Thursday, January 19, 2012

Wikipedia;Dunia Tanpa Ilmu Percuma


Selain pelajar IPT,aku juga rasa menyusahkan bila Wikipedia tak dapat diakses.Wikipedia menutup laman bahasa inggerisnya selama 24 jam sebagai bantahan kepada dua rang undang-undang yang sedang dibahaskan di dewan senat iaitu SOPA(Stop Online Pirating Act) dan PIPA(PROTECT IP Act).IP disini bukanlah Internet Protocol tapi merujuk kepada Intellectual Property.
Kesannya keatas Wikipedia ialah kebarangkalian untuk terpaksa diofflinekan jika pautannya mengandungi kandungan yang melanggar peraturan SOPA.
Internet adalah gudang maklumat percuma.Apalah makna ilmu jika semuanya tak dapat dikongsikan.Walaupun sesetengah kandungan Wikipedia tidak tepat,secara kasarnya kita masih boleh mengetahui sesuatu perkara secara asas.Bukan pelajar IPT saja,aku sendiri suka membaca Wikipedia.Masa zaman belajar dulu,main copy paste dari Wikipedia ni memang dah jadi perkara biasa.Tapi tak boleh la copy paste,print pastu terus submit kat lecturer.Kena jugak tokok tambah sikit dari sumber lain.Kalau Wikipedia blackout seminggu,ramai la tak hantar assignment ye dak?Mujur sekarang tengah cuti semester.
Meh sain petisyen disini  untuk meyakinkan UNESCO bagi menyenaraikan Wikipedia sebagai Digital World Cultural Heritage Site yang pertama.

Post a Comment