Friday, June 29, 2012

Nasib Kamera Digital

Setiap apa yang ada di dunia ni pasti akan digantikan dengan yang baru.Orang muda menggantikan orang tua,kereta baru menggantikan kereta usang dan begitu juga nasib yang diterima oleh kamera digital kompak.

DSC01287
Sejak lima tahun kebelakangan ni,nilai pasaran kamera digital kompak menurun sebanyak 30% daripada $843 juta kepada $598 juta dan dijangka akan terus merudum.Puncanya adalah kerana kewujudan telefon-telefon pintar yang berupaya mengambil gambar berkualiti sebaik kamera digital kompak.Walaupun dalam beberapa segi kamera telefon pintar tak dapat menyamai fungsi kamera digital kompak,teknologi semakin berkembang dan tidak mustahil akan datang kamera telefon pintar mampu menyamai fungsi kamera kompak.Zum optikal barangkali.
Kita jangan terpedaya dengan cetakan pada kamera yang tertulis 20x digital zoom sebab digital zoom bukanlah zoom dalam ertikata yang sebenar.100x digital zoom sekalipun ia tidaklah menjadikan kamera tersebut lebih baik.
Digital zoom hanya membesarkan imej yang dikesan image sensor,maka sebab itu jika imej dari kamera digital dengan sensor resolusi rendah dizoomkan,imej akan menjadi blur.Nak cari kamera digital,dapatkan yang optical zoom,5 megapiksel pun sure cantik.
Maaflah aku selalu tersasar dari tajuk.Kamera digital kompak tetap ada pasaran dan permintaan cuma marginnya mengecil dengan ketara.Kebanyakan jurukamera profesional pun pasti menyimpan seunit kamera kompak digital untuk merakam momen penting.Apa kejadah nak pikul kamera DSLR merata-rata.Sekarang ni kan DSLR dah jadi gadget wajib untuk para peminat gadget walaupun hanya menggunakan setting AUTO untuk mengambil gambar.Bukan semua lah,ada la sikit-sikit yang macam itu untuk menampakkan wow factor jika dicompare dengan kengkawan yang lain.Ahaha!Heran gak aku,kekadang yang usung kamera besar-besar ni bebudak belajar je.Pakai PTPTN ek?
Jangan marah ye,kalau tak beli kamera macamana nak belajar amik gambar ye tak?Belajar teori je apa guna kalau tak ada barangnya.Macam main gitar juga,gitar kena beli dulu.Takkan belajar kod lagu,lepas tu tenyeh button controller PS2 main Guitar Hero.

Post a Comment

Entri Yang Tak Mengundang Pageview

Hari ni aku terbaca satu berita kat Yahoo News tentang artis Malaysia yang dikatakan melahirkan anak luar nikah.Blogger-blogger mesti tau cerita panas ni jauh lebih awal.Apakan daya aku bukan blogger dunia hiburan dan siapa orangnya korang akan tau sendiri.Aku takmau tulis nama dia dalam blog aku.Jadi selebriti memang susah,segala tindak tanduk dan pergerakan kita diperhatikan.Everything should be perfect sebab orang biasa tengok dalam tv semuanya baik belaka,cantik,sopan,pandai mengaji dan sebagainyalah.Sedangkan artis pun sama je macam kita semua.Sekali sekala terlepas laku jugak di khalayak ramai.Kalau perkara remeh orang still accept lagi,tapi kalau perkara berat,akan ada pihak yang akan bongkar habis-habisan.Contohnya macam kes anak luar nikah tu.Betul,memang tak baik tulis cerita macam tu tanpa bukti,tapi kalau siap gambar bagai nak cakap apa?photoshop? Zaman dulu boleh la buat statement penafian macam tu sebab orang tak pandai beza antara gambar tulen dengan palsu.Masuk zaman Zarina Anjoulie sekali tengok pun dah tau memang ori punya.Aah,aku tengok gambar dia mcm investigator CSI sebab nak ensure gambar tu bukan fitnah semata,hehe!Seperkara lagi yang banyak orang abaikan,terutamanya penulis dan penggemar cerita panas macam tu.Cerita macam ni memang boom,siapa cepat post dalam blog gila-gila la pageview.Tapi ingat satu perkara,"kalau kita buka aib orang,one day orang akan buka aib kita".Hati-hati dalam mengejar glamor sebab glamor ni tak lama.Cukup masanya nanti,bukan itu yang jadi bekal untuk jawab soalan malaikat.Orang sekarang memang percaya betul dengan berita dalam blog.Sampai tak mau lagi dah dengar dari sumber lain.Tak apalah asalkan penulis blog dapat pastikan sumbernya sahih.Sebut pasal sumber informasi dari blog ni,aku biasa dengar kengkawan aku sebut diorang tak tengok berita tv.Kebanyakan info dibaca dari internet dan blog.Alasannya tv percuma siarkan berita bohong(kes politik la ni).Sama jugak bila berdebat dgn orang tegar politik,letak parang kat tengkok pun dia takkan baca news selain dari blog politik pihak kesayangannya.Pastu macam memperlecehkan orang yang tengok berita tv,konon hebat sangat la baca blog pihak dia suka.Sesetengahnya bukan orang sekolah tak habis,pandai-pandai belaka.Disebabkan aku ni jaga adab manusia bertamadun,aku senyap ajelah.Malas nak bermulut longkang.Setakat baca blog politik apa bagusnya,aku bukan takat baca,ada blog pun ha.Aku boleh tulis apa yang aku suka,betul ke salah ke aku punya pasal.Contohnya aku nak tulis "Kerajaan Meluluskan Tol Percuma".Aku boleh tulis je walaupun nampak sangat menipunya.Kalau pembaca blog aku bijak,diorang akan analisa dulu sesuatu yang aku tulis.Baca dari banyak sumber,bukan dari sebelah pihak sahaja."Jangan berani kata orang lain berada dipihak yang salah hanya kerana anda YAKIN anda betul".Ayat tu aku dah daftarkan paten sebagai harta intelek aku.Hehe! Buka minda,lapangkan dada(jangan buka baju depan webcam),tarik nafas pelan-pelan dan buangkan ego kita.Sebagai pembaca,bacalah banyak sumber dari mana-mana penulis yang kredibel dan sebagai penulis blog utamakan informasi yang mendidik pembaca.Tulis cerita macamana nak tukar rantai basikal pun tak apa. Sekian saja bebelan admin untuk hari Jumaat.
Published with Blogger-droid v2.0.6

Post a Comment

Wednesday, June 27, 2012

F-35B Belly Gatling Pod

Hari ni aku banyak rembat news dari Gizmodo,hehe!Siapa mengikuti perkembangan dunia militari tentu tau jet fighter stealth F-35 Lightning II yang boleh VTOL.Sebenarnya ada beberapa varian F-35 dan tak semua boleh vertical take off.

Ciri utama fighter jet generasi kelima sudah tentunya stealth.Stealth yang dimaksudkan bukan halimunan dari pandangan mata,tapi rekabentuknya dapat mengurangkan kadar pengesanan radar.Biasanya rekabentuk stealth jet fighter mempunya bentuk badan yang smooth,low radar cross section dan tidak ada hardpoint dibawah sayap.Tujuannya untuk mengurangkan janaan haba yang terbentuk akibat geseran dengan udara yang memungkinkan radar dapat mengesan haba yang terhasil.

 

Airplanes News, Videos, Reviews and Gossip - Gizmodo-164115

Gambar kat atas ni adalah sebuah F-35B dengan pod Gatling empat barrel GAU-22 dibawah perut jet yang menembak peluru 25mm pada kadar 3300 butir seminit.Tapi kenapa dipasang diluar badan?Sebabnya badan F-35 sudah sedia padat dan tiada lagi ruang kerana menempatkan lift fan yang besar untuk membolehkannya naik menegak.

Walaupun GAU-22 itu berketepatan tinggi,malang sekali ciri-ciri stealth terpaksa dikorbankan.Tambah enam lagi hardpoint,terus jatuh taraf jadi 4.5 generation jet fighter walaupun projek F-35 ini adalah projek pertahanan US termahal.Susah juga ya nak cipta jet yang betul-betul sempurna.Hatta F22 Raptor pun ada masalah oxygen supply dan masih belum combat proven walaupun canggih serba serbi.

 

Malaysia bila nak buat jet?Haha!Aku bukan nak memperlecehkan industri pertahanan tempatan tapi bila tengok mesingan Vita Berapi,bertakung air mata beb...Nak mencarut tak sampai hati sebab usahawan Melayu.Kapten Amir TUDM pernah cakap kat aku,STRIDE punya contribution terhadap pasukan pertahanan Malaysia masih sangat-sangat kecik…

Post a Comment

Sepandai-Pandai Melintas Highway

Sama bangangnya macam drifting Arab style,dah la drifting tak ada seni,pastu ramai yang mati katak sebab kena rempuh bila kereta terbabas.

Ni kat China.Bebudak di China tak ada kerja berfaedah,akhirnya mendapat…

 

Post a Comment

Guardian Tank;BMPT Terminator

Kebelakangan ni aku suka tanks.Baru atau lama.Aku harap DeAgostini Combat Tanks Collection akan keluarkan model ni;kereta kebal BMPT Terminator.BMPT bermaksud Boyevaya Mashina Podderzhki Tankov atau bahasa Inggerisnya Tank Support  Fighting Vehicle.Kenapa tak dinamakan tankbuster ke,tank destroyer ke?Aku cakap macam tu sebab senarai senjatanya cukup banyak untuk sebuah tank.Cuma bezanya BMPT tidak mempunyai meriam utama,sebaliknya dilengkapi pelbagai senjata untuk menangani ancaman dari segenap sudut.Tugas utamanya adalah sebagai ‘penjaga’ MBT(Main Battle Tanks).

 

images (1)

Secara amnya BMPT diasaskan dari chassis kereta kebal T-72.Dibina oleh Uralvagonzavod,kereta kebal ini seberat 47 tan dan digerakkan oleh enjin diesel V92S2 berkuasa 1000hp.BMPT Terminator mampu mengunci tiga sasaran serentak dengan kawalan tembakan berkomputer yang diadaptasi dari MBT T-90.Senarai persenjataan yang dipasang pada BMPT Terminator:

 

- 2 unit 30mm 2A42 dual feed cannons:850 butir peluru dengan kadar tembakan 600 butir seminit,pelbagai jenis amunisi seperti HE-T,APDS,HE-FRAG,AP-T

-2 unit pelancar grenad 30mm AG-17D dengan 600 butir grenad

-4 pelancar 130mm 9M120-1 Ataka T ATGM(Anti Tank Guided Missile) yang boleh menembak pelbagai jenis kepala peledak termasuk kepala peledak tandem HEAT untuk menembusi explosive reactive armor(ERA)

-1 unit machine gun PKTM 7.62mm dengan 2000 peluru

-Bom asap 81mm

 

bmpt

wlppr_2008_xlptv_b11

Post a Comment

Zaman Julius Ceasar Tak Ada Metal Detector

Apakah ini?

 

Treasure

Mumia?

 

treasure2

 

Wang emasss!!!

treasure3

 

Owhhh…bukan emas rupanya.Emas tak teroksida,kalau tak silap akulah.Masa SPM dulu subjek Kimia cukup-cukup makan je.Ceritanya macam ini,dua sahabat Mr.Reg Mead dan Mr.Richard Miles terjumpa longgokan (atau apa-apa sajalah istilah yang sesuai)syiling Celtic lama yang berjumlah dalam anggaran 30,000-50,000 keping,tertanam 3 kaki di sebuah ladang di Jersey.

Tapi penemuan tu bukan dengan mata kasar,alat pengesan logam berkuasa tinggi yang digelar deepseeker digunakan.Penemuan yang berbaloi ini hadir selepas mereka berdua terlibat dalam aktiviti mencari barang berharga yang tertanam sejak 30 tahun.Syiling tersebut disalut dengan tanah liat dan dianggarkan sekeping nilainya adalah 200 pound.Nilai keseluruhan dianggarkan 10 juta pound.

 

Berapa harga sebijik metal detector ek??

 

treasure4

Post a Comment

Kondom Dalam Pes Tomato

Syarikat Unilever didenda oleh mahkamah Brazil sebanyak 3100 pound selepas seorang surirumah menemui kondom dalam tin tomato paste.Mrs Mayerle dari Rio Grande do Sul selatan Brazil menemui kondom itu selepas menuang baki pes tomato berjenama Knorr kedalam sebuah jar selepas satu familynya memakan makanan yang disediakan menggunakan pes tomato tersebut.

Bagaimanapun Unilever enggan mempercayainya sebab segala kerja pengetinan dilakukan dengan mesin.Apapun denda perlu dibayar kepada Puan Mayerle atas moral damage yang telah berlaku.

article-2164940-13CB8DB4000005DC-343_468x620

Sekiranya semua kerja pengetinan dari peringkat awal hingga akhir menggunakan mesin,bagaimana kondom boleh berada dalam tin?

I’m not a private investigator tapi aku teringat masa aku mula bekerja dulu.Member sekerja aku ni jenis kepala masuk air sikit.Satu hari sambil kami tengah buat kerja-kerja capping,member aku tadi dengan selamba masukkan coklat M&M yang dia tengah kulum kedalam botol produk.Lepas tu dia tersengih puas.What the ??? Serius aku tak faham.Walaupun produk tu untuk external use tapi ada staff jenis macam tu memang boleh membawa kepada masalah yang besar.Tak pasal-pasal nama syarikat buruk.

By the way,ini adalah perisa baru pada kondom memandangkan sebelum ni ada kondom perisa strawberi,pisang dan pelbagai lagi perisa buah-buahan.Apa kata lepas ni R&D kan pulak kondom perisa durian?

 

*Image & news from DailyMail

Post a Comment

Friday, June 22, 2012

Penyejuk CPU Paling Genius

Ini namanya genius!

 

Binaan CPU komputer biasanya terdiri dari heatsink yang dilekatkan pada CPU dan diatas heatsink akan terdapat kipas yang akan menyejukkan sirip-sirip heatsink setelah haba diserap dari CPU.Tapi apa yang dicipta oleh Sandia National Lab ini sememangnya breakthrough dalam meningkatkan kecekapan penyejukan CPU.Sandia Cooler menggabungkan fungsi heatsink dan kipas dalam satu item yang digelar spinning heatsink.Tapi mustahil bukan untuk melekatkan CPU pada heatsink yang berputar 2000rpm ini.

How do they do it?

Kaedah konvensional ialah heatsink dilekatkan pada CPU dengan lapisan thermal paste sebagai perantara.Oleh kerana namanya pun spinning heatsink,ianya tidak boleh dilekatkan pada CPU.Maka kaedahnya adalah dengan meletakkan spinning heatsink serapat mungkin pada CPU tanpa menyentuhnya dengan jarak 1/1000 inci untuk membentuk ‘air bearing’.

Sandia National Lab mengklaim(macam Indo tuduh kita klaim tarian Tortor) kipas CPU ciptaannya mampu menyejukkan 30 kali lebih efisien.Bila akan berada dipasaran tidaklah aku ketahui.

*Dulu-dulu masa aku baru belajar relaikan PC,aku lap thermal paste tu sampai bersih sebab tak tau apa benda kelabu yang melekit-lekit kat situ.

 

Spinning heatsink

 

*Sumber berita Gizmodo

Post a Comment

Samsung Galaxy S3 Terbakar?

OMG!

Flagship terbaru keluaran Samsung iaitu Galaxy S3 yang terbukti kehebatannya dalam apa jua benchmark test didapati terbakar atas sebab-sebab yang masih disiasat.Kawasan yang terbakar adalah berhampiran dengan charging port dan pihak Samsung masih mengkaji kebarangkalian telefon pintar itu mengalami overheating.

Samsung Galaxy S3 mencatat rekod tempahan sebanyak 9 juta unit.Baru semalam aku dapat pegang Galaxy S3 kawan aku untuk merasa kehebatannya.UInya menarik dengan tambahan beberapa fungsi,kemasan yang sedap dipegang walaupun plastiknya glossy dan warna paparan Super AMOLED yang mewah untuk menyembunyikan kekurangan PenTile pixel arrangement.

 

Galaxy S3 terbakar

 

Dibawah mikroskop dengan 230x pembesaran

galaxy-s-iii-microscope-one-x

 

Saya punya win!

Post a Comment

Parenting Fail

Kreatif tak bertempat.Somewhere in Shaanxi province,China…

 

China

Post a Comment

Wednesday, June 20, 2012

Apa Tujuan Perbandingan Angka Kekuatan Militari Malaysia:Indonesia?

Selain DailyMail dan Kosmo aku agak kerap membaca ‘koran’ online Indonesia iaitu Tempo Interaktif (www.tempo.co).Buat masa ini akhbar disana masih panas dengan isu tarian Tortor yang menjadi pertikaian ‘hakmilik’.Biasalah Indonesia,benda-benda remeh temeh macam tu pun jadi isu besar.

Tapi aku terperasan satu ‘Infografis’ yang bagi aku agak melampau dan entah apa tujuannya.

 

Suku Mandailing di Malaysia Minta Tortor Diakui   nasional   Tempo.co-130727

IMAG0146

 

Jika Senjata Jadi Solusi?

Apakah yang difikirkan oleh para Indonesian?Tidak bijak untuk membuat perbandingan kekuatan militari berdasarkan angka.Lebih-lebih lagi atas isu ‘bodoh’ yang tak memberi faedah kepada dua-dua pihak.

Post a Comment

Memori Menembak Ikan

Di Miami-Dade Florida,seorang remaja tertembak kepalanya dengan anak panah senapang ikan dikepala,tembus sehingga kebelakang.Yasser Lopez terkena anak panah senapang ikan selepas kawannya terpetik picu dan mata panah mengenai dahinya,lebih kurang satu inci diatas mata kanan.Tiga jam diperuntukkan untuk doktor mencabut mata panah tersebut.Keadaannya dilaporkan stabil.

panah ikan

panah ikan3

panah ikan2

Kehidupan sebagai anak kampung memang banyak mendedahkan aku kepada aktiviti yang dekat dengan alam.Kebanyakannya aktiviti yang related dengan sungai.Memandangkan kampung aku dekat dengan bukit,banyak anak sungai jernih yang cetek dan berbatu,sangat sesuai untuk sebarang aktiviti seperti memancing,mengaran(kejutan elektrik) dan menembak ikan.

Kemuncak aktiviti sungai aku adalah masa habis belajar di politeknik dimana aku menganggur selama dua tahun.Ada la juga kerja kontrak dengan Felda untuk membanci pokok sawit dalam beberapa bulan.Pekerjaan itu membolehkan aku meneroka segenap ceruk ladang sehingga ke sempadan hutan di kaki bukit.Dengan gaji sehari RM15 dan waktu kerja sehingga jam 1.00pm,waktu petang diisi dengan aktiviti sungai.

Border

Sambil buat kerja banci pokok sawit,mata liar tengok kat mana-mana anak sungai yang banyak ikan.Petang boleh buat ambush.Lokasi kegemaran adalah Sungai Batu yang agak dalam sedikit untuk mandi-manda dan ada kawasan cetek untuk menembak ikan.Nama Sungai Batu bukan nama rasmi sungai tu,tapi kebanyakan orang di kampung aku memang tahu itulah sungainya kalau disebut Sungai Batu.Sungai lain pun banyak batu,tapi taktaulah kenapa namanya macam tu.Kalau tepi sungai tu ada kedai topup,korang tentu boleh agak apa nama sungainya.

Aktiviti menembak ikan menggunakan pistol ikan sesuai dijalankan ketika cuaca panas sebab air sungai cetek dan jernih.Bila air cetek,ikan lebih banyak berkumpul di lopak-lopak dasar sungai atau tebing sungai yang biasanya ada rumput-rumput atau batang kayu.Kadang-kadang tengah sungai pun ada ikan,cuma kita tak perasan.Tarik nafas dalam-dalam then perhatikan antara batu-batu sungai.Kebanyakan ikan sungai cetek macam ni warnanya camouflage.Dia bergerak baru kita nampak,terutamanya ikan yang bebudak kampung aku panggil ikan batu(batu lagiiii…)

Aktiviti menembak ni cuma sebagai aktiviti sampingan,bukan nak ikan sangat pun.Saja nak seronok-seronok.Susah sebenarnya nak tembak ikan,ikan bukannya besar macam siakap kat pasar tu.Ikan sungai cetek ni saiz dua tiga jari je.Nampak dalam air memang besar.

Kalau betul-betul nak ikan,mengaran adalah jawapannya.Sesetengah yang pandai buat alat mengaran,kitnya ringan,boleh sandang macam beg sekolah dan pakai bateri motorsikal.Pernah sekali aku dengan geng-geng kampung mengaran guna generator Yamaha bapak aku.Dua orang pikul generator,sorang pegang sauk,sorang pegang guni beras dan sorang pegang probe.Extreme betul.Don’t try that at your hometown.Betul ke ayat aku ni…

Kalau korang perasan,aku suka cerita benda-benda lama,terutamanya zaman remaja aku.Harap dapat memberi gambaran kepada sesiapa yang kehidupan remajanya tak sama macam aku.Kehidupan remaja memang macam itu,tahu nak seronok je tanpa fikirkan risiko.

Post a Comment

Tuesday, June 19, 2012

Flashback;Keseronokan Handphone Dahulukala

Beberapa entri lepas aku ada flashback tentang satu software khas untuk platform Symbian S60.Setahun dua kebelakangan ni dah sangat jarang kita dengar aplikasi untuk Symbian,atau dah pupus terus kot dek kebanjiran smartphone Android dan iOS.

Bila aku sedar yang smartphone zaman sekarang sangat susah untuk diexplore ke akar umbi,dan tak ada aplikasi yang mampu menembusi sehingga ke dalam sistem smartphone,aku terkenang akan satu aplikasi ringkas bernama Smart FileMan.Telefon pintar sekarang memerlukan prosedur khas yang agak rumit bagi seseorang amatur dan berisiko besar untuk telefon menjadi sawan.Tapi itu tidak akan berlaku pada platform Symbian S60 jika diexplore menggunakan aplikasi Smart FileMan.Walaupun ianya adalah teknologi purbakala,Smart FileMan mampu memenuhi tuntutan kehendak pengguna handphone tegar.Symbian S60 lebih ‘telus’ dan mengizinkan pengguna menjelajah kemana sahaja direktori yang pengguna mahu asalkan memahami cara pengendaliannya.

Antara perkara yang menarik aku pernah buat guna Smart FileMan ialah menyalin games,menukar fonts,mengesan fail virus dan membuat fail sulit.Tengok screenshot ni:

 

Smart-FileMan-0fm3smartfilemanfoto

Smartphone standard kilang sekarang boleh buat?Tak boleh punya…File manager yang paling advance aku install dalam HTC One X ni pun paling jauh boleh listkan folder root sahaja.Fail config,root,dan system tak boleh diakses.Pilihan yang ada untuk kita melakukan sesuatu keatas fail yang dibuka hanyalah Send,Move,Copy,Delete,dan Properties.Dalam menu Properties cuma ada informasi tentang fail,checkbox untuk Can Read,Can Write,dan Hidden tapi malangnya tetap tak boleh diubahsuai propertiesnya samada mahu check atau uncheck.

Dalam Smart FileMan,ini adalah senarai perkara yang boleh dilakukan terhadap fail-fail yang terkandung dalam handphone Symbian S60.

 

OPERATIONS SEND VIA MARK
-Copy(*) -Send via Infrared -Mark
-Cut(#) -Send via Bluetooth -Unmark
-Paste(0) -Send via email -Mark all
-Rename -Send via MMS -Unmark all
-Properties(5) -Invert selected
-New Folder SORT  
-Delete -None MISC
-Set Attribute -Name -Infrared On
-Add shortcut -Extension -Settings
-Add to pinboard -Size -About
-Open with -Data -Add to ‘Go to’
  -Type -Register Info
FIND -Descended  
-Advance find -Folder first  
-Find    

 

Best bukan?Semuanya dapat kita akses sama macam komputer dirumah.Aplikasi yang bersaiz 49kb itu rupanya satu sistem yang sangat aku harapkan wujud untuk platform moden sekarang.Bukan sahaja pembangun aplikasi mesti buat satu software sebaik Smart FileMan,pembuat-pembuat smartphone juga harus sedar bahawa terdapat segelintir pengguna yang tidak cukup jika hanya dihidangkan ‘menu biasa’ sedangkan potensi sebenar smartphone tersebut jauh lebih besar.Kepada developer Smart FileMan,terima kasih kerana menghasilkan aplikasi yang sangat baik dan percuma.

Post a Comment

Monday, June 18, 2012

HTC Evo 4G LTE Yang Agak Best

Sambil-sambil baca review HTC One X kat website Engadget tadi aku terbaca satu lagi keluaran HTC yang pada pengamatan aku,lebih sedikit baiknya daripada smartphone yang aku pakai sekarang.

Memang susah untuk puaskan hati semua pihak dan sudah tentu ada beberapa ‘kekurangan’ dalam apa juga smartphone terbaru yang berada di pasaran,hatta Galaxy S3 pun khabarnya S Voicenya tak berapa bagus.Hari ni 18 Jun 2012 bermakna lebih satu bulan setengah aku pakai HTC One X.Selepas Samsung melancarkan ‘peluru berpandu’ Galaxy S3,HTC One X tidak lagi diperkatakan orang.

Tapi generally setakat ni aku sangat berpuashati dengan performance HTC One X yang dikuasakan CPU NVidia Tegra 3 4+1 core walaupun dalam beberapa ujian benchmark nampaknya Dual-core 1.5GHz Krait lebih laju sedikit.Mungkin dalam penggunaan sebenar ianya sekadar milisecond yang tak semua orang perasan.Kalau task switching tu mungkin boleh dikategorikan sebagai lightning fast vs.smooth gitu.Kedua-duanya selesa dipakai.

Kekurangan yang agak ketara bagi HTC One X ialah ketiadaan dedicated button untuk kamera dan bateri yang masih agak kurang untuk menyokong paparan seluas 4.7 inci dengan resolusi 720 x 1280 piksel.Aku bukan nak buat review pasal One X,cuma agak ‘terkilan’ bila HTC ada mengeluarkan satu lagi platform ICS iaitu HTC Evo 4G LTE.

Antara kelebihan HTC Evo 4G LTE yang menggoyahkan iman aku ialah:

 

-Ada built-in kickstand,tak perlu sandarkan phone kat buku,dinding etc. bila menonton video.

-Terdapat MicroSD slot yang menampung sehingga 32Gb

-Dual-Core 1.5GHz Krait yang khabarnya lebih laju dari Quad-core

-Dibekalkan bateri Li-Po sebesar 2000mAh (One X 1800mAh)

 

Empat ciri diatas tiada pada HTC One X,manakala spesifikasi lain lebih kurang sama cuma Evo 4G LTE didatangkan dengan 16Gb internal memory(user available mungkin 9Gb selepas ditolak ruang OS).Agak best juga ye?Dari laman web Iawani,harganya sekitar RM1899-1999.

 

HTC-EVO-4G-LTE (1)

HTC-EVO-4G-LTE-kickstand (1)

HTC evo 4g lte

Post a Comment

Figura Super Awesome Black Widow:The Avengers

Dalam filem Iron Man 2,aku suka tengok Scarlett Johansson yang membawa watak PA Tony Stark.Nilai tambah untuk seseorang yang cantik ialah ketangkasan dalam bertarung sebagai ‘pencerah mata’ kalau-kalau movie tu membosankan.

Kesinambungan watak yang dibawa Scarlett Johansson dalam filem Iron Man 2 diteruskan dalam filem The Avengers dimana aku belum berkesempatan untuk menonton DVD cetak rompaknya.Filem terakhir yang aku tonton di panggung rasanya filem Ghost Rider terbaru.Ok,dalam The Avengers,Scarlett membawa watak Black Widow.Watak macam tu pastilah ‘kena’ dengan sut kulit ketat warna hitam.Hot Toys mengeluarkan figura watak Black Widow yang hot ni dengan pemerincian yang amazing.

Figura ini setinggi 28cm,dilengkapi peralatan seperti pistol(kelihatan seperti Heckler&Koch P200SK),pergelangan tangan yang boleh ditukar dan gelang tangan Stinger.Boleh didapati Disember nanti dengan harga sekitar USD$190.Huuuuhh…

*Scarlet Johanssson ni masih lagi janda Ryan Reynold kan?

Black Widow1

Black Widow3

Black Widow6

Black Widow4

Black Widow5

 

*Sumber Kotaku

Post a Comment

Wednesday, June 13, 2012

Airbus A400M Untuk Malaysia 2015 Nanti

Baru-baru ni MAS menerima unit pertama pesawat Airbus A380,dari enam unit yang ditempah.Memang monster kapal terbang tu dengan dua dek dan mampu membawa 494 penumpang.

Satu lagi jenis pesawat yang menarik dan telahpun ditempah sejak 8 Disember 2005 ialah pesawat Airbus A400m ‘Grizzly’ untuk kegunaan pasukan pertahanan Malaysia.Sebanyak empat unit ditempah dan bakal memasuki perkhidmatan pada 2015.Berapa bilion kosnya aku dah lupa,dan dalam masa yang sama syarikat tempatan,CTRM mendapat kontrak untuk membekalkan komponen komposit pada badan pesawat ini.

 

a400m3

Projek pembangunan Airbus A400m sebenarnya telah tertangguh beberapa tahun dan terlebih budget berbillion Euro selepas mengharungi pelbagai karenah politik antarabangsa.Ia dibina dengan matlamat untuk berada ditengah-tengah antara pesawat pengangkut Lockheed 130 dan Boeing C-17 Globemaster.Sebanyak lapan negara terlibat dalam projek pembangunan pesawat ini iaitu Perancis,Jerman,Itali,Sepanyol,UK,Turki,Belgium dan Luxembourg menandatangani perjanjian pada Mei 2003 untuk membeli pesawat yang berjumlah 212 buah.

Pesawat pengangkut berharga 100 juta Euro ini mampu membawa bebanan seberat sehingga 37 tan dan keupayaan untuk mendarat di landasan yang berpermukaan kasar.Airbus A400m digerakkan oleh empat unit enjin turboprop Europrop TP400-D6 yang berkuasa 11,060hp setiap satu.

Spesifikasi:

Crew 3,4
Panjang 45.1m
Lebar 42.4
Tinggi 14.7m
Berat 76.5 tan
Berat maks. 141 tan
Enjin 4 x Europrop TP400-D6
Propeller 8 bilah,5.3m diameter
Cruise 780km/j
Jarak penerbangan 3298km
jarak berlepas 980m
jarak mendarat 770m

 

A400M Rollout

a400m1

a400m2

Post a Comment

Toyol Exam Paling Superb!

final exam cheat sheet

Cerita ni tak ada gambar tapi agak menarik sebenarnya.Semua orang pernah jadi student dan bila namanya student,pasti sedia maklum dengan sesuatu yang bernama ‘toyol’ exam.Aku dulu masa belajar bukanlah budak bijak,apatah lagi genius.Tapi aku tak suka bawak toyol dan tak pernah pun membuat toyol.Masa exam aku suka kalau dapat duduk jauh dari kawan sekelas aku sebab aku tak suka kengkawan aku buat bunyi-bunyi ‘pssst’ atau sepak kerusi aku untuk mintak jawapan.

Tak dapat pointer tinggi tak apa yang penting jangan menipu masa exam sebab dengan keputusan exam tu kita nak mintak kerja,cari rezeki.Jangan berani makan rezeki dari hasil menipu okeh?Ini memang ramai yang tak ambil berat sedangkan bila cakap pasal babi semua kecoh haram.Makan rezeki haram tak apa pulak.Macam-macam pesen manusia sekarang….

But this one punya kes nak kata bangang tak juga,tapi still amazing skill menipu examnya.Seorang pelajar tertangkap semasa hendak menduduki peperiksaan untuk memasuki universiti di Kazakhstan.Bersamanya terdapat ‘cheating sheet’ sepanjang 35 kaki dan mengandungi 25,000 jawapan untuk subjek matematik,sejarah,Russia,Kazhak dan beberapa subjek ‘pilihan pelajar’,kata akhbar Austrian Times.

Maybe semua jawapan peperiksaan tu ada dalam cheat sheet beliau tapi macamana nak selak kertas sepanjang 35 kaki masa exam???Obviously kantoilah.Untuk menyiapkan toyol sepanjang 35 kaki tu for surelah kena stadi jugak kan dan bukan kecik anak punya effort untuk siapkan 25,000 jawapan.Sepatutnya budak tu boleh survive exam tanpa membawa toyol tersebut ke dewan peperiksaan.

Pegawai peperiksaan yang mengantoikan budak tu harap tidak melupuskan bahan bukti sebab lagi 50 tahun cheat sheet budak tu boleh dilelong atau digadaikan kat Rick Harrison.

 

*News from Gizmodo

Post a Comment

‘LEGO’ Besar di China

Burj Dubai dibina dalam masa lima tahun,dengan ketinggian 828 meter.Sebuah syarikat pembinaan China,BSB(Broad Sustainable Building) cuba mengatasi ketinggian Burj Dubai dengan membina sebuah bangunan setinggi 838 meter dengan 220 tingkat.Beza ketinggiannya dengan Burj Dubai cuma 10 meter,tapi syarikat BSB yakin dapat membinanya dengan hanya memakan masa selama 90 hari.

But how do they do it?

Syarikat BSB membina sebahagian besar komponen bangunan dikilangnya sebelum dipasang terus di tapak pembinaan.Macam main LEGO je,cuma ianya boleh dikatakan LEGO on steroid!Sebelum ni pada Jun 2010,syarikat BSB membina bangunan setinggi 15 tingkat dalam masa enam hari dan bangunan 30 tingkat dalam masa 15 hari.

Bangunan tertinggi yang diberi nama Sky City itu akan dibina di Changsa dalam wilayah Hunan.”Perang’ antara negara untuk membina bangunan tinggi nampaknya entah sampai mana tahapnya.

bangunan Changsa

 

*Info & news from DailyMail

Post a Comment

Monday, June 11, 2012

Jagdpanther & Leopard 2 A5 Tanks

Sebuah tank Jagdpanther dan Leopard 2 A5 berjaya aku beli semalam di kedai buku MPH The Curve.Jangkaan aku hanya sebuah dapat dibeli iaitu Jagdpanther(no.4 dalam siri Combat Tanks Collection),rupanya No.4 dan No.5 keluar serentak.Tanpa bertangguh,terus aku beli,cuma kali ni tak rasa segan langsung macam kat 7 Eleven.

Pasal apa segan,sebabnya orang ramai masih lagi skeptikal tentang permainan.Permainan banyak kategori.Untuk 3 tahun kebawah,6 tahun kebawah dan takkanlah orang tua macam aku main benda-benda macam tu.Cuba buka YouTube,taip RC Jet.Mana ada bebudak main kapal terbang dengan jet turbine,semua otai-otai je.Seketul enjin jet turbine mini harganya dekat US$5000.Tapi spec dia memang dasat la,maksimum rpm 120,000 dengan tujahan 45 lb/f .Kelajuan minum bahanapi Jet A1?518 gram/minit.Menketedarah sungguh.

Melainkan arwah bapak aku wariskan harta bilion-bilion,confirm aku beli sebijik RC Warthog A10 dengan dua ketoi mini jet turbine.So,citer pasal kereta kebal semula.Total yang aku berjaya beli sekarang sudah lima unit tanks.kalau tak salah koleksi lengkap ada 12 unit.Lagi tujuh unit didarab dengan RM29.90 bermakna lagi RM209.3 perlu dileburkan.

 

No.4:Jagdpanther (Sd.Kfz.173) Sch Pz.Jg.Abt.559 Luxembourg 1944

IMAG0123

IMAG0124

 

No.5.Leopard 2 A5 3./Pz.Btl.104,Task Force ,,Zur” Orahovac(Kosovo) 2000

IMAG0125

IMAG0126

Post a Comment

Friday, June 8, 2012

OK Ke Sygic GPS Android?

GPS

 

Kimi mo Suzuran aaaa??

Walaupun Takiya Genji kelihatan power dalam Crows Zero dan juga hebat dalam mengepalai kumpulan GPS,aku tak percaya badan kering beliau mampu menahan tumbukan bertalu-talu.Tanpa GPS,Suzuran tetap huru-hara,tapi tanpa Global Positioning System pasti anda sesat ketika mencari dimana letaknya rumah kenduri rakan sekolah anda.

Tak semua orang perlukan GPS,umpamanya seorang pekerja di department aku.Membesar di KL sejak zaman 80-an membolehkannya sampai kemana saja ceruk Kuala Lumpur tanpa sesat.Lainlah aku yang tak tahu apa-apa pasal jalan kat KL,ditambah lagi dengan kemalasan aku meneroka jalanrayanya.Pernah aku naik STAR dari Bukit Jalil untuk ke stesen bas Pudu,aku turun di Pudu dan kesudahannya sebijik bas pun aku  tak nampak.Yang ada cuma warga asing yang bersukaria macam kat negara sendiri.Aku terpaksa tahan teksi untuk ke stesen bas Pudu selepas melilau tak tentu arah,dan mujur abang teksi tu cas RM2.20 je.Rupanya kalau nak ke stesen bas Pudu,kena turun kat Plaza Rakyat.Damn…

Itu sesat dengan pengangkutan awam,lepas berkereta banyak kali juga aku mengalami sesat terutamanya bila nak ke rumah kenduri kengkawan wife aku.Maka aku menyedari betapa sangat perlunya GPS dalam kehidupan di bandar.Sebelum ni aku pernah cuba GPS yang didatangkan sekali dengan handphone Garmin Asus M10 adik aku.Sistemnya sangat bagus,mudah digunakan,peta terkini dan tak perlu beli activation code.

Masa tu pulak aku baru beli Sony Ericsson Aino U10i yang juga dibekalkan software GPS Wisepilot,malangnya ia cuma trial version.Kalau nak beli activation key harganya lebih kurang RM250.

2825-3-sygic-singapore-malaysia-gps

Dua hari lepas aku download Sygic dari Play Store.Itu pun trial jugak(siapa nak bagi free),dan dari pembacaan aku sebelum tu Sygic boleh dikatakan terbaik untuk platform Android.Aku cuba sejak semalam dan bagi aku mapnya agak kurang lengkap.Aku fikir mungkin sebab trial kot.Maka aku beli activation key untuk mempermanentkan fungsi GPS Sygic ni dengan harga $29.99.Ada beberapa blog yang bagi link Sygic cracked version tapi entahlah.Aku beli je lagi senang,tak perlu risau apa-apa.

Secara overall,Sygic GPS untuk Android ni aku rasa boleh la untuk fungsi asas.Aku ambik Garmin sebagai benchmark.Icon tak berapa cantik,aku set 3D kot-kot boleh nampak bangunan 3D tapi tak jadi apa-apa pun,flat jerr….Lagi,sistem carian lokasinya bagi aku tak berapa nak senang pakai.Contohnya ada beberapa lokasi yang aku terpaksa key in kordinat dulu baru sistem boleh search dengan tepat.Kalau setakat keyword,memang merapu dia punya list.Aku cuba setkan Universiti Malaysia Terengganu sebagai favourites,tapi bila masukkan city Kuala Terengganu,POI yang berhampiran dengan Kuala Terengganu tak ada Universiti Malaysia Terengganu.Guaner tuh?

Tapi untuk lokasi bandar terutamanya Selangor ni tak ada masalah.Aku boleh bagi 3.5/5 bintang je sebab tak best macam Garmin.Sebab tu harganya murah kot.

 

*Image from ipai-ans.blogspot

Post a Comment

Wednesday, June 6, 2012

Perpindahan Pemain EPL Musim 2012/2013

Musim baru EPL 2012/2013 bakal bermula tak lama lagi.Adakah gergasi EPL seperti Manchester United akan kembali menerajui liga?Atau Manchester City mampu mempertahankan status juara?Adakah Arsenal gemarkan tempat ketiga?Haha!banyak betul soalan gua.Siapa yang bertukar kelab,mari-mari kita semak kat sini senarai perpindahan pemain dalam Liga Perdana Inggeris untuk musim 2012/2013.

 

Nama Pemain

Dari

Kelab Terbaru

Nilai (euro)
1.Marvin Sordell Watford Bolton 3.6m
2.Marcus Olsson Halmstads Blackburn  
3.Bradley Orr QPR Blackburn 1.8m
4.Thomas Eisfeld Borussia Dortmund Arsenal  
5.Gylfi Sigurdsson Hoffenheim Tottenham 10m
6.Samba Diakite Nancy QPR 4m
7.Romain Amalfitano Reims Newcastle  
8.Marko Marin Werder Bremen Chelsea 9.8m
9.Brett Holman AZ Alkmaar Aston Villa  
10.Lukas Podolski FC Koln Arsenal 13m
11.Shinji Kagawa Borussia Dortmund Man.United 15m
12.Eden Hazard Lille Chelsea 40m
13.Nick Powell Crewe Alexandra Man.United  
14.Ryan Nelsen Tottenham QPR  
15.Andy Johnson Fulham QPR  
16.Robert Green West Ham QPR  
17.Olivier Giroud Montpellier Arsenal 12m
18.Mladen Petric Hamburg Fulham  
19.Ben Foster Birmingham WBA  
20.Garath McCleary Nottingham Forest Reading  
21.Steven Whittaker Glasgow Rangers Norwich City  
22.Stephen Henderson Portsmouth West Ham 0.8m
23.Mohamed Diame Wigan West Ham  
24.Jussi Jaaskelainen Bolton West Ham  
25.George McCartney Sunderland West Ham  
26.Jay Rodriguez Burnley Southampton 8.7m
27.Karim El Ahmadi Feyenoord Aston Villa 2.8
28.Jamie Ness Glasgow Rangers Stoke City  
29.Jacob Butterfield Barnsley Norwich City  
30.Steven Naismith Glasgow Rangers Everton  
31.Pierce Sweeney Bray Wanderers Reading  
32.Steven Davis Glasgow Rangers Southampton  
33.Gael Bigirimana Coventry Newcastle 1.3m
34.Sascha Riether Koln Fulham  
35.Matthew Lowton Sheffield United Aston Villa 3.8m
36.Jan Vertonghen Ajax Amsterdam Tottenham 12m
37.Park Ji Sung Man.United QPR  
38.Yassine El Ghanassy Gent WBA  
39.Hugo Rodallega Wigan Fulham  
40.Fabio Borini Roma Liverpool 13.3m
41.Fraser Fyvie Aberdeen Wigan 0.7m
42.Adrian Mariappa Watford Reading 3.8m
43.Chris Gunter Nottingham Forest Reading 3m
44.Modibo Maiga Sochaux West Ham 6m
45.Nathaniel Clyne Crystal Palace Southampton  
46.Michu Rayo Vallecano Swansea City 2.6m
47.Paulo Gazzaniga Gillingham Southampton  
48.Raphael Spiegel Grasshoppers West Ham  
49.Thorgan Hazard Lens Chelsea  
50.Claudio Yacob Racing Avellaneda WBA  
51.Oscar Internacional Chelsea 32m
52.David Hoilett Blackburn QPR  
53.Robert Snodgrass Leeds Norwich City 1.9m
54.Michael Turner Sunderland Norwich City 1.9m
55.Ivan Ramis Mallorca West Ham 6m
56.Ron Vlaar Feyenoord Aston Villa 4m
57.Curtis Good Melbourne Heart Newcastle 0.6m
58.Steven Pienaar Tottenham Everton 5.8m
59.James Collins Aston Villa West Ham 3.2m
60.Markus Rosenberg Werder Bremen West Brom  
61.Santi Cazorla Malaga Arsenal 19m
62.Michael Kightly Wolverhampton Stoke City 3.5m
63.Geoff Cameron Houston Dynamo Stoke City 2.2m
64.Steven N’Zonzi Blackburn Stoke City 4.4m
65.Alou Diarra Marseille West Ham 2.5m
66.Romelu Lukaku Chelsea West Brom loan
67.Joe Allen Swansea Liverpool 19m
68.Jack Rodwell Everton Manchester City  
69.Emmanuel Adebayor Manchester City Tottenham 6.4m
70.Alexander Buttner Vitesse Man.United 5m
71.Robin van Persie Arsenal Man.United 30m
72.Sung Yong Ki Celtic Glasgow Swansea City 7m
73.Alexander Tettey Rennes Norwich City 1.3m
74.Matt Jarvis Wolverhampton West Ham 9.5m
75.Steven Fletcher Wolverhampton Sunderland 15.2m
76.Adam Johnson Manchester City Sunderland 12.6m
77.Nuri Sahin Real Madrid Liverpool loan
78.Victor Moses Wigan Chelsea 8.9m
79.Cesar Azpilicueta Marseille Chelsea 8.8m
80.Kevin Mirallas Olympiakos Everton 7.7m
81.Vurnon Anita Ajax Newcastle 8.5m
82.Junior Hoilett Blackburn QPR  
83.Jose Bosingwa Chelsea QPR  
84.Stuart Taylor Manchester City Reading  
85.Arouna Kone Levante Wigan 3.5m
86.Joe Bennet Middlesbrough Aston Villa 3.2m
87.Jordan Bowery Chesterfield Aston Villa 0.7m
88.Christian Benteke GenK Aston Villa 8.8m
89.Ashley Westwood Crewe Aston Villa 2.5m
90.Matthew Kennedy Kilmarnock Everton 0.3m
91.Bryan Oviedo Kobenhavn Everton 4.5m
92.Kieran Richardson Sunderland Fulham 2.5m
93.Dimitar Berbatov Man.United Fulham 5m
94.Ashkan Dejagah Wolfsburg Fulham 2.5m
95.Samed Yesil Bayer Laverkusen Liverpool 1.3m
96.Richard Wright Preston Manchester City  
97.Scott Sinclair Swansea Manchester City 7.8m
98.Matija Nastasic Fiorentina Manchester City 15.2m
99.Maicon Inter Milan Manchester City 6m
100.Javi Garcia Benfica Manchester City 20.2m
101.Alexander Buttner Vitesse Man.United 5m
102.Angelo Henriquez Universidad Chile Man.United 4.5m
103.Mark Bunn Blackburn Norwich City 1.3m
104.Julio Cesar Inter Milan QPR  
105.Stephane Mbia Marseille QPR 6m
106.Esteban Granero Real Madrid QPR 8m
107.Maya Yoshida Venlo Southampton 2.5m
108.Emmanuel Mayuka Young Boys Bern Southampton 4m
109.Gaston Ramirez Bologna Southampton 15.2m
110.Maurice Edu Glasgow Rangers Stoke City 0.7m
111.Charlie Adam Liverpool Stoke City 6.2m
112.Michael Owen Man.United Stoke City  
113.Carlos Cuellar Aston Villa Sunderland  
114.Louis Saha Tottenham Sunderland  
115.Pablo Hernandez Valencia Swansea City 7m
116.Moussa Dembele Fulham Tottenham 19m
117.Hugo Lloris Lyon Tottenham 10m
118.Clint Dempsey Fulham Tottenham 7.5m
119.Andy Carrol Liverpool West Ham loan
120.Yossi Benayoun Chelsea West Ham  

Post a Comment

Durian Runtuh dan Saham Felda

OH MY BLOG….

 

Oh My Blog bukanlah rancangan TV,cuma blog aku ni makin menurun rankingnya.Dah lebih sejuta dah sedangkan sebelum ni around 800,000 je.Itulah kesan kalau menulis blog hangat-hangat taik ayam.'

Isu apa yang panas sekarang ni ya?Felda?Hehe!Nak tau cerita kena tanya orang Felda,orang bukan Felda kalau nak cerita pun entah sumber dari mana diorang dapat.Maklumlah dunia maya ni macam-macam maklumat ada.Samada betul atau salah kita siasatlah betul-betul.

Minggu lepas aku balik kampung.Selain dari rutin menjenguk mak aku kat sana,ada beberapa urusan yang perlu aku selesaikan.Pertamanya,aku bawa mak aku ke bank untuk cashkan check tunai dari Felda untuk pihak arwah abah aku.Pemberian 15k duit ‘durian runtuh’ diberikan sebanyak tiga peringkat,5k setiap kali.Kalau nak dikaitkan dengan politik,segala benda pun kira ‘gula-gula’ ye tak?Yang pung-pang cakap lebat pun kalau dihulur duit sengih sampai ketelinga jugak.Tolak tepi cerita politik,orang bagi kita ambil saja.Kita bukan mencuri.Dapat duit tu gunakanlah sebaiknya untuk repair rumah ke,simpan untuk anak masuk U ke…

Perkara kedua,semua tau kot tentang tawaran IPO untuk peneroka sebanyak 800 unit seorang.Isu ni pun kalau tak faham dengan jelas bisa mengundang kontroversi yang agak panas juga.Ceritanya macam ini.Setiap peneroka diTAWARkan sebanyak 800 unit saham bernilai RM4.55 setiap satu dengan pembiayaan pembelian saham diuruskan oleh CIMB.Setiap peneroka Felda yang berminat perlu menandatangan surat pembelian saham tadi.Yang kelakarnya ada khabar-khabar mengatakan tanah akan tergadai kalau sain surat tu.Aku ulaskan dari skop peneroka sahaja ya,tak termasuk pembelian saham awam oleh orang luar.

Pembelian saham sebanyak 800 unit tadi ditanggung CIMB,bermakna peneroka akan berhutang dengan CIMB sebanyak RM3640.Sekiranya nilai saham meningkat kepada RM5 setiap satu,maka nilai keseluruhan saham menjadi RM4000,dan untung sebanyak RM360 selepas ditolak modal yang ditanggung CIMB.Modal kena bayar balik la,takkan CIMB nak bagi free.Itu kalau untung,saham ni sentiasa turun naik.Jual beli perlu tepat pada masanya.Matematiknya senang,beli bila saham berharga rendah,jual bila harganya naik.

Aku tak nak komen apa-apa,nak sain borang biru tu atau tak.Terpulang pada peneroka.Fikir dulu,samada faham atau tak konsep jual beli saham.Kalau rasa boleh buat untung,belilah.Beli banyak pun tak apa.

Tak nak sain borang biru pun tak apa.Tak ada sesiapa yang letak parang kat tengkok kita suruh sain.Benda tu cuma pilihan.Kita berhak memilih,perlu atau tidak,itu saja.Cerita politik sampai tergadai tanah tu aku tak taulah macamana kompleks pemikiran diorang.Kita hutang RM3640 saja,bukan RM364,000.Takkan la bank pun bengap matematik,hutang banyak tu sampai nak sita harta benda.Negara ni ada undang-undang.

Alangkan tak ada penawaran IPO FVGH pun masih ramai manusia kat Malaysia ni muflis,apa cerita?Ye dak?Kita ada akal fikiran,nilaikan baik-baik.TAWARAN dan PAKSAAN jauh sangat beza.Umpamanya tawaran ni macam kita nikah dengan perempuan la,sama-sama setuju baru jadi.Paksaan pulak aku umpamakan macam merogol,pernah dengar cerita orang rogol kambing?Haha,tinggi betul imaginasi perogol kambing tu.

Sekian sahaja repekan semasa aku.Sebarang kemusykilan atau ada pembetulan jangan segan-segan tinggalkan komen.Berkomen dan beremosi adalah seperti nikah dan rogol tadi.Kalau taknak jadi perogol kambing,tulislah komen dengan berhemah.Bukan apa,kekadang ada sesetengah orang ni tulis dulu baru fikir.Bahasa yang baik melambangkan peribadi kita.

Post a Comment

Friday, June 1, 2012

Rooting Android:Antara Keseronokan dan Risiko

Sebelum aku memakai smartphone berOSkan Android,aku selalu nampak perkhidmatan ‘jailbreak’ untuk pengguna iOS (Apple) di kedai-kedai handphone.Masa tu aku cuma anggap jailbreak ni macam hack sesuatu dalam phone.Rupanya bukan iOS je yang boleh jailbreak,Android pun sama cuma namanya ‘rooting’.Maaflah aku ni lembab banyak jika dicompare dengan orang lain yang dahpun tau benda ni mungkin sejak zaman Froyo lagi.

Persoalannya kenapa perlu di jailbreak/rooting smartphone tu?

 

cyanogenmod-200x300

Dari pemahaman aku yang tak seberapa ni,untuk pengguna advance,smartphone dan aplikasi standard sangat membosankan.Segalanya default dan tak ada akses untuk explore sistem smartphone ke tahap akar umbi(root).

Sebagai contoh,sebuah PC/laptop.Selain menu pada desktop(My Computer,My Document,Control Panel,etc),kita boleh akses ke Local Disk C dan Local Disk D.Dalam setiap disk tu pulak ada banyak folder dan dalam folder ada fail-fail.Satu folder program akan ada beberapa fail dengan extension .dat,.exe,.dll dan sebagainya untuk melengkapkan sesebuah program.Katakan kita nak install PC game,biasanya akan ada Readme.txt dan Crack Folder dalam satu-satu game tu untuk membolehkannya beroperasi.Biasanya kandungan dalam crack folder tu perlu kita copy dan replace satu fail didalam program game tersebut yang telahpun diinstall dalam Local Disk C.Macamana nak cari fail komponen program game yang nak direplace tu?Haaa..disitulah gunanya kebebasan untuk mengakses sehingga keakar umbi supaya kita boleh modified sesuatu.Ianya dinamakan ‘superuser’ didalam topik ‘rooting’ Android tadi.

Aku boleh katakan ‘rooting’ ni mungkin menyerupai software FileMan dalam OS Symbian.Dulu aku pernah pakai Nokia N70 dan melalui software FileMan,aku boleh akses Disk C,Disk D Nokia N70 aku dan jugak boleh create folder.Bukan itu saja,nak pindahkan fail,rename,send,open with hinggalah ke tahap properties fail tu sendiri boleh diubahsuai contohnya show/hide file.Memang best sistem tu.Ini dari pemahaman akulah,sebab aku rasa tak ada reason lain yang cukup kuat untuk jailbreak/rooting smartphone.Mungkin software FileMan tadi sesuai untuk membayangkan keseronokan jailbreak/rooting smartphone korang.

Tapi rooting Android phone ni ada risikonya.Kalau kita boleh akses hingga ke akar umbi fail,tapi kurang arif mengendalikan komponen-komponen program,maka akan merenglah sistem OS smartphone korang.Bila dah rosak OSnya,automatik warranty akan void.Amacam?Ada bran nak jailbreak/rooting?

Apapun baca dulu kelebihan dan kekurangan jailbreak/rooting smartphone kat sini.Fahamkan baik-baik dan bersedia tanggung risiko.Ikutkan hati aku pun nak rooting HTC aku ni,tapi benda yang berfungsi elok buat apa nak dibega-bega.Akan datang tak taulah,hehe!Aku ulangi lagi,perkara jailbreak dan rooting ni aku sendiri tak berapa faham sangat so apa yang aku tulis ni berdasarkan pemahaman semasa aku dan pendapat aku sahaja.Kalau tak betul atau menyimpang jauh dari maksud sebenar,harap dapat diperbetulkan.Trimas!

 

*Images from droidlessons.com

Post a Comment