Friday, October 19, 2012

Cincin Kalimah Syahadah Obama;Jangan Mudah Percaya

Beberapa hari kebelakangan ni aku biasa ternampak beberapa post di ping busuk.org berkenaan cincin Barack Obama yang ‘kononnya’ terukir kalimah syahadah.Dari pandangan mata kasar aku,tak ada pun kalimah syahadah,cuma imaginasi penulis asal cerita tu yang menampakkan macam adanya ukiran kalimah syahadah.

Kebanyakan yang repost cerita tu berdasarkan cerita dari about.com,dan menurut tulisan di website tersebut,penemuan kalimah syahadah itu dikaji oleh pakar Islamologi bernama Mark A. Gabriel.Obama dan cincinnya kita letak tepi dulu dan fokus pada manusia yang bernama Mark A. Gabriel.Ingat nama ni,then Google it.Ini yang akan kita jumpa,laman web beliau,drmarkgabriel.com.

Ini adalah sebahagian isi kandungan laman web tersebut berkenaan latar belakang Mark A. Gabriel:

 

“Dr. Mark Gabriel was born and raised in Egypt in an Islamic family. By the age of12, Dr. Gabriel had the entire Quran memorized. He graduated from Al-Azhar University in Cairo and then became a professor of Islamic history at that university. He also served as the Imam (spiritual leader) of a mosque in Giza, where the pyramids are located.

In short, Dr. Gabriel was a highly prestigious figure in the Islamic world when one day he dared to question the authenticity of the Quran. That evening he was kidnapped by the Egyptian secret police and thrown in prison where he was tortured unmercifully for days due to questioning his religion. Miraculously, just as he was about to be executed, he was delivered from the prison by a relative with political connections.

During the next year while unemployed and living with his parents, Dr. Gabriel met a Christian pharmacist who gave him a Bible. That Bible led him to Jesus, and when he read the Sermon on the Mount, he decided to accept Jesus as his Lord and Savior. When his father discovered that Mark had become a Christian, he tried to kill him. Running for his life, Dr. Gabriel fled to South Africa where assassins were sent to kill him. Finally he fled to the United States where he was granted religious asylum.”

Ini sebahagian lagi petikan dari laman web beliau tentang buku-buku karangan beliau mengenai Islam:

 

“He has published six books in the United States:1) Islam and Terrorism, which tells what the Quran teaches about violence and the goals of Islamic jihad, 2) Islam and the Jews, which explains what the Quran and Muhammad taught about Jewish people and how radical Muslims are practicing that teaching today, 3) Jesus and Muhammad, which gives a factual, historical comparison of the two most influential men of all time, 4) Journey into the Mind of an Islamic Terrorist, which examines the writings of modern terrorists to expose their motives and rationale, 5) Culture Clash, which explains the clashes between Islamic culture and Western democracy, and Coffee with the prophet.”

 

-Pertamanya,apa motif beliau yang merupakan seorang “accept Jesus as his Lord and Saviour” + “Mark had become a Christian”(bukankah ertinya murtad),cuba meyakinkan kita semua bahawa Barack Obama memakai cincin dengan ukiran kalimah syahadah?

-Rasanya siapa-siapa yang faham bahasa Inggeris tahap asas sekalipun akan faham apa yang ditulis oleh Mark A. Gabriel dalam buku-bukunya.

Cuba tengok gambar resolusi tinggi cincin perkahwinan Obama ni.

obama-wedding-ring-2

Bandingkan dengan yang ini.

obama-ring-arabic

 

Yang menjadi tandatanya adalah kenapa harus mempercayai kata-kata seseorang yang tidak lagi bersama Islam,adakah hanya kerana beliau pernah menghafal Al-Quran pada umur 12 tahun dan juga graduan Al-Azhar?

Dengan imej yang kabur(fuzzy) macam tu,maaf,aku memang tak nampak apa-apa yang berkaitan dengan kalimah syahadah.Ianya mengingatkan kat aku teguran seorang  bekas officemate tentang buku nota meeting aku berwarna hitam dan bertulis Death Note.Officemate aku menegur,katanya huruf ‘t’ dalam perkataan DEATH itu membentuk salib.Lepas tu aku jawab,ok,how about your name,SAYUTI.Ada huruf ‘t’ dan salib jugak.Terus dia diam.Susahlah kalau semua huruf ‘t’ dituduh sebagai salib.

Baca kesudahan cerita mengenai cincin perkahwinan Obama ini di sini.

Secara jelasnya Obama sememangnya bukan Islam dan sepanjang pentadbiran beliau,beliau masih lagi membenarkan aktiviti pembedilan orang Islam yang diisytiharkan sebagai teroris menggunakan dron-dron dan peluru berpandu Hellfire.Aktiviti yang diwarisi sejak pemerintahan George Bush.

Satu lagi serius aku tak faham kenapa orang kita obses dengan benda-benda macam ni,terutamanya di Facebook.

Like kalau nampak”

Habis tu kalau tak like sebab tak nampak,adakah bermaksud seseorang tu cuba menafikan kekuasaan Allah SWT?Zaman sekarang ni level iman diukur dengan LIKE je?Huh!Seolah-olah Mark Zuckerberg lebih berkuasa nampaknya.

Pada aku,bukti kekuasaan Allah SWT bukanlah terletak pada bentuk awan,bentuk sayur,atau bentuk pokok yang membentuk kalimah Allah.Wujudnya benda-benda disekeliling kita ni pun dah cukup untuk kita sedar kekuasaanNya,udara yang kita sedut,air yang kita minum,akal fikiran yang menjadikan manusia makhluk bijaksana di mukabumi dan macam-macam lagi.Semuanya adalah kekuasaan Allah SWT.

 

Buat apa dengar teori urban legend Mark A Gabriel.Sekian…

Post a Comment