Wednesday, April 25, 2012

Setahun Tak Update Pun Ada!

Memandangkan dah lama jugak aku tinggalkan blog ni,aku pun jenguk-jenguk la cerita menarik blogger-blogger lain yang aku follow.Itulah dia gunanya jadi follower.Bertuah kalau ada puluh-puluh ribu follower yek?Dengan menjengah ke blog kengkawan maya,at least aku tau la sikit isu apa yang tengah hot kat Malaysia ni.Tapi tak semua update dengan cerita-cerita yang sama.Ada yang cuma cerita hal peribadi dan aku tak nafikan ada sesetengahnya memang pandai bercerita.Seronok baca cerita diorang ni.

Satu lagi bila blogwalking ni aku teringat masa awal-awal aku kenal blog.Sibuk shout kat shoutbox orang.Maklumlah orang baru,kena la pandai-pandai bagi orang kenal.Tapi tu masa zaman ada Shoutbox.Skarang ada ChatBox je dah jadi malas pulak nak jerit sana-sini.Pertamanya semua detail nak kena taip semula,nama,URL,dan termasuklah ‘jeritan’ kita.Kalau 30 blog nak kena buat macam tu,memang tak efisyen langsung.

Cara aku masa ShoutBox dulu,klik kanan & Paste.Skrip mesejnya aku siapkan awal-awal.Senanggg..dan yang penting orang tak boleh cakap kita pakai software autoblogwalking ape benda nama tah.Ada lagi ke golongan macam tu?

Lepas ShoutBox tidak lagi free,aku ganti dengan ChatBox,tapi yang tak bestnya,makin banyak spam.Entah ape link yang diorang letak.Tapi aku taklah buang terus gadget ChatBox tu,cuma aku tengok gitu-gitu je.Aku lebih suka tengok update member-member dari Bloglist.

Dalam Bloglist ni pun ada sikit macam hairan jugak la.Banyak blog yang boleh dikatakan sebaya blog aku,tapi tak diupdate berbulan-bulan.Kemana diorang ni semua?Dah hilang semangat nak dapat duit banyak hasil berblogging?Hehe!

sleeping-at-computer

Part buat duit dengan blog lupakan sajalah.Aku pun dulu ada semangat macam tu jugak,tapi aku tak faham dengan Nuffnang ni.Dulu-dulu unique visitor aku ada la 20-30 orang je sehari,tapi agak banyak kali Nuffnang bagi BE.Sekarang ni boleh dikatakan 3,4 kali ganda visitor dulu,haram sebijik BE pun takde.BE yang terakhir aku dapat,setahun yang lepas.Aku pernah tanya kat Nuffnang,diorang cakap tu bukan keputusan diorang.Pengiklan yang pilih nak bagi kat website mana iklan BE ni.Lebih kurang macam tu la penjelasan diorang.Kalau dibandingkan sekarang punya statistik,’bodoh’ la kalau bagi iklan masa statistik sikit.Dalam masa yang sama,jimat duit tak payah bayar banyak sen kat aku,ye tak?Aku tak marah pun,cuma geleng kepala je,hehe!Kejap tadi aku check,ada la RM23.77sen.Macam pendapatan sebulan rakyat Burkina Faso pun ada.

Kalau nak harapkan duit baru nak rajin berblogging memang susahlah.Zaman give-up main blog ni mesti ada punya,tapi aku tak seronok abaikan benda yang dah bertahun-tahun aku usahakan.Sekurang-kurangnya aku ada platform untuk aku suarakan pendapat aku kepada masyarakat diluar sana.Apa barang luah perasaan kat Facebook.Sejak main blog ni,rasa macam dah tak best langsung tengok Facebook.

Tapi tetap juga aku jengah-jengah sekali sekala,tengok apa aktiviti kengkawan.Pesan aku,janganlah kita ghairah sangat share semua benda dalam Facebook.Rasa ada banyak benda nak sharing,sila buat blogspot.Free dan senang je.Kepuasannya lebih terasa……….

Post a Comment

Lelong-Lelong,Ferrari 5 Dirham!

enzo-ferrari-abandoned-jpg_181435

enzo-ferrari-abandoned-02-jpg_181435

Ini adalah satu daripada sejumlah 399 unit Ferrari Enzo yang dibina dan terbiar agak lama di sebuah lot kenderaan yang disita.Lokasinya di Dubai.

Khabarnya pemilik asal Ferrari Enzo ni adalah warga Britain yang meninggalkan Dubai selepas tak mampu bayar balik duit pajakan dan jugak saman trafik.Mengikut undang –undang negara pak Arab,apa juga kereta yang terbiar melebihi tempoh 6 bulan akan menjadi harta kerajaan.

Ferrari Enzo dan beberapa lagi kereta eksotik adalah sebahagian dari kereta yang disita dan bakal dilelong.

Agak sesuai dipraktikkan kat negara kita memandangkan banyak aku nampak kereta-kereta tak yang dah bertahun tak bergerak terutamanya di kawasan perumahan golongan sederhana.

*Apa dah jadi agaknya kat motor Yamaha SS aku yang dah tak bergerak lebih kurang tiga tahun kat parking lot Flora Damansara tu.

 

sumber Yahoo News

Post a Comment

Monday, April 23, 2012

MBF-P03R Astray Blue Frame 2nd Revise

Gambar Exia Avalanche yang dah siap belum lagi aku upload,tapi dah siap sebijik lagi Gundam iaitu Gundam Astray Blue Frame Second Revise Gai Murakumo,MBF-P03R.Panjang bebenor namanya.

 

Spesifikasi:

 

Model Number MBF-P03R
Manufacturer Morgenroete Inc
Operator Serpent Tail
Pilot Gai Murakumo
Height 18.32m
Weight 62.7 tons
Power plant Ultracompact Energy Battery
Armor Foaming Metal
Frame Material Phase Shift Armor
Armament 2 x “Igelstellung'” multi barrel CIWS
6 x Armor Schneider combat knife
4 x Armor Schneider foot combat knife
2 x Armor Schneider combat knife hand carried
Special Equipment Tactical Arms II backpack
90mm Gatling Gun
Oversized blade

 

Berada di rumah mertua selama seminggu menemankan isteri menjaga anak memang membosankan.Jujur aku cakap.Jaga isteri dan anak tu tak bosan,cuma faham-fahamlah dirumah mertua,nak buat benda yang macam biasa kita buat kat rumah sendiri memang tak boleh.Ada restriction sikit.Kena la behave ye tak?Tapi mana tahan nak ‘berlakon’ lelama,haha!Betul ke aku cakap ni.Contohnya tak boleh terlentang suka-suka hati depan TV dari pagi sampai petang,buka baju sesuka hati dan sebagainyalah.Tak taulah kalau ada lelaki(suami) lain yang sangat gembira duduk lama-lama dirumah mertua,tapi yang pastinya bukan aku.Hehe!

Disebabkan kebosanan yang amat sangat(dan juga difahami oleh wife aku,thanks!),maka dengan sokongan kewangan beliau,aku dapatkan seunit lagi Gundam dalam masa sebulan.

Macam biasa,kedai Toy’s N Hobbies di e@Curve jadi sasaran aku.Belek punya belek,compare sana-sini,Gundam Astray Blue Frame skala 1/100 MG jadi pilihan aku dengan harga RM178.Dah main tiga unit Master Grade,rasa tak best dah nak layan High Grade.

Tengah tunggu cashier pulangkan baki,ternampak pulak Gundam Unicorn RX-0 Ver.Ka.Alamak…lagi cun la pulak…Takpelah,bulan depan confirm gua sambar teruss!

So,dikala isteri baru bersalin dan anak masih kecik yang memanjang tidur,memang sesuai untuk aku tumpukan perhatian kepada ‘baby’ mecha ni.Tiga hari dah siap semua.Cuma stickernya tak best.Tak macam Strike Freedom HG yang aku beli dulu,stikernya jenis tatoo yang jauh lebih cun,tepek pastu tenyeh-tenyeh sikit then kopek pelan-pelan.

*Semalam aku letak gambar dari Google je,so ni dia gambar sebenarnyanya.Aku tak boleh nak capture banyak sangat sebab henpon Aino aku ni dah bengong.Tak boleh nak off flash,maka gambarnya akan jadi overexposed.Dah ada shot yang baik nanti aku akan upload lagi yea?

DSC01087

Post a Comment

Dhia Fatheeya berbintikan Aku

Assalamualaikum semua!

 

Amboiii….lama sangat tak update ni.Bukan apa,hari pertabalan Agong aritu wife aku selamat melahirkan baby girl.So segala apa yang berkaitan dengan blog ni terpaksa aku tinggalkan dululah walaupun tiap hari fikir apa la dah jadi kat blog aku yang lama tak update ni.

Pertamanya,aku dahpun selamat jadi ayah kepada seorang baby girl yang didaftarkan dengan nama Dhia Fatheeya.Dilahirkan secara normal di Gombak Medical Centre jam 9.33pm pada 11 April 2012 dan seberat 3.0kg.Maka sepanjang aku bercuti,bermulalah pengalaman membesarkan seorang anak.Mula-mula aku rasa agak takut seawal peringkat kelahiran sebab wife aku request minta aku temankan dia dalam labor room.

Tapi tak sangka start masuk labor room jam 7.30pm,aku dapat bagi sokongan moral sampai anak aku keluar.Dari situ aku dapat belajar betapa azabnya nak mengeluarkan seorang budak.Aku tak boleh imagine macamana sesetengah wife struggle untuk deliver baby tanpa sokongan ayahnya.Tambah aneh lagi macamana seorang perempuan boleh bersalin dalam toilet(luar nikah),agaknya tak sakit sangat kot ye kalau tak halal ni.

Bila semua dah selamat,aku cakap kat wife aku,satu stage dah selesai.Cabaran paling besar sebenarnya bermula bila keluar dari hospital.Waktu siang baby tidur cantiiikkkkk je.Tapi lepas pukul 12.00am,mula la merengek lapar susu.Adoiii…..

 

My Dhia Fatheeya:

DSC01083

DSC01084

Anak aku paling kurang dua kali mesti terjaga mintak susu.Pernah satu malam sampai empat kali menangis.Fuhhhh!!Mata stim mengantuk toksah cakaplah.Tapi nak buat macamana kan,anak tu rezeki dan amanah Allah S.W.T,kena la jaga sebaik-baiknya.

Ok lah,petang-petang sikit update lagi.Sambil-sambil jaga anak,sempat lagi aku siapkan ‘baby’ mecha terbaru,Gundam Astray Blue Frame.Nanti cerita panjang sikit dalam entri lain okeh?

Post a Comment

Friday, April 6, 2012

Our Nu-Prep TV Commercial

Sebelum ni aku pernah post satu entri berkenaan dengan aktiviti shooting TV Commercial kompeni aku.Iklan tu dah siap pun dan pihak pengurusan sudah mengupload ke YouTube.So,aku rasa tak salah kot kalau aku share kat sini.Promosi percuma apa?Hehe!

Boleh semak jadual tayangan iklan dibawah.

 

 

                 Programmes

Programme

Date

Time Zone

Language

Malaysia Hari Ini (Live)

BM

April 2

6.30am - 9.00am

BM

April 2, 9

9.00pm - 10.00pm

BM

April 3, 10, 17, 24

9.00pm - 10.00pm

BM

April 5, 12, 19, 26

10.00pm -11.00pm

BM

April 5, 12, 19, 26

9.00pm - 9.30pm

Anugerah Bintang Popular (Live)

BM

April 8

9.00pm - 11.00pm

Mentor (Live)

BM

April 15, 22

9.00pm - 10.30pm

WWW Smackdown

Eng

April 5, 12, 19, 26

11.05pm - 12.00mn

Mega Movie

Eng

April 6, 13, 20

10.00pm -12.00mn

Majalah 3 (Live)

BM

April 14, 28

9.00pm - 10.00pm

Cerekarama

BM

April 7, 14, 21, 28

10.00pm -12.00mn

Post a Comment

Wednesday, April 4, 2012

Apa Cerita Tepung Ni?

Robert Kuok Tepung

Aku terbaca kat satu wall Facebook member aku tentang satu artikel mengenai kempen boikot produk tepung gandum cap Sauh,tepung gandum cap Kunci dan minyak masak Seri Murni.Khabarnya tepung gandum tersebut mengandungi Benzoyl Peroxide yang berbahaya dan Vitamin B1 bersumber babi.Begitu bermanfaat sekali babi dalam kehidupan manusia sampai Vitamin B1 pun dari babi?

Macam apa yang aku cerita dalam entri yang lepas,mak aku adalah pembuat kuih prolifik,so bekalan tepung memang main guni terus,tak main la peket sekilo ni.Jenama kegemaran mak aku ialah Tepung Gandum Cap Kunci sebab mak aku cakap kuih tradisional yang terhasil lebih cantik,gebu dan mampu menggugat iman jika sedang berpuasa.

Maka,ada baiknya aku cuba mencari sedikit maklumat tentang status ‘halal’ dan apa yang aku mampu cari tentang produk yang jadi pertikaian ni.

 

Pertamanya status halal:

Produk:Tepung gandum Cap Sauh/Kunci

Pembuat:Johor Bahru Flour Mill Sdn.Bhd

Laman web:www.jbfm.com.my

Sijil halal:Tamat pada 30/9/2013

 

Produk:Minyak masak Seri Murni

(Aku semak dua kali dalam senarai 59 pemegang sijil halal kategori minyak masak di direktori halal JAKIM tapi tak jumpa.Mungkin aku tersalah pandang.Korang check balik nanti kat SINI)

 

Keduanya,Vitamin B1(thiamine):

Sumbernya tak begitu jelas melainkan sebaris ayat yang aku jumpa dalam Wikipedia iaitu”Yeast, yeast extract, and pork are the most highly concentrated sources of thiamine”.Aku harap apa yang diperkatakan dalam gambar diatas bukanlah berdasarkan artikel Wikipedia ni.

 

Ketiga,Benzoyl Peroxide:

Benzoyl Peroxide memang digunakan dengan meluas dalam pemprosesan tepung untuk memberikan warna yang lebih putih.Pendapat aku,MUNGKIN penggunaan Benzoyl Peroxide ni tidak hanya pada satu jenama sahaja.Untuk pengetahuan semua,penggunaan Benzoyl Peroxide sebagai bleaching agent untuk tepung dilarang di UK sejak 1997.

Post a Comment

Jambatan Anzhaite di Hunan,China

Kekadang amazing jugak negara China ni.China memiliki negara yang luas dan sesetengah kawasan mempunyai rupabentuk mukabumi yang ekstrem serta jaringan jalanraya di lereng bukit seumpama siri dokumetari IRT Deadliest Road.

Di Jishou,Hunan China,sebuah jambatan dibina untuk mengatasi masalah kesesakan jalan di Jishou Hunan akibat jalan sempit dan banyak selekoh.Jambatan Anzhaite dibina merentas Dehang Canyon,setinggi 1102 kaki(335.88m) dan sepanjang 3858 kaki(1.176km).Sebanyak empat lorong disediakan,lorong pejalan kaki dibahagian bawah,diterangi 1,888 buah lampu jalan dan ia merupakan sebahagian dari Lebuhraya Jishou-Chadong sepanjang 64 kilometer;hampir separuh jarak lebuhraya itu adalah melalui 18 buah terowong.

Pembinaan bermula pada Oktober 2007 dan Jambatan Anzhaite mencatat rekod sebagai jambatan gantung tertinggi dan terpanjang di dunia.

 

Ada berani macam brader ni?

Anzhaite Bridge 3

Anzhaite Bridge2

Anzhaite Bridge

 

News & info:DailyMail

Post a Comment

Keibubapaan Yang Gagal

Aku belum ada anak,sehingga entri ini ditaip.Pengalaman aku dengan bayi dan budak kecik cuma semasa menyaksikan dua adik perempuan aku yang akhir membesar depan mata aku.Kebetulan mak aku seorang yang sibuk walaupun tak sama sibuknya macam wanita bekerjaya zaman sekarang.Jadi surirumah sepenuh masa memang sangat sibuk,apatah lagi kalau ada menjalankan aktiviti perniagaan kecil-kecilan.Dalam kes mak aku ni,mak aku adalah pembuat kuih prolifik dalam kampung.

Kebetulan pulak masa tu aku dah habis belajar dan jadi ‘pembantu suri rumah sepenuh masa’(menganggur sebenarnya).Setiap pagi mak aku akan letak adik perempuan aku yang masa tu baru pandai merangkak di sebelah aku.Kerja aku setiap hari cuma bermain PSOne sambil mengawasi adik aku supaya jangan mengacau mak aku di dapur.Ada masa bila aku malas nak jaga,aku pernah tambat adik aku kat kaki kusyen.Jahat betul.

Zaman sekarang parents suka bagi anak-anak main IPad.Nampak bagus sebab kecik-kecik dah pandai klik mana-mana aplikasi permainan yang dia nak,tapi aku rasa lelama anak-anak akan jadi anti sosial dan terlalu asyik dengan ‘permainan’ yang advance macam tu.

Dibawah adalah contoh-contoh parenting yang sangat worst.Jangan buat macam ni pada bayi anda dan kemudian diupload ke Facebook.

 

Parenting1

Parenting2

Parenting4

Parenting5

 

Lagi gambar dan info di DailyMail

Post a Comment

Monday, April 2, 2012

Spesifikasi Mitsubishi Lancer Evo X Zizan

Ramainya post berita tentang kereta Evo X baru Zizan.Bagus,baguss…Rezeki kamulah Zizan ya?Dengarnya dulu Zizan ada Impreza,tapi aku tak tau plak version mana.Mitsubishi Evo X Zizan ni dibeli dari Mutiara Motor dan merupakan talaan khas M7 Jepun.Apa specialnya Evo X spec M7 ni?Meh tengok senarai performance part yang dipasang pada Evo X M7:

Zizan-beli-Kereta-Mitsubishi-Evo-X-M7-7
LUBRICATION
-M7 Pro Racing Oil 1000hp
-M7 Pro Racing B5 Brake Fluid
-M7 Super Gear Oil 75w-90
-M7 Super Gear Oil 75w-140
-M7 Super Street ATF Oil
EXHAUST SYSTEM
-M7 T-Titan Sports Muffler
-M7 Hi-Flow Centre Pipe
-M7 Hi-Flow Front Pipe
INTAKE
-M7 Super Power Flow Filter (Carbon Induction Kit)
-M7 Intake Pipe Kit
-M7 Suction Kit
ELECTRONICS
-M7 E-Bc (Electronic Boost Controller)
-M7 Throttle Controller Auto Pro-R
-M7 ECU Rom
-M7 Racing Meter SMD (Boost,Water Temp,Oil Temp,Oil Press)
BRAKE
-M7 Super Competition Brake Pad 700C (Front&Rear)
COOLING SYSTEM
-M7 Super Cooling Oil Catch Tank
-M7 Super Cooling Radiator Cap
-M7 Super Cooling Radiator Coolant
-M7 GT Performance Oil Filter (Magnet Type)
-M7 Competition Type-R Intercooler Kit
TURBO
-M7 Tune Up Actuator
SUSPENSION
-M7 Super Street Performance Damper
ENGINE
-M7 Stroker Kit 2.3l
OTHERS
-M7 Carbon Panel Meter
-M7 GT Oil Cap
Berapa hp yang terhasil secara tepatnya aku tak reti nak estimate,ada yang cakap lebih 450hp.Kereta ni kalau bikin tahap Dyno King,600hp pun boleh dapat.Dari result dyno test ni 375hp dalam tangan.Sumbernya disini. Besar mana horsepower tak penting,asalkan seimbang dengan sistem kawalan.Maksudnya kalau enjin Ferrari sumbat dalam KE70,tak semestinya boleh jadi king kat Sepang.
Oh ya Zizan,kalau ada ansuran bulanan(mana la tau beli kereta ni cash!),jangan tak bayar pulak.Kang Mail Lambung tarik kereta kamu.

M7 Full Automotive Products Range-134234
Informasi m7japan.com

Post a Comment

Konsol Baru PlayStation PS4?

Dari laman web Kotaku,khabarnya Sony akan mengeluarkan konsol permainan PlayStation terbaru iaitu PS4 pada 2013 nanti.

Platform terbaru dari Sony tersebut bernama Orbis dan berikut adalah beberapa rumor tentang spesifikasi Orbis:

-CPU AMD x64

-GPU AMD Southern Island yang mampu memaparkan resolusi setinggi 4096x2160

-Mampu memainkan 3D games pada resolusi 1080p

-Tidak ada ciri-ciri backwards compatibility seperti PS3

-Penambahan sistem anti-used games,iaitu tidak boleh main game secondhand.Kalau nak main,kena online then beli ‘hak untuk bermain’.Licence key mungkin?

 

Banyak sangat kekangan dalam bermain games bermakna tidak fun langsung.Pendapat aku,konsol ni tak best!

 

PS4-Release-Date

*Gambar kat atas ni bukan gambar PS4.

Post a Comment