Tuesday, March 13, 2012

Setahun Sesudah Tsunami

Masa Jepun dilanda tsunami setahun yang lepas,banyak blog yang menunjukkan gambar-gambar selepas disaster.Aku suka tengok gambar-gambar macam tu tapi bukan sebab aku suka kemusnahan.Dari gambar-gambar tu kita dapat tengok betapa besarnya kuasa alam.Air laut yang datang dalam bentuk ombak besar membawa banyak tenaga untuk menghancurkan tembok,rumah,dan kereta.Yaaa..kereta.Aku pun suka tengok banyak kereta-kereta yang hanyut tersadai merata-rata.

Walaupun dah rosak dimasuki air,jangan risau.Semuanya akan dieksport sebagai half cut.Kat Malaysia ni ramai pembeli half cut dan dengarnya kat Jepun banyak orang tengah yang menguruskan half cut ni adalah orang Malaysia.Punyalah kebulur dengan half cut,ada sesetengah kereta tu dah dibooking masa kat Jepun lagi.Dalam gambar tsunami kat Jepun dulu,berlambak kereta-kereta comel tersadai.

Selepas setahun berlalu,kawasan yang dilanda tsunami hampir pulih.Meh tengok:

 

Tsunami  One year later Photos   Tsunami  One year later Pictures - Yahoo! News-133712

Tsunami  One year later Photos   Tsunami  One year later Pictures - Yahoo! News-134906

Tsunami  One year later Photos   Tsunami  One year later Pictures - Yahoo! News-134954

 

Lagi gambar disini

 

Images from Yahoo News,REUTERS/KYODO

Post a Comment