark tu boleh ditunjukkan kat sini tapi yang peliknya fail PNG screenshot saiznya semua 0 bytes.Dalam phone boleh pulak diipaparkan gambarnya.So,aku boleh tuliskan resultnya sahaja kat sini selepas update kepada JellyBean…

1.Quadrant Standard(ICS)

Screenshot_2012-09-04-22-01-58

Score JellyBean:4426

 

2.AnTuTu Benchmark v2.9.1(ICS)

Screenshot_2012-09-02-23-18-08

Score JellyBean:11484

 

3.Vellamo(ICS)

Screenshot_2012-06-20-13-57-21

Score JellyBean:1855.Ada sedikit peningkatan.

 

Kesimpulan,tak power punnnnnnn?????Tapi masa aku pakai ICS v4.0.1 dulu pun agak rendah markahnya berbanding v4.0.4.Mungkin bila sampai update v4.1.4 baru laju sikit.Tapi bila tu?Tahun depan?

*Selepas update kepada JellyBean dan siap lebih kurang pukul 11 pagi tadi,bateri aku hampir kehabisan.Sekarang sudah jam 4.01pm,dan bateri baru dicas sebanyak 30%??What de fishmart is happening?Ada sesiapa yang mengalami situasi yang sama harap dapat share sekiranya phone anda juga berkelakuan aneh selepas update.

Post a Comment