Wednesday, June 27, 2012

F-35B Belly Gatling Pod

Hari ni aku banyak rembat news dari Gizmodo,hehe!Siapa mengikuti perkembangan dunia militari tentu tau jet fighter stealth F-35 Lightning II yang boleh VTOL.Sebenarnya ada beberapa varian F-35 dan tak semua boleh vertical take off.

Ciri utama fighter jet generasi kelima sudah tentunya stealth.Stealth yang dimaksudkan bukan halimunan dari pandangan mata,tapi rekabentuknya dapat mengurangkan kadar pengesanan radar.Biasanya rekabentuk stealth jet fighter mempunya bentuk badan yang smooth,low radar cross section dan tidak ada hardpoint dibawah sayap.Tujuannya untuk mengurangkan janaan haba yang terbentuk akibat geseran dengan udara yang memungkinkan radar dapat mengesan haba yang terhasil.

 

Airplanes News, Videos, Reviews and Gossip - Gizmodo-164115

Gambar kat atas ni adalah sebuah F-35B dengan pod Gatling empat barrel GAU-22 dibawah perut jet yang menembak peluru 25mm pada kadar 3300 butir seminit.Tapi kenapa dipasang diluar badan?Sebabnya badan F-35 sudah sedia padat dan tiada lagi ruang kerana menempatkan lift fan yang besar untuk membolehkannya naik menegak.

Walaupun GAU-22 itu berketepatan tinggi,malang sekali ciri-ciri stealth terpaksa dikorbankan.Tambah enam lagi hardpoint,terus jatuh taraf jadi 4.5 generation jet fighter walaupun projek F-35 ini adalah projek pertahanan US termahal.Susah juga ya nak cipta jet yang betul-betul sempurna.Hatta F22 Raptor pun ada masalah oxygen supply dan masih belum combat proven walaupun canggih serba serbi.

 

Malaysia bila nak buat jet?Haha!Aku bukan nak memperlecehkan industri pertahanan tempatan tapi bila tengok mesingan Vita Berapi,bertakung air mata beb...Nak mencarut tak sampai hati sebab usahawan Melayu.Kapten Amir TUDM pernah cakap kat aku,STRIDE punya contribution terhadap pasukan pertahanan Malaysia masih sangat-sangat kecik…

Post a Comment