Wednesday, October 31, 2012

Typo;Kereta Termahal Di Malaysia

Bugatti Veyron Sang Noir berharga 3.4juta USD atau jika ditukarkan ke Ringgit Malaysia ia akan berharga RM10,390,400.Mahal kan?Nama pun Bugatti.Segmen santai kali ni menampilkan lima kereta yang boleh tahan mahal walaupun berjenama marhaen,mungkin tombol gearnya dibuat dari emas padu,atau keseluruhan interiornya bertatahkan berlian,mana tahu?

 

Kredit to mudah.my

 

1.RM 3,100,000

Perodua Viva  A  - Cars for sale Perak - Mudah.my-132936

 

2.RM 4,450,000

Toyota Altis  A  - Cars for sale Kuala Lumpur - Mudah.my-132848

 

3.RM 4,490,000

Toyota Landcruiser ZX URJ 202 limited - Cars for sale Kuala Lumpur - Mudah.my-132759

 

4.RM 11,501,350

Honda CR-Z  M  6 speed new - Cars for sale Selangor - Mudah.my-132631

 

5.Paling mahal,RM14,950,000

Mitsubishi ASX  B  - Cars for sale Penang - Mudah.my-131834

 

Agak-agak la kalau typo pun,heeeee!

Post a Comment

Tuesday, October 30, 2012

Waze Navigation;Mudah,Cekap & Free,Tapi?

Amacam Hari Raya Haji kat kampung?Tak best?Sebab apa tak best?Sebab pergi balik kena hadap jem berjam-jam kan.Hehe!Biasalah tu,lima enam tahun kebelakangan ni cuti hujung minggu biasa pun boleh sesak sebab kereta makin banyak.Semua orang nak pakai kereta kerana ia adalah keperluan,tapi inilah harga yang perlu dibayar.

Member aku balik Kedah guna Highway PLUS,dari Saujana Utama lepas Maghrib,sampai kampung dia jam tiga pagi.Mau lumpuh kaki tekan klac ye dak?Mujur kampung gua dekat je.

Sebenarnya aku nak cerita pasal satu aplikasi navigasi yang aku dah download dari bulan lepas.Sistem navigasi memang perlu untuk orang malas meronda macam aku.Tambahan lagi aplikasi Sygic yang aku beli sekali lagi fail dengan serius untuk menunjukkan jalan balik dari Pusat Bandar Damansara ke Kota Damansara.Ada ke patut disuruhnya aku ronda-ronda kat highway DUKE.Mangkuk betul.

Aku pun cuba satu aplikasi navigasi Android bernama Waze.Waze ni aplikasi Android percuma bersaiz 14.30Mb sahaja.Pasai apa kecik je saiznya?Sebab sistemnya tak ada fungsi offline.So tak ada saiz map yang besar perlu didownload.sebagai contoh,saiz map Malaysia untuk aplikasi Sygic bersaiz lebih 500Mb kalau tak salah aku.Sekiranya berminat nak download,pastikan korang pelanggan pakej data mobile.

 

Konsep

Aplikasi Waze adalah sebuah aplikasi navigasi beserta arahan suara yang bukan sahaja memberi panduan ke destinasi yang kita nak pergi,ia juga dilengkapkan dengan real time traffic condition.Memang penting feature ni.Akaun pengguna-pengguna Waze seluruh Malaysia akan sentiasa memberikan maklumat trafik terkini untuk dikongsikan bersama pengguna lain.Contohnya kita boleh share keadaan aliran trafik,polis,kamera perangkap laju,kerja senggaraan jalanraya atau kemalangan.

Maklumat tadi akan dipamerkan di peta jalanraya untuk menunjukkan arah laluan dan kawasan yang sesak.Selain dari tu,maklumat keadaan jalanraya akan membantu sistem Waze mengira laluan yang terbaik secara automatik untuk mempercepatkan perjalanan.

Ada sistem navigasi yang memberi pilihan setting laluan seperti Fastest,Easiest & Economic.Katakan kita set ke pilihan Fastest.Masalahnya ia tidak akan menjadi Fastest sebab keadaan trafik sentiasa berubah-ubah.Disinilah aplikasi Waze menang besar melalui idea komuniti pengguna Waze tu sendiri yang menyumbang maklumat trafik semasa.Laluan sesak akan berwarna merah berserta animasi arah laluan yang terlibat.

 

Screenshot_2012-10-30-10-00-15-1

 

Navigasi

Dari segi navigasi,bagi aku peta jalanrayanya agak lengkap dan carian lokasi menggunakan alamat lebih mudah.Tetapi tiada fungsi carian lokasi menggunakan kordinat GPS.Arahan suara tepat pada masanya dan jelas.Cuma tiada pilihan Bahasa Melayu.Tapi pendapat aku baik dalam Bahasa Inggeris je sebab kadang-kadang arahan Bahasa Melayu lebih kucar-kacir,macam Sygic punya.

Satu lagi fungsinya yang agak baik ialah,fungsi pilihan route.Katakan route pertama yang dicadangkan berlaku sedikit sesak,sistem boleh mengira beberapa pilihan laluan yang jauh sedikit dimana mungkin keadaan trafiknya lebih baik.So,pilihlah mana-mana laluan yang berkenan dihati.Macam pilih kain pasang kat Gulati’s pulak ye?

Katakan kita tersasar dari route yang ditunjukkan,jangan risau.Sistem akan mengira route baru dengan cepat(bergantung pada coverage internet tempat tu).Tak macam Sygic,(Sygic lagiii!) yang suruh juga kita patah balik ke poin yang kita tersalah masuk.

 

Screenshot_2012-10-30-10-04-08-1

Contoh pilihan laluan;E35 Guthrie Corridor yang terbaik

 

Lain-lain

Pengguna Waze akan meningkat rankingnya mengikut berapa banyak jarak perjalanan anda menggunakan aplikasi Waze ini dan kuantiti sumbangan informasi yang korang bagi.Tapi tak taulah dapat apa.Sesiapa yang pernah ‘terkena’ dengan aplikasi yang bawak korang masuk jalan sehala(lepas tu kena hon kaw-kaw) bolehlah cuba Waze.Bagus atau tak sesebuah sistem navigasi tu senang je nak dinilai.Sampai ke destinasi tanpa sesat.Noktah.Apatah lagi free!

 

Tetapi…

Ada sesuatu yang perlu anda tahu.Aplikasi Waze dibangunkan oleh orang Israel iaitu Noam Bardin(CEO),Uri Levine(Co-Founder) dan jurutera software Ehud Shabtai(CTO).Ada lah beberapa orang lagi yang aku rasa semuanya Israeli.Aku tak tau macamana Israel boleh mengeluarkan produk best dan free macam ni tetapi developer Islam tak boleh.Ada alasan yang munasabah?

Dalam hal ni aku tak tau adakah aku berdosa kerana promote produk Yahudi secara tidak langsung.Apakah pilihan lain untuk aplikasi sistem navigasi yang bagus,cekap,free dan Islamik?Bagitahu aku kalau ada.Jangan sebut Garmin/PapaGo pulak.Diorang tak ada buat Android Apps yang cekap dan free.

 

*Tambahan untuk apa yang aku tulis sebelum ni.Baru-baru ni aku travel ke Kampung Piandang Baru yang terletak dalam mukim Siputeh,Perak.Agak rare jugak nama tempat tu.Aku cuba gunakan aplikasi Waze untuk kesana tapi malangnya mukim Siputeh tak dapat dicari.Terpaksalah aku guna khidmat Sygic,itupun tak dapat pinpoint exact location.Selesai urusan kat sana,sekali lagi aku cuba gunakan Waze untuk perjalanan balik sebab nak singgah Sabak Bernam.Tapi memandangkan Waze memerlukan liputan internet mobile yang agak kuat untuk berfungsi dengan pantas,dan Siputeh tiada DiGi Internet yang power,Sekali lagi Sygic menjadi hero dalam cerita ni.

Kesimpulan aku macam ni,Waze amat bagus di kawasan urban yang sentiasa ada liputan internet mobile tetapi ‘cacat’ di kampung-kampung sebab tak ada preloaded map untuk offline.Pendek kata tak boleh offline langsung.

Sygic pulak menang di mana sahaja sebab telah tersedia peta purbakala yang telahpun dimuatturun.Kelemahan ketaranya ialah peta tidak terkini(menyusahkan jika navigasi dikawasan bandar) dan arahan suara yang lembab plus mengelirukan.

Penyelesaiannya,simpan je dua-dua aplikasi dan guna mengikut kesesuaian tempat yang hendak dituju.Kalaulah Google Maps tu ada navigasi suara….

Post a Comment

Wednesday, October 24, 2012

Carian Terbaik Semalam;EO1e

Semalam adalah satu hari yang bersejarah untuk blog ni sepanjang aku berblogging.Untuk pertama kalinya,blog5zal mendapat lebih 1000 pageview dalam sehari.Tapi bukan sebab entri yang aku tulis semalam.Puncanya adalah kerana ada sesuatu berita hot yang berkaitan dengan apa yang aku tulis tahun lepas.

 

Screenshot_2012-10-23-23-19-39

Yaaa….berkenaan dengan enjin EO1e yang dibangunkan Petronas lebih sedekad yang lalu.Tapi kenapa tiba-tiba ramai yang berminat nak tau pasal enjin ni?

Puncanya adalah kerana berita dalam Berita harian Online semalam.

 

Berita Harian   PROTON guna enjin PETRONAS-125818

Maka ramailah peminat-peminat automotif tempatan mencari maklumat berkenaan enjin EO1 ni dan ‘malangnya’ mereka mendarat di blog aku.Hehee!Patutlah tiba-tiba semalam apehal entri lama paling banyak dapat view pulak.Rupanya Google rankkan blog aku pada kedudukan yang agak baik dalam carian keyword enjin EO1e.

Bila aku siasat lagi ada seorang hamba Allah yang mengepostkan entri aku tu ke laman web forum carigold dan linkkan sumbernya ke blog5zal.Terima kasih banyak la ye?Keseluruhan jumlah pageview semalam adalah 1,214,paling banyak sejak aku mula berblogging.

Kalau PageRank 3/5 atau 4/5 fuhhh!Manjang dok atas je memang syok la tengok graf trafik.Ada yang aku tengok kat ping busuk tu sampai puluh-puluh ribu pageview sehari.Ape benda la yang diorang tulis agaknya.

Berkenaan niat Proton nak gunakan enjin EO1,baguslah kalau diteruskan semula.Bayangkan dulu masa zaman aku sekolah,beria keluar news dalam paper yang cakap enjin ni bakal digunakan Proton tahun 2000.Sekarang dah hujung 2012,sungguh lembab automotif Malaysia ni.Tahun 2000 dulu enjin ni memang breakthrough dalam pencapaian Petronas,tapi entah apa silapnya projek tu senyap.Lepas tu dengar khabar segala berkenaan tentang enjin ni dah dijual ke syarikat China,Nanjing,Anjing,Hanjing……….errr… apekebendatah.Mujur niat nak beli semula harta intelek tu muncul semula.Sekarang dah tak ada alasan lagi kenapa kita tak mampu buat enjin sendiri secara besar-besaran.

 

Kita kan dah develop enjin CamPro?

Jujur cakaplah,enjin CamPro ni macam balik ke zaman silam.Baru nak pakai teknologi cam profile.Cam profile ni kalau faham betul bukanlah teknologi yang perlukan PhD pun nak tau konsep dia.Kemudian muncul teknologi CPS.Bayangkan EO1e dah pakai VVT tahun 1999 dulu!

Maaf kepada peminat Proton,renung balik dengan hati yang terbuka,canggih sangatkah CamPro itu.Jawab balik dalam hati,memang tak canggih langsung.

Bila enjin lama nak dipakai zaman sekarang,standardnya dah lain.Maybe ada beberapa standard antarabangsa yang perlu dilepasi contohnya ujian emisi.Tapi tak kisahlah sebab foundation dah kukuh.Bila dah pandai buat enjin for sure tau material apa nak guna,parameter yang sesuai,FC,karekteristik tork enjin dan sebagainya.Pendek kata tak adalah nak mula dari A semula.

Kesimpulannya,satu berita baik yang diberikan oleh Proton selepas diambilalih oleh DRB Hicom.Harapnya berjaya direalisasikan dan janganlah ditunekan enjinnya menjadi kurang tenaga batin.Semoga Proton mampu menjadi entiti automotif nasional yang mampu berjaya di peringkat global.

Oh ya,sebagai pemain utama automotif tempatan,rupa kereta paling penting.First impression.Designer kena tau predict rekabentuk/fesyen masa depan.Kekadang benda yang dibuat tu memang up to date pada masa design tu dibuat,tapi bila kereta siap design tu dah jadi ketinggalan zaman.Wajib kena mampu meramal fesyen kereta.Sekian.

Post a Comment

Sut Baru Iron Man 3

Iron Man suit Mark VIII?Inilah sut terbaru yang bakal digunakan Tony Stark dalam filem Iron Man ke-3.

 

New-Iron-Man-3-armor-570x380

IronMan front

Ironman back

Ironman threequarter

 

Sut Iron Man dengan tema warna patriot.

Iron-Man-3-Official-Iron-Patriot-Armor-1024x683

 

*Sumber ScreenRant

Post a Comment

Tuesday, October 23, 2012

Zulfahmi Khairuddin Dan Motor KTM Duke Barunya

Aku tak sempat tengok perlumbaan Moto3 minggu lepas.Bila baca kat Facebook,baru tau pelumba Malaysia Zulfahmi Khairuddin dapat naik podium tempat kedua.Cayalah dikk!Yelah,muda lagi bai,baru 21 tahun.Banyak lagi masa nak asah bakat dia ni.Dari berita semalam dengarnya KTM(bukan keretapitanahmelayu) hadiahkan motor,KTM Duke 690.Rezeki…

 

Zulfahmi

Best ke KTM Duke 690 ni?Haha!taktaulah den,try la beli.RM45K je.

 

Pihak KTM (Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen) memilih konfigurasi enjin LC4 satu silinder 690cc empat lejang sejukan cecair dengan saiz bore 102mm berbanding stroke 84.5mm.Kuasa yang terhasil adalah 67hp dan disalurkan ke jalan dengan enam kelajuan.Apa lagi yang best?Chassisnya keluli tubular chrome molybdenum macam Ducati,berat sekitar 150kg kalau aku tak duduk kat seat dia dan petrolnya RON95 dah cukup.Compression ratio 11.8:1 dan tidak lupa juga ABS.

 

Layan korner,ewahhh!

 

ed94299ebf

Post a Comment

Mitsubishi Lancer Evo XI Hybrid?

Industri permotoran dunia semakin menumpukan pada pembangunan kenderaan hibrid dan akan datang pasti kenderaan elektrik yang praktikal akan terhasil.Ini termasuklah kenderaan berkelas sport yang juga tidak ketinggalan untuk menerima perubahan demi menjaga alam sekitar.

Tidak ada lagi kereta sport yang berbunyi bising dan sentasa dahagakan petrol mahal.Siri lagenda Mitsubishi Lancer juga bakal menerima transformasi drastik pada model akan datang iaitu Lancer Evolution XI.

Khabar angin yang tersebar adalah,model Lancer terbaru akan dikuasakan hibrid turbodiesel yang mampu memecutkan Evo XI pada kelajuan 100kmj dibawah 5 saat.Motor elektrik 81hp akan menggerakkan kereta pada rpm rendah dan disambung oleh enjin diesel 1.6 liter pada kelajuan tinggi.Teknologi S-AWC pada EVO X akan turut digunakan pada model baru nanti.

Apapun ia masih lagi khabar angin.

 

*Sumber TopSpeed dan Autoblez

 

mitsubishi-lancer-evw

Post a Comment

LG Optimus G 4G LTE Yang Agak Best

LG.

Aku suka jenama Korea ini.Produk pertama LG yang aku beli ialah TV flat screen CRT 29” yang beratnya humang aiii…Selepas tu diikuti dengan DVD player jenama sama dan sekarang masih berkhidmat dengan jayanya dirumah mak aku sejak 2005.

Kemudian sekali lagi jenama LG jadi pilihan untuk TV dirumah aku iaitu siri LCD Scarlet.32 inci sahaja memandangkan awal tahun 2009,harganya masih lagi RM2200.Sekarang ni boleh dapat Full HD 40” dengan amaun wang yang sama.

Tapi bila LG keluarkan smartphone,aku tak berani nak cuba.Sebab biasalah,branding.Kita lebih percaya brand otai telefon macam Nokia atau Sony Ericsson.Macamanapun,sekarang boleh dikatakan agak banyak jenama smartphone yang rasanya agak baik dipasaran walaupun majoriti tau Samsung dan Apple memang king dalam bidang ni.

Last week aku baca satu entri pasal Samsung test Galaxy Note 2 dengan RAM 3GB kalau tak salah.Ada aku terbaca komen dari pembaca,kata beliau ada baiknya Samsung membangunkan OS sendiri daripada sekadar upgrade hardware.Maksud tersiratnya adalah,contohi Apple yang bangunkan iOS untuk smartphonenya.

Pendapat aku plak,tak semestinya satu jenama tu gah bebenor kalau bangunkan produk dari A sampai Z.Contohnya macam komputer,ada macam-macam jenama.Tapi OSnya cuma Microsoft,(kecuali produk Apple…Apple lagi!).Bayangkan kalau setiap jenama ada OS sendiri,tak ke pening pengguna nak beli?Pembangun-pembangun software pun sure serabut kepala nak develop software untuk memacam jenis OS.

So,ada faedahnya berbagai jenama smartphone gunakan satu jenis OS iaitu Android.Senang apa,tak macam dulu-dulu.Dah biasa pakai Nokia,pastu terkial-kial nak menaip guna phone Sony Ericsson sebab tak tau button untuk space.

OK,cukup.Kali ni aku nak highlightkan satu model smartphone keluaran LG yang agak best isi perutnya iaitu LG Optimus G LS970 atau juga dikenali dengan LG Eclipse 4G LTE.

 

LG_Optimus_G_LS970_image7718

 

Spesifikasi

 

Network 2G,3G,4G LTE 1900
Sim Micro Sim
Dimensi 131.9 x 68.9 x 8.5mm
Skrin True HD IPS LCD touchscreen
768x1280,4.7 inci (318 ppi)
Memori 32GB,2GB RAM
Kamera 13MP autofocus,flash,
1.3MP secondary
OS Android v4.0 Ice Cream Sandwich
Cip Qualcomm Snapdragon S4 1.5Ghz Quad Core
Qualcomm Snapdragon APQ8064 CPU
Adreno 320 GPU
Bateri Li-Po 2100 mAh
Berat 144.9 gram

 

Dengan cip empat teras yang menjalankan Ice Cream Sandwich dan bantuan RAM sebanyak 2GB,ianya bererti laju.Bateri sebesar 2100mAh aku rasa memadai untuk menyokong penggunaan sehari suntuk dan juga keperluan untuk skrin sebesar 4.7 inci.Kalau tak cukup jugak 2100mAh,itu jakun namanya.

Harga belum dapat dipastikan untuk pasaran Malaysia,boleh la cuba pakai kalau jemu dengan jenama Samsung,Smile with tongue out.

Post a Comment

Saturday, October 20, 2012

Mari Membuat Loan Dengan Superman

Owh... Sekarang Clark Kent ada kerjaya sampingan.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Post a Comment

Friday, October 19, 2012

Cincin Kalimah Syahadah Obama;Jangan Mudah Percaya

Beberapa hari kebelakangan ni aku biasa ternampak beberapa post di ping busuk.org berkenaan cincin Barack Obama yang ‘kononnya’ terukir kalimah syahadah.Dari pandangan mata kasar aku,tak ada pun kalimah syahadah,cuma imaginasi penulis asal cerita tu yang menampakkan macam adanya ukiran kalimah syahadah.

Kebanyakan yang repost cerita tu berdasarkan cerita dari about.com,dan menurut tulisan di website tersebut,penemuan kalimah syahadah itu dikaji oleh pakar Islamologi bernama Mark A. Gabriel.Obama dan cincinnya kita letak tepi dulu dan fokus pada manusia yang bernama Mark A. Gabriel.Ingat nama ni,then Google it.Ini yang akan kita jumpa,laman web beliau,drmarkgabriel.com.

Ini adalah sebahagian isi kandungan laman web tersebut berkenaan latar belakang Mark A. Gabriel:

 

“Dr. Mark Gabriel was born and raised in Egypt in an Islamic family. By the age of12, Dr. Gabriel had the entire Quran memorized. He graduated from Al-Azhar University in Cairo and then became a professor of Islamic history at that university. He also served as the Imam (spiritual leader) of a mosque in Giza, where the pyramids are located.

In short, Dr. Gabriel was a highly prestigious figure in the Islamic world when one day he dared to question the authenticity of the Quran. That evening he was kidnapped by the Egyptian secret police and thrown in prison where he was tortured unmercifully for days due to questioning his religion. Miraculously, just as he was about to be executed, he was delivered from the prison by a relative with political connections.

During the next year while unemployed and living with his parents, Dr. Gabriel met a Christian pharmacist who gave him a Bible. That Bible led him to Jesus, and when he read the Sermon on the Mount, he decided to accept Jesus as his Lord and Savior. When his father discovered that Mark had become a Christian, he tried to kill him. Running for his life, Dr. Gabriel fled to South Africa where assassins were sent to kill him. Finally he fled to the United States where he was granted religious asylum.”

Ini sebahagian lagi petikan dari laman web beliau tentang buku-buku karangan beliau mengenai Islam:

 

“He has published six books in the United States:1) Islam and Terrorism, which tells what the Quran teaches about violence and the goals of Islamic jihad, 2) Islam and the Jews, which explains what the Quran and Muhammad taught about Jewish people and how radical Muslims are practicing that teaching today, 3) Jesus and Muhammad, which gives a factual, historical comparison of the two most influential men of all time, 4) Journey into the Mind of an Islamic Terrorist, which examines the writings of modern terrorists to expose their motives and rationale, 5) Culture Clash, which explains the clashes between Islamic culture and Western democracy, and Coffee with the prophet.”

 

-Pertamanya,apa motif beliau yang merupakan seorang “accept Jesus as his Lord and Saviour” + “Mark had become a Christian”(bukankah ertinya murtad),cuba meyakinkan kita semua bahawa Barack Obama memakai cincin dengan ukiran kalimah syahadah?

-Rasanya siapa-siapa yang faham bahasa Inggeris tahap asas sekalipun akan faham apa yang ditulis oleh Mark A. Gabriel dalam buku-bukunya.

Cuba tengok gambar resolusi tinggi cincin perkahwinan Obama ni.

obama-wedding-ring-2

Bandingkan dengan yang ini.

obama-ring-arabic

 

Yang menjadi tandatanya adalah kenapa harus mempercayai kata-kata seseorang yang tidak lagi bersama Islam,adakah hanya kerana beliau pernah menghafal Al-Quran pada umur 12 tahun dan juga graduan Al-Azhar?

Dengan imej yang kabur(fuzzy) macam tu,maaf,aku memang tak nampak apa-apa yang berkaitan dengan kalimah syahadah.Ianya mengingatkan kat aku teguran seorang  bekas officemate tentang buku nota meeting aku berwarna hitam dan bertulis Death Note.Officemate aku menegur,katanya huruf ‘t’ dalam perkataan DEATH itu membentuk salib.Lepas tu aku jawab,ok,how about your name,SAYUTI.Ada huruf ‘t’ dan salib jugak.Terus dia diam.Susahlah kalau semua huruf ‘t’ dituduh sebagai salib.

Baca kesudahan cerita mengenai cincin perkahwinan Obama ini di sini.

Secara jelasnya Obama sememangnya bukan Islam dan sepanjang pentadbiran beliau,beliau masih lagi membenarkan aktiviti pembedilan orang Islam yang diisytiharkan sebagai teroris menggunakan dron-dron dan peluru berpandu Hellfire.Aktiviti yang diwarisi sejak pemerintahan George Bush.

Satu lagi serius aku tak faham kenapa orang kita obses dengan benda-benda macam ni,terutamanya di Facebook.

Like kalau nampak”

Habis tu kalau tak like sebab tak nampak,adakah bermaksud seseorang tu cuba menafikan kekuasaan Allah SWT?Zaman sekarang ni level iman diukur dengan LIKE je?Huh!Seolah-olah Mark Zuckerberg lebih berkuasa nampaknya.

Pada aku,bukti kekuasaan Allah SWT bukanlah terletak pada bentuk awan,bentuk sayur,atau bentuk pokok yang membentuk kalimah Allah.Wujudnya benda-benda disekeliling kita ni pun dah cukup untuk kita sedar kekuasaanNya,udara yang kita sedut,air yang kita minum,akal fikiran yang menjadikan manusia makhluk bijaksana di mukabumi dan macam-macam lagi.Semuanya adalah kekuasaan Allah SWT.

 

Buat apa dengar teori urban legend Mark A Gabriel.Sekian…

Post a Comment

Fakta;Evolusi Saiz Kereta

Infografik evolusi saiz kereta di pasaran US dan barangkali sama je trendnya di Malaysia.Kereta lama-lama nampak besar,tapi sebenarnya ruang dalaman sempit.Sebab tu kereta kompak zaman sekarang kebanyakannya guna sistem gantungan torsion bar supaya ruang untuk suspensi tidak mengganggu keluasan dalaman kereta.

Bukan senang nak buat kereta,lain orang lain selera dan keperluannya.Jalan terbaik,ikut kehendak majoriti.

 

Daily Infographic   A New Infographic Every Day   Data Visualization, Information Design and Infographics   page 5-115108

Daily Infographic   A New Infographic Every Day   Data Visualization, Information Design and Infographics   page 5-115207

Daily Infographic   A New Infographic Every Day   Data Visualization, Information Design and Infographics   page 5-115254

Daily Infographic   A New Infographic Every Day   Data Visualization, Information Design and Infographics   page 5-115406

 

*Sumber Daily Infographics

Post a Comment

Thursday, October 18, 2012

Diktator Mana Paling Kejam?

Dibawah adalah visualisasi jumlah mangsa-mangsa diktator sepanjang pemerintahan mereka.Tapi dimana George Bush?

Click to enlarge

Post a Comment

Wednesday, October 17, 2012

Kerja Susah?Susah Lagi Kerja Orang Lain

Kawah Ijen

Kawah Ijen2

Diatas adalah gambar pekerja-pekerja yang mengumpulkan ketulan sulfur dengan upah 3 pound sehari(lebih kurang RM15).Ketulan sulfur ini dikutip dari sebuah kawah volkano Ijen dalam rangkaian Gunung Merapi di Indonesia.Terbentang luas tasik membiru itu adalah tasik asid sulfurik dengan pH 0.5.Umur pekerja-pekerja ni kebanyakannya pendek disebabkan sentiasa terdedah pada persekitaran ekstrim,dengan wasap toksik yang meracuni mereka perlahan-lahan.

Kalau anda rasa kerja anda like hell,think about it again.

Bebaru ni wife aku pernah tanya bila nak tukar kerja.Sebab dia tanya adalah akibat kekerapan aku jatuh sakit.Tempat aku bekerja tak adalah seekstrim kawah Ijen ni,cuma persekitaran kerja aku sekarang menjejaskan kesihatan aku.Aku mula bekerja dalam bidang GMP(thats mean persekitaran kerja bersih dan terkawal) sejak awal 2005.Hingga menjelang tahun 2009,aku tak pernah MC.Sakit sikit-sikit tu ada tapi tak sampai MC.Di tempat kerja aku sekarang,sejak berkhidmat Mac 2009,agak kerap aku MC dalam setahun dan paling lama dua minggu MC sebab operate slip disc.

Now slip disc aku berulang kembali selepas setahun operation.Aku tak boleh salahkan sesiapa sebab ini bidang yang aku pilih sendiri,tapi aku rasa sedikit terkilan kerana orang yang ‘berkuasa’ selalu memilih jalan sukar untuk menjalankan operasi sedangkan ada kemampuan untuk menyediakan sistem yang lebih baik.Ini bukan kes duit tak ada beb,ni kes takut bazir duit rakyat kononnya.Ceh!macamlah duit poket dia yang nak keluar.

Kedua,opportunities.Aku banyak tengok dari tempat-tempat kerja lama aku,orang Cina belajar tahap SPM pun boleh pegang title dan gaji sedap.My ex boss cuma ada diploma,tapi sekarang beliau General Manager.Kenapa?

Sebab orang Cina selalu diberi tugasan yang pelbagai untuk dicuba,tidak mengira berapa tinggi pelajaran anda.Umpama budak baru grad,for sure tak tau ape benda.Kalau dah hadap kerja susah dan memeningkan kepala tiap hari,forward lagi lima bulan,kerja-kerja susah tadi still susah ke?Bangang namanya kalau tak berubah jugak.

Aku malas nak berleter banyak,kang kena Akta Rahsia Rasmi.

 

*Cuba cari kat Google,kompeni apa operator enam orang,management ada dekat lima puluh orang.Kalau dapat aku kasi lima ringgit,haha!

Post a Comment

Oarfish Timbul Bila Hampir Mati

Gempar!

Ikan Aneh Terdampar Di Pantai Mexico!

 

Kalau suratkhabar Harian Metro memang macam tulah headlinenya,haha!But not for me.Tidak ada benda yang aneh,kecuali malas membuat kajian.Taktik lame nak kasi paper laku.

 

Oarfish

Ini adalah oarfish,ikan pendayung?! sepanjang 20 kaki yang terdampar di pantai Cabo San Lucas,Mexico.Ikan ini hidup di bahagian laut yang dalam dan sangat jarang kelihatan.Juga dikenali sebagai ribbon fish,ia adalah ikan bertulang terpanjang di lautan.Jerung lagi panjang tapi jerung bertulang rawan ok?

Disebabkan ikan ni tinggal di lautan dalam,kehadirannya hampir di permukaan laut adalah kerana cedera atau hampir mati.Khabarnya ikan ini diambil oleh warden pantai dan dibawa ke tengah laut untuk dilepaskan sebelum sempat saintis mengambil sampel.Tapi ikan ni tetap juga mati sebenarnya.

Ikan yang bersisik keperakan dan bersirip oren kemerahan ni mampu membesar sehingga 50 kaki.

 

Sumber DailyMail

Post a Comment

Foto-Foto Viral Felix Baumgartner

Orang suka sesuatu yang sensasi,contohnya terjunan Felix Baumgartner tempohari.Ingat tak lagi gambar-gambar Mario Balotelli yang diphotoshopkan dengan berbagai gaya?Kali ni Felix Baumgartner menjadi ‘mangsa’ terbaru.

 

Felix

Felix2

Felix4

Felix3

Lagi gambar di Dailymail

Post a Comment

Tuesday, October 16, 2012

Variasi Jenama Adidas

Santai minda

 

Evolusi jenama Adidas.Dulu-dulu selalu aku jumpa di pekan sehari.La ni bebudak pun dah malu nak pakai.Takut kena gelak kat sekolah,hahaha!

 

imitation-goods-1332

imitation-goods-1532

imitation-goods-1632

imitation-goods-1732

imitation-goods-1832

imitation-goods-1932

imitation-goods-2332

Post a Comment

Toyota Tundra RC

Ini adalah Toyota Tundra double cab versi Tamiya high lift berskala 1/10 yang sudahpun dipasang dan diwarnakan.Aku tak pasti Tamiya jual macamana,tapi rasanya kena assemble sendiri.Dibina dengan banyak bahagian logam seperti chassis,spring dedaun,damper dan gearbox untuk menambahkan ciri realism.Memang macam real lah kalau dibelek gambar-gambar ni.
Tundra RC 1/10 ni seberat 3.1kg,sepanjang 500mm,pacuan syaf 4WD dan digerakkan dengan motor elektrik RS540.Remote controller,bateri,charger dijual berasingan.Harga?Last time aku check kat mudah.my ada orang jual second hand RM2500.Ambooiihhh!
 

Image from Tamiya

Post a Comment

Toyota Tundra Menunda Endeavour Shuttle

Kebanyakan dari kita tak berapa kenal Toyota Tundra.Toyota Tundra dibina untuk memenuhi selera orang puteh yang sukakan kenderaan pikap yang besar dan berenjin besar.Toyota Tundra dikilangkan di US dan versi terkini paling power menghasilkan 381hp dari enjin yang bersesaran 5700cc dengan susunan V8.Daya kilas setinggi 401lb/ft(544Nm) dan jika ditambah kit supercharger TRD,torknya meningkat sehingga 750Nm.Berapa besar torknya?Sebagai pembayang,Proton Saga BLM 1.6 menghasilkan tork sebanyak 148Nm.
Di Malaysia tidak ada Toyota Tundra.Dengan jumlah cc sebesar itu tokey balak pun fikir dua kali bila nak isi petrol penuh tank.Berikut adalah gambar-gambar Toyota Tundra menunda space shuttle Endeavour yang seberat kira-kira 292,000 paun (132,448kg).

Screenshot dari http://jalopnik.com

Pasni kita tengok pulak Toyota Tundra versi Tamiya.Amacam?

Post a Comment

Thursday, October 11, 2012

Siri Ke-8 Fighter Aircraft Collection;F/A 18D Super Hornet

Buat masa ni serius tak ada idea nak post entri baru.Dok survey-survey laman berita online pun cerita-cerita biasa je yang ada.So,aku terpaksa ceritakan tentang eksais bersama Tentera Udara DiRaja Malaysia dengan US Navy minggu lepas.Ini antara gambar yang sempat di shoot untuk tontonan orang awam.

 

IMAG0404

IMAG0405

IMAG0406

 

US Navy F/A 18D Super Hornet terbang sebelah menyebelah dengan Mig-29N TUDM

IMAG0417

 

Sori..gua kencing je pasal eksais bersama tu,hehe!Sebenarnya F/A 18D Super Hornet ni adalah model yang ditampilkan dalam siri ke lapan Fighter Aircraft Collection yang aku beli minggu dua lepas kot.Siri keenam dan tujuh aku dah terskip sebab kedai buku kat tempat aku malas nak ambik.Agaknya sebab siri kelima Fokker Triplane tu masih berlambak tak laku.

Huduh bai,harga sama je RM29.90.Tak pasal-pasal aku terlepas siri tujuh,Harrier Jump Jet.Siri ke sembilan memang best sebab model seterusnya adalah F-22 Raptor.Dah beli kang aku upload.

Post a Comment

Wednesday, October 10, 2012

Tidak Tenang Hitler;Faradyable

Baru dari Farady.Yeayyy!

Post a Comment

Tuesday, October 9, 2012

Felix Baumgartner Dan RedBull Stratos Project

Lagi tujuh jam setengah(ketika artikel ini ditulis),satu rekod baru pencapaian manusia akan cuba dicipta di New Mexico,Roswell melalui penerjunan skydiving dari aras 120,000 kaki.Projek yang bernama RedBull Stratos Project ini akan menggunakan belon helium yang membawa kapsul khas setinggi 23 batu(36.8) kilometer dari aras bumi.Rekod skydiving tertinggi adalah 102,000 kaki yang dicipta pada tahun 50-an oleh seorang lelaki bernama Joseph Kittinger.
Seorang penerjun skydiving berpengalaman bernama Felix Baumgartner,berumur 43 tahun akan terjun keluar dari kapsul dengan sut khas dan memasuki atmosfera bumi dengan jangkaan kelajuan 690mph dalam masa 30 saat.Baumgartner akan menjadi manusia pertama yang memecut melebihi kelajuan bunyi.
Terjunan itu dijangka memakan masa 10 minit untuk sampai ke bumi sebaik saja Baumgartner meninggalkan kapsul.Manakala kapsul akan terpisah dari belon helium sebaik sahaja penumpangnya terjun.
Mampukah manusia survive terjunan pada ketinggian seperti itu?Tidak,tanpa bantuan sut yang berteknologi tinggi.
Baumgartner suit

Sut khas berteknologi angkasa ini hampir menyamai sut angkasawan dengan life support sistem untuk memastikan Felix Baumgartner hidup dan tidak terhempas seperti nangka busuk.Sut tekanannya mampu menahan suhu +100 Fahrenheit hingga –90 Fahrenheit.Sekiranya beliau beku dan diselaputi ais,beliau akan dicatat dalam Guiness Book of Record sebagai Terjunan Mayat Tertinggi DiDunia.Sebanyak dua sut dibina oleh David Clark Company yang berpengalaman dalam pembinaan sut sebegini sejak 1941.
Untuk banyak lagi informasi,layari laman web RedBullStratos.com.

*Terjunan beliau ditunda ke hari Ahad kerana cuaca tidak mengizinkan iaitu angin bertiup agak kuat kira-kira 17 mph.-Telegraph UK

*Informasi jalopnik & redbullstratos.com

Post a Comment

Delta Six Controller Yang Bersaiz Senjata Sebenar

I want this!

 

Bermain game Call of Duty di laptop gunakan tetikus dan keyboard memang tak best.Kebanyakan medan tempurnya di kawasan urban dimana kepantasan menggunakan senjata menjadi faktor kejayaan misi.

Tapi controller game FPS(first person shooter) ni memang awesome.Dicipta oleh David Kotkin,controller Delta Six berupa senjata bersaiz penuh,accelerometer bina dalam,dengan simulasi recoil untuk memberikan feel sentakan ketika menembak dan juga reloading function menggunakan magazine peluru.

Tak cukup best lagi?Controller Delta Six juga boleh dikonfigurasikan dengan pelbagai aksesori seperti skop,barrel sniper,grenade launcher dan juga collapsible buttstock untuk misi CQB.Nice!

Ianya akan dilancarkan tahun depan dan dianggarkan berharga USD89.Aku tak pasti controller ni untuk platform PS3,XBox atau PC.

 

Controller

Controller2

 

*Sumber Dailymail

Post a Comment