Friday, January 20, 2012

Kembali Bermain Game Lama

Apa nak dituliskan hari ni ya?Minggu ni agak meletihkan dengan kerja-kerja housekeeping.Hujung minggu ni ramai la yang bersesak balik kampung walaupun tak menyambut CNY.Tumpang semangkuk apa salahnya.Cuti ni aku takde mood nak kemana-mana walaupun tadi receptionist cakap gaji masuk hari ni atau besok.Malas nak keluarkan duit awal-awal,nanti nak tunggu 25 haribulan depan lambat lagi.
Memandangkan isteri aku pun semakin sarat,kebelakangan ni dia tidur awal.Mujurlah PS2 dah siap repair tanpa extra cost.Takdelah aku bosan kat kat rumah.Bajet awal yang tauke kedai tu bagitau aku RM180.Tak kisahlah asalkan dia tak memandai-mandai tukar part yang tak rosak.Bila try kat rumah,aku dah saspen sebab DVD tak boleh detect.Kena tipu ke?Rupanya kedai tu punya DVD tak bagus,sebab bila aku masukkan DVD lama yang dah calar balar,loadingnya cantik je.Punya la lama tak main PS2,bila dah elok ni terujanya macam dapat PS3 pulak.Macam biasalah game favourite aku,Metal Gear Solid:Snake Eater.Ulang main kali ni aku dapat beberapa tips untuk tewaskan boss-boss dalam game ni.Saja eksperimen sendiri.

Tips Menewaskan The End dan The Fury,MGS3:Snake Eater
Pertamanya macamana nak skip pertarungan sniper dengan The End.Sniping battle tu agak meletihkan sebab masa perlawanan panjang.Sebelum jumpa dengan The End,aku dah bunuh dia awal-awal.Lokasinya di warehouse dimana kita kena meranduk paya selepas keluar dari Chyornaya Peschera Cave.Standby dengan PSG-1,pastikan perut kenyang untuk elakkan tangan goyang dan masuk simpang kekiri pertama sebelum sampai ke warehouse.Tonton sampai habis movie dimana The End duduk atas wheelchair.Bila tamat je movie tu,terus tembak The End yang sedang ditolak wheelchairnya sampai berlaku letupan.Roda wheelchair akan terpelanting kena kepala korang(kepala Snake),tapi takpelah walaupun injured sikit,The End dah mati.Di lokasi yang sepatutnya berlaku battle dengan The End akan digantikan dengan beberapa sentri askar GRU.Senang je nak beat diorang tu.Pintu ke underground tunnel pun dah sedia terbuka.

Kedua,pertarungan dengan The Fury.Memang leceh lawan dengan mamat api cosmonaut ni.Pakai RPG-7 pun lambat nak mampus.Secara tak sengaja aku terjumpa teknik yang mudah dan cepat,tapi kena sacrifice sikitlah.Sebelum battle,tukar kepada camouflage Black dan face paint Black.Buang senjata berat dan standby pisau,sonar,AK47 dan XM16E1.Itu dah cukup.Bila battle start,main nyorok-nyorok dan hendap The Fury dari belakang.Pakai pisau je dan tekan butang square banyak kali.Damage pada The Fury  lebih kurang 1/3 dari keseluruhan health bar dia.Tiga kali dapat attack macam tu dah cukup,confirm arwah.Tapi kena bersedialah dengan semburan flamethrowernya.Berbanding serangan dengan RPG-7 dari belakang,lebih kurang 7-8 kali jugak la baru The Fury tewas.
Siapa yang minat siri MGS boleh fahamlah apa yang aku merepek panjang-panjang ni.Sumber lain pun ada,pergi je kat mana-mana game cheat site,download walkthrough terus.Tapi takde thrilllah.Game ni pun dah lama,orang lain aku tak taulah.Aku still seronok main game-game lama ni.Ni ayat orang takde duit nak beli PS3,haha!

Post a Comment