Tuesday, June 19, 2012

Flashback;Keseronokan Handphone Dahulukala

Beberapa entri lepas aku ada flashback tentang satu software khas untuk platform Symbian S60.Setahun dua kebelakangan ni dah sangat jarang kita dengar aplikasi untuk Symbian,atau dah pupus terus kot dek kebanjiran smartphone Android dan iOS.

Bila aku sedar yang smartphone zaman sekarang sangat susah untuk diexplore ke akar umbi,dan tak ada aplikasi yang mampu menembusi sehingga ke dalam sistem smartphone,aku terkenang akan satu aplikasi ringkas bernama Smart FileMan.Telefon pintar sekarang memerlukan prosedur khas yang agak rumit bagi seseorang amatur dan berisiko besar untuk telefon menjadi sawan.Tapi itu tidak akan berlaku pada platform Symbian S60 jika diexplore menggunakan aplikasi Smart FileMan.Walaupun ianya adalah teknologi purbakala,Smart FileMan mampu memenuhi tuntutan kehendak pengguna handphone tegar.Symbian S60 lebih ‘telus’ dan mengizinkan pengguna menjelajah kemana sahaja direktori yang pengguna mahu asalkan memahami cara pengendaliannya.

Antara perkara yang menarik aku pernah buat guna Smart FileMan ialah menyalin games,menukar fonts,mengesan fail virus dan membuat fail sulit.Tengok screenshot ni:

 

Smart-FileMan-0fm3smartfilemanfoto

Smartphone standard kilang sekarang boleh buat?Tak boleh punya…File manager yang paling advance aku install dalam HTC One X ni pun paling jauh boleh listkan folder root sahaja.Fail config,root,dan system tak boleh diakses.Pilihan yang ada untuk kita melakukan sesuatu keatas fail yang dibuka hanyalah Send,Move,Copy,Delete,dan Properties.Dalam menu Properties cuma ada informasi tentang fail,checkbox untuk Can Read,Can Write,dan Hidden tapi malangnya tetap tak boleh diubahsuai propertiesnya samada mahu check atau uncheck.

Dalam Smart FileMan,ini adalah senarai perkara yang boleh dilakukan terhadap fail-fail yang terkandung dalam handphone Symbian S60.

 

OPERATIONS SEND VIA MARK
-Copy(*) -Send via Infrared -Mark
-Cut(#) -Send via Bluetooth -Unmark
-Paste(0) -Send via email -Mark all
-Rename -Send via MMS -Unmark all
-Properties(5) -Invert selected
-New Folder SORT  
-Delete -None MISC
-Set Attribute -Name -Infrared On
-Add shortcut -Extension -Settings
-Add to pinboard -Size -About
-Open with -Data -Add to ‘Go to’
  -Type -Register Info
FIND -Descended  
-Advance find -Folder first  
-Find    

 

Best bukan?Semuanya dapat kita akses sama macam komputer dirumah.Aplikasi yang bersaiz 49kb itu rupanya satu sistem yang sangat aku harapkan wujud untuk platform moden sekarang.Bukan sahaja pembangun aplikasi mesti buat satu software sebaik Smart FileMan,pembuat-pembuat smartphone juga harus sedar bahawa terdapat segelintir pengguna yang tidak cukup jika hanya dihidangkan ‘menu biasa’ sedangkan potensi sebenar smartphone tersebut jauh lebih besar.Kepada developer Smart FileMan,terima kasih kerana menghasilkan aplikasi yang sangat baik dan percuma.

Post a Comment