Thursday, February 16, 2012

Komplen Banyak,Dibenci Orang

MAKLUMAT LENGKAP PROTON P3-21A DIDEDAHKAN-141110

Ianya adalah berkenaan model global Proton yang berkod P3-21A.baca kat sini.
Screenshot ni aku ambik dari sebuah blog yang juga link asalnya adalah http://proton-sales.blogspot.com/201...a-beserta.html .Malangnya link asal hanya boleh dibuka oleh invited readers sahaja.
Apa yang menimbulkan sedikit kemusykilan ialah ujian full-frontal collision dilakukan dengan halaju 140kmj.Sebelum ni aku pernah highlightkan satu ujian perlanggaran 120mph.Serius Ford Focus jadi bubur besi.120mph adalah bersamaan 192kmj,memang laju pun.Dan momentum perlanggaran 140kmj hanya meretakkan cermin P3-21A?Itupun retak bukan sebab impak hentaman,sebab letupan airbag.Macamana tu?.Huish,biar betoi dik…Airbag meletup boleh retak cermin,kena muka driver mau bergegar otak.
Menurut apa yang aku baca dalam laman web safecarguide.com ,kebanyakan ujian perlanggaran hadapan dilakukan dengan halaju 64kmj(40mph).Korang check website tu nanti,semua NCAP ada.Agak malang bila laman web ANCAP,www.ancap.com.au/ tak dapat dibuka.
Oops! Google Chrome could not connect to www.ancap.com.au-145224
Harapnya dalam beberapa minggu lagi akan ada maklumat dan fakta yang lebih tepat tentang model terbaru Proton.Specnya menarik,cuma part collision test tu je yang ehem-ehem sikit.Just wait n see…


Update:*Buat masa ni hanya ada rekod ujian Proton S16 di laman web ANCAP.Belum ada update tentang rekod ujian P3-21A.Proton S16 ni kelihatan seperti Saga BLM.



Post a Comment