Monday, July 30, 2012

Figura Batman Yang Awesome

Cuci mata…

Terbaru dari Hot Toys HK

Spesifikasi Batman/Bruce Wayne

Tinggi:32cm

Artikulasi:32

Skala 1:6 mengikut filem the Dark Knight Rises.Setepat-tepatnya dengan kejituan kerjatangan yang superb…Percuma dengan setiap pembelian komik keluaran DC Comics.Acah jerr..harga anggaran US$200.

Lebih gambar disini. 

 

Batman2

Batman3

Batman1

Post a Comment

Baguslah Boleh Bawa Telefon Ke Sekolah

Buzzz!

 

Tak reti nak bagi salam ye?Sebenarnya tak ada apa-apa entri serius yang aku nak tulis cuma teringat isu yang agak hawt beberapa minggu lepas,tentang telefon bimbit dan pelajar sekolah.Bebudak dah boleh bawa telefon kesekolah ya?Bila aku baca tajuk artikel akhbar yang menulis tentang perkara tu,aku tak baca pun isinya.Sebab bagi aku membenarkan pelajar bawa handphone kesekolah adalah satu kesilapan yang paling bangang dalam dunia pendidikan.
Kenapa?


Dalam 10 kegunaan telefon,yang faedahnya cuma satu je untuk budak sekolah ni,lagi sembilan tak ada guna langsung.Nak buat apa telefon?Merepek tak habis-habis.Ingat telefon bimbit zaman sekarang ni boleh SMS/compose ringtone sendiri je ke?Sungguh tahun 2000 mentaliti itu.
Handphone sekarang canggih,macam-macam boleh buat.

Sebut pasal pelajar bawa telefon ke sekolah ni,aku teringat masa aku dalam tingkatan tiga,tahun 1997.Sekolah kat kampung aku ni ada satu peraturan aneh sikit yang sekolah lain tak buat sebab takde pekdah.Waktu habis sekolah semua budak dari Form 1 sampai Form 5 kena beratur dari kelas sampailah ke luar pagar sekolah.Aku tak faham apakah dengan beratur waktu balik sekolah itu akan meningkatkan tahap kecerdasan minda pelajar.Tiap kali peperiksaan besar takde pun yang skor straight A.
Ok,terbabas la pulak.Macam selalulah kalau aku menulis kisah-kisah hikayat lama ni.Cerita pasal telefon bimbit tadi kan?Ceritanya macam ni,masa beratur tunggu barisan bergerak,aku terpandang sorang senior (form 4 atau form 5 aku dah lupa) memegang satu benda yang canggih pada zaman tu.Beliau membelek-belek telefon bimbit yang agak bulky,dan kemudian menyimpannya didalam poket.
Kelihatan beliau sungguh cool sekali kerana masa tu guru besar pun tak ada telefon!Hanya telefon ATUR saja yang wujud untuk pihak sekolah.Fuuuu...dasatt….tapi,dalam masa yang sama beliau juga kelihatan amat bebal kerana semua warga felda tahu tiada perkhidmatan telefon ketika waktu tersebut.Jangankan talian GSM,talian tetap Telekom Malaysia pun tak ada,kah!kah!kah!(gelak blogger PR tegar,tak caya cer Google).Jadi,telefon yang seberat alu lesung batu itu hanya mampu ditunjuk pada kengkawan yang jakun tak pernah jumpa telefon bimbit.Kesian dulu-dulu yek?
Masuk sekolah teknik,lebih kurang nak dekat-dekat SPM ada sorang dormmate aku bawa telefon bimbit jenama Ericsson kalau tak salah.Dulu-dulu jenama ni memang king,la ni dah pupus kot.Sebelum ni Sony selamatkan syarikat Ericsson dan wujudlah satu jenama Sony Ericsson.Tujuan penyelamatan tu pun sebenarnya serampang dua mata.Sebabnya masa tu Sony orang baru dalam bidang telefon bimbit,sedangkan Ericsson dah terkenal.Bila Sony dah terer buat telefon,diorang buang nama Ericsson.Cer tengok XPeria baru,mana ada nama Ericsson lagi dah,kuang hajar kan?haha!

 

Big Phone


Member aku yang pakai hanphone Ericsson skrin besar kelingking tu sorok-sorok je bila nak belek handphone.Peraturan asrama mana boleh bawak barang berharga.Kalau hilang kan susah,bila ngadu kat warden kang mau kena sebat bontot.Mujur jugalah handphonenya purba,cuma boleh call/receive call je.Tak ada SMS.Phonebook pun aku ingat paling besar boleh muat 100 contact.Tapi zaman tu dikira sudah advancelah.
Cerita balik hal sekarang ni...ada ke patut budak sekolah boleh bawak handphone.Budak sekarang mana hingin telefon asas.Koman-koman ada kamera,MP3.Yang mak bapak dia kerja cop ringgit dah tentulah lagi hebat.Perkara pertama yang berlaku ialah kecurian.Kedua penyebaran bahan-bahan video watak pelakonnya pakai birthday suit(paham-paham sudah la..).Al maklumlah budak sekolah,baru nak kenal dunia.Ketiga,pelajaran merosot.Aku malas nak explain kenapa,benda-benda ni pasti berlaku.Tapi yang last ni kalau berlaku sure Kementerian Pendidikan tarik balik kebenaran membawa telefon bimbit.

Nak tau apa dia?Kita tunggu video 3gp gambar bergegar (tak telan pil pentazemine) rakam cikgu/student perempuan dalam toilet tersebar.Jangan gelak dulu,kemungkinannya besar.Minggu lepas kot aku baca kat paper Metro,pelajar lelaki mencabul pelajar perempuan didalam tandas beramai-ramai.Siap panjat jamban sebab budak perempuan tu menyorok dalam jamban sekolah.Gilababi bebudak sekolah sekarang.

Post a Comment

Sekali Lagi Iklan Yang Errrr.....

Nah kau... aku yang tak reti  guna Photoshop pun tau ke'fake'an gambor ni.Cacat benar rupanya.


Published with Blogger-droid v2.0.6

Post a Comment

Friday, July 27, 2012

Janganlah Tamak Dalam Berniaga

Bulan puasa ni salah satu aktiviti wajib adalah mengunjungi bazar Ramadan.Kekadang tak ada apa nak beli pun,saja nak cuci mata,ahahaha!Jangan salah faham ya,kita cuci mata tengok variasi makanan,bukan kepelbagaian rupa paras gadis-gadis Malaysia ni.Hajat dihati tahun ni aku nak tunaikan terawih dengan lengkap,tapi apakan daya.Bulan puasa nilah berlaku perancangan panik iaitu menggelabah tak cukup stok punya pasal.Sedangkan sebelum puasa hari tu management cakap bulan puasa ni santai sikit.Mimpilah!Sampai hujung puasa la kena kerja lebih masa,tapi bukanlah hari-hari.

Bila terpaksa kerja lebih masa,aku berbuka dengan makanan di bazar Ramadan.Lokasi kerja aku berdekatan dengan Stadium Shah Alam yang bazarnya boleh tahan besar.Puasa tahun ni adalah yang keempat di kompeni aku sekarang dan tahun keempat jugalah aku mencari hidangan tradisi iaitu pecal.Barang siapa yang tak pernah kenal pecal,sila google macamana rupanya.Kalau tak salah,pecal ni makanan masyarakat Jawa,diperbuat dari tauge,pucuk ubi,kacang panjang,kangkung yang dicelur,potongan halus timun dan nasi himpit.Kuahnya adalah kuah kacang atau gulai lemak.

Setiap tahun jugalah gerai bazar Ramadan yang aku kunjungi untuk mendapatkan pecal ialah gerai Pecal Tanjung Karang.Tiap-tiap tahun ada,dan satu-satunya gerai pecal dari beratus-ratus tapak gerai yang ada di tapak bazar Stadium Shah Alam.Apa yang buat aku suka pecalnya adalah rasanya maintain authentic dan dibungkus dalam daun pisang.Kot-kot la makcik tu cuba modenkan rupa pecal letak dalam polistrin,tapi tak.Masih lagi kekal dengan daun pisang.Bazar ramadan ni maklum sajalah,macam-macam makanan ada,itik panggang,roti john yang orang beratur punya panjang(ape yang sedap sangat tah),air kelapa laut dan paling common tepung pelita.Dalam kepala aku cuma ada pecal dan air tebu,cukup.

Dalam banyak-banyak makanan yang dijual,ada dua jenis makanan yang aku monitor setiap kali bulan puasa iaitu ayam percik dan murtabak.Dua makanan ni memang aku kecewa tiap kali aku beli.Pertamanya dari segi rasa.Ayam percik sekarang ni bukan ayam percik yang sebenar.Ayam percik sekarang adalah ayam bakar yang dikuahkan dengan cecair yang rasanya tak menyelerakan langsung.Rupa ajelah nampak sedap.Ayam percik sebenar ada bau yang tersendiri,dari jauh boleh kenal.Ramuan perapannya diletakkan hirisan daun lengkuas.Baru la betul ayam percik.

Keduanya murtabak.Perasan tak berapa harga murtabak sekarang ni?Paling murah mungkin RM2.50 tapi biasa aku nampak RM3.Dengan saiz lebar sikit je dari Galaxy Note dan setebal IPhone,itu je yang kita dapat dengan RM3.Alasannya harga barang naik.Puiii!Inti murtabak tu aku rasa telur,bawang(paling banyak),ayam/daging(cebisan ayam/daging sebesar tahi mata)dan lain-lain,rasa-rasanya modal RM50 berapa puluh keping murtabak korang boleh buat?

Itu yang aku nak sampaikan sebenarnya.Berniaga jangan tamak nak untung berlebihan.Patut padan sudahlah.Bagi aku sendiri sebenarnya harga bukanlah faktor yang mempengaruhi keputusan untuk aku membeli.Harga murah sekalipun kalau rasa serupa selipar takde maknanya jugak.Apatah lagi yang mahal.Yang penting rasa dan harga perlu seiring.Rasa mesti mencapai tahap superb,barulah layak diterjemahkan dengan harga yang berpatutan.

Post a Comment

Tuesday, July 24, 2012

Apa Itu SABOT?

Cerita tentang militari lagi boleh?

Maaf kalau ianya membosankan bagi sesetengah pihak,bak kata wife aku rancangan TV yang aku tonton semuanya serius belaka.Nak buat macamana,yang serius tu lah yang menarik,padat dengan informasi.Sesekali aku layan juga Karoot Komedia takpun Maharaja Lawak yang lama-lama.
Hari ni aku nak berkongsi kefahaman aku tentang satu benda dalam dunia militari iaitu SABOT.Sabot ni tak merbahaya,tapi ia membantu menjadikan benda yang dilindunginya itu berbahaya.Pertama kali aku dengar perkataan sabot adalah ketika menonton filem Transformers 2007.Situasinya ketika sekumpulan askar Amerika diserang Scorponok di tengah padang pasir.Siapa yang suka filem tu mesti ingat,aku sendiri tonton filem tu berpuluh kali tanpa jemu.Dalam situasi tersebut,pesawat gunship AC130 Spooky menembak sasaran menggunakan peluru sabot 105mm.
Peluru sabot dilancarkan dari meriam bersaiz sama dengan saiz pelurunya.Kalau diperhatikan,rupa peluru sabot agak sedikit aneh berbanding peluru biasa,tapi kuasa pemusnahnya sangat besar.Mulanya aku fikir sabot adalah sejenis bahan peledak baru yang berkuasa menghancurkan armor,rupanya tidak.Sabot sebenarnya adalah 'sarung' yang memegang peluru penetrator yang biasanya jauh lebih kecil untuk menetapkannya pada kedudukan stabil didalam barrel meriam.Peluru atau dipanggil penetrator(penebuk) armor ialah sebatang rod panjang (LRP-Long Rod Penetrator) berdiameter 20-30mm,50-60cm panjang dan diperbuat daripada logam keras yang berketumpatan tinggi seperti tungsten atau depleted uranium(DU).LRP ini berbentuk panah untuk menumpukan tenaga kinetik pada titik pusat yang kecil untuk memaksimumkan kuasa tembusan.Siapa yang belajar fizik tentu mudah faham bagaimana konsepnya,ketumpatan didarab dengan halaju(V).Katakan LRP tersebut seberat 3.5kg x muzzle velocity 1700m/s,bayangkan berapa daya tertumpu pada hujung penetrator tersebut.Kebanyakan steel plate kereta kebal tidak mampu menahan tujahan LRP,kecuali ianya kurang berkesan keatas komposit armor moden seperti Chobham dan Kanchan.

Jadi apa tugasan sabot tadi sekiranya 'peluru' sebenar adalah LRP?
Oleh kerana LRP berdiameter kecil(20-30mm) berbanding saiz barrel (105/120mm),maka sesuatu diperlukan untuk menstabilkan kedudukan LRP ditengah-tengah barrel yang lebih besar diameternya supaya tembakan tepat dapat dilakukan.Selain itu tugasan sabot adalah untuk mengelakkan kebocoran gas ketika tembakan dilepaskan(sealing),untuk memaksimumkan kuasa dorongan oleh gas yang mengembang didalam barrel meriam.
Tetapi tugas sabot hanya sehingga LRP meninggalkan muncung meriam sahaja.Sabot dibina sebegitu rupa supaya ketika ianya meninggalkan muncung meriam,seretan aerodinamik akibat halaju tinggi akan menanggalkannya dari LRP.

APFSDS

Satu soalan mungkin timbul;kenapa LRP tidak dilancarkan dari meriam berdiameter yang sepadan dengannya?Pertama,mungkin kuasa dorongan daripada peledak didalam shell bersaiz sama dengan LRP tidak cukup kuat untuk menghasilkan kuasa penembusan.Halaju yang maksimum tidak dapat dicapai melainkan penggunaan shell yang lebih besar,disamping kewujudan fin atau sayap untuk menstabilkan penerbangan LRP.Oleh sebab itu LRP+sabot lebih dikenali sebagai APFSDS(Armor Piercing Fin-stabilised Self Discarding Sabot).
Teknologi memungkinkan perkara yang nampak mustahil untuk berlaku sedangkan dahulu kala besar bermakna lebih baik.Agak sukar untuk percaya sebatang besi bersaiz 20-30mm mampu memusnahkan sebuah kereta kebal seberat 40-50 tan.Sebagai contoh,peluru meriam 120mm APFSDS jenis M829A1 dengan LRP seberat 4.6kg mampu menembusi perisai besi setebal 600mm pada jarak 1000 meter.Mana mau menyorok macam ni?

 

1221874000.4737246
Manusia dimuliakan dengan akal di dunia ini untuk meneroka apa juga potensi sekalipun diluar batas imaginasi.Serius sungguh entri ni kan?That's me.Aku tak pandai nak berpura-pura jadi pak lawak,so aku harap ada insan diluar sana yang berminat untuk membaca entri ni.Dalam seratus orang,mungkin ada satu,ye tak?Satu lagi,tulisan dalam entri ni adalah berdasarkan kefahaman aku dari sumber bacaan yang bertebaran di internet,harap maaf dan diperbetulkan kalau ada sebarang salah silap.Aku bukanlah pakar fizik atau pakar balistik,cuma minat saje....

Post a Comment

Monday, July 23, 2012

Screen Protector Ajaib

Siapa pakai handphone tentu tau kegunaan screen protector kan?Tak kisahlah skrin besar atau kecik,plastik sekeping inilah yang akan melindungi permukaan skrin dari calar.Ada yang glossy dan matte finish.Aku suka matte sebab tak menyilaukan.Satu lagi sebab adalah screen protector dengan matte finish kurang sikit kesan cap cari tapi bila lepas jawab panggilan,nah kau!Berminyak!

Maka banyaklah masa dibuang untuk mengelap kesan cap jari dan minyak dari muka.Dulu aku beli Sony Ericsson Aino,free je screen protector.So aku tak tau berapa harganya.Bila aku beli HTC One X,aku beli screen  protector dari sebuah kiosk HTC.RM25 Cina tu tutuh harga.C***i betul!Casing silikon dia letak harga RM60.Aku bayar je sebab masa tu aku rasa berbaloi kot??Tak lama lepas tu screen protector aku ada gelembung,sikit je tapi buat aku sakit mata.Aku pergi uptown Damansara tukar protector lain.Bapak murah,RM6 je.Aku cakap kalau tiap minggu tukar pun ape ada hal.Casing aku beli lain,cap Nilkin baru RM15 jeee…..Casing silikon bagi wife aku.

Cerita pasal screen protector ni,Syarikat 3M ada mengeluarkan screen protector yang menghilangkan kesan cap jari secara semulajadi.Menarik bukan?

 

Fingerprints Magically Fade Away On 3M's New Screen Protectors-151202

Teknologi bahan yang dipatenkan digunakan sebagai material screen protector,dan tak perlu lagi mengelap kesan cap cari.Tapi mampukah 3M Natural View Fingerprint Fading Screen Protectors mampu menyahkan kesan minyak yang melekat di skrin?Korang boleh cuba beli dengan harga $23,tapi hanya boleh didapati untuk tablet sahaja.

 

*Info & Image from Gizmodo

Post a Comment

Cerita Terawih Ke-3

Assalamualaikum! Jumpa lagi kita dengan bulan puasa.Selain puasa yakni menahan lapar,ibadat jugak kita lebihkan sikit walaupun sepatutnya tak perlu tunggu bulan puasa ye tak?Salah satunya ibadat terawih yang tak pernah aku dengar orang buat selain dari bulan puasa.Zaman aku bebudak dulu terawih ni satu aktiviti yang sangat seronok,bukan sebab buat ibadat.Maklumlah bebudak lagi,main ajelah kerjanya.Tiap malam tak tinggal kemasjid,tapi bukan nak beribadat.Aku dengan kengkawan aku lebih suka main sorok-sorok celah kereta.Masa bulan puasa ni la parent tak marah keluar malam.Selain dari bermain,waktu makan moreh paling ditunggu.Biasanya informasi makanan moreh aku tau dari arwah abah aku.
Sebenarnya taklah sedap mana pun makanan moreh,tapi seronok makan ramai-ramai.Yang selit plastik celah songkok untuk tapau pun ada.Kelakar betul. Tapi itu tafsiran terawih masa aku belum baligh.Bila dah besar,tak mungkinlah nak buat perangai bebudak.Kampung aku tak ramai penduduk,tapi masjidnya agak besar.Kalau solat Isyak tu aku rasa ada la 5 saf.Sampai selesai witir tinggal dua saf je,itupun aku dah duduk saf paling depan.Pernah sekali hujung-hujung ramadhan,sampai solat belakang imam.Punya la tak ramai orang.Mujur solat terawih kat kampung aku buat 8 rakaat je,tak ada selang seli dengan tazkirah.Sebelum pukul 10 confirm siap.
Berbanding di bandar,solat terawih biasanya diselangi dengan tazkirah selama 15 ke 20 minit dan bacaan dalam solat terawih memang panjang-panjang.Biasanya imam jemputan dari maahad tahfiz yang muda-muda.Malam tadi terawih yang ketiga aku buat di surau berdekatan rumah aku.Kat tempat aku ni terawih selesai lebih kurang dalam jam 10.30pm.Semalam ada beberapa perkara yang membuatkan terawih ketiga aku agak 'special' sikit.Terawih semalam diimamkan pelajar tahfiz.Selepas sujud rakaat pertama solat terawih kedua,imamnya terus tahiyat akhir.Maka ramailah yang terbangun termasuklah aku sekali,then duduk tahiyat akhir.Sebab ikut imam kan,padahal baru rakaat pertama.Bagi yang tak panik,habis je imam beri salam,terus sambung rakaat kedua sendiri.Yang lain-lain(termasuk aku) ikut bagi salam maka ramailah yang solat terawih keduanya tidak sah.Tapi tak apa,lepas tazkirah ganti semula dengan dua rakaat solat terawih.Imam tahfiz teralit mengingati surah-surah panjang sampai terlupa rakaat yang keberapa.
Lepas tu rehat kejap dengar tazkirah,ustaznya datang dari maahad tahfiz apa aku dah lupa tapi kat Perak nun.Tazkirahnya pendek je tak macam surau kat Taman Pinggiran Gombak.Selesai tazkirah,solat terawih bersambung semula,tapi bila nak angkat takbir,aku nampak satu budak kecik berjalan dicelah-celah jemaah,sampai la budak tu hilang entah kemana.Tak pasal-pasal konsentrasi aku terjejas.Selesai hal budak kecik tadi sekali lagi perhatian aku terganggu dengan seorang remaja yang aku nampak mukanya macam pan asia. Muka tu memang jambulah,dengan rambut berkaratnya,pakai t-shirt dengan seluar khakis.Dari segi luaran aku takmau komen,sebab ke masjid ni yang pentingnya ibadat dengan ikhlas.Disebabkan budak pan asia tadi solat depan aku,secara tak langsung aku nampak pergerakan dalam solatnya yang awkward.Masa berdiri tak reti diam,ada ajelah benda yang dia buat.Tak batal ke solat dia ya?Siapalah aku untuk menilai ibadah orang ye tak.Walaupun gaya solatnya agak aneh,dia berjaya menamatkan solat terawih + witir,tak macam orang lain yang berpelikat,baju melayu dan songkok,baru empat rakaat dah cabut lari.
Oh ya,sebelum solat witir,sekali lagi budak kecik tadi memunculkan diri mencari ayahnya.Ish,siapalah bapak budak tu.Biarkan anak berjalan2 dicelah jemaah.Budak kecik tu terus menyelit ke saf hadapan mendapatkan ayahnya.Laaaa.....ustaz yang bagi tazkirah tadi punya anak rupanya.Aku ada pandangan mengenai ibu-bapa yang bawa anak kemasjid.Niat itu sangat baik untuk mendidik anak mengimarahkan masjid,tapi pastikan anak-anak kita betul-betul berdisiplin sebelum dibawa mengikut kita.Dalam tazkirah terawih tahun lepas aku ingat lagi,ada satu ustaz tu cakap kita jangan suruh budak-budak duduk belakang,biarkan je dimana mereka nak duduk.Kalau dikumpulkan bebudak ni alamatnya bermain ajelah kesudahannya.Bagi aku depan atau belakang,yang penting disiplin.Kalau tak berapa nak disiplin,duduk sebelah ayahnya dan ayahnya kena jaga.Anak aku nanti tak taulah,anak perempuan maknya yang jaga kat surau nanti,heee!
Published with Blogger-droid v2.0.6

Post a Comment

Sampai Ke Utara

Assalamualaikum…
Entah apa puncanya kebelakangan ni makin ‘renggang’ entri-entri aku dan secara automatik renggang jugalah pembaca berkunjung ke blog ni.Makin kurang info kan?nak tulis pun kekadang orang lain dah buat.Apa yang boleh aku tulis cuma peristiwa yang berlaku sekeliling aku.Ok,kali ni aku nak share cerita tentang perjalanan aku ke negeri utara hujung minggu lepas.
Aku antara segelintir warganegara Malaysia yang belum habis menjelajah ke seluruh negeri dalam Malaysia ni.Sepanjang hidup aku kehidupan aku cuma berkisar di dua negeri saja iaitu Selangor dan Pahang.Selebihnya aku jelajah dengan effort sendiri selepas memiliki kenderaan,antaranya Johor,Melaka,dan Negeri Sembilan.Sabah pun aku dah sampai lepas Myvi aku transform jadi Airbus A300.Naik kapal terbang bajetlah,Air Asia.Itulah dia,jumlah negeri yang aku pernah sampai kat dalam Malaysia ni sebelum ni.
Minggu lepas aku sekeluarga dan keluarga abang ipar aku ke utara atas urusan meminang untuk adik lelaki aku.Mula-mula aku agak keberatan memandangkan jaraknya yang maha jauh.Aku tak pernah jalan jauh sangat kecuali ke Tangkak masa adik perempuan aku bermatrikulasi kat sana.Tapi tak ada istilah keberatan sebab urusannya memang penting.Lagipun bila aku fikir positif,dapat juga jenguk negeri orang.

Journey
Hari Jumaat jam 9.30pm,aku gerak dari Kota Damansara dan singgah berehat di R&R Sungai Perak.R&R ni dipilih sebab berada di tengah-tengah perjalanan antara Kota Damansara dan Alor Star yang merangkumi jarak sejauh 427km.Sampai di R&R Sungai Perak sekitar jam 12.00am.Kalau aku balik rumah mak aku kat Pahang tu dah sampai dah.Berhenti rehat dalam setengah jam pekena Power Root Tongkat Ali dua tin sambil menunggu abang ipar aku set up sisha dia.Abang ipar aku ni kalau kemana-mana memang tak lekang dengan sisha.Orang yang berhenti rehat kat situ pun macam pelik je tengok abang ipar aku buat port bersisha.bagi diorang pelik la,aku yang dah biasa tengok ni tak rasa apa-apa pun.Lebih kurang 12.30am,perjalanan diteruskan merentas negeri Perak yang memang luas.Mujur highwaynya gred A,dengan kelajuan minimum 100kmj dan sesekali terlaju juga sampai 120kmj.Masuk Pulau Pinang,highwaynya beralun dan paling worst kat Kedah.Highway konkrit yang memang tak boleh blah langsung bila pakai sport spring+ tayar 205/40/17.
Akhirnya jam 2.30am,kami sampai ke plaza tol Alor Star(U) dan terus ke Homestay Mawar yang lebih kurang lagi lima minit perjalanan dari plaza tol tadi.Homestaynya cantiklah bagi aku,sesuai dengan harganya RM50 satu hari.
Keesokan hari lepas selesai urusan meminang dan bertunang,aktiviti berjalan diteruskan.Memandangkan masa tak banyak,kami cuma berjalan ke Pekan Rabu yang glemer sangat tu.Nak tengok juga apa yang ada kat sana,jakun sebab pertama kali sampai negeri Utara.Apa yang aku boleh katakan Alor Star ialah sebuah bandar lama mirip bandar Segamat,jalanraya taklah baik sangat,cuma kawasan parking yang sangat limited.Biasalah bandar lama memang macam itu sebab dulu-dulu pembangunan tak dirancang dengan baik.Orang dulu tak boleh predict berapa banyaknya kereta zaman sekarang ni.Walaupun banyak bangunan lama,sebenarnya cantik kalau diperhatikan betul-betul cuma tak dipulihara dengan baik.Aku suka bandar yang macam ni sebab ada nilai-nilai sejarah.

IMAG0229
Di Pekan Rabu kami cuma beli pencicah rojak jenama Mak Bee dan sebotol perencah Char Kuey Teow jenama Otaku(penggemar manga Jepun kot ownernya).Aku cuma beli sandal imitation Crocs padahal kat sini pun berlambak.Saja nak beli sesuatu dari Alor Star.

IMAG0228
Walaupun jangkaan awal aku perjalanan ni meletihkan tapi sebenarnya tak.Hari Ahad jam 2pm,kami gerak balik dan singgah ke bandar Sungai Petani.Bandarnya simple je,tapi parking kemain susah nak dapat.Lepas tu singgah di Taman Mewah,rumah makcik abang ipar aku.Mengantuk punya pasal,aku pergi kedai beli aiskrim.Nyonya kedai tu pun kira barang yang aku beli dalam bahasa Cina.Pastu aku buat muka blur...Aiyah,wa ingat lu cina!kata nyonya tu.Auntie,kulit saya banyak gelap tau,macam cina ka?Nyonya tu pun citer,dulu ada satu lelaki gelap beli barang,nyonya tu ingat melayu,rupanya cina.Terbalik pulak dah.
Dulu sekali kat Tesco,salesgirl kad kredit dok cong ceng cakap cina kat aku suruh apply kad kredit.Gila ke ape. Pukul 5.30pm kitorang gerak dari Sg.Petani.Perjalanan agak perlahan sebab hujan dan sesak di tol Juru.Abang ipar aku call,bagitau yang stesen berhenti di Hentian Tapah.Kat situ yang popularnya seedless guava le.Bubble tea Cool Blog pun ada,yummm!Rehat dalam 45 minit jugak la rasanya sebelum sambung perjalanan.Setelah bercekang mata driving dari pukul 5.30pm,akhirnya sampai kat Greenwood jam 11.30pm.Mujur drive Myvi,seat jenis macam bench.Spring keras sikit pun tak sakit pinggang.Kalau bawak Satria aku rasa mau dah slip disc tulang belakang rasanya.

Post a Comment

Koleksi Fighter Aircraft Pulak

Sebelum ni aku pernah tunjukkan koleksi Combat Tanks Collection(CTC) keluaran DeAgostini yang sekarang dah pun terkumpul sebanyak lapan unit.Belum ada yang tertinggal dan aku cuba untuk cukupkan 12 unit kesemuanya.Dengan izin poketlah.Dalam keterujaan aku mengumpul battle tanks,muncul satu lagi siri collectors item iaitu Fighter Aircraft Collection(FAC).
Konsepnya sama dengan CTC,dikeluarkan fortnighly(dua minggu sekali),set pertama berharga RM9.90,set kedua berharga RM19.90 dan siri ketiga pada harga standard RM29.90.Cuma tidak diberi percuma binder untuk mengumpulkan majalah yang disertakan dengan koleksi combat aircraft tadi.
CTC dikeluarkan oleh DeAgostini,FAC pula dikeluarkan oleh Amer Collection dari UK juga rasanya.Buat masa ini,koleksinya sudah masuk siri ke-4,iaitu pesawat MiG 29.Senarai pesawat yang lepas ialah:

1.Supermarine Spitfire (UK)
2.1942 Masserschmit (Nazi German)
3.P-51B Mustang (North USA)
4.Mikoyan MiG 29 ‘Fulcrum’ (Malaysia)

 

IMAG0188

Haaa!Itu yang speselnya.Nama negara dalam kurungan ialah negara pengguna pesawat tersebut.Dalam kes ni TUDM Malaysia terpilih sebagai pengendali MiG 29 walaupun ada negara lain yang lagi banyak jumlah MiGnya contohnya Poland.Sebab apa agaknya ya?Setahu aku MiG ni dahpun berstatus obsolete,tapi mungkin dek kerana kepakaran engineer tempatan mengintegrasikan sistem komputernya dengan misil-misil moden.

 

IMAG0232

IMAG0233

IMAG0234

Dalam laman web Fighter Aircraft Collection,sepatutnya siri ke-4 ialah model pesawat Harrier 'Jump Jet'.Tapi dapat MiG pun cun juga,versi TUDM plak tu.Siri lengkapnya kalau tak salah aku berjumlah 52 unit (fuuuuuu...........)Aku skip-skip aje kot memana pesawat lama yang buruk sangat rupanya.Aku tunggu pesawat A10 Thunderbolt,Sukhoi Flanker,Raptor,Eurofighter Typhoon dan beberapa pesawat era 70-80an yang aku rasa mantap dan relevan.Gundam MG boleh hold dulu.Gua nak main koleksi militer plak.Sebelum anak aku pandai merangkak,kena cepat-cepat sambar almari kaca pameran.Kang ada Gundam aku yang tak ada kepala pulak nanti.

 

RM29.90 darab 52 unit = perang dengan bini,huhuhu!

Post a Comment

Sunday, July 8, 2012

Kebenaran Disebalik Menjadi Usahawan MLM

Semalam aku dapat emel dari seseorang yang bertanyakan tentang produk pembelajaran online yang aku jual.Barang tu dah lama dalam simpanan aku,sejak sebelum aku bertunang lagi.Konon-kononnya nak buat duit dulu then baru kawin.Malangnya sekeping pun tak terjual. Macam tulah bisnes multi level ni.Modus operandinya senang,cari partner/downline untuk mengembangkan bisnes.Bisnes apapun semuanya berasaskan beberapa perkara yang sama.Ada produk,dan ada permintaan.Maka terjadilah urusniaga.Contohnya orang jual pisang goreng,produknya pisang goreng dan ada penggemar pisang goreng.Masalah dengan berniaga pisang goreng ni pulak lambat benor nak kaya.Sampai mati berniaga pun jangan harap dapat beli Ferrari.Tapi wujud segelintir manusia yang genius(kaki pembelit?),yang mencipta kaedah perniagaan canggih dan cepat buat duit.Cukup dengan satu produk,orang paling atas akan jadi jutawan sekelip mata. Katakan produk yang macam aku jual tu dijual terus kepada pengguna dengan kaedah perniagaan konvensional,hasilnya tetap sama macam goreng pisang tadilah.Lambat kaya beb!So,macamana nak cepat kaya?Jual secara pukal.Daripada orang beli sekeping,baik cipta kaedah untuk orang beli 10 keping sekaligus. Caranya mudah,cipta satu pakej yang membuatkan orang membeli secara pukal dengan menamakannya pakej usahawan.Orang macam aku ni yang bersemangat nak jadi usahawan pun terus beli dengan modal yang besar,(nama je usahawan,sebenarnya akulah pelanggan yang membeli secara pukal).Tanggungjawab aku pulak,jual barang aku kepada pelanggan,samada sekeping untuk satu pelanggan atau ulang semula MO yang sama dengan mengajak orang jadi usahawan macam aku. Makin kebawah makin susah sebenarnya nak yakinkan orang.Sebab tu mana ada perniagaan multi level ni bertahan lama sebab orang hilang kepercayaan.Berlainan kalau berniaga kaedah konvensional,memang lambat kaya tapi kepercayaan yang diberi pelanggan tu menjamin kelangsungan perniagaan kita.Sampai sekarang pun macam-macam produk yang dijual dengan kaedah sebegitu rupa,filter air made in China dengan modal puluh-puluh ringgit seunit diorang tutuh harga sampai dua tiga ribu. Memang le cepat kaya tapi ape konsep berniaga macam tu.Jadi usahawan konon,padahal kita la sebenarnya pelanggan yang membeli secara BORONG.Harap-harap ramai orang sedar tentang perkara ni sebelum terjebak.Duit yang kita usahakan kerja siang malam tu,belanjakanlah dengan bijak.Jangan tamak nak cepat kaya apatah lagi dengan kaedah menipu,urusniaga yang tidak jelas. Setakat nak jadi pelanggan tak apa,tapi tak payahlah jadi usahawan.Kita hanya jadi tool untuk mempercepatkan orang diatas kumpul duit berkepuk-kepuk.Zaman sekarang ni ramai tak ambil berat dari mana punca rezeki,bagi anak bini makan.Ingat,seronok didunia ni sekejap je..
Published with Blogger-droid v2.0.6

Post a Comment