Friday, March 30, 2012

Ingatkan Terer Sangat Drift

Pukul 8.20 tadi aku tengok filem Wrath of The Titans dengan wife aku.Filem ni memang aku tunggu sebab filem pertama dulu memang tak jemu tengok.Malangnya keseronokan menghayati dunia mitos tak terasa dalam filem kedua ni.Rasa macam 'kosong' walaupun aksi banyak.Sempat aku lelap sekejap masa Perseus meneroka jalan ke tengah Tartarus.Pendek kata filem ni kurenggggg sikit dari yang pertama.Cerita banyak pun tak guna,nanti korang tengok la sendiri kat DVD pasar malam.


Sebelum tengok wayang tadi apa-apahal pun isi perut dulu kat McD lepas tu solat Maghrib.Wife aku solat agak lama,so aku  pun tunggu dia kat dalam pusat hiburan keluarga(arcade game).Aku memang plan nak layan arked Initial-D barang seround dua.Bulan lepas aku ada main tapi tak lepas Stage 2 masa lawan dengan Suzuki Capuccino Roadster.So,tadi aku tukar tiga keping token,sekeping RM1.Kira murah sangat dah tu(aku rasa la) kalau nak dibandingkan kat tempat lain.
Aku pun main la sorang-sorang,lagipun kat situ ada dua unit je platform arked Initial-D.Stage pertama entah aku tekan apa sebab tak paham bahasa Jepun,aku kena pakai Nissan Skyline R34 dengan gear automatik.Lawan aku pakai Nissan 180SX.Tapi stage pertama memang sayur je aku titik Nissan 180SX tu.Bila masuk stage dua aku tak konfiden boleh blah pun.Aku main je macam biasa...zup-zap zup-zap layan korner tau-tau je aku dah tapau Suzuki Capuccino.
Stage ketiga lawan aku ialah Civic Si-R EG6 kaler merah.Dalam komik Initial-D,driver kereta ni Shingo Shoji memang samseng taik minyak,perasan bagus.Aku pun saspen gak nih.Pertarungan tu agak seimbang,kejap-kejap aku dapat potong dia,lepas tu dia potong aku balik.Tengah syok lawan,datang sorang mamat mana tah duduk sebelah aku.Ni la isi penting untuk intro aku yang panjang lebar merapu ni.
Bila mamat tu masuk token,secara automatik dia challenge aku.Dia pun dok setup ape tah lama kemain.Aku dah blur dengan menu bahasa Jepun yang tetiba muncul kat skrin aku.Aku sempat jeling skrin mamat tu,dia dok tukar tayar,tukar laluan perlumbaan dan dia pilih cuaca hujan.Kereta yang dia pilih EVO III dengan gear manual.Fuhhhh!!Mesti pro habis mamat ni.Dia punya setup je dah buat kaki gua gigil.Serius!Aku masih lagi dengan Nissan Skyline R34 automatik.

Maka perlawanan pun bermula...
Untuk beberapa selekoh,lebih kurang separuh course aku leading race tu dan kemudian dia  potong aku.Bila aku duduk belakang baru aku nampak kereta dia tak laju mana pun,masuk selekoh bersepah.Tak cun langsung dia punya drift dan aku still boleh catch up kat bontot dia.Ada la lebih kurang dua kali potong memotong,dia duduk depan semula.Takpe,aku tetap buat muka cool walaupun kaki aku gigil sebab adrenaline rush.Sampai dua-tiga selekoh terakhir,Skreettt!!macam tu la lebih kurang bunyi tayar Skyline aku  bila aku potong dari dalam.Hayun lagi dua selekoh terus gua nampak finish line.Gua macam tak caya beb!Mamat yang macam pro tadi terus menyelinap keluar dari pusat hiburan tu tanpa sempat memuji gua.Pastu gua nampak dia pura-pura beli popcorn sebab nak cover malu.Kah!Kah!Kah!

*Tak rugi mintak izin kalau nak challenge,ye tak?

Post a Comment

IPad & IPhone Murah,Mari Beli!

Korang pernah dengar tak zaman dulu kalau orang Cina mati habis kubur kena korek sebab penjarah kubur(tomb raider…ewahh!) curi barang kemas atau duit?Berpunca dari kekerapan masalah tu,harta benda,duit dan sebagainya digantikan dengan kertas untuk mengiringi mayat untuk mengharungi kehidupan selepas kematian.

Memandangkan zaman makin moden,keperluan-keperluan selepas mati tadi jugak turut berubah.Kat alam barzakh pun kena up to date maa..

000_Hkg4771051

Ah soo diatas bernama Chow Kum Len menunjukkan replika IPad dan IPhone + headphones!? di kedainya yang dipakejkan sekali dalam bungkusan plastik untuk dibakar sempena Tomb Sweeping Day (Qing Ming)yang jatuh pada 4 April tahun ini.

Tomb Sweeping Day(aku tak tau nak tukar bahasa melayu jadi apa) ialah aktiviti yang dilakukan oleh waris dengan menghidangkan makanan dan membakar replika duit,kereta,dan gadget elektronik untuk moyang mereka.

IPad kertas berharga 538 Yuan dan IPhone 22 Yuan.Sure banyak kaki kencing borong benda alah ni then jual murah kat Mudah.my.

Post a Comment

Sama Tapi Tak Serupa Langsung

Siapa dulu yang dapat nama Adele?Heeee….

Adele21

Gundam Adele

Post a Comment

James Cameron Journey To The Deepest Point

Assalamualaikum!

 

Amboihhh…lama benor tak update nih.Sepatutnya Rabu lepas dapat la post satu entri,tapi sibuk betul.Bebaru ni kan pengarah Avatar,James Cameron dengan kolaborasi National Geographic menjelajah ke titik paling dalam di dunia.Dimana?Tempat tu terletak di Challenger Deep,Mariana Trench.Challenger Deep adalah sedalam 10,898 meter.Pada kedalaman itu,tekanan adalah setinggi 1099 kali tekanan permukaan atau lebih kurang 111MPa(16,155psi).Sebagai gambaran,tekanan tayar kereta lebih kurang 220psi.

Selaman pertama ke titik kedalaman maksimum Challenger Deep dilakukan pada 23 Januari 1960.Pada 26 Mac 2012,James Cameron seorang diri memandu Deepsea Challenger selama  2jam 36 minit pada kedalaman 10,898.4 meter.Perancangan awal ialah selaman itu akan dilakukan selama enam jam,tetapi ada kebocoran hidraulik.

Deepsea Challenger(DCV1) ialah sebuah deep-diving submersible sepanjang 7.3 meter dan seberat 11 tan yang dibina secara rahsia di Sydney Australia oleh Acheron Project Pty Ltd dengan sokongan National Geographic dan Rolex.Ruang pemandu berbentuk sfera dengan diameter 1.1meter, dibina menggunakan logam setebal 64mm untuk menahan tekanan 114MPa(16,500psi) dan diuji di ruang tekanan yang terletak di Pennsylvania State University.DCV1 dilengkapi peralatan pensampelan saintifik,kamera 3-D dan utility boom.

Deepsea-Challenger-being--003

James-Cameron-with-the-De-012

DCV1

Cameron-TrenchGrap_2177512b

Images from Google

Post a Comment

Monday, March 26, 2012

Gundam Avalanche Exia 1/100

Semalam aku singgah ke kedai Toy’s N Hobbies kat e@Curve di aras tiga.Dulu kedai ni kat ground floor,maybe ground floor sewa mahal.Kat kedai ni model kit Gundam aku rasa murah sikit dan lebih banyak pilihan berbanding Sun Comic yang terletak dalam e@Curve jugak.Sekarang kat Sun Comic banyak figura hentai je,haha!Tempat lain yang banyak pilihan tapi mahal ialah di MetroJaya.
Kali terakhir aku beli model kit Gundam masa aku belajar kat Politeknik dulu iaitu Strike Freedom ZGMF-X20A MG skala 1/100 kalau tak salah.Semalam aku beli Gundam Avalanche Exia GN-001/hs-A01 skala 1/100.Yang ni aku tak sure HG ke MG sebab takde tulis kat kotak.Tapi aku rasa HG je.Harganya RM125.Ok la kot,tak tau la kalau tempat lain lagi murah.
DSC01067
Sebelum ni aku pernah beli Gundam Exia HG 1/144,yang menjadi titik tolak minat aku kepada model kit Gundam.Avalanche Exia lebih besar rocket boosternya dan lebih banyak senjata.Maksudnya,ini adalah model Exia yang memakai armour suit Avalanche.Aku memang pilih model Gundam yang ‘sarat’ dengan aksesori sebab lebih inzal kalau ditenung lama-lama.Haha!

Sedikit info pasal Exia Avalanche:
Operator Celestial Being
Pilot Setsuna F.Seiei
Height 18.3m
Max.Weight 62.1 ton
Power Plant GN Drive
Armor E-Carbon,GN Composite Armor
Armament GN Shield,GN Vulcan x2,GN Beam Saber x2,GN Long Blade,GN Short Blade
Special Equipment Optical Camouflage,Trans-Am System

Start pukul 3.30pm semalam aku geledah semula kotak-kotak buku zaman aku belajar dulu.Dalam tu ada koleksi Gundam marker dan Gundam pen.Mujur ada dakwat lagi.Mata pen Gundam aku agak bulat pointnya,tak boleh nak masuk celah-celah alur badan Gundam.So aku pun dengan kreatifnya cuba mengasah mata pen tu dengan pisau.Tindakan aku tu cuma menjahanamkan pen dimana tipnya kudung terus,dah tak boleh pakai dah.
Tapi takpe,kerja kena diteruskan:
DSC01069

Sehingga jam 12 malam,inilah saja yang sempat+dua jari luka terkena pisau.
DSC01071

接続された…(bersambung)

*Dah siap!

Post a Comment

Friday, March 23, 2012

Popular Di Internet

Banyak betul laman sosial sekarang ni.Yang aku pernah guna Friendster dan Facebook.Itupun lepas Facebook makin ramai user,aku terus tinggalkan Friendster.Aku check kat Alexa tadi,Friendster dah terjun tiruk berirama ke tangga 10,251.Tapi bila aku kerap berblogging,lagilah jarang aku buka laman sosial.Boring jugak online Facebook ni.Balik-balik tengok member merepek kat wall.Ada sesetengah tu semua benda nak dibagitau kat Facebook.Paling tak boleh blah,jenis yang share info karut marut.Main hentam je post kat wall.Nak tergelak pun ada.Aduii....

Top 15 Social Network

Ranking Alexa Monthly Visitor(est)
1.Facebook
2
750,000,000
2.Twitter
9
250,000,000
3.LinkedIn
14
110,000,000
4.MySpace
138
70,500,000
5.Google+
N/A
65,000,000
6.DeviantArt
130
25,500,000
7.Live Journal
102
20,500,000
8.Tagged
282
19,500,000
9.Orkut
156
17,500,000
10.CafeMom
1144
12,500,000
11.Ning
339
12,000,000
12.Meetup
509
7,500,000
13.My Life
1670
5,400,000
14.My Yearbook
1732
3,000,000
15.Badoo
112
2,500,000

Top 15 Popular Blog

Ranking Alexa Monthly Visitor (est)
1.HuffingtonPost
122
54,000,000
2.TMZ
407
19,000,000
3.BusinessInsider
546
12,100,000
4.engadget
378
11,500,000
5.PerezHilton
577
10,200,000
6.Gizmodo
472
10,100,000
7.Mashable
323
10,000,000
8.TechCrunch
377
7,500,000
9.Gawker
866
6,000,000
10.lifehacker
819
5,500,000
11.The Daily Beast
1633
5,000,000
12.SmashingMagazine
768
4,600,000
13.Failblog
1038
4,400,000
14.Kotaku
1192
4,100,000
15.boingboing
1784
3,500,000
*banyak lagi statistik di ebizmba.

Post a Comment

Kisah Seminggu

Kelmarin aku beli paper Kosmo.Mak aii..ramainya gadis hilang.Kes terbaru kat Kuantan tu rupanya lari kerumah boyfriend.Cehhh!Nyusahkan orang je.Umur muda lagi,dah ada keberanian untuk tinggalkan rumah atas alasan tekanan.Tak sedar yang selama hidup 15 tahun,siapa yang tanggung makan pakai dan tempat tinggal.Ingat senang ke nak survive dalam umur muda macam tu.Nasib tak baik kena jual atau kena paksa jadi ‘ayam’?Baru la nak ingat mak bapak.
Dalam Kosmo online hari ni ada lagi kes lari ikut boyfriend.Lokasi kat Pahang juga.Memula aku ingat kes hari tu,rupanya ni kes lain.Budak tu dari Jerantut,lari ikut boyfriend pi dating kot kat Kuantan,lepas tu boyfriend dia tinggalkan dia kat depan 7-E Kuantan.Boyfriend pulak suami orang.Macam-macam hal...
Maksudnya ramai gadis hilang yang belum dijumpai kebanyakannya lari dari rumah,bukan sebab dilarikan.Ada satu kes tu kat Johor kalau tak salah,budak perempuan ni tak habis sekolah.satu hari makcik dia hadiahkan dia handphone.Makcik dia ni heran apesal dia ni kerap sangat berSMS.Rupanya dalam handphone dia berlambak nombor lelaki.Makcik dia tegur,terus merajuk lari rumah.Gila betul.

Kebelakangan ni sibuk betullah dengan kerja.Nampak gayanya melalui forecast HOD aku,kerja yang sibuk ni akan berlarutan sekurang-kurangnya sampai bulan Mei.Makin kuranglah entri nampaknya.Nak kena dapatkan jugak Streamyx asas kat rumah.Sayang dibiarkan ranking Alexa yang sedang meningkat tu.
Ha,semalam aku balik kerja lewat.Wife aku pun malas nak masak,so sampai rumah pukul 9.30 aku terus hangkut wife aku makan kat luar.Tak jauh pun,naik motor tak payah sarung helmet.Selalunya kitorang memang rajin masak,tapi bila masak pun bazir macamana tu?Makan kat luar lagilah banyak belanja.Last kitorang masak kari ayam empat ketul,dua ketul je yang habis.Lauk rendang daging sebelumnya pun jenuh nak habiskan.Kesudahannya macam selalu,masuk tong sampah.
Ok,cerita pasal makan kat luar tadi kan?Bila aku dengan wife aku duduk makan dan aku menumpukan perhatian kat nasik goreng USA.Tetiba aku ternampak sebijik Proton Wira yang agak gerek rupanya berhenti dan masuk parking.Keluarlah dari kereta tu dua orang perempuan dengan berpakaian tee lengan pendek merah dan skirt jeans pendek.Memang pendek betul.Kalau bongkok sure nampak panties punya.
Dah namanya lelaki,aku ‘stare’ la kat peha perempuan dua orang yang tergelek-gelek jalan ke meja makan sebelah aku.Aku rasa tak sampai dua second aku scan peha awek dua orang tu,wife aku dah berbunyi,’Amboi mata dia…..”.
Yang aku heran tu macamana dalam suasana agak gelap tu wife aku boleh tau kat hala anak mata aku.maybe sebab instinct seorang wife kot?Hehe!Tak pasal-pasal gua kantoisss….
Aku pun nak cover line punya pasal,aku jawab dengan selamba,”tak bleh nak elak sebab skirt dia pendek sangat!”
Dah habis makan,kat atas motor aku gurau dengan wife aku,aku cakap,”bosan betul keluar makan dengan sayang ni,nak usyar awek pun tak boleh,”.Wife aku gelak je sebab dia tau aku suka gurau macam tu.Suka tengok dia merajuk.Tapi kena tengok mood jugalah.
Aku kalau sumbat semua cerita dalam satu entri maknanya takde idea la tu,haha!


Post a Comment

Tuesday, March 20, 2012

Jimmy Palikat : Anak Kampung

Perasan tak Kumpulan Zero ada nyanyi satu lagu yang agak kerap diorang ulang sepanjang pertandingan Raja Lawak Musim 6?Lagu tu nyanyian Jimmy Palikat bertajuk Anak Kampung.Sila sedot mp3 kat sini.

Post a Comment

Kereta+Internet?

PROTON-Yes-Interior-650x650

Gambar kat atas menunjukkan bahagian interior model terbaru Proton yang dilengkapi tiga buah IPad 2 dengan sambungan Internet tanpa wayar YES 4G Huddle.Kereta-kereta mewah biasanya ada monitor tapi tak banyak yang ada internet.

Aku cuba cari info dan terjumpa maklumat tentang model Mercedez Benz yang dilengkapi sambungan internet iaitu model C250 CGI dan C250 CDI. Sistem internet pada Mercedez membenarkan akses ke internet tanpa had ketika kereta tidak bergerak dan akan mula menyekat sambungan internet ke beberapa laman web utama bila kereta mula dipandu.Tujuannya adalah untuk mengelakkan distraction.

Satu model lagi ialah Mercedez S-Class,ditambah baik oleh Brabus yang dipanggil iBussiness 2.0.Tak sempat sampai ofis sebab jalan jem tak jadi masalah.Boleh siapkan kerja dalam kereta.

Brabus S-Class

 

Tapi,kalau aku ada kereta berinternet ni,dua perkara yang aku rasa agak ralat:

 

1.Kereta mewah berinternet dah tentu orang kaya pakai dan kebanyakannya ada pemandu peribadi.Tuan punya kereta dapat duduk rileks kat seat belakang sambil enjoy movie atau melayari internet.Kalau aku beli kereta ni dan aku pandu sendiri,bila masa aku nak main internet?Update status laman sosial sambil memandu bermaksud sengaja mencari maut.Hmmmm….

 

2.Tiga unit IPad 2 dalam kereta yang diparkir akan mengundang minat untuk kaki pecah kereta untuk memecah cermin.SmartTAG harga RM120 pun orang sapu apatah lagi IPad.Siapa beli Proton baru nanti,simpan ajelah IPad tu kat rumah.

 

Itu cuma pendapat aku je,kalau ada apa-apa pandangan boleh bincangkan kat ruang komen.

Post a Comment

Monday, March 19, 2012

Orang Gaji dan YB

Gabriela Spanic sebagai maid dalam La Usurpadora
Dulu masa belajar kat politeknik,petang-petang aku ngan member serumah aku layan telenovela La Usurpadora.Rasa macam comel gila Gabriela Spanic tu,padahal watak orang gaji je.Tak memasal gua ponteng kelas Teknologi Haba sebab taknak miss drama sabun(soap opera) ni.
Semua tau kan pasal maid dari seberang perlu dibayar gaji RM700 dengan satu job sahaja?Ini bukan aku atau kerajaan kita cakap,gomen Indon yang cakap macam tu.Pendapat aku?Banyak cengkadak punya Indon.Buta kayu pun nak gaji tujuh ratus ringgit Malaysia.Nak satu job kunun,bagi keje blowjob kang?
Aku tak pernah la pakai maid,tapi aku boleh bayangkan kalau ada maid ni makan,tempat tinggal dah ditanggung majikan.Kalau majikan baik,pakaian pun dibagi.Punca kerajaan Indon berkeras adalah disebabkan banyak kes dera orang gaji.Kes orang gaji sapu reta benda majikan ada diorang highlight?Macam la diorang hantar angel untuk jadi maid kat Malaysia ni.
Ape?
Angela Baby?
Angela Baby memang la comey tapi plastik.
Kes dera maid ni kat mana-mana pun ada,kat Arab Saudi pun banyak.Diorang ni nama je Arab,tapi yang jahat kurang sikit dari Yahudi pun ada.Nama pun manusia,so tak terkecuali lah para maid-maid ni.Terselit jugak barang sorang dua yang jahat ye tak?Aku rasa soal gaji 700 tak jadi masalah sangat asalkan multitasking dan boleh dipercayai.Masalahnya kerajaan Indon bukan boleh beri jaminan yang maid diorang betul-betul berkualiti.Nasiblah kalau dapat yang bagus.
Masa aku kerja kat kilang kosmetik di Puchong dulu,bos aku punya maid kena kerja kilang.Balik rumah buat kerja-kerja maid pulak.Gaji maid RM400 je masa tu.Salah seorang maid tu umurnya baru 17 ke 18 tah,tapi terpaksa tipu umur untuk dapatkan permit kerja.Aku tengok muka dia pun aku tau dia bebudak lagi.Tapi budak tu bijak,suka berceloteh.Tengok gaya bercakapnya takdelah nampak macam orang yang tak pernah sekolah menengah.Cita-cita dia nak jadi DJ radio,haha!Walaupun dia terpaksa buat dua kerja,tapi dia jenis yang ceria.Seronok kerja kilang agaknya.Habis je permit kerja dua tahun,dia balik Jawa.Beberapa bulan lepas tu budak tu call aku,dia dah kerja kilang elektronik kat Kedah.Itulah kali terakhir aku dengar berita pasal bekas maid ex-boss aku,lebih kurang enam tahun lepas.Sekarang ni mungkin dia berjaya menjadi DJ untuk mendodoikan suami dan anaknya.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cerita lain..
Aku malas buat entri lain,so aku sumbat je sekali kat sini.Final Raja Lawak musim 6 dah berlangsung Jumaat lepas.Tahniah kepada kumpulan Shiro dan Zero.As expected,diorang jadi juara dan naib juara.Tapi season ni lawak kurang mantap la.Pelik jugak aku,apa tujuan dilantik chief kecik untuk guide peserta.Bila buat persembahan,still ada jugak yang tak kelakar.Takkan chief approve jugak proposal persembahan mingguan walaupun tak kelakar langsung?Atau pelawak berbakat semulajadi dah pupus kat Malaysia ni?
Walaubagaimanapun,Shiro dan Zero memang berbakat.Hidup YB!!!

Post a Comment

Manusia Hilang Kemanusiaan

Semalam aku tengok dalam berita tentang tunjuk perasaan membantah undang-undang pasal rogol di Syria kalau tak salah.Di Syria,kes rogol diselesaikan dengan cara mengahwinkan mangsa rogol dan perogolnya.Aku rasa diorang ni tak tau beza antara rogol dan hubungan seks secara sukarela.Rogol ni bukan setakat mencemarkan maruah gadis tu,tapi juga mendatangkan trauma.Macamana mangsa rogol nak berkahwin dengan siperogol?Perkahwinan yang berlaku sekadar penyelesaian yang bersifat sementara tanpa memikirkan kesan kepada mangsa.Kalau perogol tu beriman,berkemampuan,dan berkerjaya baik boleh la juga,masalahnya wujud ke perogol beriman?Maksud aku perempuan mana nak bersuamikan syaitan bertopengkan manusia?
Itu kalau perempuan bujang dirogol oleh perogol bujang.Macamana pulak kalau perogol bujang rogol isteri orang?Dua suami lah mangsa rogol tu ya?Haha!tapi mungkin ada peruntukan hukuman lain untuk kes semacam itu.Cuma kerajaan diorang kenalah fikirkan semula hukuman untuk kes rogol.Hukuman yang dibuat oleh manusia ni memanglah tak sempurna,tapi itu melambangkan kita ni manusia yang berilmu dan bertamadun.Hukuman bukan sekadar untuk menghukum,ia juga sebagai panduan supaya kita tak terbabas.Kena tang orang lain senang je bagi hukuman kahwin,kalau anak/adik pak menteri Syria yang kena rogol macamana?
Apapun sebenarnya benda-benda ni kita sendiri yang kena berjihad menentang nafsu.Kalau nak kawal benda-benda macam tu pun tak boleh,tak ada bezalah antara kita dan haiwan.Macam cerita Budak Kelantan yang aku tengok kat Astro Citra malam tadi.Selamba je culik amoi tengah jogging.Aku tengok filem tu sekerat je,dah miss bahagian awal.Masa tu dah masuk babak dalam rumah sewa,Danny X-Factor kena minum air apa tah.Coke campur pil kuda kot.
Yang aku tak fahamnya adalah watak si Jahar tu.Nampak serabut,macam tak ada matlamat hidup.Tambah worst lagi si Jahar ni kelihatannya macam lelaki gila seks.Sukahati dia je culik orang,lepas tu bila si Danny lepaskan amoi tu dia mengamuk pulak.Tak pasal-pasal dapat penumbuk.
Part kedua si Jahar ni nampak awek tengah menalipon.Beriya betul dia ayat macam dah sebulan tak buang air.Rupanya awek tu girlfriend si Danny.Apa ke bebal watak si Danny tah,boleh pulak dia suruh girlfriend dia berkenalan dengan si Jahar hanya sebab si Jahar suka kat awek dia.Memang aku tak faham kenapa jalan ceritanya macam itu sedangkan terang-terangan watak Jahar ni memang manusia yang jahanam habis.At last,si Jahar tergolek atas jalan raya dan mati.Terus aku rasa macam lega sebab serabut kepala tengok watak gedebe si Jahar.Mujur si Jahar ni cuma watak dalam filem.Tapi memang ada manusia macam tu,kan bebaru ni ada perogol bersiri yang dah kena jatuh hukum.Banyak sangat tengok klip .3gp gamaknya.Itu yang sangap je bila nampak perempuan.
Walaupun motif cerita tu agak kabur,memerlukan subtitle dan tak nampak sangat nilai moral yang cuba ditunjukkan,sedar atau tak pelakon watak si Jahar berjaya dengan tugasnya.Cuma aku terfikir,kalau ramai lagi 'Jahar' di Syria,seronok la depa merogol.Asal jumpa yang cun je habis kena sapu.Naya betul...

Post a Comment

Friday, March 16, 2012

Antara Dua Jenis TVC

Besok kompeni aku ada shooting untuk TVC.Tapi aku tak terlibat sebab muka aku lebih sesuai jadi duta jam Richard Mille.Patutnya dah lama kena buat tapi takpelah daripada tak buat apa-apa langsung.Dulu tak pernah buat promosi produk,then slowly panggil TV3 untuk slot apekebendatah tiap Isnin.Aku pun dah lupa,ada aku buat entri pasal tu.Bayar mahal bai…Teringat cerita member aku.Sepupu member aku ni kerja dengan ATSB,kompeni buat peralatan aviation,radar dan sewaktu dengannya.Satu hari TV3 datang nak shoot aktiviti kompeni diorang untuk Majalah 3.

Diorang pun cakap apa ada hal,shoot ajelah.Tetiba orang TV3 tu tanya,berapa ATSB nak bayar diorang.Whatt?Dah la tak dijemput,nak kena bayar pulak?Banyak cantik.Sudahnya balik macam tu je.Betoi ke tak sepupu member aku ni cerita kau tak tau la.Kang aku pulak yang kena saman.

Cerita pasal TVC tadi tu,memang patutnya kena buat sebab susah nak jual produk kalau orang tak kenal.Harga plak premium habis.Dulu aku ngan member-member aku selalu cakap,bayar la Safee Sali untuk jadi duta produk.Dia kan atlit glemer+talented.Sesuai sangat la tu.Tapi TVC yang nak dishoot besok ni taktaulah siapa pelakonnya.Adakah Aaron Aziz atau Remy Ishak?Haha!Takkan bagi mamat muka jambu kot ye tak?Lari konsep baii..Aku pantang betul kalau benda lari konsep ni.

Masa baca emel semalam aku tak faham apabenda TVC ni.Aku main teka je,TV Commercial kot.Satu-satunya TVC yang aku tau adalah kat hujung enjin jet Sukhoi Su-30MKM TUDM tu.TVC bermaksud Thrust Vectoring Control.Maknanya Sukhoi yang kita ada boleh buat manouvre yang ‘ketat’.Korang paham ke tidak aku tak tau la.Itulah jahanamnya bahasa Melayu kalau convert terus dari Bahasa Inggeris.Haha!

Korang jangan tak tau pulak,untuk yang belum tau konfigurasi Sukhoi TUDM adalah kedua yang terbaik selepas Sukhoi MKI milik Indian Air Force.Kalau confirm jadi Malaysia beli Eurofighter Typhoon,meriah sikit koleksi fighter jet kita.Tapi banyak aku baca dalam forum/blog ketenteraan,Malaysia ‘wajib’ beli pesawat AWACS.Aku nak eksplen pun panjang jugak ceritanya.Nanti ada masa korang buka blog Military of Malaysia .

Ok,cukuplah tu aku merepek pasal TVC.Aku nak cuci mesin jap.

Post a Comment

Arsenal;Tangga Ke-3 EPL Pun Jadilah

Dah lama jugak aku tak buat entri pasal Arsenal.Patutnya aku postkan semalam tapi sibuk plak.Ciput betul entri aku bulan ni.Graf statistik pun merudum dengan begitu berkesan sekali.Duhh…

Citer bola la wei,hang merepek apa!

Ok2,gua berhalusinasi sekejap tadi…

Perlawanan terbaru menentang Newcastle di Emirates,Thomas Vermaelen menjaringkan gol di minit ke-95 untuk membolehkan Arsenal meraih kemenangan kelima berturut-turut.Arsenal menang 2-1.Aku tak tengok sebab lawan pukul empat pagi.Setakat ni Arsenal berada di landasan terbaik dan harapnya berterusan untuk baki 10 perlawanan.

 

Statistik Arsenal setakat ini:

Kedudukan :4

Perlawanan :28

Menang :16

Seri :4

Kalah :8

Jaringan :57

Bolos :39

Mata :52

 

Enam perlawanan terakhir:                                   Enam perlawanan akan datang

 

Bolton vs Arsenal 0-0 Everton vs Arsenal (21 Mac)
Arsenal vs Blackburn 7-1 Arsenal vs Aston Villa (24 Mac)
Sunderland vs Arsenal 1-2 QPR vs Arsenal (31 Mac)
Arsenal vs Tottenham 5-2 Arsenal vs Manchester City (8 Apr)
Liverpool vs Arsenal 1-2 Wolves vs Arsenal (11 Apr)
Arsenal vs Newcastle 2-1 Arsenal vs Wigan (16 Apr)

Post a Comment

Wednesday, March 14, 2012

“Pandai”nya Budak Ni Mencarut

Laman Fakta vs Tahyul-143125

 

Memula gua sentap jugak menengok Shoutmix gua bila ternampak perkataan yang macam ni.Tapi pastu gua senyum rilek.Ni bukan first time orang mencarut kat blog gua.Takat sesekali kena carut ape ada hal.Obe Blogserius tiap entri kena carut pun steady je.Tapi dia lain.Ranking Alexa Blogserius 14,465 dengan PR3.Senang cakap femeslah.Makin ramai peminat,maka makin ramai juga haters.

Kalau nak dibandingkan dengan blog si Obe,memang jauh beza blog gua ni.Gua pun tak pernah suka-suka nak bash orang sana-sini.Tapi maybe ada yang butthurt dengan tulisan gua.Apa tujuan si dadada ni tulis macam tu gua pun tak pasti.Saje nak troll kot.Tapi tak apa,gua suka dengan apa yang gua tulis dan akan terus menulis.Kadang-kadang perkara yang benar tu memang tak best.Thats why orang kita lebih suka benda tahyul dan takde faedah,sebab lebih ‘seronok’ baca.

Baca info dari blog memang seronok,tapi tak semua betul.Korang kena banyak dapatkan input dari sumber lain jugak.Pandai-pandailah ye?

Kepada dadada,tahniah kerana tau mengeja perkataan yang sesuai untuk diri anda!

Post a Comment

Tuesday, March 13, 2012

Setahun Sesudah Tsunami

Masa Jepun dilanda tsunami setahun yang lepas,banyak blog yang menunjukkan gambar-gambar selepas disaster.Aku suka tengok gambar-gambar macam tu tapi bukan sebab aku suka kemusnahan.Dari gambar-gambar tu kita dapat tengok betapa besarnya kuasa alam.Air laut yang datang dalam bentuk ombak besar membawa banyak tenaga untuk menghancurkan tembok,rumah,dan kereta.Yaaa..kereta.Aku pun suka tengok banyak kereta-kereta yang hanyut tersadai merata-rata.

Walaupun dah rosak dimasuki air,jangan risau.Semuanya akan dieksport sebagai half cut.Kat Malaysia ni ramai pembeli half cut dan dengarnya kat Jepun banyak orang tengah yang menguruskan half cut ni adalah orang Malaysia.Punyalah kebulur dengan half cut,ada sesetengah kereta tu dah dibooking masa kat Jepun lagi.Dalam gambar tsunami kat Jepun dulu,berlambak kereta-kereta comel tersadai.

Selepas setahun berlalu,kawasan yang dilanda tsunami hampir pulih.Meh tengok:

 

Tsunami  One year later Photos   Tsunami  One year later Pictures - Yahoo! News-133712

Tsunami  One year later Photos   Tsunami  One year later Pictures - Yahoo! News-134906

Tsunami  One year later Photos   Tsunami  One year later Pictures - Yahoo! News-134954

 

Lagi gambar disini

 

Images from Yahoo News,REUTERS/KYODO

Post a Comment

Monday, March 12, 2012

Jadilah Sekuat Ma Yan

ma-yan2
Semalam aku habiskan baca novel Ma Yan,sebuah novel yang mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis Muslim yang tinggal di daerah pedalaman China,Zhangjiashu.Novel tu dialihbahasa oleh Sanie B.Kuncoro yang tak ada kena mengena dengan bekas jaguh badminton Indonesia,Sonny Dwi Kuncoro.Novel ni adalah berdasarkan kisah benar yang dikarang dari sebuah diari kepunyaan seorang gadis,Ma Yan.Diari tersebut diserahkan oleh ibu Ma Yan kepada wartawan Perancis bernama Pierre Haski yang melawat Zhangjiashu semasa Mei 2001.Kisah hidup Ma Yan yang sangat miskin menyedarkan aku betapa beruntungnya kita yang selama ni berasa tersepit dengan desakan pembangunan.Di pedalaman China,keadaannya jauh lebih teruk.Latar belakang kehidupan Ma Yan bukan berlaku 20-30 tahun lepas,kehidupan susah yang dialaminya berlaku awal millenium dan mungkin sampai sekarang.
Sebelum tu kita tengok dulu fakta mengenai negara China:

Keluasan: 9,326,411 km sq
Populasi : Est. 1,336,718,015 (2011)
Matawang : Yuan/Renminbi
Agama : Taoist,Buddhist,Kristian (3-4%),Islam (1-2%)
GDP : $10.09 trillion (2010)

Berdasarkan satu kajian yang dijalankan pada 2006 oleh Pew Research Center,terdapat 21,667,000 atau 1.6% dari populasi China adalah Muslim.Berbalik kepada novel Ma Yan tadi,kebanyakan penduduk didaerah Zhangjiashu adalah Muslim yang sangat miskin.Bapa Ma Yan seorang bekas tentera tapi tidak ada harta melainkan sebidang tanah yang tidak subur ditambah lagi dengan cuaca yang ekstrem.Ma Yan adalah anak perempuan sulung dari tiga adik-beradik.Adik-adik Ma Yan lelaki.
ma-yan-family
Keluarga Ma Yan
Walaupun miskin,Ma Yan tekad untuk berjaya dalam pelajaran.Benar ayat-ayat dalam novel tu.Teman setia kepada perkataan miskin adalah kelaparan.Kalau sesiapa antara kita ni pernah hidup susah,cuba baca sedikit cabaran yang harus ditempuh Ma Yan untuk mendapatkan ilmu.Perjalanan ke sekolah dengan berjalan kaki adalah sejauh lima jam.Tambang menumpang traktor untuk ke sekolah ialah 1 Yuan(lebih kurang 50sen).Disebabkan sekolah terlalu jauh untuk berjalan kaki dan tak ada duit tambang,Ma Yan tinggal di asrama dengan yurannya sebanyak 60 Yuan dan 20 kilogram beras untuk satu penggal.
Wang belanja yang mak Ma Yan bagi untuk seminggu ialah 1 Yuan,ditambah bekalan roti manis untuk makan malam sebagai tambahan kepada semangkuk nasi putih kosong (tak ada lauk langsung).Dalam satu hari Ma Yan akan sarapan pagi dengan teh panas,makan tengahari nasi kosong dan makan malam seketul roti manis.Itulah menu dia setiap hari.Mana cukup ye tak?Tapi bagi Ma Yan,itu dah cukup buat dia bertenaga sepanjang hari.
Untuk mendapatkan sebatang pen yang berharga 2 Yuan,Ma Yan terpaksa ikat perut selama 15 hari.Biasanya duit belanja 1 Yuan seminggu tu Ma Yan guna untuk membeli sesenduk sayur sebagai lauk makan tengahari.Sepatutnya Ma Yan cuma perlu ‘berpuasa’ 10 hari untuk kumpulkan 2 Yuan,tapi ada satu minggu yang mak dia tak dapat bagi duit belanja.Imagine macamana susahnya Ma Yan terpaksa tahan lapar semata-mata untuk mendapatkan sebatang pen!
Bapa Ma Yan berkerja sebagai buruh binaan kontrak tapi selalu kena tipu dengan mandur.Kerja berbulan-bulan tapi haram tak dapat gaji.Nak buat aduan tak boleh sebab bapanya bekerja di Mongolia,kira macam pekerja haram la.Pasal apa kena tipu,sebab bapa Ma Yan buta huruf.Sebab tu Ma Yan berazam nak belajar ke peringkat tertinggi walaupun berendam airmata dan darah.Amboihh!Dasat ayat gua.
Kesian tengok suami selalu kena kencing,ibu Ma Yan keluar bekerja menuai fa cai di daerah pergunungan Ning Xia yang bersempadan Mongolia Dalam,sejauh 400km dari Zhangjiashu.Ma Yan nyaris tak dapat bersekolah sebab,ibu bapa Ma Yan tak ada duit nak bayar yuran.Disebabkan kesian dengan Ma Yan yang nak sangat belajar,ibu Ma Yan sanggup memanjat gunung menuai fa cai untuk upah lima enam ratus Yuan.Tradisi keluarga kat sana,anak perempuan biasanya kena sacrifice untuk berhenti sekolah dan keutamaan diberi kepada anak lelaki.Rasanya kat Malaysia pun ada lagi yang terpaksa buat keputusan macam tu.
Sekarang tengok diri kita balik.Pernah tak jalan kaki lima jam pergi sekolah?Pernah tak ikat perut 15 hari untuk beli pen?So,bersyukurlah dengan apa yang ita nikmati sekarang.Jauh dipelusuk dunia ni ada lagi yang terpaksa menjalani kehidupan macam tu.
Hujung minggu baru-baru ni aku balik kampung.Ada makan-makan sikit sempena adik aku yang kerja kat Suzhou balik bercuti.Kebetulan ramai juga yang dapat balik kampung.Bila dah namanya makan-makan,banyak la makanan kat rumah aku.Sehari mau tiga empat kali balun nasik.Layan pulak dengan mutton shoulder panggang yang diperap dengan rempah,daun Rosemary + Coke,memang ohsemmm!
Sambil makan tu baca pulak novel Ma Yan,terus insaf bebb……..

Post a Comment

Friday, March 9, 2012

Kereta Stiker Beras

TARGET BERAS 2009
Haritu masa adik lelaki aku ada kat rumah,wife aku banyak meluangkan masa dalam bilik je baca novel.Dia malas nak lepak depan TV pakai tudung.Tetiba wife aku buka pintu panggil aku mintak beras.

BERAS?
Aku rasa sedikit musykil,nak buat apa beras?Wife aku mintak segenggam beras,dan walaupun aku hairan aku tetap pergi ambikkan kat dapur.Aku letak kat tapak tangan dia,terus dia suap masuk mulut.Lapar sangat ke bini aku sampai beras pun terus masuk mulut je.Rupanya tebiat orang mengandung.So far takdelah dia request makanan merapu,atau teringin nak makan benda-benda yang payah nak cari.Mujurlah setakat beras je,anytime kalau sangap boleh cedok terus kat dapur.
Lagi satu hal beras jugak.Sekarang kan ada macam-macam jenama beras contohnya cap Rambutan,Faiza,Jati dan Jasmine.Ada satu jenama beras tu beras Cap Jering,kat plastiknya ada gambar awek pakai topi macam tudung saji berlatarbelakangkan sawah padi.Beras Cap Jering ni banyak aku nampak kat D’Mart Felda tiap kali bawak mak aku beli barang keperluan harian.
Dua minggu lepas aku balik kampung,dan dalam perjalanan balik kat area Kuala Krau Pahang menuju ke tol masuk ke LPT berhampiran Sanggang aku follow satu kereta Saga LMST oren.
Kat cermin belakang ada sticker besar bertulisan J.E.R……. dan yang selebihnya aku tak nampak sebab ditampal dengan sticker hitam.
Pelik jugak aku,tak pernah pulak aku jumpa jenama barang resing macam tu.J’S Racing aku tau la,tapi ejaannya J.E.R.JERMAN kot?Aku follow kereta tu pelan-pelan sebab jalan antara Jerantut-Temerloh ni biasa jugak eksiden kes potong tak lepas.Tak boleh tahan sabar punya pasal,aku potong jugak kereta tu sebab boleh tahan ‘bercinta’ juga kalu nak follow pakcik Saga LMST tu.Ngam pulak tu,line pun clear.
Sambil potong aku toleh kat kereta tadi,nampaklah seorang lelaki dalam umur lewat 30an dengan keluarganya penuh satu kereta dan bila aku jeling bawah lagi maka ternampaklah sticker besar bertulisan Beras Cap Jering!

Oooooo….patut la kat belakang tutup dengan sticker hitam.Segan ye?Haha!Nasib badan la bang kalau dah pakai kereta kompeni.

Post a Comment

Lebih Titan Dalam Wrath of The Titans

Aku suka mitos terutamanya mitos Greek sebab watak-wataknya diperincikan dengan baik walaupun tak pernah wujud bukti fizikal.Berbanding perkara tahyul macam kisah hantu,mitos Greek lebih ‘lengkap’ penceritaannya.Nak mudah faham susur galur keluarga Mitos Greek,main game God of War.Siap main game,tonton pulak movie Clash of The Titans(CoTT).
Bulan ni,sambungan kepada filem pertama,sengketa di kalangan dewa-dewa mencapai tahap seterusnya.Tak macam filem pertama,persengketaan kali ni dijangka membawa kemusnahan yang lebih besar daripada Kraken dalam CoTT.Lebih hebat dari perkataan CLASH adalah perkataan WRATH of The Titans(WoTT).
Sam Worthington masih lagi memegang watak Perseus,Liam Neeson sebagai Zeus(King of The God),Ralph Fiennes sebagai dewa underworld,Hades dan muncul watak baru iaitu Ares(God of War) yang dilakonkan oleh Edgar Ramirez.Watak Andromeda sebelum ni dilakonkan oleh Alexa Davalos,tapi kali ni digantikan dengan Rosamund Pike.
Selain watak dewa-dewa,antara lain yang best tentang mitos Greek ni adalah makhluk raksasa.Dalam WoTT,makhluk Chimaera,Kronos dan Makhai akan mengganas tapi aku rasa ada lagi yang jauh lebih besar.Titan Gaia mungkin.Filemnya belum ditayangkan lagi,tapi enjoy dulu poster filem yang rasmi dari laman web filem Wrath of The Titans .

kronos_1280x1024
chimera_1280x1024
mak_1600x1200

Post a Comment

Gangguan Bekalan Air 14&15 Mac 2012

Semalam aku terbaca dalam The Star tentang gangguan bekalan air di beberapa daerah di Selangor pada 14 & 15 Mac 2012 ni.Mungkin ada yang belum sedia maklum,so semak jadual kat bawah yang aku rembat dari laman web SYABAS.Sila simpan bekalan air yang cukup supaya anda tidak perlu mencari masjid yang berdekatan.Itupun kalau kolah air masjid cukup air.
Daerah yang terlibat ialah Hulu Selangor,Petaling,Kuala Lumpur,Klang/Shah Alam dan Kuala Langat.Notis dibawah ni hanya untuk daerah Petaling sahaja.Sila ke laman web Syabas untuk maklumat lanjut disini.

e-Gangguan » SYABAS-103142

Post a Comment

Tuesday, March 6, 2012

Under 18 Yang OMG

Kepada pedobear diluar sana.

 

Gila cute budak ni.Ni intro je,nak tengok lagi sila ke KotaKoti.Speechless dah ni…

 

img_3991650

img_39763600

img_4591

Kotakoti's Blog-153732

Post a Comment

Kawan dan Kuasa Wang Ringgit

Sekejap tadi,sorang member sekerja aku meninggalkan syarikat ni dengan notis 24jam.Sebelum tu admin kompeni aku call bagitau yang member aku ni dah tender notis,tapi tak de pulak dibagitau yang notis 24jam.

Lepas bersalam-salaman dengan member aku tu,dia pun balik.Member aku ni tak adalah amazing sangat,cuma aku boleh katakan dia ni seorang yang mysterious,baik dari segi sikap dia,latar belakang keluarga dia dan cara dia bercerita yang kadang-kadang buat aku marah tapi dalam masa yang sama kelakar pun ada.Pasal apa aku katakan dia ni misteri,kejap lagi aku rungkaikan persoalan tu,hehe!

Member aku tu berasal dari Malaysia Timur dan dah agak lama bekerja di Semenanjung.Awal-awal aku kenal dia lepas bertukar kerja ke tempat baru,memang dia sangat friendly dan sedia bantu aku kalau aku susah.Di tempat baru sangat penting untuk kita cepat berkawan dan ada teman supaya tak rasa terasing.Kebetulan pulak department aku bekerja bebudaknya kerek semacam.Memang tak pernah aku jumpa rakan sekerja macam tu kat tempat lain.Skang dah kamcing dah.So,si member tadi pernah cakap kat aku,kalau takde duit bagitahulah dia.Dia boleh tolong punya.Member ni deparment lain,aku deparment ‘belakang’.Kira kerja kasar lah.Aku namakan member aku ni sebagai MJ.

Tapi entah macamana lepas beberapa minggu,MJ pulak yang pinjam duit aku.Aik?Apehal dia pulak yang kering.Kata nak tolong aku.Tapi,mujurlah dia cepat-cepat bayar.Tak lama lepas tu,dengarnya wife dia dapat kerja di sebuah syarikat petroleum terkemuka kat negara ni.Korang mesti tau punya.Terus hidupnya berubah 360 darjah.Kata MJ,wife dia dapat jawatan besar kat situ.Aku tak dapat verify sampai sekarang kesahihan cerita dia,senang cerita aku anggap dia ni gebang je lebih.

Tak lama lepas tu MJ cakap parent dia belikan dia FD2 Type R.Huih!Makin kuat gebang dia tapi takpe,aku layan jerrr…Ha,sebelum tu dia pernah cerita yang keluarga dia ada bisnes kat Malaysia Timur sana,dan Type R tu bukanlah kereta pertama dia.Dia memang ada sebijik Wira SE(memang wujud sebab selalu bawa),dan sebijik Toyota Wish(yang ni aku tak pernah nampak).Punca parent dia belikan FD2 Type R tu sebab nak suruh dia balik Malaysia Timur jaga perniagaan keluarga.Dalam keluarga MJ cuma dia sorang anak lelaki.Anak mak lah lebih kurang.Khabarnya tiap-tiap bulan mak dia kirim duit.Puas aku tuba dia suruh bawa Type R tu ke kilang tapi dia tak mau.Gambar pun haram tak ada sebagai bukti.Yang ada dalam PC syarikat cuma koleksi gambar FD2 yang didownload dari website Mudah.my sebab ada watermark Mudah.Kantoisss!

Dalam hati aku cakap dia ni memang kuat kencing betullah.Apa faedah dia dapat aku pun tak tau.Setakat MJ bekerja tiga tahun kat sini,dah dua bijik motor baru dia beli.Sebelum wife dia dapat kerja best,dia bawak Honda C70 GBO(Honda Petak)je.Memula aku kerja dulu aku ingat motor buruk tu pak guard yang punya.

Selain ‘gebangan’ tentang harta dan duit ringgit,MJ ni juga boleh dikatakan gebang juga dalam hal pelajaran.Mengeja sesuatu dalam bahasa Melayu pun fail,boleh terima akal ke kalau dia cakap dia ada Diploma?For sure lah aku gelak guling-guling.Tapi satu perkara yang amazingnya,teman rapat dia adalah engineer di kilang aku.Rapat macam adik-beradik.Selain tu dia ni juga dikenali oleh ramai HOD yang berada jauh di HQ.HQ kompeni aku terletak kat Menara TM,kilang kat Glenmarie.Manager-manager sampailah ke lawyer kompeni pun ngam dengan MJ ni.Part mana yang ngam aku pun musykil sampai sekarang sebab dia ni kalau menyembang banyak merapu je.Macamana tah manager-manager tu boleh blah dengar dia punya sembang.Asal jumpa manager-manager ni,mesti tak lupa tanya pasal si MJ ni kalau kebetulan dia tak ada.

Kitorang kat department lain ni sampai tahap boring dengar dia punya’kencing’,pernah sampai tak layan dia langsung.Mengumpat tu jangan ceritalah,tak terkira dosa kitorang ni dengan dia.Tapi satu hari ada kejadian diwaktu petang yang berlaku kat salah seorang member satu department aku,dimana kejadian tu mengubah persepsi kitorang tentang watak utama dalam cerita aku ni iaitu si MJ tadi.

Satu pagi,member satu department aku ni datang jumpa aku.Dia cakap ada cerita best.Dia pun ceritalah hal yang berlaku waktu petang tu.Member aku ni nampak si MJ membebel sorang sorang,dia mengadu kat member aku pasal orang tak percaya apa yang dia cerita.Si MJ cuba membuktikan ‘kebenaran’ kata-katanya dengan menunjukkan kad perniagaan bengkelnya.(tadi aku tak cerita yang dia ni ada bengkel) .Sambil si MJ bersusah payah nak keluarkan bussiness card dari dompetnya yang sendat,member aku ni ternampak kepingan not RM50 yang agak tebal,dalam anggaran 2K katanya.Gila apa hujung-hujung bulan operator kilang ada cash 2K dalam dompet?Member aku pun terus buat kesimpulan yang MJ ni bukanlah gebang semata-mata,sememangnya dia ada duit.Bukan omongan kosong.

Aku bagi member aku habiskan cerita dia,lepas tu aku cakap yang cerita hang tak cukup hebat lagi.Mai dengaq ceghita aku pulak.Lebih kurang macam tulah aku cakap,ikut slang Utara.Kadang-kadang aku keluarkan slang Kelantan.Slang Uganda je aku tak pass lagi.

Sehari sebelum member aku cerita kisah wang tunai 2k dalam dompet tu,aku ada melepak kat meja bulat dengan si MJ ni sambil mengepam Surya.Si MJ ni letak pouch bag dia atas meja.Nampak sarat betul,berat semacam je.Tapi selalunya kalau aku intai ada sampah je,selain dari Dunhill sekotak,Surya sekotak.Datang sorang lagi kawan,dia pi gatai keluarkan bungkusan dari pouch bag si MJ.Rupanya dalam tu ada sebungkus wang tunai berbalut kertas berjumlah 40K!Mak aiiii!!!Duit tunai puluh riban bawak merata je.Siot betul.Member aku yang dok cerita ternampak 2K tu cakap kat aku,”aku ingat cegita aku dah cukup mengujakan,ghupanya hang punya ceghita lagi dahsyat”.Tau takpa.

Bermula saat tu,kitorang terus insaf takmau mengumpat lagi dah.Si MJ ni nak cuti EL ke,MC ke lantak dialah.Duit berkepuk,apa dia heran gaji operator RM1500.Aku pun pernah cakap kat MJ tu,kalau duit hang banyak kat tempat lain,orang tua hang pun ada bisnes,buat apa kerja jadi kuli.Tetiba hari ni dia submit notis 24 jam.Baru la gentleman!Tak la macam orang lain yang dok komplen cara orang lain kerja,komplen kompeni,dok pung pang sana sini tapi sampai la ni dok ada jugak.Resign la cari kompeni lain,ada bran?Chaitt!

Oklah MJ,kalau hang terbaca cerita aku ni aku mintak maap banyak-banyak,tadi pun hang dah peluk aku.Aku pun terharu jugak,wuuuuu!Apa pun kerja yang hang buat,buatlah elok-elok jangan bagi orang marah.Gud luck!

Post a Comment

Dunia Fantasi Vladimir Manyuhin

 

Pernah tengok filem Apocalypto?Tapi cerita tu pasal kemusnahan tamadun orang asli.Memula aku ingat cerita tu tak best langsung,tapi bila DVD tu sangkut-sangkut aku rasa hangin jugak.Maksudnya bestlah tu.

Daya kreativiti tak ada sempadan.Hatta gambar selepas apocalypse pun nampak cantik sebenarnya jika diolah oleh tangan yang super kreatif.Masa aku main game Resident Evil 3:Nemesis dalam platform PSOne dulu,aku memang suka tengok latarbelakang bandar-bandar yang dah ditinggalkan manusia.Kalau dalam dunia realitinya,korang carilah gambar bandar yang ditinggalkan selepas bencana Chernobyl.Agak creepy tapi cantik sebab ada kisah yang menarik disebalik bandar hantu tu.Gambar kat bawah ni adalah karya artis Russia,Vladimir Mahyuhin yang cuba merealisasikan gambaran sebenar selepas apokalips melalui lukisan.

 

Apicalipsys_01-

Apicalipsys_02-

Apicalipsys_04-

 

Banyak lagi gambarnya kat sini

Post a Comment

Monday, March 5, 2012

Aino U10i ku Sudah Mereng!

samsung-galaxy-s3

Sejak dari pukul 1 tadi aku mengadap PC tapi haram idea tak keluar.Cisss betul.Bukan apa,ranking Alexa dah makin meningkat,dah masuk 5hb Mac,baru ada empat entri.Susah beb nak menaip ni.Kekadang ada cerita menarik pun,dah ramai orang lain tulis.Nak pulak full time blogger,rancak la mengupdate blog,habis berita panas diorang sapu dulu.

Bulan ni busy betul dengan kerja.Kerja kat department sendiri tak cukup,pergi assist department lain pulak.Takpelah,janji masyuk…Rezeki tahun ni agaknya,banyak order masuk.bak kata ex-boss aku,ini kita panggil positive pressure.memang pressure tapi good for companylah.Terlebih santai kang mana nak cekau duit bayar gaji staff?

Cabaran kerja syarikat bukan kerajaan ni macam nilah,ada risiko.Tak ada pilihan untuk gagal.Sesekali teringin kerja dengan government,tak payah fikir gaji tak masuk ke,payah nak buat loan ke…masuk ofis log-in Facebook sampai petang,cukup pukul 5,celup punchcard.24 haribulan dah tentu ada gaji dalam akaun.Agak-agak nak sambar kereta,loan confirm approve.Tak cukup jugak,apply personal loan.Senangnya hidup kerja gomen…Ini pendapat aku je yang tak tau macamana situasi kerja dengan gomen.Kecuali kerja enforcement,mungkin sesekali kena kerja lebih masa.Tengok pada bidang kerja juga.

Takde idea punya pasal,memang merapu habis entri ni,haha!Ada satu benda jugak aku nak share dengan korang.Itupun kalau korang gunakan handphone Sony Ericsson.Sebenarnya korang boleh gunakan hanphone Sony Ericsson korang untuk hack IPhone kawan korang..Softwarenya boleh download kat sini

 

Acah je,haha!Tak lawak ek?Sori……sebenarnya aku nak bagitau yang smartphone Sony Ericsson Aino U10i aku dah rosak.Aku mula pakai dari 21/12/2010 dan perlahan-lahan Aino tu mula mereng sejak dua minggu lepas.Lebih kurang satu tahun dua bulan je jangkahayatnya.Aku mula perasan yang touchscreennya tak berfungsi masa audit ISO22000.Memula aku ingat skrinnya tak berfungsi sebab aku pakai nitrile glove,rupanya memang dah tak boleh bagi respon.Selang dua hari lepas tu,function lain pulak tak berfungsi.Aku nak cakap pun susah function tu.

Bila handphone kita tak digunakan(slider diturunkan),skrin akan padam dalam beberapa saat.Apa yang berlaku kat handphone aku ialah skrin tak mau padam langsung sampailah bateri habis.Tekan button power pun tak jadi apa-apa dah.So,bila aku tutup slider untuk simpan handphone dalam poket,bateri akan habis dengan cepat.Bila slider dinaikkan,masalah ni tak berlaku.

Aku cuba master reset tak boleh,update software pun tak boleh.Solution lain hantar kedai?Rasa malas dah nak menengok handphone ni.Sebelum beli Sony Ericsson ni pun aku biasa tengok handphone adik aku yang cepat barai.Softwarenya tak bagus,unstable.manja pulak tu.Mungkin virus kot?Tak macam Nokia N70 lama aku.Memang kalis peluru betul.Sampai la ni pun elok lagi,cuma bateri je kena ganti baru.

So,lepas ni aku tak akan beli Sony Ericsson.Harap-harap tengah tahun ni bonus cukup untuk beli sepasang Samsung Galaxy S II.Rasa macam nak beli Galaxy S III dengan Android Ice Cream Sandwich tu,tapi belum keluar lagi.Harga pun sure lebih dari 2.6k.IPhone 4s pun best,cuma entahlah,macam ramai sangat pakai je,hehe!

Post a Comment

Sunday, March 4, 2012

Liverpool 1-2 Arsenal;Superboy Robin & Szczesny

Liverpool bermain dengan sangat baik,agresif,pantas,hantaran tepat dan interception yang sentiasa berjaya mematikan hantaran-hantaran bola pemain Arsenal;tapi dua bintang Arsenal,Robin van Persie dan Wojciech Szczesny beraksi cemerlang untuk menamatkan rekod tanpa kalah Liverpool di laman sendiri musim ini.
Liverpool 1 Arsenal 2  Robin van Persie scores double in late win   Mail Online-092924

Koscielny memberi gol kepada tuan rumah pada minit ke 23 dan van Persie menjadikan keputusan kembali seimbang dengan gol penyamaan pada minit ke 31 selepas menanduk masuk hantaran cantik dari Bacary Sagna.
Gol kedua van Persie di minit 92 hasil cubaan first touch kaki kirinya yang menyambut hantaran dari Alex Song.Peminat bolasepak Inggeris pasti tau bagaimana sentuhan kaki kiri beliau.Setakat ini van Persie telah menjaringkan 25 gol dalam kempen EPL 2011/2012.
Walaupun menjaringkan dua gol,man of the match untuk pertemuan malam tadi adalah Wojciech Szczesny,penjaga gol Arsenal kelahiran Poland.Szczesny beraksi cemerlang menafikan percubaan-percubaan pemain Liverpool dan paling cemerlang,menepis keluar sepakan penalti Dirk Kuyt sebanyak dua kali.Liverpool dianugerahkan penalti selepas Luis Suarez ‘dijatuhkan '’dalam kotak penalti dimana ianya sedikit kontroversi kerana terlalu sedikit contact yang berlaku.Sama seperti minggu lepas,Szczesny menjatuhkan Gareth Bale,dan Adebayor menyempurnakan penalti walaupun Szczesny dapat membaca arah bola.
Arsenal di tangga ke 4 pada 49 mata,dibawah Tottenham dengan perbezaan 4 mata.

Post a Comment

Friday, March 2, 2012

Liverpool vs. Arsenal 3 Mac 2012

Jom tonton perlawanan antara Liverpool dan Arsenal yang akan bersiaran di saluran ESPN HD (channel 832) secara live dari Stadium Anfield jam 8.40 malam,3 Mac 2012.
Lima perlawanan di Anfield sebelum ni seimbang,seri tiga kali,tuan rumah menang sekali dan pelawat menang sekali.Liverpool berada ditangga ketujuh dengan 39 mata dari 25 perlawanan dan Arsenal 46 mata dari 26 perlawanan.

Fixture   Liverpool vs Arsenal-142057

Malam ni fan(adik aku) Liverpool balik dari China.Nak tengok dah pandai cakap cina ke belum.

Post a Comment

Super Fine Model Car

Dulu masa aku duduk Puchong,tiap hujung minggu aku suka berjalan ke IOI Mall.masa tu IOI tak sebesar sekarang,cuma yang menarik kat situ ialah kewujudan sebuah kedai Tamiya.Wajib aku ziarah tiap kali masuk ke IOI Mall.Aku teringat satu model Sprinter Trueno AE86 berskala 1:24 keluaran Hot Works Racing Factory yang memang detail habis.Sampaikan lambang Toyota kat hubcap pun ada.Set Hot Works tadi ialah AE86 standard tapi disediakan aksesori macam piping ekzos,rim Watanabe hitam,seat bucket sampailah ke pemadam api.Harga masa tu RM140 je,sekarang ni dah naik ke RM159.90(www.rcsmart.com.my).
Tadi aku sesaje search model car yang paling detail,so terjumpa dengan satu manufacturer yang aku rasa kerja diorang memang superb habis.Nama syarikat tu Amalgam Modelmakers yang mula ditubuhkan sejak 1985 dan terletak di Bristol UK.Setiap model dibina dengan tangan dan semasa proses permulaan membentuk sebuah master patterns,pasukan pakar pembina model menghabiskan masa selama 3 bulan untuk memperincikan setiap bahagian.Untuk proses pemasangan,sebanyak 250 jam diperlukan.Kalau kita tempah model kereta mengikut spesifikasi yang kita nak,biasanya memakan masa selama enam minggu untuk siap.Selain model kereta,Amalgam juga ada membuat model kapal layar dan model enjin kereta.Kita boleh tempah ikut apa yang disenaraikan dalam borang tempahan antaranya warna dashboard,parking sensor,BOSE HiFi system,stitching colour,dan memacam lagi.Macam tempah kereta mewah yang sebenar.Contohnya macam model Ferrari 599 GTB Fiorano,harga asasnya ialah GBP3350/RM15,368.1.Kalau tambah pilihan lain,harga akan meningkat.

Amalgam Aventador 1:8 scale
Amalgam Aventador Orange (5)

Amalgam Aventador Orange (4)

Mc Laren MP4 12C 1:8 scale
Mc Laren MP4 12c

Mc Laren MP4

http://finemodelcars.com

Post a Comment