Tuesday, February 21, 2012

Kemerdekaan Yang Mahal Harganya

Merdeka

Sekarang awal tahun,jauh lagi hari kebangsaan.Tapi tak salah membicarakan isu kebangsaan selain dari bulan Ogos.

Siapa yang rajin menonton Astro saluran History Channel mesti perasan kebelakangan ni kerap muncul dokumentari khas tentang penaklukan Empayar Jepun di Asia Tenggara.Yang pertama,dokumentari Rising Sun Over Malaya dan kedua 1942,Fall of Singapore.Sebenarnya kalau nak best lagi,tonton dulu dokumentari Hiroshima;The Day After.

Dalam dokumentari Hiroshima;Tha Day After,kita dipaparkan dengan penderitaan rakyat Jepun yang tak bersalah akibat letupan bom atom Little Boy.Dianggarkan seramai 90,000-166,000 mati di Hiroshima sahaja.Little Boy diledakkan beberapa meter sebelum mencecah permukaan bumi untuk impak ledakan maksimum.Tapi penderitaan rakyat Jepun bukan hanya sekadar shockwave letupan bom atom tu,kesan radiasi menghantui rakyat Jepun puluhan tahun.Di peringkat ni kita memang kesian dengan rakyat Jepun.

Perasaan berubah 360 darjah bila menonton dokumentari Rising Sun Over Malaya.Bermula 8 Disember 1941 Jepun mendarat di Kelantan,pada 31 Januari 1942 seluruh Tanah Melayu jatuh ke tangan Jepun.Semua tau tentera Jepun pakai basikal dan berpengalaman hasil peperangan dengan tentera Chiang Kai Shek di China,thats why kenapa penaklukan Jepun berlaku dengan sangat pantas.Bila Jeneral Arthur Percival sain dokumen surrender,bermula kisah hitam yang asalnya disangkakan ‘rahmat’ untuk penduduk Malaya.

Sejak Jepun mula menduduki Tanah Melayu,perkara yang pertama diorang lakukan ialah hapuskan kaum Cina.Ramai kaum Cina baik lelaki dewasa,perempuan,kanak-kanak,diorang sapu bersih.Bebudak kecik diorang lambung,lepas tu rodok dengan bayonet.Ada yang disumbat ramai-ramai dalam rumah kedai dan ditembak dengan mesigan.Lepas tu,set ablaze kasi rentung semua.Memang kejam gila tentera Jepun ni.Kisah ni ada didokumentarikan dengan tajuk Sook Ching Massacre.

Tapi orang Melayu tak berapa dikacau sangat.Menderita tu memanglah menderita,cuma taklah dilayan macam kaum Cina.Ada sesetengahnya bekerja dengan Jepun,dapat jadi kempetai.So,masa ni kita dah nampak penjajah mula tanamkan benih-benih perkauman.Agaknya masa tu Jepun fikir orang Melayu ni senang dimanipulasi kot?Pada awalnya boleh dikatakan penduduk Malaya ni ‘suka’ Jepun datang sebab halau British dari Tanah Melayu.Tapi silap,keadaan jadi lebih teruk.Bertambah buruk bila ‘jelapang’ padi negara diberikan kepada Thailand;iaitu empat negeri utara dihadiahkan sebagai penghargaan kerana memberi laluan mudah kepada Jepun.Makin kebulur penduduk Tanah Melayu.

Bila nampak keadaan macam tak berubah,tiba-tiba Jepun menyerah kalah sebab dua ketoi bom atom meng’ground zero’kan tanahair diorang.Masa ni baru terfikir,….Jepun memang ‘berhak’ menerima hukuman bom atom sebab kekejaman diorang.Zaman tu Empayar Jepun memang kuat,tak ada apa yang boleh hentikan diorang,kecuali apa yang dah berlaku tu lah.

Apa akan jadi kat Malaysia sekarang ni agaknya kalaulah Jepun datang sini dan berperangai baik?Kebebasan beragama dikekalkan memandangkan Tanah Melayu(Jepun panggil Malai)masa tu pun dah berbilang kaum,kecuali penerapan disiplin Jepun?Adakah Tanah Melayu akan menjadi maju seperti Tokyo?Sila bermimpi.

Apapun,kita adalah apa yang kita nikmati sekarang.Semua kaum yang ada kat Malaysia ni pernah ada ‘parut’ penderitaan zaman gelap tu.Cuba jadi rakyat Malaysia yang menghormati satu sama lain,dan perbaiki hubungan antara kaum yang tak ada di negara lain.Benda yang paling berharga dalam sesebuah negara bukanlah sesuatu yang seperti tercanggih,tertinggi,terpanjang,dan macam-macam terrrr… lagi.Sebenarnya yang paling berharga ialah keamanan dan harmoni setiap kaum.Memang betul,Cina banyak dominate bisnes,tapi siapa suruh kita jadi pemalas dan lambat rebut peluang di tanahair sendiri?

 

*PRU 13 dah nak dekat.Boleh sesiapa bagitau aku parti mana yang WAJAR diundi?Fikir-fikirkan…

Post a Comment